Last news in Fakti

12 Май, 2019 23:00 2 712 13

ЕС се скара на Хърватия заради боклука

  • хърватия-
  • ес-
  • боклук-
  • съдът на ес-
  • дело-
  • отпадъци-
  • задар

Местното население се оплаква от отпадъците

ЕС се скара на Хърватия заради боклука - 1
Снимка: Shutterstock

Съдът на ЕС постанови, че Хърватия не е изпълнила задълженията си по Европейската директива за отпадъците, включително предоставянето на защита на човешкото здраве и околната среда поради „черния хълм“ близо до Задар, където има депо за 140 000 тона отпадъци от бивша фабрика в Шибеник.

В дело, заведено от Европейската комисия срещу Хърватия на 2 май, Съдът на ЕС постанови, че страната не е изпълнила задълженията си, тъй като не е взела мерки за „премахване на незаконния „черен хълм ” близо до Задар, предаде БНТ.

От 2010 година на тази земя, която не е предназначена за депониране на отпадъци, в близост до фамилни къщи, остава шлака, която Хърватия не класифицира като отпадък, а също така и не са взети мерки за защита на подземните води и предотвратяване разпространението на прах в околната среда. Отпадъците са транспортирани там по време на рехабилитацията на фабриката и оттогава местното население се оплаква.

За пръв път през 2014 година Европейската комисия предупреждава Хърватия за ангажиментите ѝ. След като отпадъците не са били санирани до април 2018 г., Европейската комисия заведе дело срещу Хърватия, а след процедурата съдът установи, че и трите иска са основателни. В присъдата Европейският съд посочва, че Хърватия не е предприела всички мерки за управление на отпадъците, така че да не застрашават здравето на хората и околната среда, и че не е изпълнила задълженията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хърватия

    5 4 Отговор
    Не обичам ЕС да ми казва Ко да правя. Но чеки за какво е ЕС? Къв ЕС като всички членки в нея си правят каквото си искат. Бе направо нямам думи. ЕС по добре да е едно правителство и да управлява всички членове държави на ЕС. Затова че Хърватия да не се дърпа с да слуша защото ЕС ще дърпа ушенцата.
  • 3 Ачо

    10 1 Отговор
    А при нас ББ и Цвъко отдавна решиха проблема с боклука. Всичко е точно. Просто сме много по напред от останалия свят. На тази планета нищо не е. Откакто ББ пребори корупция мнооого отдавна се изстреляхме в космоса. Неслучайно навсякъде около нас протестират и ни завиждат.
  • 4 Ачо

    2 1 Отговор
    А при нас ББ и Цвъко отдавна решиха проблема с боклука. Всичко е точно. Просто сме много по напред от останалия свят. На тази планета нищо не е. Откакто ББ пребори корупция мнооого отдавна се изстреляхме в космоса. Неслучайно навсякъде около нас протестират и ни завиждат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Узуновата герма

    1 1 Отговор
    Това пък не го очаквах от хърватите...?! Мислех, че само при нас е проблема с боклуците...!

    Коментиран от #9, #12

  • 8 ТЕЦ Бобов Дол

    1 0 Отговор
    Приемаме поръчки за отпадъци от Италия, защо не и от Хърватия.
  • 9 Метгонтан

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Узуновата герма":

    Хърватия е в пъти по зелена страна от доста други европейски държави .Разбира се България и Румъния дори и Гърция са много по изостанали . Който не е бил и пътувал в Хърватия , само той ще се хване на тази "уникална" новина . Дори и в селата има разделно събиране на боклука , а във всеки по голям магазин има система за амбалаж от ПВЦ и стъкло - работеща !!! Достатъчно е да погледнеш във морето им и ще видиш точно никакви боклуци . Сега от едно бунище направихте световна сензация , вземете обиколете другите да видите какви са , всичко е опаковано и няма грам миризма .

    Коментиран от #10

  • 10 Лора

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Метгонтан":

    Аз имам трето око и го зная това, без да пътувам..!!!, Затова малко се учудих, но няма значение..! Пътувай...аз нямам пари за това...!

    Коментиран от #13

  • 11 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    на снимката е точно резултатът от проекта ЕС....
  • 12 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Узуновата герма":

    хах-хаааа!!!Пък ТЕ КАЗВАТ същото за НАС!!!!!
  • 13 Метгонтан

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лора":

    Лорче , ако ти се пътува не винаги ти трябват пари . Понякога да споделиш с някого третото си око е достатъчно , не знам как е с останалите , но за мен важи . Така че ако си съгласна , може да се задоволим взаимно , ти с пътуване , аз с окото ти .
Новини по държави: