Last news in Fakti

20 Март, 2019 17:02 3 412 66

Доживотен затвор за Радован Караджич

  • радован караджич-
  • присъда-
  • съд

Присъдата е окончателна

Доживотен затвор за Радован Караджич - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич беше осъден на доживотен затвор, съобщи B92.

Срещу Караджич има обвинения за престъпления срещу човечеството. Смята се, че той е отговорен за едни от най-ужасяващите военни престъпления по време на войната в Югославия.

Той е обвиняван за смъртта на 8000 босненци в Сребреница. Караджич беше близък с бившия югославски лидер Слободан Милошович.

По време на конфликта в Босна са убити около 100 000 души.

Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия. Караджич дори си променя идентичността - представя се за д-р Драган Дабич, пуска си брада и дълга коса, които променят външността му.

Младич вече беше изправен пред съда в Хага като пряко отговорен за масовите убийства в Сребреница.

Караджич вече беше осъден на 40 години затвор, но той реши да обжалва присъдата. Сегашното решение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Самият Караджич беше президент на Република Сръбска между 1992 и 1996 г. Той заяви, че ако го оневинят е готов да се завърне в сръбската държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    23 83 Отговор
    Виновен за убийството на толкова много жени и деца ..дано да гори в ада ..да му разпорят фашисткото дупе
  • 2 правда

    18 68 Отговор
    Убиец!
  • 3 ООН

    99 16 Отговор
    А кога ще съдят боснеците за зверствата над сърбите или там шейховете от ОАЕ и С.Арабия плащат?
  • 4 Симеонов

    71 12 Отговор
    "Смята се..." Кой смята!? Случаят "Сребреница" е една голяма манипулация на тези, които имаха интерес и разсипаха Югославия. Има достатъчно писано в чуждестранния печат, в т.ч. и от агенти на ЦРУ. Чехия и Словакия се разведоха толкова културно, че никой не разбра. А в Югославия се проля огромно количество кръв за нищо. Ама там винаги е било така. Справка - Иво Андрич. И винаги са "помагали" външни сили. За всичко е виновен единствено и само Милошевич. Досущ като Путин. Хайде де! Милошевич си имаше доста трески за дялане, ама да е виновен пък чак за всичко. Ако беше поканил американците да се настанят в Сърбия, нямаше да има такива проблеми, нали?

    Коментиран от #27, #62

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фъййй

    30 9 Отговор

    До коментар #5 от "KARDJALISTAN":

    Ще му направиш една ........ и пак към аналдола
  • 7 кьоравата справедливост

    60 6 Отговор
    А за Тони Блеар и Буш за Ирак , няма ли да има правосъдие ......да ви ..... айде да не се доизказвам !!!
  • 8 Само питам

    42 5 Отговор
    Затова нямам жалост към западняците, като ги трепят терористите. Те сами са си виновни и напълно заслужават ислямския терор.
  • 9 Другата истина

    36 0 Отговор
    Югославия: Режисираната трагедия – 1 част / Yugoslavia The Directed Tragedy (2013)..............ГЛЕДАЙТЕ, МОЖЕ И ДА НАУЧИТЕ НЕЩО !!
  • 10 Жалко, отървал е кожата

    10 40 Отговор
    Трябваше да го набият на кол или да го убият с удари с чук по главата както сърбите са убивали босненци
  • 11 Направили са му услуга

    8 17 Отговор
    Сега докато е жив на пансион с всички удобства, топла храна и гевезелъци....
  • 12 Osman

    10 30 Отговор
    БРАВО . ДА ГОРИ В АДА
  • 13 Голем смях

    6 28 Отговор
    Скоро и Путин

    Коментиран от #20

  • 14 Зайко Байко многознайко

    25 2 Отговор
    За сърбите е герой, босненските мюсулмани убиец!? Зависи от кулата от която гледате.
  • 15 Пффф

    3 12 Отговор
    Мисля че е твърде късно да го съдите доживотен. Той е жив умрял. Я гледайте колко е дърт. Няма смисъл.
  • 16 1944

    6 17 Отговор
    плешивецът педофил няма ли да изквичи от кремъл? няма, предателите са за еднократна употреба. их все бросают.

    Коментиран от #17, #21, #24, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха ха

    27 0 Отговор
    Като са толкова справедливи, няма ли да осъдят и тачи за престъпления с/у човечеството? Например геноцид с/у християните, трафик на жени и насилствено принуждаване към проституция, търговия на човешки органи, наркотици, умишлено унищожение на православни храмове и историческо културно наследство и др. подобни?! Като се осъждат виновните, да няма пропуски. Май аршинът е двоен и някои са по - равноправни, а?

    Коментиран от #22

  • 19 Опа

    28 3 Отговор
    Кпй бомбандираше Югославия? Виновни няма ли съд Нещо?

    Коментиран от #53

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ???

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "1944":

    В Индия има една каста каста, която има право само на една дейност : Да почистват тоалетните. Ти си точно от тези, за нищо друго не ставаш, окаяний.

    Коментиран от #30

  • 22 Всеки нормален съд съди

    3 10 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха ха":

    Според доказателствата, а не според това кой какво си фантазира. Докажи, че Тачи е правил всичко това и ще го осъдят както осъдиха Караджич .

    Коментиран от #31

  • 23 Аркан

    29 7 Отговор
    Сръбските мъже са истински тигри не се дадоха едно време на фашистите от германия 90те не се дадоха и на мюсулманите и на оная паплач алчна от запада 99г.удряха ги от растояние с ракети но не посмяха да влязат в Сърбия.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тито

    18 5 Отговор
    Един истински родолюбец и герой!
  • 26 Желко Драшич

    24 6 Отговор
    Вечна слава за генерал Радко Младич и Радован Карджич и всичйи мъже дали живота си за родината в сръбските отечествени войни сед 1990г.
  • 27 Барчо

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Симеонов":

    Не знам дали знаеш, но Милошевич беше оправдан от същия съд, който го осъди. След като умря като куче в затвора, разбира се. Същото ще се случи и с Караджич. Като умре и ще го оправдаят. Да ти имам правосъдието. Така става с поръчковите дела.

    Коментиран от #36

  • 28 Барчо

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "Аркан":

    Руснаците и сърбите направиха един филм за това време. Балкански рубеж. Темата е завземането на единственото летище в региона от руснаците в Прищина. Изпревариха цялата натовска армия с танкове, а ония със самолетите закъсняха. 300 км марш на скок. А това са действителни факти, не рамбовските фантастики. И това въпреки че руската армия беше унищожена от загроби и елци.

    Коментиран от #29, #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Барчо

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "???":

    В Индия има много касти. Направо да полудееш. Има една, която единствената и работа е да яде полски мишки. Нищо друго. Така ограничават популацията и. Бях там и получих културен шок. Човече, там е нещо страшно в 95% от територията и. Не щъ да чувам за тях. Естествено, че има и богати, ма и те са мургави, само дето са богати. Пет пари не чинат.

    Коментиран от #33

  • 31 ха ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Всеки нормален съд съди":

    Всеки нормален съд съди, би трябвало да е така, НО този не е нормален, а изпълня определени поръчки на самообявили се наднационални кръгове. Всеки нормален човек знае кои са те. Точно под тяхна закрила тачи извършваше тези престъпления и това го знаят и децата, а ти не ми се прави на отворен с голословните си дитирамби. По всичко личи, че си гаджо отворко, няма кой да заблудиш. Не трябва да доказвам, че водата е мокра. Както за едните имало доказателства, така и за тоя боклук има. А ти си се открехвай през задната порта. Анадън му?

    Коментиран от #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Барчо

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Аркан":

    Има един момент, който не знам дали го има във филма, че още не съм го гледал. От колоната се отцепват една част от 15 войника, които да минат през контролен пункт на ООН пазен от 80 френски войници в пълно снаряжение. Не само пушки имам в предвид. Пращат ги, за да отвлекат вниманието и да не пресрещнат ариергарда на друго място. Все пак никой не знае дали ще се открие огън или не. Целта е била летището на всяка цена. Та спират ги французите руснаците, двете страни зареждат оръжията. Първоначално руснаците не смятали да минат, а просто да се покажат там. Командира на взвода обаче казва - напред и ако искате франчетата, стреляйте, не ни притеснява, ще се стреляме, немате грижа. Френския шеф и обяснява, че са повече, при което отговора е: Видяхме, обаче ние сме руснаци ако не сте забелязали вече и тия цифри не важат. Имаме заповед и толкова. Та и тези момчета са преминали де.

    Коментиран от #38, #39

  • 36 Нещо си се пообъркал

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Барчо":

    И то жестоко. Беше оправдан по едно от 11те обвинения срещу него. Смъртта го спаси от същата присъда като тази срещу Караджич.

    Коментиран от #40

  • 37 Барчо

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Барчо":

    Между другото имам спомен, че тогава някой от натовските шефове беше дал писмена заповед да се атакува вече превзетото летище и руснаците ако трябва да бъдат избити. Е. Предполагам че 300 руснака няма как да удържат летището, пък и тогава руска армия на практика нямаше. Та този на когото бяха дали заповедта, май беше някакъв полковник е отказал да я изпълни. Няма да ровя за имена, точни дати и т.н., но това е чист факт. Та полковника беше заявил, че той няма да е причината да загинат негови войници, като може да се реши въпроса с дипломация и той така и се реши. Всички кравари, поляци, украинци се репчат на думи, ма като дойде до действия, свиват перките пред руснаците и започват да пелтечат.
  • 38 Хубаво като приказка звучи

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "Барчо":

    Доста ихтамнетско...разкажи и някоя история за руснаци в Деир Зор

    Коментиран от #43, #45

  • 39 Уауууу, толкова са велики

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Барчо":

    Тези богатири, че се налага да отвличат вниманието ....добър ихтамнетско фолклор. Вдовиците на ихтамнетите дали му вярват?
  • 40 Барчо

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Нещо си се пообъркал":

    11 години след като умира: - „съдът не намира доказателства, че Милошевич е бил съгласен с геноцида срещу босненските мюсюлмани”. Няма едно, няма две или 11. Напълно е оправдан и реабилитиран. Само че го правят без шум, като мижитурки, каквито всъщност са, а и притеснявайки се от последствията.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Барчо":

    Потърси си новината, освен ако не са ви блокирали за вас троловете достъпа до нормалните сайтове..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ами като си толкова отворен":

    По - добре млъкни. Мисленето и изразяването не ти се отдават. Съмсем ще си объркаш къфътъ. Най - добре е да изприпкаш в обора при магаричката и да се утешиш както правиш винаги.

    Коментиран от #48, #49

  • 45 Барчо

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хубаво като приказка звучи":

    Напълно съм съгласен, че за някои хора такива самопожертвования в името на родината са неразбираеми и чужди. Руснаците просто са от друго тесто замесени. А на тоя след теб дето също питаше нещо за Деир ..... не знам за какво става въпрос, ма да си направи справката за определени битки в Сирия с участието на руснаци за какво иде реч.

    Коментиран от #51

  • 46 Ето ти да се ограмотиш

    3 1 Отговор
    "Трибуналът на ООН за военните престъпления в бивша Югославия обяви днес официалното приключване на делото срещу Слободан Милошевич след смъртта на сръбския лидер в събота и изрази съжаление, че присъда в този исторически процес е вече невъзможна.
    Неговата смърт прекратява делото, заяви председателстващият съдия Патрик Робинсън на заседанието, което продължи само две минути."
  • 47 noname noface nonumber

    11 0 Отговор
    Буш, Клинтън Обама Тръмп..Натаняху Кога??? КОЙ??? КОГА???? КОЙ??? НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ НА ТОЗИ СВЯТ.....ФАЛШИВ ОСОБЕНО ЗАПАДНИЯТ

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Изчерпа доводите

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "ха ха ха":

    И премина към опитите за обида. Това издава слабост, но ти си знаеш, че си слаб в главата. Лошото е, че и другите го знаят...

    Коментиран от #52

  • 50 Ами съберете се в каспичан

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "noname noface nonumber":

    И ги осъдете на другарския съд...
  • 51 В Деир...

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "Барчо":

    Между 300 и 600 (още не могат да ги съберат) богатира бяха попиляни за няколко минути от американците както добре знаеш, но сега се правиш на мотика което още веднъж доказва станалото там с ихтамнетите...

    Коментиран от #55

  • 52 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Изчерпа доводите":

    На обидата с обида. Разумните доводи са за хората. А сега знаеш си - беж в обора или кошарата.

    Коментиран от #58

  • 53 Рашка с чашка

    3 11 Отговор

    До коментар #19 от "Опа":

    Никой не е бомбаНдирал, неграмотник. Руснаците дават гаранция на Милошевич че ще го защитят от НАТО, той продължава да трепе албанци и да не иска мирни преговори. След сума предупреждения той пак ги отсвирва, нали Русия е с него. Една нощ след крайния срок за преговори, НАТО започва въздушните удари. Сега пак така руснаците надъхват Вучич да не се договори с косоварите и в момента сърбите пак се готвят за война. Демек готват се пак да настъпят мотиката.

    Коментиран от #56, #65

  • 54 gnida

    8 1 Отговор
    А зверствата на мюслитата кога ще ги съдим ? Да ви се-а на толерастията !

    Коментиран от #57, #61

  • 55 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "В Деир...":

    Ти говориш за онези платените, дето някой олигофрен ги похарчи. Не ти говоря за някакво измислено формирование, дето имат по една пушка на трима човека - така е думата. Аз ти говоря за редовната армия, която воюва за родината. Ето ти и пример. Имаше един пилот, дето го свалиха и след като разбра че няма шансове, не се предаде, а даде собствените си координати и високо точните ракети попиляха района и чалмите се отправиха към девиците на оня свят. Говоря ти за взвода от спец части, който беше обграден от 20 пъти повече бойци и удържаха цял ден докато дойде подкреплението. Имаха двама ранени. Дати, часове и места няма да цитирам, а дори и да ги цитирам пак тези които не и изнася, ще кажат че е дрънкане и не е имало такова нещо.

    Коментиран от #60

  • 56 Барчо

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Рашка с чашка":

    Русия по онова време беше пълна военна дупка. Нищо не е можела да гарантира, дори и да е искала. По онова време ако си спомняш, президент на Русия беше пияния слуга на Америка с името Борис Елцин, на който му беше извършена животоспасяваща сърдечна операция в същата тази Америка. Само не ги разправяй, че човека, който подари неподареното от предшественика си Загроби на американците, ще се изтъпанчи и ще дава каквито и да са гаранции на Югославия. Дори и да е брътвил нещо подобно нещо в пиянствено опиянение никой няма да му повярва. Ти би ли повярвал на някой на 10 водки дето ти казва фъфлейки, че мнооооого те уважава???
  • 57 Барчо

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "gnida":

    Има доста свидетели, но никой не тиражира, че сегашните управници на Косово са търгували с човешки органи по онова време и са напълнили в сметките си много, много милиони. Отврат!!! Тепърва Европа ще сърба попарата, дето допусна да се надроби със създаването на държава на албанската мафия.

    Коментиран от #59

  • 58 На обидата с обида

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "ха ха ха":

    Го разбрахме, хайде сега да разберем и на доводите с довод или дотолкова не ти стига акъла...
  • 59 Ами съберете ги тези

    0 2 Отговор

    До коментар #57 от "Барчо":

    Свидетели и организирайте един съд в Тутракан. Световните медии ще го отразят. Ще се смеем всички.
  • 60 Да де в единият случай

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "Барчо":

    Говориш за руската частна армия която американските командоси я попиляха за минути, а в другият случай ми говориш как руски спецназ воюва два дни срещу камилари с автомати. Разбрах те.

    Коментиран от #66

  • 61 Ами хайде де

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "gnida":

    И вие в Сусурлево се съберете и ги осъдете. Кой ви пречи? Рейгън ли?
  • 62 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Симеонов":

    Публикувано във факти.бг: Случаят "Сребреница" е една голяма манипулация на тези, които имаха интерес и разсипаха Югославия.

    Симеонов, гледам ти е доста объркано та смяташ че ние българите сме извършили страшната манипулация... Щото то ако има човек една мозъчна гънка поне ще рабере че нашия български ( ама не по атакистки или бесепарски ) интерес е да разсипем Югославия. Даже и да се абстрахираме от стриктно отрицателната роля на Сърбия в нашата история то нашия интерес е България обградена с по-малки и с по-малко ресурси държави, колко сложно е това за разбиране. Не сте българи почитателите на сръбската скара, не сте.
  • 63 Оооопс

    0 3 Отговор
    Да бяха се разделили по европейски като чехословакия на чвхи и словаци, ане като варвари в днешно време.
    Тук е европа и не прощават такива диващини и дивотии.
    Това за нас е неразбираемо щото сме от същото тесто , за европеаца ние сме изостанали и силно деградирани от комунизма хора.
    Май не са много далече от истината, сега някой да обеснява за правата на човека в северна корея.
    Представятели си ? За тях е само Кимчо, благодарение на Другаря и вожда Кимчо всяка сутрин слънцето грее слънцето .
    Царя е прав за ЧИПА когато ни каза да си сменим чипа , но ние не го разбрахме пак.
    У нас все още има хора които мислят че трябва да бъдем на държавна ясла като бройлерки .
  • 64 Иван

    6 1 Отговор
    NATO-OTAN подкрепяше Ал Кайда в Босна.
  • 65 Србин

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Рашка с чашка":

    Ограничен си ко тераса, тъпунгер!
    По добре излез да запълваш дупките по улиците да си ве чупим колата.
  • 66 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Да де в единият случай":

    Надявам се си ме разбрал поне малко. Частната армия дали е руска, американска или танганайска е с леко въоръжение. Няма танкове, самолети, хеликоптери, ракети и т.н. Та съвсем естествено е да бъде попиляна която и да е частна армия, дръзнала да нападне редовна армия, която има всичкото въоръжение на съответната държава, включително и сателитите. Да не говорим че нито са ги нападали по време на път да речем от засада или нещо подобно, а ги нападат в тяхното укрепление, което е предвидено и точно за такива варианти. Пак повтарям, че някой похарчи тези момчета. Вкара ги в предварително отсвирен мач. Въпроса е на кой му трябваше това театро, защото точно името е театро за пред очите на кьоравите.