Last news in Fakti

12 Април, 2019 07:35 7 987 32

Напрежение! Литва отзова посланика си от Русия

  • литва-
  • русия-
  • посланик-
  • рямигиюс мотузас

Дипломатът може би го грози заплаха във връзка с разследването по дело за подкупи при издаване на визи

Напрежение! Литва отзова посланика си от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Литва отзова посланика си в Русия Рямигиюс Мотузас, заяви официалният представител на Министерството на външните работи на републиката Раса Якилайетене, съобщи РИА Новости.

От ведомството считат, че дипломатът може да го грози заплаха във връзка с разследването по делото за подкупи при издаване на визи, тъй като Мотзаус има статут на специален свидетел.

„Може би не си струва за определено време той да се намира в тази страна“, цитира литовското МВнР агенция BNS.

През тази седмица бившият посланик на Литва в Москва Римантас Шидлаускас бе задържан по подозрение, че е получил подкуп от руснак, владеещ контролен пакет акции в неназована банка.

Литовските следователи считат, че бившият дипломат е обещал на руснака да „повлияе“ на издаването на шенгенска виза, ползвайки се от своите връзки в дипломатическата служба.

Службата за специални разследвания е задържала Шидлаускас и още двама души, заподозрени в търговия с влияние.

Той е работил посланик на Литва в Канада от 1999 до 2002 година и посланик в Русия от 2002 до 2008 година. От 2008 до 2009 година е бил посланик за специални поръчения.

Настоящият дипломатически представител твърди, че не знае нищо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Москвич

    29 26 Отговор
    Вероятно е забелязан да върши нещо ''шпионско'', но едва ли. По-скоро историята му не е подходяща за пребиваване като посланик в Русия, след като е живял в Канада, но това са си наши руски проблеми, а не вашите български. Избързвам да стопирам комунистите коментиращи тук, които се чувстват руснаци поради комунистическите си възгледи??? На какво основание??? Русия не е комунистическа страна от 28 години и постигна тази свръх ваенна мощ и икономически напредък, благодарение на неолибералният капитализъм, прокаран от партията на Путин и неговото управление. Вашите лидери от Атака и БСП да ви организират по една 3 дневна екскурзия до Москва или Петербург, за да видите новата свръх красота и прелест на тази страна, но с повечко парички в джоба, защото няма да ви стигнат нито вашите спестявания, нито спестяванията на цялата ви рода, нито пенсиите им /ако ви ги дадат/, за това.Там нищо не е безплатно и е по-скъпо от бедната България и Европа. Горе-долу цените са на едно ниво с тези в САЩ. Влезте в час и си избийте от главата карлуковската, налудничава мисъл, че Русия е комунистическа и знаенето на руски език ще ви помогне да живеете безплатно дори 3 часа, та камо ли 3 дни там. ‘’Връщайте се бързо’’ в бедна и ЗАПаднала България и не се заглеждайте по красоти, които не са по вашият комунистически джоб и няма как да ‘’СИ Я’’ позволите в този си живот.

    Коментиран от #5, #6, #8, #13, #18, #19, #21, #27, #28, #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОНТРАТА

    24 10 Отговор
    Скъсаните литовци и други работи предлагат за 100 рубли.
  • 5 КОНТРАТА

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "Москвич":

    Каквъв си капиталуст преживящ банчка с боза на,, Сточна гара" с надник от 5 шекела равни на 2 лв. Обаче подлогата си е подлога обичаш си господарите дори си готов и безплатно да поемаш!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 NikNay

    19 0 Отговор
    И къде видяхте напрежение в тази съвсем банална случка? Защо вие тук умишлено създавате напрежение там където го няма? А после се чудите защо ви псуват из форума и коментарите под статиите са изтрити.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ханс картечаря

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Москвич":

    Азиатско-европейския остатък от СССР който сега наричате РФ си е объркан от ВОР на сам. Тия номера с това, че не била комунистическа, си ги пази за бозата в главата ти. Или отиди в кочината и го кажи на пенсионерите в Тюмен на пример. Какво си мислиш, че никой не пътува из необятната пустош ? Два града - Москва и Петербург сте лъснали за покозуха. Ама и там не сте си довършили нещата, както винаги. В Санкт Петербург заради гениалната дамба, лятото не се живее в кварталите с "прекрасен" морско-лайнян изглед. Гледай не само там, където водите туристите / а то си е от царско време - нищо ново не сте направили/ а се разходи във Выборгский район на пример и се поогледай как криете истинското лице на прехвалената ви и прогнила от всякъде страна. Върхът на словестната ти полюция обаче е: Публикувано във факти.бг:... Вашите лидери от Атака и БСП да ви организират по една 3 дневна екскурзия до Москва или Петербург, за да видите новата свръх красота и прелест на тази страна, но с повечко парички в джоба, защото няма да ви стигнат нито вашите спестявания, нито спестяванията на цялата ви рода, нито пенсиите им /ако ви ги дадат/, за това.... Свещена тъпота.
    Кой ще даде пари да пътува до руската кочина, на която знам и кътните зъби, защото съм учил и дълго работил там. Предпочитам да пътувам до една по интересна дестинация - Борунди на пример. Там поне няма да ми пълнят главата с неоимперски бълнувания на алкохолици, чиито повредени глави още не са разбрали, че после

    Коментиран от #29, #31

  • 20 Григор Колев

    3 3 Отговор
    Тоест, демократична Литва с всички евро ценности спаси един престъпник за да не лежи в пандиза. Иначе Русия е супер не демократична и диктаторска страна.
    Виж Литва дето пази престъпници е друго нещо. Смешници

    Коментиран от #25

  • 21 Пешо

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Москвич":

    Соросоиде, вземай си хапчетата редовно за да не те въдворят на задължително лечение в Карлуково. Напълно си изтрещял от новината, че Тръмпчо спира парите за НПО - подлогите на Сорос и си заплашен от глад и мизерия поради некадърност.
  • 22 Я виж ти,

    4 1 Отговор
    не само в България управляващите търгуват с паспорти и визи. И защо не го съдят този дипломат - търга, защото е еврогей ли?
  • 23 не син

    2 2 Отговор
    Лъжливо заглавие ! Литва НЕ отзова, а скри от правосъдието посланика си !

    Коментиран от #24

  • 24 смел варяга

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "не син":

    Един действителен посланик на чужда държава не може да бъде съден. Думата правосъдие не важи за него. Трябвва да си прочел това онова за да го знаеш. Учи се по общество и право в средния курс. Простено ти е, защото руските тролове преминавате съкратен курс по ограмотяване в руското посолство и международно право го няма в курса.
  • 25 Ванечка

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Григор Колев":

    Ти си смешник, защото не знаеш елементарни постановки от международното право, но за руските боклуци това е нормално.
  • 26 мама Леоне

    4 2 Отговор
    Червените смешници дават мило и драго , майки и сестри за шенгенска виза. На никой не му се живее в евро-азиатската клоака. Все пак веднъж се живее.
  • 27 Полу - защитник

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Москвич":

    Какви слова, какъв възторг! Браво! Благодарение на партията, за 28г. Русия постигна това, което други народи не можаха да постигнат за 100 г.! Неолибрален капитализам - как звучи само! Високи цени ? Браво! Изключително постижение, ние само можем да мечтаем. За екскурзията благодарим, не си струва, по добре поканете мигрантите от Африка но се съмнявам дали ще прояват интерес. Между другото, колко е средният доход на населението за цялата страна?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Болшой куравой

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ханс картечаря":

    Ханс ханс трябваше на времето за го набия на майка ти отзад и сега и теб нямаше да те има да лаеш глупости като етиопски чакал
  • 30 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Москвич":

    Ние българите не сме коминисти, а сме антифашисти, драги, както и руснаците. Между впрочем и англичаните са заклети антифашисти и генетично им е заложено да мразят Хитлер и фашизъма. И вярно, че Русия е православна и капиталистическа държава, както и България, но с Русия ни свързва копнежа по Соца и ненависта към студената капиталистическа реалност, а с америка ни свързва само копнежа по свинското и телешкото.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания