Last news in Fakti

7 Май, 2019 14:50 989 4

Пендаровски очаква среща с Вучич

  • северна македония-
  • стело пендаровски-
  • александър вучич

Новия президент на Северна Македония иска разговори със сръбския президент

Пендаровски очаква среща с Вучич - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че очаква скоро да се срещне с държавния глава на Сърбия Александър Вучич, съобщи „Политика“.

Според него отношенията между двете страни са много добри. Той заяви, че неговата страна признава независимостта на Косово, водена от стратегическите насоки в отношенията с албанските граждани, които съставят съществена част от Северна Македония.

Новият президент подчерта, че тази позиция не трябва да се отразява на отношенията със Сърбия. Пендаровски заяви и че е важно това, че евроатлантическата ориентация на страната е въпрос на собствен избор.

„Надявам се скоро да се срещна с Вучич. Между нашите страни има отношения с дълга, богата и положителна история, подкрепени с културна близост.

Представителите на всички общности в Северна Македония подкрепят нейното бъдещо членство в ЕС и НАТО. Това е наша стратегия според всички важни политически фактори“, заяви Пендаровски.

Той призова прогресивните партии да предложат надеждна политика на гражданите, която да им осигури път към Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    6 2 Отговор
    А с Боко Католика защо не иска да се срещне?

    Коментиран от #2

  • 2 Ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Боко мутрата никой не го зачита... Българските политици са американски съд слуги, нули...
  • 3 бай Даньо

    3 1 Отговор
    макетата все ги дърпа първо към Белград , заради пустата сърбомания, където още са живи спомените където седяха на една маса със сръбите и цоцаха хем от изток хем от запад и докаросаха доста приличен стандарт в измислената Югославия но тая СВЪРШИ! Дано да го съзнават , защото за там за където са тръгнали ЕС и НАТО , България е много по важна ... един вид малка грешка е тая сърбоманска knee jerk reaction на Пендаров да ходи първо в Белград , но да му е простено ако е само това. Пуста сърбомания , ще я лекуваме ...

    Коментиран от #4

  • 4 Тъпчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "бай Даньо":

    ти да неси лекар, да лекуваш някой.
    Егати малки хора, взимаш пушката и тръгваш...
    Ваф коя година живееш, каскет. Спри алкохол малко.
Новини по държави: