Last news in Fakti

6 Август, 2018 18:05 2 693 0

Няма да има подялба на Косово

  • косово-
  • територия-
  • сърбия

Кадри Весели отхвърли такава възможност

Няма да има подялба на Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Темата за подялбата на Косово при никакви обстоятелства не може да бъде част от диалога за подобряване на отношенията със Сърбия. Това заяви председателят на косовоския парламент Кадри Весели, цитиран от РТК.

Според него Косово иска преговори за признаване на своя статут от международните организации. Страната се стреми и към бърза евроинтеграция.

„Това е общият дневен ред със САЩ и ЕС. Няма да има подялба. Тази тема дори няма да се дискутира“, заяви Весели.

Според него подялбата на Косово е дългогодишна цел за Сърбия, но идеята за нея е приключила през 1999 г.

Слухове за възможна размяна на територии се появиха през последните месеци. Те обаче бяха отхвърлени от косовските власти.

В момента двете страни водят преговори за признаване на статута на Косово. Те са ключови за бъдещето членство и на двете страни в ЕС.

Според Весели страната му иска членство в НАТО и ЕС. Преговорите ще продължат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА