Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 23:30 3 004 53

За първи път: С хиджаб на леда

  • захра лари-
  • фигурно пързаляне-
  • мюсюлманка-
  • хиджаб

Хиджабът стана част от мен, сподели мюсюлманката

За първи път: С хиджаб на леда - 1
Снимка: Instagram

Фигурното пързаляне е един от най-красивите зимни спортове. Състезателите трябва да покажат достатъчно умения и прецизност, за да се докажат пред журито. Един от тези доказани състезатели е 23-годишната Захра Лари, с нетипичен произход и нетипично облекло. Тя е първата фигуристка от световна класа, която се състезава, носейки традиционен хиджаб.

Бащата на Захра е от Обединените арабски емирства, а майката е с американски произход. Младата състезателка е принудена да се доказва въпреки разбиранията на различни общества и критиките заради участието ѝ в Азиатските зимни игри.

"Много често ме питат защо си прикривам косата. Отговорът е прост - както вие преди да излезете навън си обличате някаква дреха, така и аз си покривам косата. Няма да излезете от вкъщи, без да си облечете панталони, нали? Така хиджабът стана част от мен", сподели Захра Лари, цитирана от БНТ.

Захра е един от живите примери за промяната във времената и разбирането кое е правилно и кое не е. Силната амбиция за постижения в спорта определя успехите на Захра. За 23-годишната състезателка тренировките и изграждането на умения е много по-важно от мнението на публиката за външния ѝ вид.

"Светът се променил. В миналото момичетата и жените са били задължени да седят по домовете и да готвят. Не им е било позволено да правят това, което правят мъжете. Това, че съм част от тази промяна, ме прави щастлива", споделя още състезателката. Амбицията и успехите на Захра са заразителни. Те вдъхновяват много жени по света да преодоляват стереотипите, налагани с векове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    41 6 Отговор
    Колко трогателно
  • 2 охо бохо

    49 7 Отговор
    Така се започва ! Сега хиджаб, после белите ще покриват възмутително белите си лица, а накрая и педерастки трика с дупка на ануса !

    Коментиран от #5

  • 3 1122

    36 5 Отговор
    Талибани на лед
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мдаа

    43 4 Отговор

    До коментар #2 от "охо бохо":

    Много си прав, действителността е точно таква хиджабите, ще наложат своята нетолерантност на толерастите и скоро възмутено, ще протестират и на леда, защо фигуриските са с къси полички и им се вижда косата! После, ще забранят спорта и накрая всички в харема !
  • 6 Лед

    10 13 Отговор
    Лека полека ще свикнете.

    Коментиран от #10

  • 7 El Comеndante

    12 4 Отговор
    И аз ще си сложа скоро!
    3-4 турчета са ми хвърлели око!😆

    Коментиран от #8, #11

  • 8 ¡¡¡¡¡¡

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "El Comеndante":

    Сложи сложи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Суграшица

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Лед":

    Колко скоро? За пет века НЕ свикнахме. Значи - след шест?
  • 11 Манафов

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "El Comеndante":

    Пиши и мене в списъка, ох леле!
  • 12 Браво

    30 1 Отговор
    Кога най после ще има в танцовите двойки гей с гей, лесбийка с лесбийка и всичките им там ЛГБТ 35 разновидности и перверзии? Много по интересно ще е! Ама то тая нетолерантност не се трае повече!!!С огромен интерес бих гледал волната програма на някоя садо-мазо двойка!
  • 13 666

    11 1 Отговор
    Очаквам скоро с бурка, "Лебетово езеро" на лед.

    Коментиран от #14

  • 14 666

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    Разбирай "Лебедово езеро", грешка на клавиатурата.
  • 15 744

    24 2 Отговор
    Прикривала си косата защото мъжете си обличат панталони. Супер кретенско обяснение на психично болен човек. Ами прикривай се цялата тогава. В Корана пише всичко да е скрито, само две дупки да има през които да гледаш и така се пързаляй по леда, защото мъжете си обличат панталони.
  • 16 месара

    10 1 Отговор
    така се почва!
  • 17 ГЕРО

    5 3 Отговор
    Ми я също нося шапка , оти съм плешив. Правилно ,всеки да се покрие малко че момчетата станаха абратние, и момичета се цункат с момичета страстно по улиците. Шашнахме се вече кое е правилно и кое не е .
    Всяка разкрита тайна става безинтересна , а явно натрапване на потни задни части почва да отблъсква момчетата. Обърка се нещо, навремето дядо ми се женил съвсем подруго яче . Сегашните пък не мислят хич за семейство , те и маалата е така но , фабриката бълва дечурлиги денонощно . Кво праиме ?
  • 18 Манаф

    12 1 Отговор
    С хиджаб , без хиджаб , важно да си е направила клизма .
  • 19 Таралежко

    1 16 Отговор
    Хора вас какво ви засяга не ми е ясно
  • 20 ГостО

    5 6 Отговор
    Мноого АНАЛИзатори на тоя Ислям бе,явно ви се нрави ,много хора приемат Исляма критикувай ки го.Едно име наскоро разбуни духовете в Холандия,един от критиците към Исляма стана мусюлманин.Честито на всички критикуващи!

    Коментиран от #23, #43

  • 21 Шизофрения

    11 1 Отговор
    Значи хиджаба е традиция, дотук добре. Ама кънките на лед в пустинята откогамса традиционни?

    Коментиран от #22

  • 22 112

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Шизофрения":

    Ами от както се разболя!
  • 23 Румяна Костова

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "ГостО":

    Не можеш да приемеш исляма ,критикувайки го.Това не е някаква демократична организация,която да си променя устава,според мераците и настроението на участвуващите.

    Коментиран от #24

  • 24 ГостО

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    Руми,когато човек не е запознат с Исляма го критикува,след като се ЗАПОЗНАЕ С ИСЛЯМА ИЗСЛЕДВАЙКИ ГО ПРИЕМА. Тези приемания на Исляма доказват,че Исляма не се е разпространил с Меч,а с мъдра мисъл и осъзнаване,доказателствата са налице!

    Коментиран от #26

  • 25 1234

    6 1 Отговор
    Тази куха лейка е съобразила че в миналото са седели само в къши, но не и стига пипето че това минало си го носи на главата и е станало част от нея! Имам съмнения че това минало е космясало под мишниците, между краката и т.н. Ей сега си вземам нудиските гащи и така ще играя на леда, щото преди 10000 г как е било? Това е моето минало и ще си го нося на леда. Това исляма, на 40 г мухамад да чу ка непълнолетни безнаказано си болест като спина, накрая умираш в името на аллах
  • 26 Бегай от тука...

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "ГостО":

    Чети малко история къде исляма не е приет с меч? От африка през европа и азия само трепане. Всичко идва от началния тон за песен. ИСУС е умрял в името на хората, мухамад е трепал лично тези хора, които не му се кефят. Някак си двете неща нямат нишо обшо. Съшото е и с буда и др религии. Тоя мухамад е бил изгонен от медина и мека които са били мултирелигиозни градове, и след 20 г се връща с бандата си всичко става на тюрбан и фес ама не по желание. Чел съм корана, ича пасажи все едно четеш Хичкок!

    Коментиран от #27, #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ира

    7 1 Отговор
    Така се почва, умилени усмивки наоколо, статия във вестника, радостно изумление. После, тя е американка, но въпреки това е с хиджаб, и колко е удобно: даже не губи време да прави прическа. Тази пропаганда е много търпелива, много умела. А вида на момичето е като смърфиета. Отвратително е всичко.

    Коментиран от #29

  • 29 ГостО

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "ира":

    Гледаш много филми,не прави така,вредно е!
  • 30 ГостО

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бегай от тука...":

    Чел си ама друг път,аз също съм чел Библията,но без да познавам християнството не в разбирам,същото е и за теб,чел ала не разбрал.Няма принуждението в религията.Даже сега във Холандия няма война,нали така?Да те попитам нещо:след като Иисус е разпнат заради хората и е изкупление за грешките им,това значи ли,че ви е позволено всичко,по тази логика,вие нямате Гергова?!
  • 31 ГостО

    1 4 Отговор
    Чел си ама друг път,аз също съм чел Библията,но без да познавам християнството не в разбирам,същото е и за теб,чел ала не разбрал.Няма принуждението в религията.Даже сега във Холандия няма война,нали така?Да те попитам нещо:след като Иисус е разпнат заради хората и е изкупление за грешките им,това значи ли,че ви е позволено всичко,по тази логика,вие нямате грехове*
  • 32 1234

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "ГостО":

    Ти шегуваш ли се? Сура 4, Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите - и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник

    Коментиран от #33

  • 33 ГостО

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "1234":

    Защо публикуваш ИЗБИРАТЕЛНО,защо не пусна и продължението на Аята?Всичко описано е по време вече на обявена война от страна на НЕВЕРНИЦИТЕ,казвам неверници ,защото християните не са неверници,те са описани като хора на писанието,но отде да знаеш,след като четеш буквално...има цяла наука в Исляма:Тефсир,наука която изследва всички текстове в Свещената книга.

    Коментиран от #34

  • 34 toko

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "ГостО":

    В медицината има група а ако искаш го наречи наука Психиятрия, която изследва такива хора които се занимават с "наука" за изследване на писанията в Курана !!! Абе пите ги тези хапчета или ни отървете по хуманен начин от присъствието си!!! Световна забрана на религиите

    Коментиран от #35

  • 35 ГостО

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "toko":

    Така е имаш нужда от такава наука,блестящо си го изразил.

    Коментиран от #36

  • 36 toko

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "ГостО":

    А ти имаш нужда от поне начално образование и или начална помощ от интелигентни родители да те научат на разбираш смисъла на това гоето четеш... а забравих то вашата религия ви предпочита неграмотни и суеверни да ви държи в подчимение... предполагам си мъж и да ти кажа да си знаеш че ако се гърмиш девиците и да ти ги дадат на онкя свят може да не ти намерят оная ти работа

    Коментиран от #37

  • 37 ГостО

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "toko":

    Четейки коментара ти,съм убеден как си се самоописал.Да те светна,че първият низпослан Аят в Свещената ни книга е :ЧЕТИ!

    Коментиран от #38

  • 38 toko

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "ГостО":

    Цитирай го да видим какво казва
  • 39 ГостО

    1 2 Отговор
    Ами ти си специалиста,намери го и цитирай.Важно обаче е да знаеш причината,мястото за низпослание.Обясниж ти по горе,но ти си куха лейка .

    Коментиран от #40

  • 40 toko

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "ГостО":

    Твоята куха глава има нужда от низпослание ( за другите хора думичката означава "спуснат с више" - демек звездите ми го говорят ) а аз мога да мисля и да вземам решения САМ

    Коментиран от #41

  • 41 ГостО

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "toko":

    Така е...немога да споря с човек,който Всевишния му е дал максимума.

    Коментиран от #42

  • 42 токо

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "ГостО":

    забелязвайки етимологията на думата низпослат забелязвам че е съчетание от низш и послание - послание за низшите... ето като какви се самоопределяте вие самите! Какво да очакваш от такива същества?

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Керестето

    1 0 Отговор
    Трябва да го опитат и тези от Madou!
  • 46 токо

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Керестето":

    Абе шушлек служил съм в Чепинци (Рудоземско село на границата) 100% мюсулмани, почти във всяка къща гледаха прасета ... вечерно време ядоха запържени свински кожички и пиеха ракия. На въпроса ми нали не ви е поволено те каваха че като е тъмно Алах не виждал ( страдал от кокоша слепота явно) иначе тогава бяха си направили втората най-голяма джамия в България.... Миналата заима Турски туристи опитаха да заплашват със съдебен иск че не били сервкрали свинско в Хотела ( били обидени дискриминационно) ... Толкова примери мога да ри дам че ще вземеш корана и ще си избършиш засника с него

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 toko

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Керестето":

    предишния ми коментар беше за този мюслиманин ГостО на който звезсите му го говорят

    Коментиран от #49

  • 49 ГостО

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "toko":

    хаха...да бе да,звездите говорят на теб,чрез хороскопи,които постоянно четеш...аре бегай....

    Коментиран от #51

  • 50 Керестето

    1 1 Отговор
    Дреме ми на ....Много са тези гости ,някои много лесно се хващат на въдицата.
  • 51 Керестето

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "ГостО":

    Да така е чрез звездите видя и пухкавия ви задник.Най накрая се издадохте .

    Коментиран от #52

  • 52 ГостО

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Керестето":

    Ти си беглец от Карлуково...

    Коментиран от #53

  • 53 Керестето

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "ГостО":

    След като избягахте вие аз да не съм луд да стоя там.