Last news in Fakti

11 Март, 2019 20:59 2 388 7

СЗО: Грипните пандемии са неизбежни

  • грип-
  • пандемия

Грипните епидемии, които са предимно сезонни, засягат приблизително един милиард души

СЗО: Грипните пандемии са неизбежни - 1
Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация (СЗО) стартира глобална стратегия за предпазване на населението от грип през следващото десетилетие, като предупреди, че нови пандемии са неизбежни, съобщи Reuters.

Грипните епидемии, които са предимно сезонни, засягат приблизително един милиард души и ежегодно предизвикват стотици хиляди смъртни случаи. Те са едни от най-големите здравни предизвикателства от световен мащаб.

В доклад на СЗО се казва, че световната стратегия за борба с грипа за периода 2019-2030 година предвижда превенцията на сезонния грип, както и контрол на разпространението на вируса от животни върху хора и подготовка за следващата грипна пандемия, като тази заплаха продължава да съществува.

Светът е преживял няколко смъртоносни грипни пандемии, като най-страшната е била тази с испански грип, убил през 1918 година десетки милиони. След нея са последвали три други пандемии - през 1957, през 1968 и през 2009, когато вирусът H1N1 предизвика 18 500 смъртни случая в 241 страни.

"Следващата грипна пандемия е неизбежна, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Въпросът не е дали тя ще настъпи, а кога!". По неговите думи една стратегия за превенция ще доведе до много по-малко разходи, в сравнение с последствията от една голяма грипна епидемия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    23 3 Отговор
    Ако пускате нови вируси епидемия ще има, странно как преди 89 нямаше такива хибави вируси и с три вида лекарства се лекуваше всичко и успешно. Демократичните вируси лек ги не хваща за всеки нови лекарства и ваксини. Та ми е ясно как стават нещата и няма смисъл да ни правите на балами с прости обяснения

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Таз крва

    2 3 Отговор
    На снимката е мъртва. Глей кфи капчета пии таз коза. И ако има ваксини я кръвта и против грип , против морбили , акне и там си. Не бих я клецкал за да не се зараза от страшна болест защото тя ще ме убий.
  • 3 Meganoob BG

    15 1 Отговор
    Неизбежни са ами! Защото здравеопазването е търговия. Тези болести се създават от същите хора които им измислят и лекарствата. То това не е от вчера. Иска ти се да живееш? Дай парички.
  • 4 Играли ли сте

    2 1 Отговор
    Видео играта Резидент Евил 6. Много истина има в играта. Па вие викате че игрите са за бебета да уе глупости. Игрите са по яки от филмите бе. Много истина има в тях. Препоръчвам да я играете. Тогава ще разберете истината за вирусите и лекарствата срещу тези вируси. Кой знае може лекарството против рак , СПИН да съществува но нали парите трябва да имаш милион и тайния дилър ще се появи с лекарството.
  • 5 Зона 1?

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Все по-нови вируси масово биват създавани
  • 6 ДАРТ ВЕЙДЪР

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    ЧЕ СЕ СЪЗДАВАТ ВИРУСИ ТОВА Е ЯСНО И С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА ,И ВОЕННИ РАЗРАБОТКИ,ВЪПРОСА Е ЧЕ САМИЯТ ГРИПЕН ВИРУС САМ МУТИРА ВСЯКА ГОДИНА , А НА ПО ГОЛЕМИ ПЕРИОДИ ,СЪВСЕМ СИ ПРОМЕНЯ СТРУКТУРАТА,ТОГАВА СТАВАТ ПАНДЕМИИТЕ СЪС МИЛИОНИ ЖЕРТВИ,КАТО ИСПАНСКИЯ ГРИП УБИЛ 80МЛН. ХОРА ПО СВЕТА
  • 7 Компетентен

    6 0 Отговор
    Естествено , става въпрос за огромни печалби ...
Новини по държави: