Last news in Fakti

30 Април, 2019 08:59 2 352 8

Индонезия ще премести столицата си

  • джакарта-
  • столица-
  • индонезия

Процесът ще продължи десетилетие

Индонезия ще премести столицата си - 1

Властите в Индонезия обявиха намерението си Джакарта да не бъде вече столица на островната държава, съобщава Би Би Си. Новата столица още не е известна, но според медии в страната едно от предпочитаните места е Палангкарая на остров Борнео.

Идеята да бъде преместена столицата се обсъжда от години. Джакарта има население над 10 милиона души и е обявена за най-бързо потъващия град на света. Според експерти до 2050 година градът ще бъде под вода. От BBC напомнят също така, че през 2016 година изследване посочи именно столицата на Индонезия за града с най-лошото улично движение на планетата, припомня БНТ.

Министърът по планирането на националното развитие Бамбанг Броджонегоро заяви, че процесът на преместването може да продължи едно десетилетие. Той обясни, че решението на президента на Индонезия Джоко Видодо столицата да бъде преместена е напълно постижимо и не е прецедент. Броджонегоро цитира примера на Бразилия, която премества столицата си в едноименния град през 1960 година, както и Мианмар и Казахстан, които направиха същото през съответно 2006 и 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    17 0 Отговор
    Тя Джакарта не потъва, просто нивото на океана се покачва.
  • 2 Мале не дай си Боже

    5 5 Отговор
    Всички континенти и държави да бъдат погълнати от океана това ще е страшно. Чак тогава човечеството ще умре. Мъртви сте това е. Глобалното заливане е проблем. Па вие за глобалното затопляне ми говорите.

    Коментиран от #3

  • 3 Nqkoj

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мале не дай си Боже":

    Цитирам:"...Па вие за глобалното затопляне ми говорите".
    Прав си, че човечеството ще потъне, но това е резултат от глобалното затопляне(пренасищането на въздуха с въглерод е част от процеса, въпреки, че в последни години озоновата дупка се затваря).
    И все пак, не са изключени "изненади" - Трета световна война, Зомби апокалипсис(нямам предвид живи мъртъвци) и т.н.
  • 4 Иван

    5 0 Отговор
    Българската столица също трябва да се премести, някъде в централна България, защото:
    1.София е изиграла ролята си като стратегическо място за националното ни обединение, такова не се случи и няма да има.
    2. Централната част на столицата е като колониален град с паметниците и улиците си на руски царе и герой.
    3.Говора на района около и в София е шопски, който е източно сръбски и ще дойде време сърбите да кажат, че това са техни земи.
    4. В последните 30 години към София се изселват много хора от другите райони на страната и те се обезлюдяват, водейки до демографски дисбаланс на териториата на страната.
    Има и много други, но това са основните
  • 5 Нъл тъй

    2 0 Отговор
    Предлагам за столица на България-Стара Загора.......Така половината от мигрантите в София ще се завърнат в родния си град! Трафика и въздуха на София ще се прочисти от напористи и амбициозни провинциалисти с нарушен правилен български език!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мдам

    0 0 Отговор
    Аз предлагам и нашата столица да я сменят.Хем да се спре малко това централизиране и демографски дисбаланс,че скоро в централна и северна България ще се разхождат само зомбита и орки
  • 8 джими

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нъл тъй":

    бъркаш нещо - тогава всички в София ще станат провинциалисти, а заралии - столичани