Last news in Fakti

28 Март, 2019 20:16 1 668 5

Радован Караджич обжалва доживотната си присъда

  • радован караджич-
  • обжалване-
  • присъда-
  • хага-
  • клане-
  • сребреница-
  • сърбия

Той беше признат за виновен

Радован Караджич обжалва доживотната си присъда - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военният престъпник Радован Караджич, който е главният виновник за най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война, обжалва решението на съда в Хага за налагането му на доживотен затвор. "Радован Караджич обжалва наложената му на 20 март доживотна присъда”, стана ясно от правна информация, подадена от адвоката му Питър Робинсън и разпространена от съда в Хага.

73-годишният Радован Караджич е отговорен за най-зловещите военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992-1995 г. Той е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница. Радован Караджич е обвинен и в престъпления срещу човечеството - прокуждане, убийства и изтезания, както и за нарушаване на военното право при обсадата на Сараево. Караджич бе близък с бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, който също беше изправен пред Международния трибунал в Хага.

По време на сръбската агресия в Босна са убити около 100 000 души, извършват се много престъпления - масови и систематични изнасилвания и прокуждания. Главнокомандващият сръбските войски генерал Ратко Младич е изправен пред трибунала в Хага като пряко отговорен за клането в Сребреница, предаде Нова телевизия.

Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия. Караджич дори си променя идентичността - представя се за д-р Драган Дабич, пуска си брада и дълга коса, които променят външността му. На 24 март 2016 година Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор, в това число за извършени престъпления срещу човечеството, геноцид и за обсадата на Сараево.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Твърде манипулационна

    13 0 Отговор
    и изпълнена с откровени лъжи статия. Вони на Сорос.
  • 2 Адвокат

    9 1 Отговор
    Пледирам "невинен"!
  • 3 Да обжалва

    1 7 Отговор
    Най-много да го осъдят на смърт, пък кой знае може да върнат смъртното. Може да го осъдят и на 40 удара с каменарски чук по главата и да го пуснат да си ходи. Няма да го храним в затвора я..
  • 4 Петър

    1 0 Отговор
    Трябва да си наеме за адвокат Войслав Шешел,нелегалният съд в Хага беше вдигнал ръце от Шешел.
  • 5 емо73канар

    2 0 Отговор
    За едни "военно престъпник", за други национален герой. Ще се радвам и в нашата крадлива страна на Виниту да се появи такъв "военно престъпник".
Новини по държави: