Last news in Fakti

8 Юли, 2019 07:51 2 505 10

Смяна на властта в Гърция. Ципрас отива в опозиция

  • гърция-
  • сириза-
  • нова демокрация-
  • алексис ципрас-
  • кириакос мицотакис

"Нова демокрация" победи на парламентарните избори, получавайки близо 40 процента от гласовете

Смяна на властта в Гърция. Ципрас отива в опозиция - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Главната опозиционна десноцентристка партия "Нова демокрация" начело с Кириакос Мицотакис победи на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Гърция, получавайки 39, 83 процента от гласовете.

Това съобщи министерството на вътрешните работи след преброяване на 96,15 процента от бюлетините, съобщи ТАСС.

"Нова демокрация" ще има 158 места, които ѝ осигуряват абсолютно мнозинство в 300-членния еднокамарен парламент и ще може самостоятелно да състави правителство.

С 31,55 процента от гласовете управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) на премиера Алексис Ципрас ще има 86 депутати.

Смяна на властта в Гърция. Ципрас отива в опозиция

Следват левоцентристкото "Движение за промяна" с 8,05 процента и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,32 процента и 15 депутати, крайнодясната партия "Гръцко решение" с 3,71% и 10 депутати и лявото движение на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 с 3,45 процента и 9 депутати.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El traficante

    14 2 Отговор
    Нови СеДераСти - хубавото на гръцкия парламент е че получават бонус места и така не им трябва да се коалират! ;)
  • 2 Бумеранг

    20 5 Отговор
    Гърците са умен народ и знаят как да управляват политиците си - било с протести, било с изборен вот. Само ганьовците като нас си търпят произвола на управляващите ... като стадо овце сме, без воля за промяна, без визия и поглед извън битовизма и личното

    Коментиран от #5, #6

  • 3 миш

    5 2 Отговор
    Това ли е всенародната подкрепа с която се прие решението за Македония?Те това е сто процентова победа на Ципрас.И наште загинаха от хвалби каква подкрепа има за Македония-смешници.
  • 4 КРИСТАЛИН ГЕОРГИЕВ

    7 1 Отговор
    Правителствата идват и си отиват, но не и у нас където се барикадират и векуват с цената на всичко.
    Прост народ , проста политика, слаба държава на която ще трябва някой НОВ ДИРИЖИРАН 10 НОЕМВРИ.
    дА нИ е честитО!
  • 5 Ааааааа

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бумеранг":

    Не е така , крадливата червена мафия я изритахме от властта за дълго и е в АГОНИЯ ! СЕГА АКО НЕ СЕ ПОПРАВЯТ ГЕРБ И ТЕ ЩЕ Я ПОСЛЕДВАТ !

    Коментиран от #7

  • 6 Странно

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бумеранг":

    Ти все още ли мислиш, че нещо в България се ипределя чрез избори?! Каквото ЦРУ каже, това се случва в България и региона
  • 7 Ббббббб

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ааааааа":

    Ама ти сериозно ли си вярваш????? Баш майсторите са на власт бе приятел, и то вкопчили се здраво ще смучат още много заблудените.
    Да не мислиш че червената зган която станаха милионери си седят в четвената конюшна, те отдавна са в отсрешния бряг. Нели не мислиш, че са по тъпи отнас!!!!!
  • 8 Bubbles

    0 0 Отговор
    Ми той човека тъкмо ги стабилизира малко, ся пак ше рев!
  • 9 Хасан

    2 2 Отговор
    Гърция се управлява от две фамилии Мицотакис и Папанреу ..пуснаха аматьора Ципрас да се опрпвя с финансовата криза,свърши мръсната работа и статуквото пак си взе властта
  • 10 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРИПОМНЯМ ВИ БЪЛГАРИ: В НАЙ-ТЕЖКИ И ГЛАДНИ ВРЕМЕНА ЗА НАС /В НОВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ / ГРЪЦКИТЕ ФЕРМЕРИ НАПРАВИХА КАМПАНИЯ И НИ ДОСТАВИХА ПОМОЩ ОТ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ПОРТОКАЛИ !!! ТОВА ИМАХА -ТОВА ДАДОХА !!! ГРЪЦКИ ШОФЬОР НЕ ЗНАЕШЕ КАКВО ДА ПРАВИ НА ЦГ-СОФИЯ ...СВАЛИХ ПОЛИЦАЯТ САШО ОТ ПОСТ И ТОЙ ЗАКАРА ТИРА С ПОРТОКАЛИ В КВ.КАЛКАС И И ДЕЦАТА СЕ "ОТЯДОХА" ПЪК И ЗА ДРУГИ ИМАШЕ !!!... ЕДНА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ГЪРЦИТЕ !?!?
Новини по държави: