23 Януари, 2019 11:35 2 812 3

Рисковете от Брекзит без сделка

  • брекзит-
  • рискове-
  • великобритания-
  • сделка-
  • сигурност-
  • транспорт-
  • митници-
  • ес

Редица усложнения следват от този сценарий

Рисковете от Брекзит без сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската гранична полиция предупреди ръководството на страната за заплахите за сигурността на кралството и транспортните проблеми, които могат да възникнат при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Презентацията, подготвена от Гранична полиция, бе публикувана от Sky News.

Според документа в случай на Брекзит без споразумение, британската гранична полиция ще загуби достъп до част от важна за нейната работа информация и до редица важни компютърни бази на ЕС. Това ще доведе до влошаване на ситуацията в сферата на граничната безопасност, се посочва в документа. Британските полицаи ще трябва да използват базата данни на Интерпол вместо Шенгенската информационна система. Един от главните проблеми ще бъде това, че служителите на Гранична полиция ще бъдат лишени от възможността да различават отдавна живеещите и работещи в Обединеното кралство граждани на ЕС от току-що пристигащите в страната.

Брекзит без сделка може да доведе и до това пътуващите към ЕС британски граждани да бъдат лишени от възможността да използват коридорите за притежатели на електронни паспорти. Това заплашва да образува дълги опашки на гишетата за паспортен контрол на летищата в ЕС и да обърка разписанията на полетите. Със същия проблем може да се сблъскат и пътниците на влаковете Евростар, които пътуват от Лондон до Амстердам, Брюксел и Париж.

Гранична полиция предупреждава и за потенциални проблеми пред гражданите на ЕС на британските митници. Те ще трябва да използват "червения коридор" при внасяне в страната на определени категории стоки. При Брекзит без сделка съществено ще бъде затруднен превозът на стоки между френския град Кале и английския Дувър. Ако бъдат възобновени митническите проверки по този важен маршрут, ще бъдат превозвани не повече от 12-25 процента от сегашния обем товари, което ще принуди британските власти да търсят алтернативни начини за доставка на стоки от континента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eeee

    8 4 Отговор
    Всичко е театър.Англетата отдавна са си планували всичко.Мислете ний какво ще правим след това,щото ЕС ще ни намалят субсидиите на половина.

    Коментиран от #2

  • 2 аз се надявам

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Eeee":

    напълно да ни спрат тези пари,щото не съм гейбераст и нямам полза от тях!
  • 3 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Ако всяка една агенция и министерство в Англия беше направила презентация на това какво Англия ще изгуби при напускането на Европейския Съюз, нито британците, нито техните политици щяха да искат излизане от ЕС.
Новини по държави: