Last news in Fakti

28 Юни, 2019 20:31 11 521 18

В Германия без ред не може. Даже и при рекордни жеги като сегашните

  • германия-
  • жега-
  • европа
В Германия без ред не може. Даже и при рекордни жеги като сегашните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия е известна като страна на правилата. Без ред не може - даже и при рекордни горещини като сегашните. Ето няколко примера:

В чужбина завиждат на Германия за нейните магистрали. И за високите скорости, които човек може да развива по тях. Големите жеги обаче предизвикват на места нагъване на асфалта или пропукване на бетона. Затова при високи температури се въвеждат ограничения на скоростта - с цел да се избегнат излишни рискове. Ограниченията важат на всички места, където дневните температури в два последователни дни надвишават 30 градуса. А това важи в момента за почти цяла Германия.

Забрана за влизане в горите?

Разходките из горите са любимо занимание на германците в свободното им време - особено през лятото, когато гората обещава прохлада. Но депутатът от СвДП Карлхайнц Бузен настоява да бъде въведена временна забрана за влизане в горите - заради опасността от горски пожари. Депутатът припомня за 1700-те пожара в Германия през миналото лято и предлага да бъдат предвидени солени глоби. По неговите думи, в случай на пожар гората лесно може да се превърне в капан, от който няма излизане.

Вкъщи заради горещините

При рекордни горещини много училища в Германия съкращават часовете или дори ги отменят напълно. За работниците и служителите обаче не са предвидени подобни решения. Затова пък работодателите са задължени да се грижат за "благоприятни за здравето температури" в служебните помещения. Конкретно това означава, че температурата в офиса не бива да надвишава с много 26 градуса. Ако е по-висока от 30 градуса, работодателят е длъжен да предприеме спешни мерки.

Има обаче професии, при които дори и в най-големите жеги важат строги правила за облеклото: полицаите например са длъжни да носят дълги панталони и затворени обувки, независимо колко висока е температурата навън. Разрешено им е единствено да носят служебни ризи с къси ръкави. А понякога им позволяват да свалят и фуражката.

Прохлада във фонтана

Горещините са най-неприятни в големите градове, където нажежените стени на сградите излъчват топлина дори и след залез слънце. Затова мнозина се изкушават да потърсят разхлада в някой градски фонтан. Но внимание: в общинските правилници за ползване на парковите пространства често фигурира един параграф, в който е записано следното: „Забранено е къпането във всички водни площи, които се намират извън откритите басейни".

В Берлин например глобата за подобно нарушение може да достигне 5 000 евро. Плискането с вода или потапянето на краката в някой градски фонтан също не е позволено. Защото фонтаните служат за разкрасяване на градската среда, гласи аргументът на властите.

Без голи рамене!

Рекордните жеги в милионния град Кьолн карат мнозина да търсят прохлада в прочутата Кьолнска катедрала. Нищо чудно: температурата във вътрешността на храма не надвишава 21 градуса. Това обаче създава работа на пресслужбата на катедралата, откъдето вече на няколко пъти предупредиха, че не е желателно влизането на оскъдно облечени посетители. Още на входа служители на храма раздават шалове на хората, които нямат по-плътна дреха под ръка. Важно е най-вече да се покрият голите рамене. Освен това е забранено яденето на сладолед. Дори пиенето на вода не е желателно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост2

    8 12 Отговор
    И как така ще забраняват на"вярващите"да влизат с голи рамене... абсурдно е😂Значи ако жена влезе САМО в храм е вярваща,защото трябва да е покрита,а мусюлманките са покрити през цялото време,защото са ВЯРВАЩИ 24 часа,а не в част от денонощието!

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Прав Слав

    8 4 Отговор
    Как бе живеят тея с толко мноо правила. Ами зимата колко градуса минимум тря да има в офиса

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 3 ХХХ

    34 3 Отговор
    ,в Германия затова е така.. има си ред и правила... и глоби... а как е в Япония.. по стриктният двойник на Германия.. още по по конец.. но там играят не толкова глобите ,а възпитанието още от 2 годишна възраст
  • 4 Behemoth

    23 3 Отговор
    А в България премиера може да кара жип и да вози половината министерски съвет в него а в багажника карат тави с агнешко на простолюБието...
  • 5 jullliann 72

    15 4 Отговор
    Относно аутобаните в Германия,на които може едва ли не и 500км в час да вдигнеш,то такива не съм виждал.130км е скоростта и то където можеш да я развиеш.Караш и ремонт 50км в час.Така 10км в аварийната.Свършва ремонта и почва STAU задръстване демек.От Люксембург до Чехия нощтно време 6 пъти попадам в задръствания.Карах ТИР.Цялата съм я цякал надлъж и нашир.

    Коментиран от #14

  • 6 Хамсал

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост2":

    И в Рилския манастир правят забележка на по-разголените жени. Бил съм свидетел, светлоотразителните жилетки от колата някои слагаха, а има и магазин, откъдето да се купят забрадки.
  • 7 Изумен

    29 6 Отговор
    Според германския закон ако по време на жега един джендър постави члена си на сянка в задника на друг джендър, то двамата трябва да ходят в крачка. Иначе се получава жив секс, а не прикриване от слънцето.

    Коментиран от #16

  • 8 Оржам сини

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Прав Слав":

    Минимум минус 16 в източните покрайнини
  • 9 Европеец

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прав Слав":

    Изглажда живеят добре щом цял свят се е юртал натам, а не към нашата родина
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Le el

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Прав Слав":

    А ти по добре ли живееш без правила
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Петър Андонов

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "jullliann 72":

    Няма такова нещо- със 130 км карат в средната лента. В най-лявата си хвърчат масово с по 200 км. Но да дисциплинирани и никога няма да видиш някой дядо с 80 км да кара в лявата лента и да създава опасност за движението. В лявата лента се кара с минимум 160 и ограничения има само на много малка част от магистралата ,иначе знак за скорост няма.
  • 15 Баща ти с дамаджаните

    3 1 Отговор
    За работниците, няма.. те са роби.
  • 16 Диди

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Изумен":

    Нали знаеш,че простотата ходи по хората,и теб не е подминала без да остави следи на ,,остроумие,,.
  • 17 Диди

    3 0 Отговор
    В Германия има ред и правила. Не напразно е напреднала държава.

    Коментиран от #18

  • 18 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Диди":

    До 17 ком -Тук да не е без закони и правила =Проблема е че тези които контролират за спазването им са мързеливи и подкупни -този е мой човек оставете го
Новини по държави: