Last news in Fakti

11 Май, 2019 16:20 11 204 6

Предупреждение: Не пипайте границите на Балканите

  • северна македония-
  • косово-
  • сърбия-
  • балкани-
  • стево пендаровски

Идеите за държавни промени водят до конфликти в региона, заяви новият президент в Скопие

Предупреждение: Не пипайте границите на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че се радва, че ще бъде първият президент от Скопие, който ще има възможност да посети Косово, съобщи МИА.

В интервю за обществената радио-телевизия РТК Пендаровски каза, че той лично ще се застъпва за бъдещо развитие на отношенията с Прищина в интерес на гражданите на двете страни.

Радвам се, че ще бъда първият президент на Северна Македония, който ще има възможност да посети Косово. Сътрудничеството е рецепта за успех в европейската интеграция, предимно със съседните страни, заяви Пендаровски, отбелязвайки, че той лично ще призовава за отлични отношения на Северна Македония с Косово, както и с Албания.

Пендаровски категорично се противопостави на възможността за промяна на границите като решение на регионални спорове, отбелязвайки, че такива решения предизвикват конфликти. Помолен да коментира идеята на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич за корекция на границите като възможно решение на споровете между двете страни, Пендаровски каза, че това е най-лошата идея, която е чувал.

Предупреждение: Не пипайте границите на Балканите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Но тази идея, според информацията с която разполагам, не е подкрепена дори от взимащите решения фактори в Европа и САЩ. Подкрепям позицията на ЕС, застъпваща се за решение, което да бъде постигнато от Белград и Прищина и което няма да дестабилизира региона, а ще допринесе за неговата стабилност", каза още Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    40 7 Отговор
    Всичко се разпарчетосва от фъкингдам ,не разбирате ли бе хора ,за да се завладее по лесно
  • 2 БКП ТВ HD

    65 10 Отговор
    Има един краварски обор на Балканите - Косово
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ооооо нееее

    6 1 Отговор
    КЪСНООО.......
  • 5 Ххххх

    20 4 Отговор
    Още един слуга на американците. Прост народ .......
  • 6 Шашавото

    10 0 Отговор
    Косово, Исра-ел... това не бяха ли някакви сателити на ФАЩ, създадени за дестабилизация, финансова и политическа нестабилност в определени региони на света...
Новини по държави: