Last news in Fakti

27 Ноември, 2018 12:54 12 939 41

Ердоган се закани на Гърция

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море-
  • кипър

Турция е решена да се възползва от правата си в Егейско море, заяви президентът

Ердоган се закани на Гърция - 1
Снимки: БТА/АР

Ново предупреждение към Атина и Никозия заради "безразсъдните" им действия е отправил президентът на Турция Реджеп Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи Анадолската агенция.

"Турция е решена да се възползва от правата си, които произтичат от международното право по отношение на Егейско море, но и на кипърския въпрос", казал Ердоган.

Турският президент е заявил още, че "безразсъдното поведение на Гърция и на Република Кипър по отношение на проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие представлява заплаха и риск преди всичко за тях самите" и че "Турция няма да предприеме каквото и да било отстъпление от позициите си в Източното Средиземноморие или който и да било друг регион и ще защитаваме правата си докрай".

Анкара оспорва обхвата на изключителната икономическа зона на Кипър и на Гърция в Източното Средиземноморие, както и правото на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море до 12 морски мили.

Кипър вече предостави концесия за проучване за въглеводороди в част от изключителната си икономическа зона на американската Ексън Мобил в блок 10 на своята икономическа зона, а в момента се намира в процедура по отдаване на концесия и за блок 7, за който кандидат е консорциум на френската Тотал и италианската Ени. През февруари обаче Турция осуети проучвателни дейности на Ени в блок 3.

Ердоган се закани на Гърция

От друга страна Анадолската агенция съобщи, че Турция е започнала проучвателни сондажни дейности на 119 морски мили от бреговете на окръг Мерсин. В края на октомври проучвания край Анталия започна и сондажният кораб "Фатих".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    31 14 Отговор
    "Луд умора няма!"

    Коментиран от #18

  • 2 СссереМ

    25 31 Отговор
    Тоя бараба реве за турска пролет,ама после трябва да бяга при жена си в кремъл.

    Коментиран от #9

  • 3 Обективен

    47 2 Отговор
    Около нас отвсякъде ври и кипи . Няколко примера : Русия- Украйна ,Турция- Гърция ,Сърбия-Косово ,Македония- Албания .Румъния и тя вътрешно се бунтува...............В тоя ред на мисли да стане някоя патаклама само е въпрос на време...............

    Коментиран от #4, #41

  • 4 Све

    43 6 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    За съжаление станахме овце управлявани от изключително престъпни мутри вече 20г
  • 5 Иванов

    41 6 Отговор
    Тежко ежедневие има Ердоган. Всяка сутрин- закани към Гърция, след обяд закани към САЩ, а вечер по късна доба флиртове с Вовата.

    Коментиран от #19, #23

  • 6 Диди

    15 12 Отговор
    Ммм, не можаха ли да му сложат по хубав чадър да не слънчаса повече,тоя прилича на борделски,липсват само розови панделки.
    Ердоган умора няма все да се закачване, да обижда и т.н.
  • 7 ШЕ ТИ ВЪРЖЕ

    15 18 Отговор
    НАЙ-НАКРАЯ БЕ РЯЗАН ХИТЛЕР ! ЧАКАМЕ СПОКОЙНО СЕИРА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1234

    12 20 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Като види зор ще се скрие под юргана на Путлер

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Yavuz

    35 13 Отговор
    Турция предложи на гърците находищата на газ около Кипър заедно да ги проучват и експлоатират, но те си нямат собствена политика, както България и винаги слушат каубойците. В Кипър има голям проблем за питейна вода бил съм там и лично го видях .От Турция за Северен Кипър турците прекараха водопровод с много голям капацитет, предложиха и на гърците да ги свържат, но отказаха. Може би и някои острови вече са притежание на Западния лихвар заради неизплатените кредити, но това не ги вълнува- гол национализъм,голо самочувствие.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 Едо

    6 3 Отговор
    ЗА ДА СЕ РАЗБИРА ПОЛИТИКАТА, ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ КАКТО ОТПРАВНАТА ТОЧКА, ТАКА И СРЕДАТА НА НЕЙНОТО ДЕЙСТВИЕ Е ВЯРАТА, КОЯТО МОТИВИРА ВСЯКА ЕДНА МИСЪЛ И ДЕЙСТВИЕ НА ИНДИВИДА ИЛИ ОБЩНОСТТА! ХРИСТИЯНИТЕ РЕАГИРАМЕ, МАЛКО ИЛИ МНОГО, ПО БИБЛЕЙСКИ, МЮСЮЛМАНИТЕ-СПОРЕД ПИСАНОТО В КОРАНА, ДЪРЖАВИТЕ ОТ ИЗТОЧНИЯ ПАНТЕИСТИЧЕН МОНИЗЪМ, СЪОТВЕТНО, СПОРЕД ТЕХНИТЕ СВЕЩИННИ КНИГИ! А КАК РЕАГИРАТ БЕЗБОЖНИТЕ?! ЕСТЕСТВЕНО, ВСЕКИ СПОРЕД НЕГОВИТЕ ЛИЧНИ УБЕЖДЕНИЯ, НО ПРЕД ВСИЧКО НЕВЯРВАЩИЯ ПОСТАВЯ ,,НЯМА БОГ!" ЗАЩО ХОРАТА ОТ РАЗЛИЧНИ РЕЛИГИОЗНИ СИСТЕМИ НИКОГА НЕ ДОСТИГАТ ДО ЕДИНСТВО? ЗАЩОТО СА ОТ РАЗЛИЧНИ ВСЕЛЕНИ! И, РАЗБИРА СЕ, ВСЕКИ СЧИТА СЕБЕ СИ ЗА ЕДИНСТВЕН ОБЛАДАТЕЛ НА ИСТИНАТА! В БОЖИЕТО СЛОВО, БИБЛИЯТА Е ПИСАНО: ,,Всеки човек ПРЕВЪЗНАСЯ своята си правда, но Господ изпитва духовете и сърцата!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Yavuz

    16 7 Отговор

    До коментар #12 от "Едо":

    Безбожният е точно дяволът-лихвар, който управлява и изцежда всички останали, къде чрез религия и къде чрез глупав национализъм и гол патриотизъм. Нормално нито БИБЛИЯТА, нито КОРАНА не подстрекават към насилие, но и към двете религии има секти които от векове са под контрола на същият този дявол- лихвар.

    Коментиран от #21

  • 15 cactus

    8 7 Отговор
    Турските предизвикателства подкопават стабилността на региона в критичен момент, демонстрирайки бедността на правните аргументи на Турция. Гърция се справя добре и не се захваща с агресивната реторика на Турция. Като фактор за стабилност и сигурност в региона, тя трябва да продължи, в сътрудничество със своите съюзници и партньори, да поддържа международното право и неотменимите й права. Независимо от различията си, останалите държави от Източното Средиземноморие признават, че енергията трябва да бъде мост на диалог и сътрудничество в региона. Вместо да настоява за своите заплахи и незаконни претенции и спорове, Турция трябва да следва това отговорно отношение.

    Коментиран от #24

  • 16 Ей тарикат

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Yavuz":

    Оставете кипърските, израелските и египетските депозити, това са чуждестранни. Като сте толкова добри хора, вие, турците, предлагайте на гърците да експлоатират с вас турските депозити, които ще намерите в Алания и Мерсин.

    Коментиран от #37, #38

  • 17 zonk

    10 11 Отговор

    До коментар #11 от "Yavuz":

    Всички държави с море имат право на 12 морски мили и ИИЗ. И те го упразнявят. Както Турция направи, така и Гърция и Кипър и други страни в Средиземноморието. Ако не разпознавате Кипър, това е ваш проблем. Всички страни го разпознават. Идете и поискайте морски парцел от изключителната икономическа зона на Кипър, платете, разследвайте, вземете газ, както направиха американците, французите и др. Със заплахи не става работа. Другите са по-мощни от Турция и не заплашват, плащат, експлоатират. Няма да бъдеш ти хитрия и другите идиоти.

    Коментиран от #22

  • 18 свободно мислещ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    1234?ти си лудия джендър
  • 19 свободно мислещ

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Иванов?така е с лидерите на големите.силните държави.аВинету???
  • 20 свободно мислещ

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    1234?той има зад кого да се скрие.а ти???даже име нямаш безгласна буква си.не си и буква Г-ПАКО
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 свободно мислещ

    12 8 Отговор

    До коментар #17 от "zonk":

    Zing?ти какво разбираш от политика.Турция в лицето на Ердоган е голям играч.разбира се има широкия Руски гръб.Всички се съобразяват с Турция.разбери го човече с жалка душичка-жалка-жалка-жалка.съжалявам те
  • 23 свободно мислещ

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Защо ми даваш минус.къде греша.кажи ми да ти отговоря.къде не съм прав.само моля те помисли и тогава
  • 24 свободно мислещ

    12 10 Отговор

    До коментар #15 от "cactus":

    Cactus.никой не може да спре Турция.ЗАПОМНИ го.БВП Е ПОЧТИ КОЛКОТО ГЕРМАНИЯ.на този свят е така силния диктуваааааа

    Коментиран от #25, #27, #34, #36

  • 25 Силен американски шамар

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "свободно мислещ":

    Съгласни сме.

    Коментиран от #26

  • 26 свободно мислещ

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "Силен американски шамар":

    Ам.шамар?благ.Ти трезвомислещ си.само че не харесвам ника ти.не обичам американците.те са паплач.Ердоган каза:не може и сравнение да има м/у американеца и РУСНАКА.Руснака е със 100год.във всяко отношение по-напред от янките в културно и т.н янките са държава паплач от около 220г.а ВЕЛИКА РУСИЯ?

    Коментиран от #29

  • 27 cactus

    6 8 Отговор

    До коментар #24 от "свободно мислещ":

    Не знаеш какво ти става. Прилагането на международното и морското право, в сътрудничеството на трети държави с цивилизованите страни на Запада-Европейския Съюз, е задължително. Освен това ти също пренебрегваш факта, че най-силният в източното Средиземноморие, 10 пъти повече, е военната коалицията между Гърция-Египет-Израел, а не Турция. Да не говорим, че зад тях са и Италия-Франция-Америка...

    Коментиран от #30

  • 28 Incredibile

    5 8 Отговор
    В целия регион, само Турция продължава да мисли със Средновековната логика...оборудване, атаки, убийства, жестокости, плячки! Останалите са напреднали, взаимно се уважават и си сътрудничат въз основа на общоприетите световни правила.

    Коментиран от #31

  • 29 а бе

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "свободно мислещ":

    тва е, ердото е мъдър и ти си свободно мислещ
  • 30 свободно мислещ

    10 5 Отговор

    До коментар #27 от "cactus":

    Cactus:ако тръгнат да воюват?Египет първа ще се оттегли.Франция е на ръба на финансова криза.жълтите жилетки.Бтв.нова.нито думичка.Италия е почти в колапс.никой няма да посмее да се намеси в евентуална война м/у Турция-Гърция.ЗАЩОТО:ТУРЦИЯ ИМА ШИРОКИЯ ГЪРБ НА ВЕЛИКА РУСИЯ.ЗАПОМНИ ЖАЛКО ЧОВЕЧЕ
  • 31 свободно мислещ

    7 5 Отговор

    До коментар #28 от "Incredibile":

    За какви правила говориш човече?погледни какво става:Русия-Украйна.Сирия.Ирак.Афганистан....да изброявам ли?ти на Марс ли живееш?силния казва:аз ще карам влака

    Коментиран от #33

  • 32 Наско

    7 8 Отговор
    Тъпите фесове да не забравят че могат да бъдат сринати от цивилизованите държави за нула време.Цялата им икономика се крепи на запада. Чалмите са свикнали да крадат и избиват съседите си,но ще дойде и техния ред да си платят.
  • 33 ха ха

    7 8 Отговор

    До коментар #31 от "свободно мислещ":

    Само че силният в случая се казва САЩ.Така че влакът ще го кара друг а фесовете ще се молят да се качат.Ако много скачат може лирата да се срине още , а и Кюрдистан още не им се е разминал.
  • 34 факти

    8 7 Отговор

    До коментар #24 от "свободно мислещ":

    Ти луд ли си? Германия е с поне 5 пъти по голям БВП. Турция евентуално може да се мери с Холандия.
    И цялата и икономика е създадена от ЕС и САЩ.
    Турците само плашат но на EXON ако скочат ще ядат американска тояга и никой няма да ги спаси.

    Коментиран от #40

  • 35 да питам

    8 3 Отговор
    Тоя мръшляк още ли е жив....?Освен това , Гърция възнамерява да разшири териториалните си води до 12 мили откъм ЙОНИЙСКО МОРЕ ,което е абсолютно нейно право според международните морски спогодби... Колкото до въглеводородите...май Ердо се е засилил да прави компания на Муамар и Садам... да не станем свидетели на ,,Анадолска буря''...Иначе тоя няма акъл за машинист,влака го карат други,тоя е само просто кантонерче , пролича си от случката с лирата и колко бързо пусна пасторчето след комедийния процес и смешната присъда за шпионаж,докато в същото време хвърли до живот неудобните си противници....циркаджия..
  • 36 ХАХАХАХА

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "свободно мислещ":

    ...ти май си се завивал с мокри чаршафи....аман от свободно немислещи...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Turgut

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ей тарикат":

    Там няма нищо. Ердоган играе театър за очите на турците. Само домати и локуми може да сподели. Газ и петрол не.
  • 39 Вечната злоба на роба

    1 2 Отговор
    Много ми е интересно какво разбират потомствените ратаи от господарските дела...примерно миризливкото абдал алеко.
  • 40 fakti

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "факти":

    Република Турция
    (Turkiye Cumhuriyeti)

    География и население
    Площ 783,356 km
    (на 36-то място)
    Води 1,3%
    Граници Грузия, Армения, Азербайджан, Иран, Ирак, Сирия, Гърция, България
    Столица Анкара
    39°55 с. ш. 32°50
    Най-голям град Истанбул
    Официален език Турски
    Население
    (пребр., 2018) Повишение 80 810 525
    (на 16-то място)
    Гъстота на нас. 97,3 души/km
    Управление
    Форма Президентска република
    Президент Реджеп Ердоган
    Вицепрезидент Фуат Октай
    История
    Независимост
    от Османската империя 29 октомври 1923
    Икономика
    БВП (ППС, 2018) $2,320 трилиона
    (на 13-то място)
    БВП на човек (ППС) $28 346
    Коеф. на Джини (2013) 40,0 (среден)
    Валута Турска лира (TRY)
    Други данни
    Часова зона UTC+3
    Код по ISO TR
    Интернет домейн .tr
    Телефонен код +90

    ==========================
    Федерална република Германия
    (Bundesrepublik Deutschland)

    География и население
    Площ 357 408,74 km
    (на 62-ро място)
    Граници Дания, Полша, Чехия, Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург, Белгия, Нидерландия
    Столица Берлин
    52°31 с. ш. 13°24
    Най-голям град Берлин
    Официален език немски
    Население
    (пребр., 2017) 82,800,000
    Гъстота на нас. 231 души/km
    (на 58-мо място)
    Управление
    Форма Парламентарна република
    Президент Франк-Валтер Щайнмайер
    Канцлер Ангела Меркел
    История
    Обединение 3 октомври 1990
    Влизане в ЕС 1 януари 1958
    Икономика
    БВП (ППС, 2017) $4.171 трилиона
    (на 5-то място)
    БВП на човек (ППС) $50,425
    (на място)
    БВП (ном., 2017) $3.685 трилиона
    (на 4
  • 41 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Ти какъв вид газ искаш да вземе страната, "турски" или "гръцки"?
Новини по държави: