Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 13:12 7 622 25

Най-дългата война в историята на САЩ

  • сащ-
  • война-
  • афганистан

17 години след интервенцията в Афганистан

Войната в Афганистан е най-дългата в историята на САЩ, съобщи Axios.

В края на миналата седмица бяха отбелязани 17 години от американската военна интервенция в страната.

След 17 години повечето американци смятат, че военната акция се е провалила. През 2014 г. президентът на САЩ Барак Обама обяви, че планира да изтегли последните американски войници от Афганистан до края на 2016 г.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че също би искал да изтегли американските военни, но и че се притеснява, че това може да остави вакуум за терористи.

Според Axios изглежда, че всички биха искали да изтеглят САЩ от Афганистан. В същото време обаче никой не знае как да реализира това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кукуригу

    27 8 Отговор
    Краварите могат само да печатат долари на поразия без покритие и да лаят,
  • 2 tost

    30 8 Отговор
    Ха ха, 17 години в Авганистан и още ядат шамари от шепа талебани.
  • 3 Бай хой

    29 8 Отговор
    Янките пак ядоха пердах. Праха ги кат шкембе у довар. Кой от где ги фане. И още се дръвчат. Ма то бит и еван насищане нема.
  • 4 Шабиха

    26 7 Отговор
    Това е третата империя, дето си е строшила зъбите в Афганистан - след Британската и след СССР. Машалла, пущуни, само така да им трошите зъбите и следващите хубаво да мислят, преди да се навият да нападат тоя чепат и независим народ !
  • 5 Ььььььь

    31 6 Отговор
    САЩ воюват постоянно през последните 100 години---92 войни във над 60 суверенни държави...Изводите си правете сами..-терористи # 1....

    Коментиран от #23

  • 6 Borislav Popov

    24 3 Отговор
    Краварите нямат полезен ход ! Ако се изтеглят - това означава да признаят провала си . Ако стоят там - трупат още загуби. И финансови , и материални , и в жива сила. За тях това ще е следващия Виетнам . То за това призоваваха "съюзниците " да дадат още войници ! Великата краварска армия се забатачи от всякъде . Потъна с двата крака . А от Ирак - що не се изтеглят ? Нали направиха и там демокрация ? Колко години стана ? За Либия пък да не говорим - втори Афганистан !

    Коментиран от #8

  • 7 737

    12 9 Отговор
    Реално войната въобще не е дълга.Просто нямат интерес да напускат.
  • 8 руска кочина

    9 33 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Това да не ти е руската кочина ,че да яде пердах напред назад бе ,каскет ? Афганистанците изметоха земята с руските нищожества,а за финандците дори няма какво да говорим...Войната във Виетнам е като детска игра ,пред това дето Финландия направи с руската кочина.По-голямо унижение в историята ,надали е имало.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Borislav Popov

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "руска кочина":

    След най-дългата война в историята си, САЩ е на ръба на поражението. Как е възможно това? Най-голямата суперсила в света води война в продължение на 15 години, разположи около 100 000 от най-добрите си войници, жертва живота на 2200 от тях, прахоса повече от един трилион долара за военните си операции, изхарчи рекордните сто милиарда за строежа и реконструкцията на сгради, както и за оборудването и обучението на армия от 350 000 афганистански войници. Защо обаче на фона на всичко това, САЩ не е в състояние да усмири една от най-бедните нации в света? Към 2016 г. перспективата за стабилност в Афганистан е толкова малка, че администрацията на Обама наскоро отмени планираното изтегляне на силите си и реши да остави около 10 000 войници в страната за неопределен период.

    Коментиран от #11

  • 10 Borislav Popov

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "руска кочина":

    САЩ ще поискат от съюзниците си от НАТО да предоставят още около 1000 войници, за да помогнат в битката срещу активизиращите се талибани в Афганистан. Това обяви новият посланик на САЩ в алианса, цитиран от "Франс прес".

    Кей Бейли Хъчисън уточни, че силите ще бъдат добавени към приблизително 3000 американски войници, които вече са на път за Афганистан съгласно новата стратегия на американския президент Доналд Тръмп срещу екстремистите в Афганистан.
    САЩ влязоха в Афганистан през есента на 2001 г. През 2011 г. броят на американските войски в Афганистан е бил 101 хил. души. Били са убити над 2 300 американски военнослужещи, а над 17 хиляди - ранени.
    Преди дни високопоставен американски сенатор обяви, че американският военен контингент ще остане в Афганистан поне още 10 години.

    През септември САЩ решиха да изпратят подкрепления в Афганистан от нови 3000 военнослужещи. Това означава, че скоро броят на американския военен контингент в страната ще бъде приблизително 14 хиляди души.
  • 11 руска кочина

    3 20 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Руското осиране в Афганистан : 620 хилядна армия от които 26 хиляди убити ,54 хиляди ранени.451 загубени летателни апарати,147 танка ,1300 бронирани машини.Виждаш ли разликата ,а САЩ са в Афганистан предимно да си чешат егото и от разбираеми военни интереси.

    Коментиран от #12, #13, #15, #16

  • 12 коментарче

    6 20 Отговор

    До коментар #11 от "руска кочина":

    Те и Ирак бяха 4-та военна сила в света ,ама американците ги разбиха за едно денонощие.
  • 13 Бай хой

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "руска кочина":

    Войната във Виетнам. Убити 58 226 американски войника. Ранени повече от 153 000. Загубени повече от 3 000 летателни апарата. Бягат с кораби самолети и фъркулети. Да изброявам ли още?

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай хой

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "руска кочина":

    А пък и инфото ти е по козяшки фалшифицирано.

    Сили
    80 – 104,000 съветски военнослужещи
    50 – 130,000 от армията на ДР Афганистан [1] 150,000 [2]
    Жертви и загуби
    14 453 убити [3], 53 753 ранени [4] около 3,5 милиона (плюс цивилни)
  • 16 да се вземе предвид че

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "руска кочина":

    Май забравяш за активната американска помощ за афганските бунтовници, ракетите Стингър, с които са свалени повечето руски машини са дадени от САЩ, също друго въоръжение и финансиране. Тези талибани срещу които се бият сега краварите ги създадоха и обучиха самите те през 80-те. Ако руснаците сега решат да подпомогнат талибаните по същия начин както навремето САЩ го правеха загубите на американците и така наречените им "съюзници" ще се увеличат драстично.
  • 17 АЛФ

    13 2 Отговор
    Отдалечавате се от смисъла на съвременните воини - военно промишленият комплекс в щатите ако спре да работи ще трябва да се отиде или към световна война или към социализъм, в Сърбия изстреляха 10000 крилати ракети на обща стойност над 10 милиарда долара- цената на една ракета тогава беше един милион долара по данни на Пентагона, разбирате ли за що иде реч, сифилистика Ленин го е казал,че когато империализма се въплати в ролята на световен Жандарм то света ще влезе в цикъла- вечерта да свършва една война, а на сутринта ще започне нова...Е доживяхме до това прекрасно- педераско време..
  • 18 Хахаха

    2 4 Отговор
    До руската кочина:
    То е ясно че Русия е слаба.
    Но тук иде реч за американската армия.
    Така че ни кажи за нея нещо, примерно славната победа над непобедената дотогава Гренадска армия.
  • 19 Бай хой

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "руска кочина":

    Ти малоумен ли си или само неграмотен. Ето кой е победител. А победителите са велики на всяка цена.
    На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Каубой

    4 2 Отговор
    Казват , че от 2000години Афганистан е гробница на империи. Затова руснаците през 80те като констатираха , че е невъзможно да се превземе Афганистан поради особенния планинско - скалист релеф
    като крайност е възможно само с ОМП .Конкретно имали са план да използват химическо и биологическо оръжие , но Запада е бил категорично против това . Естествено е ,че заедно с муджахидините и цивилното население , флората и фауната ще бъдат напълно унищожени . Не , че войните там само се губят .
  • 22 Kcaniba

    4 1 Отговор
    Ма нали комустите бяха победени там!!
    10 години СССР контролира 90 % от територията там, строеше пътища, училища и обучаваше първобитните хора!!!
    След рамбо 3, какво стана!???
    35 % от териториите контлолират неняпълно, никакво развитие, ползват се съветските бази, болници, инфраструктура, старите съветски инвестиции!! Прооизводството на херото се е увеличило в 100 пъти!!!
  • 23 Куропаткин

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ььььььь":

    Ето какво пише военния министър до цар Николай Втори: "Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни"!
    Добави и тези след това до днешните в Украйна и Сирия за да разбереш кое е най-военнолюбивото племе на планетата.
    Най-много войни е водела Русия, през последните седем столетия е била 75% от времето във война, а колониалните сили Англия и Франция за същия период 50%!
  • 24 пенко

    1 0 Отговор
    Руснаците в Авганистан се справяха /сами / далече по- добре от нато днес ... ДОКАТО "ВЕЛИКИТЕ " САЩ НЕ ПРОДАДОХА "СТИНГЪРИ" НА ТАЛИБАНИТЕ СРЕЩУ СЪВЕТСКИТЕ ХЕЛИКОПТЕРИ/ ГРЕШКА- ПРОБУТАХА/ !!!
  • 25 8888

    0 0 Отговор
    ЗАЩО СИ ЧЕШАТЕ ЕЗИЦИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ РУСИЯ ,САЩ НА МЯСТО ЗА ВЗРИВИ ТОВА КОЕТО ИМА ЗЕМЯТА КАТО ПЛАНЕТА НЯМА ДА Я ИМА .