940 2

Кучета са обучавани да подушват малария

През 2016 година болестта е предизвикала 445 000 смъртни случая

Кучета са обучавани да подушват малария
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

В лабораторна среда 2-годишният спрингер шпаньол Фрея се суети край поставени на щандове стъкленици и подушва всяка от тях, за да открие признаци на заболяване, предаде Reuters.

Стъклениците съдържат парченца от чорапи, един от които е на дете, заразено с малариен паразит. Когато идентифицира миризмата от паразита, Фрея сяда до въпросната стъкленица, за да получи възнаграждение.

"Кучетата могат да откриват различия в чорапите, носени от заразени с паразита деца и от техни връстници, които не са засегнати от малария", заяви Клеър Гест, съосновател на благотворителната организация "Медицински кучета детектори". Основаната през 2008 г. организация се надява, че благодарения на извършваните от нея тестове кучета ще се присъединят към усилията за изкореняване на една от най-смъртоносните болести в света.

"Някои миризми са с отговор "Да", а други - с отговор "Не" - заяви Гест. - Когато кучетата изучат тези правила, пристъпваме към болестите, които искаме те да открият. Играта е следната - открий миризмата и ще получиш възнаграждение."

През 2016 г. от малария са се заразили 216 милиона души в света, като болестта е предизвикала 445 000 смъртни случая, с около 16 000 смъртни случая повече в сравнение с предишната година.

Великобритания

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Pompev
  Отговор
  1 09:41  05.11.18
  Няма кво да ги обучаваш,те подушват малария,може да се каже обучават се да ни сигнализират за малария
 • тук
  Отговор
  2 10:05  06.11.18
  А у нас здравните инспектори подушват печалбите и предлагат ваксини против грипа.

Напиши коментар:


Публикувай