Last news in Fakti

5 Декември, 2018 10:33 11 851 15

Защо Тръмп отмени насрочената среща с Путин и ще има ли друга?

  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • русия-
  • аржентина-
  • г-20-
  • джон болтън

Кремъл не е сърдит на Доналд Тръмп, но няма да стане инициатор на нова президентска среща

Защо Тръмп отмени насрочената среща с Путин и ще има ли друга? - 1
Снимки: БТА/АР

Кремъл не е сърдит на Доналд Тръмп, но няма да стане инициатор на нова президентска среща, пише "Ведомости" в коментар за отказа на американския лидер от двустранна среща с Владимир Путин.

Малко преди насрочените в Аржентина преговори с руския си колега Тръмп ги отмени, след като анализира доклад за сблъсъка между военни кораби на Русия и на Украйна на 25 ноември край Крим.
Отказът на Тръмп не стана "плесница" и не предизвика обида, цитира "Ведомости" вчерашно изявление на Юрий Ушаков, помощник на руския президент. Според него обаче Кремъл няма намерение да се натрапва и сега всичко зависи от американците.

Отказът на Москва да поеме инициатива за нова среща е съвсем естествен, смята политологът Фьодор Лукянов. По думите му отмяната на уредена вече президентска среща, "и то не за първи път, това надхвърля вече границите на крайната наглост", а руското ръководство "проявява абсолютно християнско смирение и търпение".

Перспективата Путин да получи нова покана за среща от Тръмп според аналитика е реална, но това нищо няма да означава - двете срещи, анулирани по-рано, също бяха насрочени по инициатива на САЩ, напомня той.

В близките месеци Лукянов не очаква нова среща Путин-Тръмп: за двамата е по-удобно да разговарят на големи форуми, когато няма нужда да пътуват никъде специално за целта, нито да демонстрират някакви резултати, а всички големи прояви за периода вече са приключили.

"Няма как да си представя Путин да бъде поканен във Вашингтон или да покани Тръмп в Москва. Тъй че въпросът най-вероятно е приключен за близките месеци", резюмира експертът.

Според друг руски наблюдател - Кирил Рогов, срещата в Аржентина е била отменена "съвсем не заради инцидента" край Крим, където Русия залови украински военни кораби и задържа екипажите с обвинение, че са навлезли без разрешение в нейни териториални води.

Тръмп допускаше, че може да има среща, ако Русия пусне украинските моряци. И Кремъл със сигурност щеше да го стори, ако имаше някакви надежди за среща и бе заинтересован да има такава, казва Рогов, цитиран в "Новие известия".

Той припомня обвиненията на САЩ и НАТО, че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Според руския експерт те сочат, че Вашингтон не е получил никакъв положителен отговор на инициативите, предложени наскоро в Москва от съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

Защо Тръмп отмени насрочената среща с Путин и ще има ли друга?

По данни от открити източници, на които се позовава Рогов, Болтън е предложил преформатиране на договора, от което според него са еднакво заинтересовани и Вашингтон, и Москва, тъй като основната заплаха за тях в този клас оръжия идва от Китай.

Отмяната на президентската среща може всъщност да е знак, че "предложенията на Болтън са останали без ясен отговор. Сиреч, че външната политика на Путин остава последователно прокитайска", добавя експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готин ама не съвсем

    17 22 Отговор
    М-дааа! И сега какво???
    Чичко Тръмп, ако иска да се среща с Путин и руснаците, ще трябва да целува нечии сапоги! Сам си го изпроси и развърза ръцете на руснаците, да правят каквото си искат!
  • 2 Шляхтиц

    31 12 Отговор
    Въпросът е приключен ОКОНЧАТЕЛНО. среща няма да има, а и е СЪВСЕМ ИЗЛИШНА. всеки ще върви по своя път и КОЙ ДО КЪДЕТО. Да е жив и здрав ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН.
  • 3 Пеньо

    13 21 Отговор
    Какъв бълвоч от простотии и откровени лъжи! А с "християнското смирение" направо избиха рибата! Ще е богат Никулден!
  • 4 русия е джудже

    11 38 Отговор
    Срещата е отменена ,заради окупаторските интереси на кремълското джудже.Русляма завижда на целия свят ,че от всички развити страни ,руснаците са най-бедни и недоразвити.

    Коментиран от #13

  • 5 Borislav Popov

    24 14 Отговор
    Краварите пак се правят на хитри и искат да забият клин между Китай и Русия ! Ама - ядец ! За това са сърдити ! А и се наложи да клекнат допълнително на китайците като отмениха митата !

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Усмивката

    4 16 Отговор
    Тръмп си знае защо не желае да си говорят с Путлю.За повечето експерти е ясно вече едно.В Русия нещата излизат извън контрол.Самият Путрю не е в състояние да издава почасово указания към огромната по шир и численост армия.И имайки политподкотовката на застарялата част от генералите си ,ситуацията наистена е трагикомична.От една страна на лични срещи си обещаваме едно ,па като се прибереме у нас си ,в тая позлатена дупка Кремъла от всякъде военни маршове и многая лета.Разбирам го
  • 8 Пенчо

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Още ли дишаш?
  • 9 защо

    14 2 Отговор
    Целия свят губи от отменената среща,Украинската провокация не е случайна,света ври и кипи и са нужни решения сега веднага,а САЩ постъпват както винаги глупаво и ще страдаме всички...

    Коментиран от #10

  • 10 Рузвелт

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "защо":

    САЩ постъпват глупаво, затова са господарите на света. А България постъпва умно - затова я рисуват като свързани КЕНЕФИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 Borislav Popov

    2 9 Отговор
    Забележете, руски тролопитеци, Трамп отменя сращата, не Путен и не Трамп търси среща, Путен я търси, понеже сакцийките се затягат, а сега идват и нови !!

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Щурчо

    8 1 Отговор
    И на слепия е ясно, кой насъска украинците в Азовско море . Е, с тая провокация, разбраха / на чужд гръб естествено/ как ще действа другата страна, както и че ще си правят сметката, ама по друг начин ... Жалко за моряците, те са най малко виновни ....
  • 13 Ако баба ти беше мъжка

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "русия е джудже":

    Голям си смехуняк. Имаш желание,мъчеш се,но не се получава.
  • 14 Нане.

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Соросоиден трол, ти си отбележи на челото,че янките през ден тичат до Кремъл за справки,инструкции и нареждания за агента тръмпи.Лавров отдавна забрави къде е Вашингтон.В последния си туит,тръмпи,пак нещо се моли за среща,ама скоро няма да го огрее.Има да гледа тъжно,как меркелца,закусва с Путин в Аржентина,а той си яде ......
  • 15 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    А по чия инициатива трябваше да бъде тая среща ? Я пак прочети бе умник ! Кой е искал срещата ?......................- " отмяната на уредена вече президентска среща, "и то не за първи път, това надхвърля вече границите на крайната наглост"!!!!!!!!!!!!!!!....................." двете срещи, анулирани по-рано, също бяха насрочени по инициатива на САЩ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания