Тема: Украйна

21 Март, 2019 08:38 4 936 126

Икономиката на Крим е в колапс след анексията

  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • икономика-
  • колапс-
  • анексиране

Забранени са полетите и влизането на кораби в пристанищата

Икономиката на Крим е в колапс след анексията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пет години след руската анексия на Крим, на полуострова се наблюдава срив във всички сектори, с изключение на военния. Това показват данни, огласени от Атлантическия съвет на България и фондация "Мати Украйна". Първоначалните плановете на Русия за превръщането на Крим в икономически рай се провалят, основно заради международните санкции.

Забранени са полетите до полуострова и влизането на кораби в морските му пристанища, както и вносът и износът на продукция и услуги - включително физически услуги, застраховки, лизинг, инвестиране, туризъм, кредитиране, каквито и да било контакти с предприятия. Ситуацията е критична за малкия и средния бизнес. През 2013 г. в Крим работят 15 500 частни предприятия и 116 хиляди предприемачи. През юли 2018 г. остават 1400 предприятия и 55 хиляди предприемачи, предаде News.bg.

Аналогична е картината в банковата сфера. Преди анексията на полуострова има клонове на 67 банки. Сега там работят 7 банки, които се намират под международни санкции. Всички украински банки са се изтеглили. 34 руски банки правят опит да развиват дейност, като 24 от тях вече са изгубили лицензите си, 2 са фалирали, а 19 са в процес на фалит. 5 банки са спрели своята дейност по собствена инициатива вследствие на санкциите, включително руската Сбербанк. Почти парализиран е транспортният сектор.

През десетте пристанища на Крим има 10 се извършва търговски обмен със Сирия, Турция, Северен Кипър, Ливан, Либия, Египет. За периода 2014-2017 г. под удара на международните санкции попаднаха 325 кораба под знамената на 33 държави. През 2018 нарушенията намаляват - те са извършени от кораби на 15 държави. Основен нарушител е Русия - 72.7% на нарушенията на морското право са извършени от нейни плавателни съдове. От 2017 г. Турция официално отказва да обслужва в пристанищата си кораби, които незаконно са посещавали Крим. Подобна е ситуацията в гражданското въздухоплаване.

След забраната на Евроконтрол за полети до окупираната територия, всички полети до Крим от Русия се поемат от 40 руски авиокомпании. През 2017 година тяхното количество намалява на 16. 11 руски авиокомпании са фалирали. Опитите да се въведат международни въздушни връзки Симферопол-Ереван и Симферопол-Истанбул се провалят вследствие на санкциите. Анексията води до критична ситуация в енергийния сектор. До 2014 г. 80-90% от електричеството се доставя от континентална Украйна, а след окупацията възстановяването на захранването струва на Русия над 1 млрд. щатски долара.

Към тази картина се прибавя отливът на туристи. Като цяло се наблюдава рязко намаляване на броя на работните места във всички сфери, освен отбраната и сигурността. Икономическият срив води до силна зависимост на Крим от федералния бюджет на Русия. През 2016 г. полуостровът е струвал на Москва 1.2 млрд. щатски долара, е през 2017 г. разходите се увеличават почти с 50 процента. Според прогнозите, към 2030 45% от бюджета на полуострова ще трябва да се осигуряват от дотации.

След анексията Русия експроприира държавните имоти на Украйна в Крим, под формата на "национализация". Веднага са иззети 200 почивни бази, летища, пристанища, инфраструктура във водоснабдяването и енергетиката, железопътна инфраструктура, винарни изби, зърнохранилища. Конфискувани са аграрни предприятия, детската почивна база "Артек", корабостроителният завод "Море", Никитската ботаническа градина и др. Русия "национализира" и украинското предприятие "Чорноморнафтогаз", което експлоатира 17 находища на газ и нефт в Черно море.

Сега руското правителството настоява за ускорена разпродажба на украинските имоти с цел да компенсира огромните руски дотации за полуострова. Руският бизнес не бърза да инвестира заради международните правни последствия във връзка със санкциите. Неуспехът на икономическата програма води до понижаване на статута на Крим. Руското министерството по въпросите на Крим е ликвидирано през лятото 2015 г., а през юли 2016 г. е ликвидиран и Кримският федерален окръг. "Република Крим и град Севастопол" са включени в състава на Южния федерален окръг.

Руските власти се концентрират върху "военното усвояване" на територията на полуострова. Започва "перестройка" на икономиката на Крим, насочена към възраждането на обекти от военно-промишления комплекс на бившия Съветския съюз. Огромната част от средствата по програмата се усвояват от руски фирми, кримските предприятия получават едва 4.7 на сто от финансирането чрез малки договори. Наблюдава се масирана милитаризация на полуострова, посочи ген. Съби Събев. Днес на територията му са разположени 32 хиляди военни, преди анексията е имало 12 хиляди. Предвижда се към 2025 г. броят им да нарасне до 45 хиляди. Сага са разположени 16 ракетни системи (преди окупацията не е имало), планира се към 2025 г. те да станат 50. Самолетите са 122 (преди анексията са били 22), с тенденция броят им да нарасне до 150 през 2025 г.

С напускането на Договора за ракетите са среден и малък обсег Русия планира да разположи на полуострова ракети с ядрени бойни глави. Вече се обновяват съветските съоръжения за съхранение на такива оръжия. Окупираните сондажни морски платформи са превърнати допълнително във военни минибази с нови радиолокационни станции. Изграждат се и нови подводници, които да носят ядрено оръжие. Паралелно с милитаризацията се наблюдават политически преследвания и влошаване на ситуацията с човешките права. Широк международен отзвук предизвика съдбата на Олег Сенцов и кримския фермер Володимир Балух, осъдени по политически причини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 торпедо

    129 44 Отговор
    Погледнете само кой прави проучването и изследването,платени мекерета на фащ и НПОтата им.Толкова сте жалки.

    Коментиран от #16, #75

  • 2 12345

    91 22 Отговор
    Така е навсякъде след окупация. Вижте как процъфтяха след американската окупация Ирак например или Афганистан. А там дори няма санкции.
  • 3 Borislav Popov

    112 32 Отговор
    Гнусни сороски лъжи. БВП на Крим вече е 30 000 долара на глава от населението, курортите са претъпкани целогодишно!

    Коментиран от #17, #28, #29, #67, #101

  • 4 Тъп

    84 15 Отговор
    Да ве.Отваря ти се 200 милионен пазар ,а ти колабираш....от много пари.Дойчен веле,м.атанас.ком.Верваме.
  • 5 Анти седераст

    21 52 Отговор
    Милиционерщина. Брежнев се прероди в Милиционера на Елцин.
  • 6 бай Иван

    83 17 Отговор
    "Атлантическия съвет на България и фондация "Мати Украйна"" - хахахахахаха. соросоидна паплач. Крим си е добре, пък и нямате нищо общо вече с него, така че какво ви интересува. Инвестициите в Крим за последните 5 години са рекордни, особено в сравнение с тези от 20-те години украинска окупация. А Керченският мост няма аналог. В колапс е украинската икономика - официално най-бедната държава в Европа, по-зле и от дългогодишният "първенец" - Молдова
  • 7 А стига бе

    73 11 Отговор
    Изследване на Мати Украйна...-има ли смисьл да се коментира ....--инфо само за душевен екстаз на соросоиди--нищо друго
  • 8 Bingo

    19 59 Отговор
    Странно затишие на руските тролове, чакам с нетърпение да ни разаснят колко е фалшива новината.

    Коментиран от #24, #78

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путин

    16 44 Отговор
    Трябваше да си остане таксиджия в Ленинград. Като през 90-те. Щеше да вози таджики и да си пее.
  • 11 бббббб

    53 7 Отговор
    фондацията е дала някой апартамент за тая статия
  • 12 Справедлив

    65 13 Отговор
    Абе тези хора от американските фондации ,наистина ли ни имат за такива бальци//// чак е обидно да им четеш измислиците.С такива откровенни льжи хептен ни направиха русофили.

    Коментиран от #14

  • 13 айде бе

    50 7 Отговор
    на боб ли видяхте това?
  • 14 наистина

    22 14 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    ако не си балък, ще търпиш ли мекерето им боко да те ограбва?

    Коментиран от #19

  • 15 житаогеиг

    51 11 Отговор
    Има ли още бальци които да вярват в приказките на американските НПО-та? За украинските сьм сигурен че няма-ама вече и на америте няма грам доверие.
  • 16 куку руку ку

    44 9 Отговор

    До коментар #1 от "торпедо":

    То защото Крим стана енерго независим от Украйна, затова пичят, а и заради един мост, който допълнително шкартира украинците.
  • 17 ДА ПИТАМ НЕЩО

    12 27 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ти беше там и видя ли?
  • 18 noname noface nonumber

    50 7 Отговор
    Ооо Атлантическият съвет онази крадлата мжела и да лъже, а пък шефа и продажният соломон паси няма нужда от реклама. Да си заврът статията в отверстията отзад
  • 19 Да си знаеш

    21 5 Отговор

    До коментар #14 от "наистина":

    Отдавна не тьрпя нито боко-нито боковица. Този вьпрос сьм го решил още по Татово време.
  • 20 ай сиктир

    39 4 Отговор
    алоооо Марийке....с тез фалшиви новини да не отнесеш някоя глоба то ГАБРИЕЛКАТА.....
  • 21 Бате Люси

    37 9 Отговор
    Атлантиците не са обективни въобще. Едва ли някой от тях е ходил в Крим до 2013г. Пишат задокеански глупости , за да си изпълнят домашното. Проблеми има - факт е , но тече нова интеграция с Русия. Крим вече е напълно независим енергийно - заработиха вече два нови Теца...Крим винаги е бил на дотации.Намаляват украинските туристи , а не туристите въобще.Частните предпринематели затварят , защото не плащането на данъци както беше при украинската власт не е вече така.И накрая не мисля , че има недостиг на банки.

    Коментиран от #34

  • 22 Borislav Popov

    37 9 Отговор
    Ай стига глупости !Като бяха на подчинение на Украйна - каква им беше икономиката ? То като погледнеш като цяло каква икономика пък има Украйна ? В момента живота в Крим е пет пъти по добър от тоя в Украйна !!!
  • 23 Kcaniba

    35 9 Отговор
    Хахахах
    НПО ланомудии ке ни расказват колко е беден Крим, и колко богата Усраина!!!
    Ми то скоро един руснак няма да идва насам, всички са там, а ние ще пляскаме на арабелите!!
  • 24 Нормален

    28 6 Отговор

    До коментар #8 от "Bingo":

    Разяснявам : Ние сме много добре , едно от най-добрите места за живеене,а те са много зле защото ,,Мати Украйна" го казва ,нали???
  • 25 Марк Енгелс

    6 6 Отговор
    Икономиката на София се равнява та тази на Мумбай, като БВП на глава.
  • 26 НКВД

    17 32 Отговор
    Защо е тази русофрения рано сутрин? Ще загубим някой путлераст от многото емоции.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 пишман български политици

    26 2 Отговор
    Хубаво е когато си на ХРАНИЛКА ОТ МНОГО СТРАНИ!
    Тогава казваш това , което ти НАРЕЖДАТ И СЕ ДЪРЖИШ ЗА СЪРЦЕТО ПРИ СВИРЕНЕ НА ХИМНА, НО ТО НЕ Е ТАМ.
    При такива индивиди то липсва!
    Това е като с кучето на Павлов.
  • 31 Бате Люси

    25 3 Отговор
    От цялата работа най ги заболя олигарсите , които бяха приватизирали под масата много санаториуми. Обикновенният украинец и преди и сега .....реално нямаше пари да почива в Крим. Цените бяха доста високи.
  • 32 Ушанков

    17 35 Отговор
    Рашките ще го върнат, лошото е, че ще го унищожат, както всичко до което се докоснат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Джони

    10 18 Отговор

    До коментар #21 от "Бате Люси":

    Ти беше ли там . И стига глупости , и ние виждаме и усещаме последствията от близост с кремъл
  • 35 Borislav Popov

    26 10 Отговор
    И колко е зле положението в Крим ? Колко получаваха като поданици на Украйна ? ...Уĸpaйнa cpeд дъpжaви в Eвpoпa c нaй-ниcъĸ cтaндapт нa живoт, a cpeднaтa paбoтнa зaплaтa e нaй-ниcĸaтa в cвeтa.................Минималната заплата в Украйна е по-ниска от тази в Гана....За сравнение, в Бангладеш, Гана или Замбия минималната заплатата е по висока ...... По времето на СССР Украйна бе сред най-богатите региони на страната, център на машиностроенето и зърнопроизводството
  • 36 Анти седераст

    26 9 Отговор

    До коментар #33 от "русская сволочь":

    Иво Инджев, ти ли си ве?

    Коментиран от #47

  • 37 Марк Енгелс

    20 8 Отговор
    Имаше една дясна опорна точка, че колхозите или ткзс, са слабо ефективни, и частното 100 пъти по производително. ДА АМА НЕ! Още не е надминато каквото и да било в селското стопанство. Частникът не е по производителен, дори с нови техники и материали. Делът ни от световната икономика е спаднал три пъти.
  • 38 Бате Люси

    11 18 Отговор
    За пътищата да не говорим - който е пътувал с кола в Крим ще разбере какво имам в предвид.Хотели - космически цени за нищо .В Ялта хотел Бристол , 175 евро за нощ и няма климатик....Кафе еспресо на плажа Променада 5 долара , вода 5 долара, бутилка украинско шампанско 50 долара ......
  • 39 Хидролог

    13 24 Отговор
    Въпрос на време е кога Крим ще остатне без питейна вода. след спиране на канала с прясна вода от Украйна, руснаците черпеха вода от артезиански кладенци, които повишиха нивото на подпочвените солени води от морето. така и огромни площи земя, които по-рано са били обезсолени вече не стават за земеделие , а липсата на питейна вода е повече от заплашителна.
  • 40 Бате Люси

    7 4 Отговор
    Да Джони бил съм сто пъти...
  • 41 Късметлийски

    6 1 Отговор
    Всеки с късмета си.
  • 42 Факт

    12 9 Отговор
    За това пенсиията е по-голяма от българската!

    Коментиран от #43

  • 43 ФАКТ

    8 7 Отговор

    До коментар #42 от "Факт":

    ЛЪЖЕШ НАЙ-БЕЗОБРАЗНО.
  • 44 Левски

    24 15 Отговор
    Тук в тази статия 90% от нещата са фалшиви! Пише че са забранени полетите и че транспортът е блокиран е нашата делегация миналата година на икономическия форум в Крим С какво отиде да не отида с подводница хахахаааа! Абсолютно всичко е разрешено но само за свободните държави не е за тези които са под тоталитарен режим на САЩ!

    Коментиран от #46, #51

  • 45 Иван

    5 7 Отговор
    И няколко татарски джихадистки клетки за Сирия бяха ликвидирани.
  • 46 Само питам

    16 21 Отговор

    До коментар #44 от "Левски":

    Защо мръсната руска измет изпитва перверзно удоволствие да се гаври с българските национални герои?

    Коментиран от #52, #112

  • 47 Бате Люси

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "Анти седераст":

    Сигурно е Соломончо.....
  • 48 НПО хохли

    19 11 Отговор
    Тая статия освен да прасне една сутрешна злобсрка за олабване на напрегнатите соросоиди за нищо друго не става ! Същите тия разправяха, че моста не може да бъде построен, че ще падне и т.н. Хаха американската демокрация, ще ги оправи достатъчно е да идат на молитвена закуска !
  • 49 Иван

    10 7 Отговор
    Еврейските отвращения да пуснат статия за успехите и разцвета на Поерто Рико.

    Коментиран от #69

  • 50 pepe le pew

    11 12 Отговор
    В Крим може да се надяват на някакво бъдеще защото въпреки всички санкции региона се развива, мост, железопътен транспорт, селскостопанство, 2 електроцентрали, и т.н. за разлика от Украйна която няма никакво бъдеще и тъне в разруха. Не случайно все повече украинци гледат позитивно на Русия и искат нормализиране на взаимотношенията между двете страни.
  • 51 Бате Люси

    9 1 Отговор

    До коментар #44 от "Левски":

    На Ай Петри почват да строят и зимен ски курорт .....
  • 52 Психиатър

    9 8 Отговор

    До коментар #46 от "Само питам":

    мИнджев , как спа ?
  • 53 Елементарно но факт

    19 17 Отговор
    Всичко до което се докосне русия "изсъхва" ! Нагледен пример - Северна Корея която е с русия и Южна Корея която е със Запада - един народ - две различни вселени ...

    Коментиран от #66

  • 54 ПОЗНАВАЧ

    11 7 Отговор
    Има китайско бъдеще, както и самата Русия. Всичко се изнася с първа космическа от калния ”рай”...
  • 55 Сталин

    12 13 Отговор
    Долу САЩ и НАТО!
  • 56 Черна Врана

    13 14 Отговор
    На русофрениците им излезе пяна от бяс щом прочетоха тази статия. А тя е пълна само с факти. Когато цифрите говорят, дори и русопитеците трябва да МЪЛЧАТ!
  • 57 Справедлив

    8 12 Отговор
    Руската мечка иска да яде мед ,ама пчелите жилят....и рано или късно ще я прогонят:)))]
  • 58 Хрониките на Евразия

    13 13 Отговор
    Нищо учудващо ..
    Стара руска традиция ..
    Там където са отишли , трева не никне !

    Коментиран от #64

  • 59 Марк Енгелс

    13 10 Отговор
    Гледам статистиката. Крим има растеж 20% от как е в Русия, БВП на глава, и БВП изобщо. А Украйна има за този период 20% спад.

    Коментиран от #71

  • 60 Иван

    10 3 Отговор
    Минджев има IQ на скарида,каза негов съсед пред репортери.
  • 61 Психо Доктор

    9 6 Отговор
    Мозъците им са в агония на Монката, Роско и крадливата анализаторка.
  • 62 Иван

    9 5 Отговор
    Евреите не са пчели,евреите са търтеи.
  • 63 Ох,мъка

    7 3 Отговор
    Крадлата и евреина + сърби сърбев ! Как да не им вярваме ?
  • 64 Borislav Popov

    8 6 Отговор

    До коментар #58 от "Хрониките на Евразия":

    То за това по времето на Ссср - Украйна бе сред най-богатите региони , център на машиностроенето и зърнопроизводството !! Сега са девета дупка на кавала ! Като стъпиха краварите там - само мед и масло !
  • 65 Иво Инджев

    7 2 Отговор
    Много съм прост.
  • 66 гост

    9 7 Отговор

    До коментар #53 от "Елементарно но факт":

    Ами с източна и западна Германия да не беше по-различно ???? Дори един блокиран отвсякъде Западен Берлин беше остров на изобилието , само сънувано от "зрелите социалисти" , хаха !!!
  • 67 гост

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ееех , мечти , мечти неосъществими , хахах !!! Че то в цяла Раша е 10 000 долара на глава , в Москва е малко повече от 15 000 , ама в Крим бил 30 000 , ахахахаххахахха !!!!
  • 68 Наблюдател

    8 7 Отговор
    Нивото на руската измет пада все по-ниско.
  • 69 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #49 от "Иван":

    Кога Крим стигне и наполовина Пуерто Рико , ти ще си на Марс !!! Поне !! Как въобще ти мина през празната тиква да сравняваш една от туристическите перли на света с калната дупка Крим ???

    Коментиран от #72

  • 70 Хрониките на Евразия

    10 10 Отговор
    Има една страна , Абхазия се казва , откраднаха я от православна Грузия в полза на мюсюлманите в района .
    Преди беше приличен курорт , сега там е мъртвило , даже влакове не ходят .
    И това без никакви санкции .
    Крим го очаква същата участ , жалко за наивниците там , които повярваха на руските лъжи !
    А те не са от вчера , от 1992 година плашат жителите на Крим , че ако дойде НАТО , ще върне къщите и земите на кримските татари , българи и гърци , изгонени от домовете си през 1944 година и на тяхно място заселени колхозници от СССР.

    Коментиран от #73, #120

  • 71 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #59 от "Марк Енгелс":

    Я да ни я покажеш тая "статистика" , хахахха !!! Да не би да е руска ??? Ахахахахахах !!!!

    Коментиран от #92

  • 72 Borislav Popov

    9 5 Отговор

    До коментар #69 от "гост":

    И какво има за сравняване бе ? То Пуерто Рика за това обявиха фалит - щото са перла и половина !!! Ха ха ха !!

    Коментиран от #81

  • 73 Borislav Popov

    8 5 Отговор

    До коментар #70 от "Хрониките на Евразия":

    Че то Грузия е нямало и да съществува без Русия !! От 1801 година е в състава на Русия .Де факто Грузия е била държава два века и се разпада още 1243 година !!! Русия и връща статута на държава 1991 година !!

    Коментиран от #76

  • 74 Анонимен

    0 8 Отговор
    Горките хора, заложници на великите сили, безгласни букви в игричките им. Трябва да се даде независимос на Крим, независима държава.
  • 75 Барчо

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "торпедо":

    Това не е проучване, а избиране на точно определи цифри в различен момент и удобно премълчаване на други такива. Ако икономиката беше в такъв "колапс", народа там щеше да прави някакви опити да се върнат в Украйна. Такива опити под каквато и да е форма дори и да са платени отвън НЯМА. Би трябвало това да е достатъчно за интелигентните хора и да спра до тук. След като Крим се върна в пределите на Русия, където винаги е била, екрите и спряха тока посред зима, както и отбиха коритото на основната река, която ги снабдяваше с вода. И това става посред зима!?+"%=: С това си действие укрите пак надминаха себе си както го правеха и през Втората световна. Гестапо и СС частите даже се отвращаваха от техните жестокости. Крим се върна в Русия с изцяло разбита икономика. Естествено че ще има време, което не е имало туристи, но сега годишно са около 5 милиона и за миналата година цялата леглова база е била заета ЦЕЛОГОДИШНО. Забележете че не сезонно. А нашето прекрасно черноморие има 4 месеца сезон. Ама крокодилската уста нали трябва да бълва змии и гущери, щото и плащат за това. Построиха за година електростанция, която не само задоволява с електричество целия полуостров, но има капацитет и да изнася. За тези 5 години се построиха стотици детски градини, училища, болници с последната дума на световната техника. Естествено е, че тези инвестиции ще се отразят на сухите цифри, но са наложителни и еднократни.

    Коментиран от #80

  • 76 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #73 от "Borislav Popov":

    Грузиянците и грузинският език и култура са едни от най старите в света, живели са там където живеят и днес и преди 3000г. Имало е много грузински държави под различни имена, първата е основана преди 2400г, като първата с името Грузия през 900 и някоя, вече не помня точно.

    Коментиран от #77

  • 77 Borislav Popov

    6 3 Отговор

    До коментар #76 от "Гост":

    Бе то и по нашите земи са живяли хора още 5000 години преди новата ера - ама какво от това ? Даже тук започва обработката на злато за пръв път в Европа ! Ама реално колко години сме били самостоятелна държава ? Като махнеш 200 години византийско робство и 500 години турско ?? А Грузия е била разпокъсана на дребни княжества - като едно от тях е на територията на така спорната Осетия ! Като какви претендират грузинците за нея ? Грузия не е съществувала на картата 7 века !!!

    Коментиран от #82, #85

  • 78 Барчо

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Bingo":

    Когато видиш невероятна простотия и обикновено я убиваш с .... мълчание. Занемяваш просто от наглостта и олигофренията на тази статия. Ако в новините се пишеше колко неща са направени там последите пет години регулярно в нашите медии, които изключително много ги интересува кримския въпрос, тази статия просто нямаше да бъде написана, защото е искрена манипулация на цифри и факти. Цифрите говорят за огромните инвестиции на Русия там, но тук те вече се интерпретират като Загуби. Вече писах по темата тук в предния си коментар.

    Коментиран от #79

  • 79 Барчо

    7 8 Отговор

    До коментар #78 от "Барчо":

    А фактите говорят, че района за тези пет години е в невероятен икономически подем. Там се строи бе, хора. Строи се и се създава база за бизнес, който до сега не го е имало. За да вземеш, трябва първо да дадеш. И това всичко става въпреки санкциите.

    Коментиран от #84

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #72 от "Borislav Popov":

    Пуерто Рико е остров от групата на Големите Антилски острови, разположен на изток от Доминиканската Република в Североизточно Карибско море. Пуерто Рико е с население от 3 912 054 жители. Столицата на Пуерто Рико е град Сан Хуан. Статутът на острова е свободно присъединила се държава към САЩ !!!! Официална валута - ЩАТСКИ ДОЛАР !!!!!! Официални езици - испански и английски !! Държавен глава - Доналд Тръмп !!!! Население
    Основна статия: Население на Пуерто Рико
    Расов състав


    бели – 80,5%
    мулати – 10,9%
    афроамериканци – 8,0%
    американци – 0,4%
    азиатци – 0,2%
    Религия
    Религиозният състав е: християни – 98,7 % (от тях католици – 81,4 %, протестанти – 18,6 %), други – 1,3 %.

    Естественият прираст е 14. Средна продължителност на живота при мъжете е 73 г., а при жените е 79 г. В САЩ живеят над 2.5 млн. пуерториканци, половината от тях – в Ню Йорк. Градско население – 76 %. Брутен Вътрешен Продукт - 105 МИЛИАРДА долара !!!!!Брутен вътрешен продукт на глава от населението - 30833 долара !!!!!! Я пак кой бил фалирал и кога ???? Или си мислиш , че всички слушат само "говорит Москва" ?????

    Коментиран от #88

  • 82 Барчо

    4 4 Отговор

    До коментар #77 от "Borislav Popov":

    То и наш бай манго винаги е живял на територията на България, ма не знам държава да са имали някъде по света точно тоя етнос. Някои слагат знак за равенство с индийците, но това са пълни глупости. Ма както върви с прекрасната политика на нашата родина към българските българи за тяхното физическо заличаване в скоро време нашите римляни ще имат държава.

    Коментиран от #99

  • 83 Барчо

    3 2 Отговор

    До коментар #80 от "Голем смях":

    Моя коментар не е за такива като теб и не си длъжен да ги четеш. А тези епитети може да ги ползваш само у дома или в някоя долна кръчма, където да ти поцинковат кофата.

    Коментиран от #87, #89

  • 84 Читател

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Барчо":

    И е така и не е така😁, наистина Русия инвестира срашно много в Крим и не само, наливат се пари в бюджетът на полуострова, в пенсии социални помощи и тнт. Но само с държава не става, изолацията на крим е много сериозен проблем, който е ходил в кипър, знае как изглежда турската му част. Бизнес трябва . Освен това в Русия стандартът на живот е много по висок от украинският, става това което се случи в България с влизането в ЕС високи ръст на цените, но икономиката не може да дава по-големи заплати и почва наливането на пари от централният бюджет. Средната заплата в крим е около 800лв, което значи, че повечето хора вземат по малко. Пенсиите около 340лв.
  • 85 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #77 от "Borislav Popov":

    Българският етнос се създава постепенно 9- 10 век местното население преди това са били славяни византийско гръкоезично население прабългари, печенеги и всякакви други. Грузинците си говорят на грузински, имат своя писменост и държава
  • 86 Хрониките на Евразия

    4 4 Отговор
    “ Те се раждат и растат в мръсотия , на 20 години се женят , в 30 вече не са млади , а обичайно на 60 умират .
    Считат се за невежи същества , които не изпитват голям интерес кой ще ги управлява .
    От тях се иска само примитивен патриотизъм “

    (Джордж Оруел, "1984")

    Коментиран от #125

  • 87 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #83 от "Барчо":

    Ахахаха , 5 милиона туристи , че и ЦЕЛОГОДИШНО , ахахахах !!!! Сигурно зелените човечета ги броиш за туристи , а ??? Та затова и "целогодишно" !!!! Ами прочетете нещо преди да се излагате като кифладжии русколизци !!! Веднага след като България се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, заради участието и във военните действия в Източна Украйна, Кремъл издаде заповед, с която забранява на близо 4 милиона държавни служители и служители на специалните служби, армията и милицията да почиват на нашето Черноморие, надявайки се така да нанесе икономически удар върху страната ни.

    За нашите читатели трябва да поясним, че почивките на държавните служители в Русия са изцяло или частично спонсорирани от бюджета на страната, същото се отнася и за почивките на техните деца.

    На държавните служители беше заявено, че трябва да почиват в анексирания от Русия Крим и, ако разполагат със собствени средства, втората им почивка може да е в чужбина, но отново не в „санкционна” страна, каквато за Кремъл е България.

    Оказа се, че плажовете в Крим въпреки всичко са почти празни, съобщава krymr.com. Това се дължи, както на ниските доходи на руснаците, вследствие срива на рублата, така и на качеството на курортите, достъпни за тях.
  • 88 ГА МИ ПОКАЖЕШ ПРОДУКТ ИЛИ СТОКА

    3 2 Отговор

    До коментар #81 от "гост":

    ОСВЕН БАНАНИ И АВОКАДО ТОГАА ША МИ ТРЯА ДА МИ ДОКАЖЕШ ОТ ЦИТРУСИ КЪК СА ПРАВЯТ 100 МЛРД........ В БАНАНОВА РЕПУБЛИКА......

    Коментиран от #90

  • 89 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "Барчо":

    На „границата” между Крим и материка има огромни опашки от автомобили, които в зависимост от деня на седмицата чакат от два до седем часа, за да влязат на територията на анексирания полуостров, пише експертът Лев Александър. Пътищата в Крим не са ремонтирани, а множеството тежки камиони и автомобили ги „доубиват” особено в Симферопол и в курортните части на градовете.

    Броят на туристите едва 20% от показателите за същите периоди на предвоенните години.

    Плажовете са запълнени наполовина, в Евпатория и Ялта хората са малко повече. Хората в ресторантите са малко, основно са клиенти на олинклузив. Хората с бизнес по плажовете казват, че разходите им са се увеличили, но доходите са намалели, защото туристите не разполагат с много средства.

    Според данни на летищата и резервациите в хотелите и санаториумите тази година в Крим почиват по-малко от 600 хиляди души, 95% от тях са от Русия. !!!!!!

    За сравнение-през 2013 година на 20 юли в Крим вече бяха почивали 3 милиона и 100 хиляди курортисти. !!!!!!
  • 90 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "ГА МИ ПОКАЖЕШ ПРОДУКТ ИЛИ СТОКА":

    От туристи , Бориславчо , от туристи !!!!!! Ама "бедни" американци , а не "богати" руснаци , ахахахахха !!!!

    Коментиран от #93

  • 91 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    за съжаление цената на путиновата политика ще я платят обикновенните руснаци.тези в крим и тези в донбас.путин за да развие имперските си амбиции пожертва бъдещето на 5-6 млн. етнически руснака.години наред крим и донбас ще бъдат черни дупки в картата на света подобно на приднестровието,абхазия и южна осетия.
  • 92 Марк Енгелс

    0 3 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Разчитам ти да дадеш статистика, американска, аз такава виждам но тук трият за линкове.
  • 93 Читател

    2 3 Отговор

    До коментар #90 от "гост":

    Говорейки за Пуерто Рико, подобен статут, може дабъде успешно решение на кризата около полуострова и изобщо путин влезе в Крим като слон в стъкларски магазин, просто нахлу с армията.
    Пуерто рико ме може да се сравнява с Крим, как ви звучи почивка на карибски остров и как почивка на Черно море...Да не говорим че заради ниските разходи за труд и ниските данаци имат и сериозна индустрия. Костариканското кафе е едно от май качествените и скъпите, също пурите и ромът. Това, че страната не може да се разплаща, не е чак толкова фатално, стига да има кой да ти удари едно рамо, пример Гърция.
  • 94 Иван

    2 2 Отговор
    Доналд Тръмп много обича Поерто Рико.

    Коментиран от #105

  • 95 Иван

    1 1 Отговор
    Това че има малария не е чак толкова страшно.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Иван

    3 1 Отговор
    За радост цената на американската политика ще я платат европейците.
  • 98 Иван

    4 4 Отговор

    До коментар #96 от "С анексията и окупацията":

    Тази поговорка не важи за 1000-та американски бази навред по света.

    Коментиран от #100

  • 99 Как да нямат държава бре

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Барчо":

    Ти България не я ли броиш за държава?
  • 100 Не виждам цивилизованият свят

    6 0 Отговор

    До коментар #98 от "Иван":

    Да налага санкции на сащ заради базите...
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 robur

    2 5 Отговор
    ХА ХА ХА - 4.7 милиона гладни руснаци 2018 година почиваха в Крим
    изядоха всичката храна изпиха цялото вино дето произвежда региона и създадоха големи проблем на месния бизнес защото има само 7 банки а те се затрудняват с обработването на пари от почиващите проблемът се изостря след пускането на моста почиващите ще нараснат и се очаква хуманитарна катастрофа
  • 103 Анализатор Тролев

    1 5 Отговор
    Данните може и да не са верни, но при действието на " Плана - Путин" за Крим, няма съмнение, че ще станат верни (справка- бившият соц. лагер).
  • 104 Иван

    2 2 Отговор
    Догодина Владимир Путин ще назначи бившия германски канцлер Ангела Меркел за Губернатор на Одеска Област.
  • 105 ссссс

    2 3 Отговор

    До коментар #94 от "Иван":

    Пуерто Рико няма нищо общо с този случай ,а анексията там е от преди 130 години.Освен това БВП на глава от населението в Пуерто Рико е 40 000 долара ,което е сума ти пъти по-голямо от една недоразвита страна като Русия.

    Коментиран от #108, #109

  • 106 русофилска подлога

    2 5 Отговор
    Оня плешив хобит путин говореше как Крим израстнал ,а той потъва все повече и повече...Където е стъпил руски ботуш ,нищо не вирее.Само вредите на света ,долни шимпанзета !
  • 107 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #101 от "ссссс":

    Еврейският мерзавец Порош ли ще вади Крим от потъването?
  • 108 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #105 от "ссссс":

    Значи анексията на Поерто Рико вече е законна.

    Коментиран от #114

  • 109 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #105 от "ссссс":

    Как да няма нищо общо?
  • 110 Guest

    3 5 Отговор
    "Когато се почувстваш нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на света."
    Казал е това маркиз Астолф дьо Кюстин, известен френски пътешественик, журналист и писател в книгата си "Русия през 1839".
    Поканен от руския император да посети Русия и я опише, за да излъска имиджа ѝ, значително пострадал в Европа след жестокото потушаване на полските бунтове от руските казаци.
    Маркизът обаче не постъпил като Дидро, нает от Екатерина със същата задача. Дидро угоднически ласкаел императрицата и Русия като прекрасна, културна и просветена страна, за което бил щедро и пожизнено заплатен от нея.
    Въпреки, че бил посрещнат като кралска особа , Кюстин само след две седмици се измъкнал от Петербург и тръгнал да пътува из руската необятност. А после я описал така , че книгата му станала бестселър, който се издава отново почти всяка година чак до наши дни.
    В предговора към изданието от 1951 година американският посланик в Москва Уолтър Смит пише:" Толкова драматично и точно описание на Русия и руснаците, сякаш пред нас е най-доброто съвременно произведение, писано някога за Съветския съюз". А Збигнев Бжежински в анотацията си за книгата признава: " Нито един съветолог не е успял още да добави нещо към прозренията на Кюстин за руския характер и византийската природа на съветската политическа система. За да се разберат американо- съветските отношения, трябва да се прочетат само две

    Коментиран от #113

  • 111 гост

    7 5 Отговор
    Русия е една мръсна ,неподдържана ,мизерна и бедна страна.Лъха на комунизъм отвсякъде ,а градовете се разпадат.Имате гугъл мапс.Отидете в САЩ или някоа държава от западна Европа и вижте само разликите с Русия.Нещата са като от два свята.В Русия още с влизането ще ви удари депресията на изостаналия свят.

    Коментиран от #115

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Бай Хой

    4 2 Отговор

    До коментар #110 от "Guest":

    Прав си Джендо и франсето е право! Наполеон лично го е установил, след опита му да поживее там-до края на дните му го е болял зад-----ника ,и като чуел за Русия му тръгвал кензиса!
  • 114 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Иван":

    Да имаподписан мирен договор между Кралство Испания и САЩ .
  • 115 Обикновен човек

    3 7 Отговор

    До коментар #111 от "гост":

    Стига лъгахте! Комунизмът е хубаво нещо! Всички Вие джендовци, след тридесет години, все още се ползвате от благата, които е създал !

    Коментиран от #116, #117

  • 116 Анонимен

    4 3 Отговор

    До коментар #115 от "Обикновен човек":

    А защо тогава с отваряне на границите през 90г. толкова народ избяга от тия блага. И защо изтчната част на Германия все още е по-бедна от западната.

    Коментиран от #121

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Доктор Охболи

    3 2 Отговор
    Колко много думи и ни една истина. Какво намаляване на туристите като за 2018 техният брой е рекорден, Двумилионен Крим е посетен от над 6 милиона туристи. Енергетиката. Завчера бяха пуснати две елктроцентрали. Понеже са много зле икономически, затова и пенсиите и заплатите са над два пъти по-големи от тези в Украйна. Изобщо...
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 НАРОДЪТ

    4 1 Отговор

    До коментар #116 от "Анонимен":

    Защото сме прости ......, между другото, баш НАРОДЪТ тръгна по чужбина, като му взеха хляба, след ограбването му от приватизацията на циганина Костов, който дойде на власт, след успешната операция на ЦРУ по ограбването на спестяванията ни, чрез изкуственият фалит на банките . Прости сме момче, прости, но и много алчни, затова сме на това дередже! Избягали в чужбина в търсене на по-добър живот с цената на много лишения и унижения- все поевче хора осъзнават измамата на седесарите, Първанов, царчето, очиларчето/станишев/, доганчето/местанчето/, пожарникарчето и лизачите им, но за съжаление времето и откраднатият живот не могат да се върнат!
  • 122 ссср русия изроди

    4 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Веднага са иззети 200 почивни бази, летища, пристанища, инфраструктура във водоснабдяването и енергетиката, железопътна инфраструктура, винарни изби, зърнохранилища. Конфискувани са аграрни предприятия..."

    Ей така по същия начин изрода Сталин през 1944 г. изнесе всичко ценно от България, вкл. трезорите на БНБ и историческите ни архиви.
    Ето това е Русия - милитаризиране, война, грабежи. Няма по-долна държава от нея на планетата ни...
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Нищо вярно

    2 0 Отговор
    Нищо вярно нЕма в статията ... миналата година ходих на почивка в Крим и тази смятам да повторя.
  • 125 Така де

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Хрониките на Евразия":

    Така де ... и самият Оруел / истинско име Ерик Блеър / лично е написал, че в книгата "1984", става въпрос за съвременната / тогава / Англия.
    А това , че тъпаци като теб и мИнджев решиха, че Оруел е писал за комунизма е резултата от заплащане на грантове, щото вие сороститутките от друго не живеете.
    Помнете обаче, че можете и да умрете заради това ... аз лично съм навит да ви пратя в по -добрия свят.
  • 126 Абигейл

    0 0 Отговор
    Смешки! Защото икономиката на Украйна , както и на България са щветущи. Кримчани просто имаха късмет.
Новини по държави: