Last news in Fakti

20 Октомври, 2018 14:00 2 108 19

Изстреляха два сателита към Меркурий

  • меркурий-
  • сателити-
  • изстреляха-
  • япония

Целта е да се извършат наблюдения

Изстреляха два сателита към Меркурий - 1
Снимка: БТА/ AP

Два сателита, част от съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий. Ще са необходими около 7 години, за да достигнат до крайната си цел, предаде Нова телевизия.

Целта е да се извършат наблюдения, които ще доведат до разрешаването на редица научни спорове. Един от тях е свързан с прекалено голямото ядро на планетата, съставено изцяло от желязо, което представлява около 60% от масата на Меркурий. Учените и до момента не могат да дадат логично обяснение на факта, че малката планета има само тънка външна обвивка от скали.

За пръв път Европейската и Японската космически агенции изпращат мисия до Меркурий. НАСА вече има подобни изследвания, направени от сондата “Маринър 10” през 70-те години на миналия век и от сондата „Вестител”, изпратена там преди десетилетие. Новата космическа мисия обаче има по-добро оборудване и ще остане в орбита около Меркурий за по-дълго време.

Изстреляха два сателита към Меркурий
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    6 7 Отговор
    Двигатела на тъз ракета руски ли е, че съм много притеснен, ако не е руски няма да им с ко да се хваля, тук пред соросите ?!
  • 2 Антони Лазаров

    8 4 Отговор
    ...как ще е руски,техен е но са го купили от руснаците хахаха Те иначе само хвърчила могат да пускат

    Коментиран от #5

  • 3 Антони Лазаров

    10 5 Отговор
    1969г стъпили уж на луната ..оттогава технологиите колко са се развили обаче никой никъде не е стъпал.Иначе ще заселваме Марс.Много лъжовен свят!

    Коментиран от #9

  • 4 onq s konq

    2 6 Отговор
    Двигателите може и да не са руски,но ИДЕЯТА ЗА ВЪПРОСНАТА ДЕСТИНАЦИЯ Е ЧИСТО РУСКА.Руско е и РЕШЕНИЕТО за това че сателитите трябва да бъдат 2,ЗА ДА МОЖЕ ВТОРИЯТ ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ АКО СЕ СЧУПИ ПЪРВИЯ.

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Бесен Язовец

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Антони Лазаров":

    Уффффф, значи е руски, успокоих се най на сетне, много съ бях притеснил, че не е руски ! Благодаря ти колега, за дет ме информира, ние путлерастите трябва един на друг да си помагаме, че я ги виж ко творят тук сорослерастите, много взеха да си развяват тук байряците.
  • 6 🤣НАСКА СЕ 💩

    2 2 Отговор
    🌎ПРОБУЖДИ СЕ НА ПЛОСКАТА ЗЕМЯ
    😀 ТАВАНА Е НЕПРОБИВАЕМ от 7 НЕБЕСА,✈️ ЛЕТЯТ НАД 2 ,НАСКА СЕ 💩
  • 7 Бесен Язовец

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Само така колега, радвам се когато тук путлерастите се подържаме един с друг, бой по сороспиите и никаква жалост за тях.
  • 8 Borislav Popov

    6 4 Отговор
    Пак благодарение на руските технологии и руския двигател, еищо не могат да направят без Русия, нито европейците, нито японците с американците !
  • 9 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Антони Лазаров":

    Сравни им колите преди 50г. и ги сравни сега. Все е кола, но как работи, колко тежи, какви мощности имат и могат да достигнат. Все едно един производител да не може да направи това, което са направили американските производители преди 50г. Навсякъде има напредък, но само за Луната искат да ни обедят, че не може или няма смисъл да се направи. Никъде няма техника или доказателства от тези мисии, странно как им изчезват всички документи или се класифицират, после пак изчезват. Хайде кажете ми вие ако ходите на някой вулкан с околна температура от 90 градуса ще ли да направите бъги, което да издържа на 50 градуса? Нали.

    Коментиран от #16

  • 10 НАТО ВЕЦ

    4 2 Отговор
    От Другаря Ким са. Износ по "второ направление".
  • 11 Д'мин

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Европейската космическа агенция използва три вида ракети-Адриана, Союз 2 и Вега, последната е главно италианска разработка. Това на снимката при условие, че не е илюстративен е Адриана 5.

    Коментиран от #12

  • 12 Д'мин

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Д'мин":

    Ариана-грешка на автоматичния коректор.

    Коментиран от #13

  • 13 onq s konq

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Д'мин":

    Последно-Адриана може ли да лети като Ариана?И предпоследно:Адриана китайска разработка ли е?
  • 14 СССРБарета

    7 5 Отговор
    Разбира се че двигателят е руски! по-точно модел рд-180! американци, японци, китайци доста ги купуват!

    Коментиран от #15

  • 15 guest

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "СССРБарета":

    Първо ,че двигателя не е един.Това не е Лада.Има 3 етапа на изстрелване.Второ тези РД-180 се ползват само от наса за първия етап на изстрелване на на сателити на ракетите Атлас и то заради евтинията от руската страна.Руснаците все пак са втора ръка хора.Руснаците нямат ракети и двигатели които могат да правят подобни мисии.Познанията им стигат само до там ,колкото да изстрелят сателити.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мършата

    3 1 Отговор
    Европейският Съюз реално, благодарение на ЛИБЕРАЛИЗМА, ДЕМОКРАЦИЯТА и СВОБОДАТА, лети уверено напред и изпреварва не само по стандарт на живот, но и в типично Руските направления, като космонавтика!! Руснаците имат там някаква смешна космическа станция и до там.... Имат ГОЛА ФУКНЯ!!! Да живее България, Да живее ГЕРБ, ДА ЖИВЕЕ Европейският Съюз!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.