Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 14:05 10 219 18

Публикуваха думите на Хашоги за първи път

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • убийство-
  • саудитска арабия-
  • думи-
  • запис-
  • журналист

Килърите се опитали да прикрият следите

Публикуваха думите на Хашоги за първи път - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският сайт Хабертюрк за първи път след убийството на журналиста Джамал Хашоги публикува негови думи, записани в деня на бруталното убийство. Хашоги беше убит в сградата на саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че турските служби не са подслушвали дипломатическата сграда, но не каза по какъв начин са се сдобили с аудиозапис от убийството и последните минути живот на Хашоги. Попитан дали службите ще направят публични записите, той отговори, че за момента нямат такова намерение, но всичко зависи от прокуратурата.

Хабертюрк предаде, позовавайки се на записите, че Джамал Хашоги е бил нападнат още с влизането си в сградата. „Пуснете ми ръката! Какво си мислите, че правите?“, е изкрещял саудитският дисидент, влязъл в сградата за брачни документи. В продължение на 11 минути са се чували биенето и изтезанията, след което е настъпило дълго мълчание – над един час. Турските служби подозират саудитските килъри, че са се опитали да заглушат сигнала от консулството.

В хода на разследването стана ясно, че мъж, приличащ външно на Хашоги, след това е излязъл с неговите дрехи, за да заблуди службите. На записите се чувало как той заявява, че е зловещо да носи дрехите на човек, убит преди 20 минути. Той се оплакал, че обувките на Хашоги му били малки, след което човек от екипа килъри му казал да излезе със собствените си маратонки. Едно от главните действащи лица крещяло „предател" на Хашоги.

Друго доказателство, че саудитците са се опитали да прикрият стореното, е фактът, че са боядисали незабавно след убийството стените на три от кабинетите в консулството. Турските служби са установили, че операцията е била ръководена от Махер Абдулазиз Мутреб – лице, близко до саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Турция смята, че заповедта за убийството е дошла от най-високо ниво в Рияд. ЦРУ също е на тази позиция. Рияд продължава да отрича, че кралят и принцът са поръчали екзекуцията на журналиста, избягал в Щатите от страх да не бъде преследван в родината си заради своите възгледи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Компетентен

    32 9 Отговор
    Ако този , не беше агент на ония , отвъд океана , щяхте ли да обърнете такова внимание ?
  • 2 Думите на Хашоги

    11 4 Отговор
    Али баба с голямата брада ми удари кожена тесла по гърба яха Биби яха бибии
  • 3 СссереМ

    10 39 Отговор
    Същото трябва да се случи и с руските подлоги у нас,като се почне от фърчатия и се довърши с терористите от БКП/БСП.

    Коментиран от #5, #12

  • 4 СссереМ

    3 15 Отговор
    Аз не искам да не трепат само да ме таковат грубоооки
  • 5 конгречулейшънс

    24 10 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Нали знаеш, че Боко и Цеци също са били в БСП ?

    Коментиран от #10

  • 6 Мустафа

    19 8 Отговор
    Не били подслушвали ама подслушвали , аз ви казах че и тия и ония лъжат та им се цепят гащите , просто на мюсюлмани доверие никакво , аз за това се отказах от исляма много лъжат

    Коментиран от #9

  • 7 Bat Sande

    16 2 Отговор
    Очаквам незабавните американски санкции по въпроса!!!..
    И стига с тези "шокиращи" новини! Вече знам за Хашоги повече отколкото той самия е знаел за себе си, а вие продължавате да го дъвчете.
  • 8 koпа

    28 2 Отговор
    Къде са санкцийте на двуличните кравари и ЕС нали за човешки права и демокрация се бориха или когато става въпрос за парички,много парички то демокрация и човешките права не са от значение.Да си припомним само санкцийте срещо Иран и Русия и ще видим за колко тъпи ни вземат ЕС и краварите,да ви целувам демокрацията.
  • 9 Фрог

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мустафа":

    Телефона му е бил в синхронизация и записвал в "облак", вероятно се е надявал записвайки разговорите да се изкара още по-голям дисидент после...и не е допускал, че вътре има екип от убийци.
  • 10 СссереМ

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "конгречулейшънс":

    А нали знаеш че за да работиш в системата по онова време ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябваше да членуваш в партията,ама като си лапишок няма откъде да ги знаеш тези работи.

    Коментиран от #11, #13, #15

  • 11 а ти знаеш ли

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    че при деполитизацията на тази система, единия от тях ОТКАЗА да си даде партийния билет и я напусна!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 конгречулейшънс

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Не мога да ти разбера логиката.Последно всички ли от БКП, ще коляме, или само тези , които не са станали гербери? И на 48 години
    да ме пишеш "лапишок" си е комплимент.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 веселяк

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "HAIVANINAT OT CUKOTKA":

    син на комунист, полковник от МВР - Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията.
  • 17 Не глеам таувизия

    4 0 Отговор
    Некадърни камилари... Да беха прочели некоя книжка как братчедите им от мосад ги правят тия "белетристики"...:D и въпреки очевадно гадното, нагло и некадърно деяние ще им се размине щото без тех доларо ойде..:D
  • 18 Ххххх

    0 0 Отговор
    Така както е подслушвано от немските тайни служби в англ. посолство в София за договор с цар Борис Трети и е докладвано на Хитлер... Държавата е длъжна да следи спазване законите на територията си.
Новини по държави: