Last news in Fakti

5 Ноември, 2018 09:15 4 365 35

Иран: Гордо ще нарушаваме санкциите на САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • санкции-
  • хасан рухани-
  • петрол

В икономическа война сме, заяви иранският президент

Иран: Гордо ще нарушаваме санкциите на САЩ - 1
Снимка: БТА/ AP

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че страната му „гордо“ ще нарушава санкциите, наложени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предаде Sky News.

От днес са в сила санкции на Вашингтон, а под прицела на американските санкции са петролът и банките. САЩ искат да ударят износа на ирански петрол. Тръмп изтегли страната си от историческото споразумение с Иран, подписано през 2015 година. В Техеран обаче не са впечатлени от действията на Тръмп.

Хасан Рухани заяви, че Иран ще продължи да изнася петрол и няма да се спре заради „незаконните“ санкции и тормоза, наложен от американците. Иранският президент каза, че санкциите са несправедливи и целят да спрат износа на петрол. Държавният глава на Иран посочи, че в момента двете страни се намират в състояние на икономическа война.

„Не мисля, че в историята на Америка е имало друг човек, който е влязъл в Белия дом и е против спазването на закона и международните конвенции“, каза още иранският лидер. Американските наказателни мерки визират всяко чуждестранно физическо лице или компания, които правят бизнес с Иран в голям брой отрасли, принуждавайки компаниите да избират между иранските си инвестиции и достъпа до американския пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПИШМАН ДЕМОКРАТ

    15 35 Отговор
    ИРАН НЯМА НИКАКВО ПРАВО ДА НАРУШАВА САНКЦИИТЕ. САМО САЩа ИМА ПРАВО ДА НАРУШАВА ДОГОВОРИ И ДА ГАЗИ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО. УДРИ ТРЪМПЕ
  • 3 Бесен Язовец

    7 44 Отговор
    Хасан Рухани, вижте го хубаво, е този човек е кумир на местната каскетня и рублерастня.

    Коментиран от #5, #10

  • 4 НКВД

    29 6 Отговор
    Сега мюсулманите ще скроят шапката на С. АРАБИЯ. Ирак, Ливан, Иран, Сирия, всички имат зъб на Рияд и знаят че проблемите им идват заради износа на петрол. Скоро ще се сложи края имперските интереси в Близкия Изток.
  • 5 Azazel

    40 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Рохани е патриот!

    Коментиран от #8

  • 6 Ристе

    37 7 Отговор
    Руснаците изгониха САЩ от Сирия скоро ще ги изгонят и от Салдитска Арабия!
  • 7 СССР

    5 41 Отговор
    Дрогари и дрогарки нека нашия велик вожд дрогаря Путкин да защити нашите ислямски братя от Иран !
  • 8 Бесен Язовец

    4 25 Отговор

    До коментар #5 от "Azazel":

    Патриот е, душа дава, за Иран и за народа, но не свойта душа братя, а душата на народа.
  • 9 Borislav Popov

    31 2 Отговор
    Няма смисъл да се сключват договори с краварника. Те не спазват никакви договори. Колко договора и споразумения развалиха от как бай дони дойде на власт ?
  • 10 Borislav Popov

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    А вашият кумир кой е ? Краля на СА ?!!!

    Коментиран от #14

  • 11 onq s konq

    3 16 Отговор
    Не може Иран да налага на Америка как да процедира с Пазара си и на кои държави да дава или отказва достъп.След като обаче Рохани толкова много закани и клетви изрече по адрес на САЩ,значи санкциите действително са го засегнали и все повече ще го засягат,независимо че НИКОЙ НЕ ГО СПИРА ДА ТЪРГУВА ПЕТРОЛ С КОГОТО СИ ИСКА ПО СВЕТА.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Borislav Popov

    24 6 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Цялата дандания е заради това че Иран се отказа от петродолара !!! В краварника мучене до небесата. Защото откаже ли се един - няма гаранция че и другите няма да направят същото . Нали за това смазаха Кадафи и Либия !!!

    Коментиран от #18, #25

  • 14 Диди

    5 15 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Младите иранци обвиняват тяхното религиозно правителство за проблемите със САЩ.

    Коментиран от #17, #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ****

    13 2 Отговор
    Сега миниране на ормузкия проток от страна на Иран,и бай рижав пуяк ще се озъби,света ще изпитва голяма нужда от петрол,а доставките ще се бавят от обявените графици,а цената ще скочи баснословно на борсите,това да очаква света от малоумната политика на сащ.

    Коментиран от #26

  • 17 Borislav Popov

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Диди":

    А младите индианци в обора - кого обвиняват ?

    Коментиран от #23

  • 18 onq s konq

    2 12 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Гледам те как си се оплел в грешни мисли и сърце не ми дава да не ти обясня нещата!Първо-Има Американски долар,Канадски долар,но..."Петродолар" не съществува,защото бай Петър няма печатница за долари.Става дума за една измишльотина,с която нафуканите икономисти са приели,че ГОРИВАТА/И ЗЪРНОТО СЪЩО/ традиционно от много дълго време се търгуват по света единствено в ДОЛАРИ.Естествено може и в Злато,но цената пак се приравнява в далари.Второ-Китай и Русия отдавна са се навили да ЕЛИМИНИРАТ ДОЛАРА КАТО МЕЖДУНАР. РАЗПЛАЩАТЕЛНА ЕДИНИЦА и да търгуват с техните си валути,но...опитите все още продължават без особен резултат.А причината за неуспеха на начинанието е повече от досадна-и двете валути девалвираха жестоко.Колкото до Иранският РИАЛ,то той в момента е -цитирам"Девалвирал драматично и хората в страната като луди го обръщат В ДОЛАРИ И ИЗНАСЯТ НАВЪН"!Това е в общи линии.

    Коментиран от #19, #24, #28, #29

  • 19 ПИШМАН ДЕМОКРАТ

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    МУУУ МУУУУ
  • 20 Бай хой

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Диди":

    Димитричкей, религиозното правителство в Иран е благодарение на преврата извършен там от цру. Преди това Иран бе една от първите арабски страни със светско управление. Именно сащ разрушиха светските управления в арабския свят и наложиха радикален ислям. В Сирия все още не са успели.

    Коментиран от #21, #27

  • 21 ПИШМАН ДЕМОКРАТ

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    НИЕ ДЕМОКРАТИТЕ НЕ СМЕ ТОЛКОВА НАЧЕТЕНИ И ЕНТЕЛЕГЕНТНИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА СМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛИЦЕМЕРНИ И ДЕБИЛНИ ЗА ТОВА ХИЧ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ПРЕДИСТОРИЯТА. ВАЖНОТО Е САЩа-БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА, ДА РАЗНАСЯ ДЕМОКРАЦИЯ ПО СВЕТА
  • 22 Иво

    6 3 Отговор
    Само си пишете врели некипели истината е че дядо Дончо си е изкукуригал тотално
  • 23 Диди

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Те си живеят добре ,гледат си кефа,за разлика от иранците,които десетилетия напред няма да се оправят. Ах да ,щях да забравя,твоите братя руснаци няма как да не им помогнат.А може и да не им помогнат,нали и те си защитават интересите.
  • 24 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Които се прави че разбира от всичко от нищо не разбира.това че наричаш магарето си кон не те прави разбирач.А за игнорирането на долара.Всяко нещо с времвто си или всяко начало си има и край.А ти продалжаваи да хълцаш мислеики си че цвилиш.
  • 25 ЗЕВС

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Американския долар става световна световна валута преди края на втората световна война:
    (Бретон-Удската конференция, състояла се от 1 до 22 юли 1944 г.) в щат Ню Хампшър, САЩ.

    Относно "петродолара или
    нефтени долари" управлението на паричната маса става по следния начин:

    1) американските банки пускат (печатат) долари, които отиват за заплащане на поскъпналия нефт;
    2) арабските нефтодобиващи страни (преди всичко Саудитска Арабия) натрупват тези долари на сметки, които откриват в банките на Лондон и Ню Йорк, и други западни финансови центрове.
    3) срещу натрупаните и оставените в депозити долари западните банки пускат нови партиди долари, за които има постоянно търсене от страна на вносителите на
    нефт.
    За да поддържат процеса на рециклиране на нефтодолари е нужно постоянно да се повишават цените на «черното злато».

    Коментиран от #32, #33

  • 26 Да да

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "****":

    Има ли го като анимация от Мосфилм или е в проект все още? Как точно смяташ че някой ще купува бензин и дизел на 5 лв. ? И мислиш ли че на Китай като му секне оборота от стотици милиарди към САЩ, ще им трябва петрол, както до сега? Най-хубавото в случая е , че висока цена на петрола ще ускори навлизането на елавтомобили! Така освен Иран, ще го духат и пРосия и всички износители на петрол!

    Коментиран от #31

  • 27 Диди

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    Ха ха. А може иранското религиозно правителство да бъде сменено,от самите иранци.На тях им е омръзнало да живеят постоянно под санкции, докато религиозните управници живеят охолно. На ден Иран губи 1 млн. Барел. Тепърва се почва.Сега руснаците трябва да са доста нащрек и да гледат внимателно,скоро и те ще се ,,накичат,,със строги санкции.

    Коментиран от #30

  • 28 Borislav Popov

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Нефтодолар, срещано също като петродолар, е термин от сферата на международните финанси.

    Под петродолари се разбира съвкупността от постъпления от продажбата на суров нефт в полза на държавите-износителки на тази суровина. Думата долар участва в термина, доколкото международната търговия с нефт (цени, плащания, разчети) традиционно се води главно в долари на САЩ ................................
  • 29 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Терминът петродолар също се използва за изтъкване на принципа на обезпечаване на валутата на САЩ чрез търговията с нефт след отмяната на златното обезпечение.

    „ Когато Никсън отменя златното обезпечение на долара, той го заменя с нефтено обезпечение. Сключва споразумение със Саудитска Арабия всички енергийни контракти да бъдат номинирани в долари. Затова нефтодоларът е сфера на пазара, за плащане по контракти е необходимо да се купуват долари, нефтодоларът е стандарт, на който се базира силата на долара на САЩ.
  • 30 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Диди":

    Бе ти луда ли си или на такава се правиш ? Или си пишеш простотиите е така - за някой цент ?
  • 31 Borislav Popov

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да да":

    Кога точно смяташ да си купиш електромобил ? Когато станат 2 500 лева ? А куфара с батериите ?
  • 32 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "ЗЕВС":

    И кои са основните играчи ? Обора и СА?!!! Въведен е през 1973 година от Ибрахим Оуейс (Ibrahim Oweiss), професор в Джорджтаунския университет, за да обозначи приходите в страните от ОПЕК от продажба на суров нефт, бързото увеличаване на които през 1971-1974 г. (поради няколкократното нарастване на цените) ярко показва, че тези постъпления им позволяват процъфтяване и възможност да инвестират дори в икономиката на страните-вносителки на нефт.
  • 33 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "ЗЕВС":

    След края на споразуменията от Бретън Удс системата на петродоларите позволи на Съединените щати да продължат да задължават целия свят да се разплаща в тяхната валута. Този нов световен ред, начертан през 1971 година, обаче има една Ахилесова пета: династията Ал Сауд.
  • 34 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ИЛИ АЗ СЪМ ТЪП, ИЛИ ТРЪМПИТЕ СА НЕДОУЧЕНИ! ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ФИРМА /С ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ/ ,КОЯТО ДА СИ ТЪРГУВА САМО С ИРАН И ДА ПРЕМЯТА ПАРИТЕ В НЕАМЕРИКАНСКИ БАНКИ -СТИГА ДА ИМА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ !КАКВО ,НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ ДЪРЖАВИТЕ : КИТ. ИНД.ВИЕТ. ГЕРМ. ФР. ИТ. ЯП. АВСТР. ..."ДЕ Е КАНАДА- ДЕ Е КАНАДА " !!!
  • 35 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    " ДА-ДА " , КАК ВИЖДАШ ЕЛЕСТРИЧЕСКА СКАНИЯ , ДАФ, ИФА , ТРАКТОРИ ,КОМБАЙНИ И ... ТАНКОВЕ , ВЛЕКАЧИ И... ????