Last news in Fakti

27 Април, 2019 09:22 3 612 31

Първи глобен за обида към Путин

  • владимир путин-
  • новая газета

От "Новая газета" смятат да обжалват съдебното решение

Първи глобен за обида към Путин - 1
Снимка: EPA

Съдът в Москва постанови, че в. "Новая газета" трябва да премахне две статии за мъчения над арестанти.

Московските магистрати удовлетвориха иск на Федералната служба за сигурност (приемник на КГБ), която претендира, че с публикациите е накърнена "деловата ѝ репутация", предаде радио "Свободна Европа".

Съдебното решение задължава изданието не само да премахне материалите, но и да публикува опровержение.

Представителка на ФСБ настояваше в съда, че вестникът не разполага с доказателства за прилагането на мъчения. Става дума за арестувани след взривовете в Магнитогорск. Според служителката, авторът на статиите не е проверил информацията си "както трябва" и не е трябвало да пише, че задържаният е измъчван от "сътрудници на ФСБ", без да посочи конкретното управление в Магнитогорск. Според нея така той е накърнил репутацията на цялата ФСБ.

От "Новая газета" смятат да обжалват съдебното решение. От редакцията посочват, че мъченията са тема, по която не бива да се мълчи. Освен това авторът Иван Жилин не е давал оценки, а само е публикувал информация за 29-годишен мъж, който се е оплакал, че е измъчван в продължение на шест часа.

Междувременно беше съобщено, че е издадена и първата присъда срещу физическо лице по новия закон за обида към властта.

34-годишният безработен машинист Юрий Картижев е обвинен за "обида към човешкото достойнство" и изразяване на "неуважение" към "органи на държавната власт", след като е използвал в социалните мрежи нецензурна дума за президента на Русия Владимир Путин. Картижев е глобен със сумата от 30 хиляди рубли.

"Някои хора казват, че Путин е изправил Русия на крака", коментира той пред радио "Свободна Европа".
"Нищо не е изправил, ние просто имаме нефт и газ. И маймуна да сложите, ще се справи по-добре от Путин", допълва Картижев.

"Как да мълча? Ще продължа да говоря... Ако си мълчим, ще ни избият един по един", казва още безработният машинист.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 35 Отговор
    Я да видим русофилчетата какво ще напишат сега

    Коментиран от #12, #21

  • 2 Иван

    20 10 Отговор
    Ей сега кат чуе и види тиквата, и бързо, бързо ще приемат и у нас същия закон..... Браво, браво господине.... Както пее Ицо Хазарта....
  • 3 Borislav Popov

    15 24 Отговор
    А защо има арестувани след взривовете в Магнитогорск, нали уж рашанските специални служби ни разправяха, че взрива е бил заради изтичане на газ ?? Срам ги е просто да си признаят, че под носа им извършен терористичен акт, иначе само се фукат, там били задържали потенционални терористи, тук били задържали идиловци-миндиловци и те такива рапорти през ден.
  • 4 Хрониките на Евразия

    16 9 Отговор
    А не е първото ,
    Роскомнадзор от месеци търси жертви по Интернет и ги глобява .
    Вчера глобиха един ярославски сайт , съобщил за новината , че някакви си хулигани са написали на ограда обиди за Путин .
    Роскомнадзор поиска да се премахне новината и снимката от сайта , съгласно новият закон за обиди към Путин и им наложиха глоба , макар , че на снимката се виждаше само Путин , а другото беше замазано и въобще не се разбираше , дали обиждат Путин , или го хвалят .
    И какво се получава , контролните органи не могат да повярват , че някой може да напише нещо хубаво за Путин и глобяват само за името Путин 😂
    И напълно не вярват на народната любов към царя и вярват , че някой ако напише нещо за него , обезателно ще бъде обида .😂😂😂
  • 5 555

    16 4 Отговор
    В русия има нефт и газ тук има душмански герберски глоби ..затова икономиката ще крета криво ляво.
  • 6 дамммммммм

    17 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг:....... Става дума за арестувани след взривовете в Магнитогорск.----не да ги бият тия-направо са за разстрел---айде стига с тази джендърска пропаганда...били им накърнявали достойнството

    Коментиран от #25

  • 7 а стига бе....

    16 9 Отговор
    Пак гръмко заглавие--оказва се че весника оклеветил службите-а те подали иск в съда--какво по-демократично от това? И къде тук намесихте Путин??? Нормална практика в цял свят-обидили или наклеветили-подали в съд и ги осъдили-сензация ли е това?????

    Коментиран от #9, #11

  • 8 русофилска подлога

    14 16 Отговор
    Като всяка комунистическа и диктаторска кочина и руската такава не прави изключение.Народа няма право на глас.Може само да мълчи докато онея отгоре изнасят и крадат на корем.Не случайно руския обор е недоразвит и беден.

    Коментиран от #15, #17, #19

  • 9 Бесен Язовец

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "а стига бе....":

    Обяснявам за по тъпичките, "намесата" на Путин е, че този закон за обида на властите и управляващите е приет и е подписан лично от него. Освен това, прочети внимателно новината и до края, защото не е глобен вестник, а обикновен човек, тоест безгаботен машинист. Сигурно и на теб няма да ти е много приятно, ако ти напишеш тук някоя гадост за Баце и ти лепнат на теб една глоба от 1000 лева, за дет си обидил слънцеликия.
  • 10 Русофоб

    12 12 Отговор
    Така се живее като скот при лилипутинска просия и мизерия в страх и жестока диктатура.
  • 11 Borislav Popov

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "а стига бе....":

    То бива, бива да си прос, но чак пък толкоз много не бива.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИВАН

    8 4 Отговор
    Към съвестен и отговорен държавник, милеещ за народ и Отечество - трябва да има уважение ... но някоя нагла тиква, едва ли е чувала тия понятия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ха-ха

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "русофилска подлога":

    Демек, си е "поразвит"и благополчен?
    Ако е така-няма да висиш тук по форуми.
    Жалък бай-Ганьо!
  • 16 ааа

    5 5 Отговор
    Нещо русофилските отрепки са кът под тая статия??
  • 17 Ани

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "русофилска подлога":

    Жал,че не усещащ разлика между критика и обида. То в САЩ е забранено да наричаш чернокож НЕГЪР, има и други примери в тая връзка по света, но щом стане въпрос за Русия, веднага говорите че там няма свобода на словото.
    АПРИЛ 2019г.
    Саудитска Арабия обяви за 37 публични екзекуции на престъпници от страната, съобщава Daily Mail. Едно от обезглавените тела било провесено, за да служи за пример на обществото.
    Двама от обезглавените били арестувани на 16 и 17-годишна възраст и лежали над 4 години, защото по времето на задържането им международния закон строго забранявал смъртните присъди за непълнолетни.21-годишният Абдулкарим също бил обезглавен публично за разпространение на информация за протести в приложението WhatsApp.

    Двамата били набедени за терористи, докато тийнейджърите просто обменяли информация на телефоните си, свързана с мирни протести.

    МАЙ 2018 - до сега е в ареста !
    Арестуваха главния редактор на РИА Новости в Украйна Кирил Вишински
    Вишински бе задържан в Киев на 15 май. Журналистът е заподозрян в държавна измяна и поддръжка на самопровъзгласилата се република Донбас. За това обвинение може да получи до 15 г. лишаване от свобода.

    АПРИЛ 2015
    Къде сте двулични шарлита? В 2 поредни дни в Киев фашистите убиха двама журналисти – 45-годишният Олес Бузина и главният редактор на в-к „Нетешинский вестник“ Олга Мороз. Предния ден пред апартамента си в Киев беше убит бившият депутат от Върховната рада Олег Калашников от Партията на регионите.
  • 18 Ани

    7 4 Отговор
    Проблема е там, че в България демокрация значи свободия, което е напълно погрешно мнение.
    В България също се предвижда глоба за обида в ГПК.
  • 19 Ани

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "русофилска подлога":

    Някъде по света РАЗЛИЧНОТО МНЕНИЕ се наказва със затвор или убийство.
    Има огромно количество примери за това!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Д.А.Т.А.И.Б.А.Ф.М.А.М.А.Т.А.

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Дуууууааааооойййййгоооо!
  • 22 Чичо

    2 1 Отговор
    Ако почнат и у нас да глобяват, то на Нидялку от пик ще му вземат и долните гащи!
    А късмет де!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тръмп

    6 3 Отговор
    Путин е страхливец и вече пътник!!!:):):)На всяко негово действие,ще има двойно противодействие!!!Пути е дебил,който не може да ме глоби!!!:):):)
  • 25 Аз Шефа

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "дамммммммм":

    Те като не са ги опънали... Пак добре
  • 26 outlander

    4 2 Отговор
    Чух, че щели пак да отварят ГУЛАГ. Доста десетки милиони бяха глобени там с живота си за обида към Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев и други руслямистански богатири, та още няколко милиона на никого няма да направят впечатление.
  • 27 Хахах

    5 1 Отговор
    Е така е в диктаторските режими....на кой колко му е акъла... Така живее.
  • 28 Гост

    2 2 Отговор
    Как е възможно да се нарани репутацията на руското Гестапо!!!Ако начело бе не Путлер, а обикновен политик сега Русия щеше да бъде най-проспериращата държава.
  • 29 селчо

    0 1 Отговор
    А наказанието,ако някой напише истината ,че ЕДИН Тигър е унищожил 18(осемнадесет) т34 за един ден през всв?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Безпартиен

    1 0 Отговор
    Руските затворници не ги мъчат, не ги бият и в затворите живеят като в почивни станции... Аз гледах един документален филм за руските затвори... Страшни картинки бяха...Ако не стве виждали влакова композиция за затворници, по-добре не говорете, русофили