Last news in Fakti

19 Март, 2019 20:33 4 371 51

Героят от Крайстчърч

  • нова зеландия-
  • крайстчърч-
  • джамия-
  • брентън тарант-
  • абдул азис уахабзада

48-годишният афганистанец Абдул Азис Уахабзада смело се изправя срещу убиеца Брентън Тарант

48-годишният афганистанец Абдул Азис Уахабзада става свидетел на кървавия атентат в една от джамиите на Крайстчърч и смело се изправя срещу убиеца Брентън Тарант, за да предотврати още по-голямо кръвопролитие.

След като покосява 41 души в джамията Ал Нур в центъра на Крайстчърч, 28-годишният Брентън Тарант се отправя към друга джамия в един от крайните квартали на града. По това време в джамията Линууд за петъчната молитва са се събрали между 80 и 100 души, сред които е и Абдул Азис Уахабзада.

От две години и половина афганистанецът живеел в Нова Зеландия, където има магазин за мебели и домашни потреби. На 15 март – денят, в който Тарант пристига в джамията Линууд с явното намерение да убие колкото се може повече хора, 48-годишният афганистанец случайно се близо до изхода на молитвения дом, когато проехтяват и първите изстрели.

"Тъкмо беше привършила първата част от петъчната молитва, когато някой от първите редици на богомолците изкрещя, че се избиват наши мюсюлмански братя и сестри", казва Уахабзада в интервю за ДВ. Прикривайки се зад четящото устройство за кредитни карти, което му било под ръка, той напуснал молитвения дом и видял навън кола, блокираща пътя към входа на джамията.

До нея стоял мъж с военно кепе на главата. "Попитах го кой е, а той ме погледна и започна да ругае", спомня си афганистанецът.

„Очевидно искаше още да убива“

Точно в този момент нападателят бил невъоръжен: след стрелбата в Ал Нур и след като успял да убие още няколко души и в джамията Линууд, Брентън Тарант явно бил привършил патроните и изтичал до колата. "Пушката, с която беше застрелял трима души в джамията, беше захвърлена на земята. Очевидно е искал да вземе ново оръжие, за да продължи да убива", казва Уахабзада.

В този момент афганистанецът проумял, че мъжът пред него не е никакъв военен, а терорист, и се нахвърлил срещу него с устройството за разчитане на кредитни карти - единственият твърд предмет, с който той разполагал в онзи момент. Нападателят обаче успял да избегне удара, извадил от колата друго автоматично оръжие и започнал да стреля срещу неочаквания си противник. Афганистанецът се скрил зад коли, които тъкмо паркирали. До едно мъртво тяло на земята той видял захвърлената пушка на атентатора, пресегнал се да я вземе и натиснал спусъка. Но оръжието било без патрони.

После извикал на стрелеца: "Излез, тук съм" - с надеждата да привлече вниманието на нападателя и по този начин да предотврати по-голяма кървава баня. Но въоръженият мъж вече бил влязъл в джамията, за да убива. Уахабзада хукнал след него и не след дълго видял, че нападателят отново излиза навън, за да вземе ново оръжие и още патрони. Взел пушка от колата, стрелял с нея и по неочаквания си преследвач, след което захвърлил оръжието и седнал зад волана на автомобила, с който бил пристигнал. В този момент афганистанецът замерил колата с празната пушка, която още държал в ръце. Тя счупила едно от стъклата на автомобила. Възможно е това да е уплашило атентатора, който навярно е помислил, че стрелят по него. Той бързо потеглил с колата, а Уахабзада се опитал да го следва, но колата свила зад ъгъла и изчезнала.

„Всеки би постъпил по същия начин“

Пред ДВ героят от Крайстчърч разказва, че не е изпитвал страх, заставайки очи в очи с атентатора - мислел само как да предотврати избиването на още хора. Вътре в джамията били десетки, включително и четирите му деца, както и съпругата му. "Не изпитвах страх. Човек не бива да се страхува от друг човек. Страхопочитание изпитвам само към Създателя. Показах на нападателя, че не се страхуваме от него. Обратното - той се уплаши от нас. Затова и избяга, макар че го преследвах с голи ръце".

Оцелелите богомолци от джамията, както и много чужди медии почитат афганистанеца като герой. Той пък смята, че всеки, "у когото е останала някаква човещина", би постъпил по същия начин. С решителната си намеса Уахабзада вероятно е предотвратил и още по-голяма трагедия, тъй като двама полицаи по-късно забелязали колата с разбитото стъкло, спрели Тарант и го задържали.

При нападенията в петък в две джамии в Крайстчърч австралийският десен екстремист Брентън Тарант уби общо 50 човека, десетки бяха настанени в болница с различна степен на наранявания. Жертвите са на възраст между 3 и 77 години. Освен Уахабзада, има и още един герой от Крайстчърч: 71-годишният афганистанец Дауд Наби също се е опитал да спре Тарант, но бил застрелян от него.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕХА

    64 10 Отговор
    А в Холандия има още един герой, от Турция,който влязъл в трамвай и започнал да трепе жени. Не съм чул някой турист от Европа пристигнал в ислямска държава и направил подобно зверство...Това присъщо само на такива изостанали мюслимански държави и техните поданици.
  • 4 ???

    43 9 Отговор
    Поклонник на престъпната идеология ислямофашизъм за кого може да бъде "герой"???
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 947

    15 42 Отговор
    Еи тъпаци освен мюсюлманин ,тоест вярващ което е тъпо за мен,ЧОВЕКА Е АФГАНИСТАНЕЦ,за тези мъже честта е по скъпа от живота разглезени европеиски боклуци.Дъртия на 70 г.е същото кимикадзе.Някой да е завладял Афганистан.

    Коментиран от #14

  • 9 Чоу

    49 10 Отговор
    Да бъде награден с билет(еднопосочен) до неговата родина!

    Коментиран от #11

  • 10 One way ticket

    35 9 Отговор
    Лъжепророкът-педофил му е обещал...колко бяха девици? Направо при тях!
  • 11 боярышник

    27 3 Отговор

    До коментар #9 от "Чоу":

    Чудесна идея,но дали ще го приеме или ще го преглътне много трудно,все пак къдее е цветущ афганистан,къдее е Нова Зеландия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кой ли го е завладял Афганистан?

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "947":

    Невежеството, ретроградността , мракобесието. Все ”благинки”, дошли с оная, ”МИРНАТА”, ”религия”!!!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 зулус

    27 2 Отговор
    Толкова много глупости в една статия не бях виждал до сега.Чак не ми се коментират подробностите.
  • 17 Спомняш ли си

    9 19 Отговор

    До коментар #15 от "Патентно бюро":

    Шарлитата с какво бяха известни преди това? Казвам бяха защото спряха. Толкова им беше смелостта Да си чул някой да е спрял да ходи в джамия?

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Невежеството

    5 20 Отговор

    До коментар #14 от "Кой ли го е завладял Афганистан?":

    Ретроградността и мракобесието са категории описващи много добре средновековна Европа потънала в християнският мрак...време в което на изток процъфтяват поезия, литература, астрономия, химия, медицина....

    Коментиран от #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 filo

    23 4 Отговор
    Ш.....е араби си мислеха, че само те могат да стрелят, но не е съвсем така.
  • 21 Анти седераст

    25 6 Отговор
    Пуснете Тарант на свобода. Нека стане Президент на един свободен от евреи и мигранти ЕС.
  • 22 Патентно бюро

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "Спомняш ли си":

    Мюслимите , освен "скромни", сте и "приятноразсеяни". ТТ данните на "оръжието" на журналистите ви е мнооого трудно да си го"спомните"... А за джамиите не се кахъри, що е време - пред нас е ! Шарлитата спряха, но ги замениха по-ефективни средства;-)...
  • 23 Анонимен

    30 5 Отговор
    Видях заглавие "Героят от Крайстчърч" и реших, че ще представите Брендън Тарант, а пък то...
  • 24 Вежество

    24 5 Отговор
    Ислямофашистки "хумор":"... на изток процъфтяват поезия, литература, астрономия, химия, медицина.. ". Химия? Я ни открехни в резолтат на тоз небивал "разцвет" колко от елементите в Таблицата на Менделеев ( въх, ядец, и той "неверник") са открити от великите мюслимски "химици"? Поезия? То щото във всеки мюслим се крие "поет" ( по тази причина, види се, се надпреварват кой от кого по-"поетично" да срежат врата на неверника, или по-поетично, а може би и музикално, да го гръмнат)...та за това ли по едно време турският министър-председател Месут Ялмаз се изцепи, че Омир бил ...турчин, ама се казвал не ОмИр, ми ОмЕр?

    Коментиран от #26, #42

  • 25 Анонимен

    22 4 Отговор

    До коментар #17 от "Спомняш ли си":

    Шарлитата не са спрели, но чух, че наскоро 50 човека спрели да ходят на джамия в Нова Зеландия.
  • 26 Вежество

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Вежество":

    Да се чете: "...в резУлтат на тоз ...".
  • 27 USMC

    21 3 Отговор
    където има магазин за мебели и домашни потреби.Как пък една от тези гниди не се хвана да работи? И в Германия са същите лентяи.Един нвма да работи в производство.Късур е било на Нова Зеландия ,,търговеца на мебели,,бай Талибан.
  • 28 хммм...

    23 3 Отговор
    A защо "героят" не остана в страната си, за да се изправи смело срещу талибаните?
  • 29 Голям прос

    6 11 Отговор
    Не одобрявам стрелба срещу невъоръжени. Независимо от коя религия са. Тогава терористите са смелчаги, защото не могат да им отвърнат.

    Коментиран от #35

  • 30 Преброяване на бесните язовци

    23 4 Отговор
    Героят от Ктайстчърч се нарича Брентън Тарант.
  • 31 Ломски

    19 4 Отговор
    Пълни глупости. Гледах целия видео материал. НИКОЙ не скача срещу стрелеца. Само един мишок се опита да избяга докато Тарант стреляше в другата посока. Не сработи обаче.
  • 32 ГЕРБЕРАСТ

    6 1 Отговор
    То както сте го написоли е станало малко като сцена и реплики от "под прикритие"
  • 33 ванката

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "боярышник":

    шефовете им са забранили да се допускат такива коментари понеже е демонкрация и имаме свобода на словото...
  • 34 ванката

    18 2 Отговор
    четейки коментарите разбирам че съм бил с грешно мнение че мюслитата живели в бяла човешка държава имат по-нормално мислене но явно техните родители са успели да предадат промиването на мозъка си !!! имам приятели мюсюлмани родени и израснтали в българия и когато отидоха да си видят роднините в турция бяха потресени колко години назад със мисленето е техния народ и колко са им промили мозъците на тема религия...

    Коментиран от #37

  • 35 Едни съмнения...

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Голям прос":

    Ако застреляните бяха хиндуисти, сикхи, будисти, дори и атеисти, или ако обобщим - НЕислямофашисти, сигурен ли си, че реакциите под статията щяха да са същите??? Ако смяташ, че нямаше да са същите, ЗАЩО???

    Коментиран от #51

  • 36 vasik atanasova

    4 2 Отговор
    фу че е гаден тоз афганистанец
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ааа, че нагъл мюслим!

    18 3 Отговор

    До коментар #37 от "Ааа":

    Ще спомена само финала на пасквила # 37, възхваляващ ислямофашизма:" Най-добре сме живели 500 год при турците , защото тогава за нищо не бяхме виновни, виновни бяха те, въпреки, че живота е бил по-подреден от сега!". Прав си, "подреден" е бил! "Неверниците" са били трепани ПОДРЕД! Родното село на Чудомир, Турия, е изгаряно до основи " само" два пъти. Калоферският мъжки манастир гори и той поне два пъти до 1878, Калоферският девически вади по-голям "късмет" - до Освобождението ислямофашистките "присъствители" вече го палят два пъти, а на изпроводяк, за да ги помнят с "добро", муслимите го изгарят за трети път... На "правоверникът", "сътворил" въпросното (цензурирано), ще кажа само това: в България ислямофашизмът така" качествено" си "постила" за ония 500 години, че всеки опит да му бъдат изписани вежди води до обратния на очаквания резултат. Поклон пред ВСИЧКИ жертви - без значение вярата им - на ислямофашизма!
  • 39 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Невежеството":

    Кво речи? Тъй малко да се поинтересуваш кой въобще се е занимавал в Изтока? Европа наистина в средновековието не е била джендър като днес, но няма как да отречеш, че отдавна е продължила напред, докато исляма още е в средновековието. Даже в някои отношения прекалено е продължила напред, чак е минала от другата страна на нормалното...
  • 40 1944

    2 7 Отговор
    руското християнство и исляма само тероризъм създават.
  • 41 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    0 6 Отговор
    Талибаните не си поплюват!

    Коментиран от #50

  • 42 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Вежество":

    Публикувано във факти.бг: ...та за това ли по едно време турският министър-председател Месут Ялмаз се изцепи, че Омир бил ...турчин, ама се казвал не ОмИр, ми ОмЕр?-ХАХАХАХА....типичен пример за турската простотия...мерси ,че ми напомни случая...оправи ми настроението за деня...хахахаха...не бил Омир,най ми бил Омер...хахахаха...

    Коментиран от #47

  • 43 АЛОООО

    0 0 Отговор
    ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ !!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ИВАН

    11 1 Отговор
    Браааво, добре че е бил Уахабзада - афганистанеца, та да иде да им продава мебели на крайстчърчовците, иначе те щяха да си ходят без мебели ..... някой умишлено предизвиква, но и финансира този хаос в света - вреден за народите с различни култури
  • 46 Срам за човечеството

    1 8 Отговор
    Като чета всичко написано до тука ,останах с впечетлението,че сте без вяра.Не само без вяра,но и не сте хора.Ако тези 50 човека бяха християни,пак така ли щяхте да се подигравате с вярата им ?Няма значение от коя вяра са загиналите,важното е ,че са хора,каквито вие не сте и затова не можете да мислите както трябва.Срамувам се ,че живея в такава страна, с такива като вас.

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Вежество

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    ;-) ;-) ;-)!!!
  • 48 Поправимо е

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Срам за човечеството":

    Килимчето>камилчето>мека...
  • 49 Антрополог

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Срам за човечеството":

    Цитат: ”..загиналите,важното е ,че са хора,каквито вие не сте...”. Х О Р А лииии???????? Що за ЧОВЕК ще е някой, за когото аз НЕ СЪМ ЧОВЕК, само защото НЕ принадлежа към сатанинсаката му секта?????
  • 50 Тарантино

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Да свикваме идват трудни дни и бедност":

    И ТАРАНТаните не си поплюват май...
  • 51 Ти тииит, ти тиит,...

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Едни съмнения...":

    Чакай отговор...гузният мюслим си наби автогола и сега дава "заето"...