Last news in Fakti

11 Февруари, 2019 14:05 1 927 8

Опозицията обяви война на президента

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • сръбска прогресивна партия

Най-големият опозиционен блок в Сърбия бойкотира парламента и подкрепи протестите срещу Вучич

Опозицията обяви война на президента - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Най-големият опозиционен блок в Сърбия започна бойкот на националния и местните парламенти в проява на солидарност с протестите срещу президента Александър Вучич, съобщи DPА.

Ние няма да участваме, докато исканията от протестите "1 от пет милиона" не бъдат изпълнени и не бъдат създадени условия за свободни и честни избори, заяви в декларация Съюзът за Сърбия.

Протестите се провеждат в Белград всяка събота от началото на декември и в последните седмици в над 20 други сръбски градове. Мотото "1 от 5 милиона" бе измислено, след като Вучич отхвърли протестите, като каза, че той няма да се огъне, "дори и вие да сте 5 милиона".

Организаторите настояват държавният глава да премахне хватката си върху медиите и за справедлива рамка за избори. Като президент Вучич има малко формални права, но контролира медиите и икономиката чрез неговата Сръбска прогресивна партия, която доминира в парламента и в която той фактически е недосегаем авторитет.

Ние не искаме да бъдем част от фасадна демокрация и да осигуряваме легитимност на един тоталитарен режим, който задушава цялата опозиция и третира политическите съперници като врагове на държавата, заяви Съюзът за Сърбия.

Този съюз обединява около двайсетина партии и движения от различни части на политическия спектър. Организаторите на протеста, който редовно събира до 20 000 души, засега отказват да застанат зад която и да било партия, включително и зад Съюза за Сръбия.

Опозицията обяви война на президента

Те посочват, че повечето опозиционни политици са управлявали преди идването на власт на Вучич през 2012 г. и не са въвели реформи, които да предотвратят злоупотребите и корупцията в правителството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сречко

    7 9 Отговор
    Чисти руската подлога!
  • 2 профпротестър

    9 3 Отговор
    Хопаааа..... майданчетооооо... ще падат кинтиииии....
  • 3 Анти седераст

    6 2 Отговор
    Целият поробен западен свят + Австралия и Нова Зеландия се бие с всички средства в Близкия Изток за този свещен за евреите храм(Храмът на Соломон)... Всички войни в Близкия изток са за бъдещето на т.нар. "израел"(непризнат в мюсюлманския свят) и възстановяването на този храм в източен Йерусалим, чийто руини в момента са основа на мюсюлманския Dome of the rock(третото най-свещено място в исляма). Ротшилдите и евреите фанатично вярват, че ако изградят отново Храма на Соломон(събаряйки Dome of the rock - Куполът на скалата,още известен и като джамията "Ал акса"), техният Месия(Спасител) ще се завърне и ще настъпи тяхното пълно и безконтролно владичество на Земята. Впрегнат е целият финансов и военен ресурс на западния свят плюс всички политически ръководители на т.нар. "демократичен свят" плюс нашите родни седерасти.
    Боже, как допуснахме тези ненормалници еднолично да управляват финансите на запада?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 0007

    10 2 Отговор
    Айде и тука същата схема... Аман от "демокрация" за чужди интереси. Жална им майка на сърбите, няма да ги оставят намира.
  • 8 ДЖИНДЖИЧ

    2 0 Отговор
    МНОГО ТОРБИ С НОВОНАПЕЧАТАНИ ДОЛАРИ СА РАЗДАДЕНИ.Поне 10 милиона.
Новини по държави: