Last news in Fakti

14 Януари, 2019 21:19 2 358 8

Исторически ден за Македония - Януари 2019

  • македония-
  • промени-
  • гърция

Промените в конституцията вече са в сила

Исторически ден за Македония - Януари 2019 - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният вестник в Скопие публикува всички промени в конституцията, които бяха гласувани през миналата седмица, съобщи Македония Times.

Промените в конституцията бяха гласувани в петък. Те предвиждат смятаната на името на страната на Северна Македония.

С публикацията в Държавен вестник, конституционните промени официално влизат в сила. Сега, според споразумението от Преспа, гръцкият парламент също трябва да гласува промените.

Външното министерство на Гърция ще бъде уведомено за публикуването на промените. При ратифицирането на споразумението, всички страни в света ще бъдат уведомени за промяната на името.

Промените бяха подкрепени от 81 от 120 депутати. Депутатите от опозицията бойкотираха гласуването.

При признаването на промените от Гърция, Македония ще може да стане член на НАТО и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 3 Отговор
    Как ще да се казва. Дори тази пародия на държава, дава повече пари за пенсии и за майките , отколкото по-голямата пародия бг.
  • 2 Баба Ванга Софийска

    8 5 Отговор
    Виждам в недалечно бъдеще че у Македония ке се говори на руски език официално:):)
  • 3 Я.Петров

    7 4 Отговор
    Как може да наричат северна Македония нашата южна България. Тия компас нямат ли?
  • 4 Ставрю

    1 2 Отговор
    Сорос в деиствие. Не бързаите там интересното предстои.
  • 5 Българан Балкански

    1 3 Отговор
    Браво на македонците и лично на Зоран Заев! Показаха, че в критични моменти в историята на дадена страна, референдумите са вредни. Искат се смели и решителни мъже, носещи цялата отговорност. Британците могат да се поучат и особено онзи тотален глупак и некадърник дейвид камерън.
  • 6 Пеньо

    2 0 Отговор
    Поредният шут по задните част на оркът! Сега ние да му мислим.
  • 7 ОБ4

    2 0 Отговор
    Имам приятел от македония с български паспорт обаче когато го питат какъв е отговаря ,че е македонец.Сега ще го скъсам от базици.Ще му викаю Северномакедонец ха хс
  • 8 Стамболов

    3 0 Отговор
    И каква стана тя накрая ? Гърците отказаха за нула време сърбомакедонистите от опита да се кичат с античната им история. а албанците ги принудиха да признаят езика им за официален. Само нашите политици-дупедавци не защитиха от фалшифициране нито многовековната българска история на населението в тази земя, нито атентичния език и писменост, нито малцинственния статут на малкото достойни смелчаци, запазили своето българско самосъзнание !
Новини по държави: