Last news in Fakti

16 Май, 2012 11:06 974 0

Започна процесът срещу Ратко Младич

  • ратко младич
Започна процесът срещу Ратко Младич - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делото срещу бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич започна пред Международния трибунал в Хага.

Касапинът от Босна беше арестуван в североизточна Сърбия на 26 май 2011 г. след 16-годишно бягство.

70-годишният Младич трябва да отговаря общо по 11 обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, сред които за организирането на клането на близо 8000 мъже и момчета в Сребреница през 1995 г.

Според обвинението той трябва да отговаря за най-големите жестокости, извършвани в Европа след Втората световна война.

Прокурорите го смятат за отговорен и за 44-месечната обсада на Сараево, при която силите му извършиха "кампания на терора", убивайки 10 000 цивилни.

 

Събрани пред входа на Трибунала в Хага, около 20 жени от асоциациите на "Майките на Сребреница" развяваха плакати, на които можеше да се прочете: "Искаме справедливост за жертвите на Сребреница" или "Младич: най-големият убиец на хора и невинни деца".

Младич не се призна за виновен по обвиненията и делото срещу него може да продължи до три години. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА