Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2019 13:18 35 036 179

Украйна скочи на България

  • украйна-
  • медии-
  • посолство-
  • русия-
  • българия-
  • скочи

Българските медии бълват антиукраинско съдържание

Украйна скочи на България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От посолството на Украйна в България излязоха с коментар във връзка с публикации в някои български медии, които били с откровено "антиукраинско съдържание" и изкривявали историческите факти с цел оправдаване "престъпната въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна и незаконната окупация на Автономна република Крим".

Във връзка с това посолството на Украйна у нас се обръща към уважаваните български медии с призив да прилагат премерени подходи в информационната политика на редакциите при осветляването на руската агресия срещу Украйна и окупацията на украинския Кримски полуостров. С оглед на опитите на някои журналисти да ретранслират фалшиви новини и ключови тези на руската пропаганда, от украинското посолство подчертават:

- Автономна република Крим не е била "подарена" на Украйна. Прехвърлянето на "Кримската област от РСФСР в УССР" е осъществено на 19 февруари 1954 г. Основната причина за такова решение е необходимостта от икономическо възстановяване на Крим след неуспешната сталинска политика, депортирането на кримските татари през 1944 година от Крим в Сибир.

Отделно от посолството подчертават, че жертви на сталинския терор през 1944 година в Крим са станали хиляди етнически българи. Обосновката за приемането на такъв Указ е била формулирана като "териториалната гравитация на Кримската област към Украинската ССР, общата икономика и тесни стопански и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР". Украйна е превърнала разрушен от световната война, депортации и лошо управление на новите колонизатори Крим в процъфтяващ туристически регион.

- според украинското посолство т. нар. "референдум" в Автономна република Крим на 16 март 2014 г. не е бил "волеизявление на гражданите", а военна специална операция, планирана предварително. Потвърждение за това е издаването на руски медал "За освобождението на Крим" - 20 февруари 2014 г.

- От началото на въоръжената агресия срещу Украйна през март 2014 година Русия е нарушила 407 международни двустранни договора и 80 международни многостранни договора, преди всичко това е нарушение на Устава на ООН.

- брутално нарушение на международните норми, систематични нарушения на правата на човека, дискриминация на кримските татари и етнически украинци в окупирания Крим са осъдени от Общото събрание на ООН с приемането на резолюциите "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2016 година, и "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2017 година, и "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 22 декември 2018 година.

- през декември 2018 година канцеларията на Прокурора на Международния съд в Хага квалифицира въоръжената агресия на Руската федерация като "международен въоръжен конфликт между Украйна и Руската федерация, който възникна не по-късно от 26 февруари 2014 година". До ситуацията в Крим остава прилагано право на международните въоръжени конфликти и след 18 март 2014 г., защото в Крим и Севастопол всъщност е запазено състояние на окупация.

- Украйна има международно признати държавни граници, а също така е една от страните-основатели на ООН, от 1945 година УССР е представена в ООН отделно от СССР.

- От посолството твърдят, че в Украйна няма дискриминация на "рускоезични". Приет е Закон на Украйна за държавния език през април 2019 г. Законът не дискриминирал езиците на националните малцинства и чуждите езици на територията на Украйна. В същото време задачата на закона била да премахне остатъците от дискриминационния подход към украинския език, който е ехо от епохата на Руската империя и СССР. Защото украинският език по време на Русия и СССР е бил забраняван многократно.

За финал на коментара посолството на Украйна подчертава благодарността на украинския народ към България за последователната подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, непризнаването и осъждането на престъпната руска окупация на Автономна република Крим, както и отделни райони на Донецка и Луганска област.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Свобода на словото

    455 53 Отговор
    Бре, усрайна ще ни казва какво да говорим и мислим. Я в дивия, че и без това у нас си имаме достатъчно боклуци, които едвам издържаме.

    Коментиран от #7, #140, #154

  • 4 Хрониките на Евразия

    59 313 Отговор
    Спокойно товарищи !
    Когато на Путин му изтече гаранцията , нашите ушанки друга песен ще запеят ..

    Коментиран от #22, #28, #67, #150, #174

  • 5 дрън

    87 294 Отговор
    Има доста медий в България зад които стоят руски олигарси и бълват пропаганда

    Коментиран от #25

  • 6 Шаолина

    318 39 Отговор
    Някоя пяна бендера от послоствито се опитва да прокарва фейк история! Те щели да развиват Крим 1954??!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ай де бе

    310 37 Отговор
    А, сега кажете колко и международни договора американците нарушиха, като чрез майдана свалиха законно избраната власт и Виктор Янукович ?!
  • 9 Те да внимават с

    232 15 Отговор
    Те да внимават с правата на българите в Украйна . Реализирането на украинец от български произход в Украйна е ендемично , да не кажа нулево. Изтъкват ни тука за някакъв в някакъв селски общински съвет и толкоз........
  • 10 Ал та фанах Атаопънах

    263 14 Отговор
    Защо ве, кое и е антиукраинското на България? Нали сме братя славяни? Всъщност по-правилният въпрос е чак толкова ли сте закъсали че малка България да ви е крива?

    Коментиран от #36

  • 11 Алцек

    216 17 Отговор
    Когато ние сме имали държава, тези още не са били дори и в най-отдалечените сценарии на историческата сцена, така че да не скачат много.
  • 12 robur

    163 31 Отговор
    Ха ха ха - на гадовете вече историята не им пасва
    Украинските Бандерюги трябва да се изчистват като плевели иначе ако навдигнат глави ще има второ Волинско клане
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Генерал

    226 32 Отговор
    Заради някои украински и наши плоски индивиди, отново и отново, за стотен път:

    Руската Федерация НЕ е "превземала", НЕ е "окупирала" и НЕ е "анексирала" Крим- по простата причина, че една държава-ФЕДЕРАЦИЯ НЕ превзема държава, НЕ окупира и НЕ анексира държава-член на федерацията!
    Все едно да твърдиш, че САЩ биха могли да превземат, окупират и анексират щата Флорида, например?! Абсурд, тъпня!
    Република Крим, след референдум, първо обяви Независимост от Украйна, а веднага след това, пак съгласно решеното на референдума, НЕЗАВИСИМАТА вече Република Крим подаде молба до съответния орган на Руската Федерация- за наново присъединяване на Крим към Руската Федерация, където е била до 1954 г., преди да бъде предадена към УССР/Украйна/от комунистическата власт в СССР към УССР/Украйна/! И молбата на независимата Република Крим беше удовлетворена от съответния орган на Руската Федерация- на базата на решението на референдума в Крим през 2014 г.!

    Апропо, АНЕКСИРАНА беше от ЕС/ 2007 г.- без референдум/ НЕнародната Република България!

    Коментиран от #137

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Шиле

    209 22 Отговор
    Само след няколко години цялата Украйна ще е на концесия.На десет чуждестранни банки ще има една украинска.Украинските фирми ще произвеждат клечки за зъби и самовари.Другото ще е внос.Украинците ще могат свободно да отиват да мият чинии по света и ще имат банани целогодишно.Военните бази на НАТО в Украйна ще поставят страната под прицел на руските ракети.Хубав живот ги чака.Ще се усетят след години но ще бъде късно.Ще им останат гей парадите и Мак Доналдс.

    Коментиран от #176

  • 25 Български По Хелзинкски Комитет

    72 10 Отговор

    До коментар #5 от "дрън":

    А Дойче веле нещо различно ли прави?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 От Русофилите

    94 13 Отговор
    Скоро Украйна ще се казва Западна Украйна!

    Коментиран от #100

  • 28 Контрабандиста

    47 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

    А до тогава се пишеш ОТКАЧЕН БУДИСТ, мизерник!!!
  • 29 Слава на Украйна

    139 26 Отговор
    Украйна е една кочина и ако не беше СССР щеле да една разорана нива!

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 onq s konq

    31 39 Отговор

    До коментар #29 от "Слава на Украйна":

    Много точен конентар 1000+ от мен.

    Коментиран от #54

  • 32 КОЗЯКА СЪМ

    44 6 Отговор

    До коментар #30 от "ОТКАЧЕН БУДИСТ":

    Колега пий си хаповете, не беше такава задачата от НПОто!!!!
  • 33 Borislav Popov

    38 92 Отговор
    Лично на мен ми е все едно за събитията в Украйна, Крим, Донбас и украйно - руските отношения, това са си тяхни лични проблеми и нек те да са оправят сами по между си. Но ми е направило впечатление, че тук е пълно с платени проруски тролове-подлоги, които под всяка статия свързана с Украйна, се нахвърлят с голямо настървение срещу украинците и плюят ли плюят по тях, всякаш няма по долни хора от украинците на този свят. Честно да ви кажа, даже сред коментарите из руските форуми не със срещал толкова негативни и така пълни с омраза коментари, за украинците, както тук във Факти - Бг. В Ю-туба, случайно се натъкнах на едно изпълнение на хита на Луис Фонси - DESPACITO, в изпълнение на 5-6 украински деца и на украински език. Видеото има 22 милиона гледания и огромно количество лайкове, но не е там работата... ) Просто обърнах внимание , че под клипа има по вече от 17 000 коментара оставени от руснаци и украинци и всичките положителни, не видях нито един отрицателен коментар, както от руснаци по отношение на украинците, така и от украинци по отношение на руснаците. Така, че учете се руски подлоги, на култура мир и дружба от братята славяни и не се дръжте тук като някакви диваци. Всъщност между руските и украинските народи, няма конфликт според мен, просто олигарсите и техните управляващи от едната и от другата страна не могат да се разберат по между си и от тази неразбериха страда както винаги обикновенния народ.

    Коментиран от #50, #53, #62, #91

  • 34 УКРАЙНА КОЧИНАТА

    64 14 Отговор
    Е на дъното от както РФ си взе законно Крим!
  • 35 Медиите в България

    64 2 Отговор
    отдавна не са български,така че споко Украйна.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 НЕЗАВИСИМА МЕДИЯ

    87 13 Отговор
    Таези подлоги от кочината Украйна много почнаха да си позволяват. Не се видят кави сакраварски подлоги прекарани. Кой води войни с турците за Крим че имат претенции да бъде на Украйна?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Професора

    63 7 Отговор
    Разни болни луди от мизерното послоство почнаха да дават съвети и оценки, а персона нонграта искат ли да станат?
  • 42 АДОЛФ Мангалезич

    6 41 Отговор
    Обичам Украйна
  • 43 Кожухаров

    86 9 Отговор
    Да бе Крим не е подарен на Украйна ,
    а прехвърлен ?!! Прехвърлен от кого - от един друг украинец , Хрушчов ? Що не ми го "прехвърлите" на мене тоя полуостров ? Отделно от това е бил уж автономия ??? Автономия , автономия - ама вие го приватизирахте ! И след като е автономия - следователно има право на референдум и да реши към кого да се ориентира !!!
  • 44 Я къш в курника

    63 10 Отговор
    От кога и тея помияри започнаха да съветват и да искат?
  • 45 гост

    40 36 Отговор
    Усрайна е РУСКА и Бълхария е РУСКА . Крайно време е Русия да си ги прибере и всичко ще си дойде на мястото.
    СЛАВА РОССИИ

    Коментиран от #175

  • 46 бат Рамбо е гей

    37 7 Отговор

    До коментар #37 от "русская сволочь":

    Има - украинците и соросоидите от България.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Амвросий от изгубения манастир

    22 3 Отговор

    До коментар #26 от "ОТКАЧЕН БУДИСТ":

    Чак сега ми се изясниха нещата. Ти като будист си вдигнал една тухла с поглед обаче не си могъл да я задържиш и ти е паднала на главата. Простено ти е, чадо мое. Простени са ти всички глупости които си написал тук. Тухлата е виновна, не ти.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Михаил Костов

    25 8 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    Голяма реч за един изкукал пенсионер бе ! От къде я преписа ? Щото с двете мозъчни гънки на които си седнал толкова думи не можеш измисли ! От козяк ли ти я спуснаха тая сутрин? Или доктора в шизото пи я продиктува ?

    Коментиран от #60

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ссср

    29 11 Отговор

    До коментар #37 от "русская сволочь":

    Да има . Българските краварски подлоги.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сандокан с двата ножа

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "onq s konq":

    хиляда клаксона да направиш и от мене.

    Коментиран от #65

  • 55 МустафА

    57 15 Отговор
    Жалки и тьпи укри вместо да са с Русия защото са един народ, те дьрпат кьм САЩ. Чакат ви само проблемиииии.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Аугусто Пиночет

    4 10 Отговор

    До коментар #20 от "ОТКАЧЕН БУДИСТ":

    Да живее Буда и японската империя!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Bahti

    39 11 Отговор
    Бандеровците да ТРАЯТ! А и на мъртво куче Нож вадят. Както винаги.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 someone

    52 13 Отговор
    От посолството твърдят, че в Украйна няма дискриминация на "рускоезични"

    До тук спрях да чета глупостите.То затова всички насила ги карате да говорят на украински, телевизиите също са задължени, затова убиха и изгориха рускоезичните в Одеса, рушат паметници от Втората световна и прочие. И всичко това подкрепяно от бандеровската държава.

    Коментиран от #92

  • 65 onq s konq

    6 12 Отговор

    До коментар #54 от "Сандокан с двата ножа":

    Спукани гуми като теб, не могат да ме убидят...!
  • 66 Хрониките на Евразия

    18 12 Отговор
    Едно време като деца , хвърляхме карбид в тоалетните на училището ...
    Тази статия играе ролята на карбида , всички гомна започнаха да врят 😂

    Коментиран от #69, #76

  • 67 куку руку ку

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

    По-точно е да се каже, че такива като теб ще млъкнат, когато секнат грантовете.
  • 68 Днес шизофрениците-коментатори

    2 1 Отговор
    се превъзбудиха.
  • 69 Бесен Язовец

    12 5 Отговор

    До коментар #66 от "Хрониките на Евразия":

    Ти и сега го правиш, и се опияняваш от миризмата.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Бесен Язовец

    33 9 Отговор
    В това посолство са свикнали да лъжат по заповед от Киев и сега изтерясват от ИСТИНАТА!!!
  • 72 Браво на Сталин

    7 22 Отговор
    Всичките т.нар. " кримски татари", са си чисти българи и мястото им е в Сибир.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Психиятъра

    10 6 Отговор

    До коментар #70 от "Върл Русофоб":

    ФОБИИТЕ СА ПСИХИЧЕСКИ БОЛЕСТИ И СЕ ЛЕКУВАТ С ТЕРАПИЯ!

    Коментиран от #80

  • 75 бсп

    15 31 Отговор
    Наближават местни избори и бкп прекратиха с фалшивите си новини но за кратко!Сега бкп започна да се заяжда директно пък с Украйна!Бкп още не са върнали надвзетите милиони субсидии, освен това този който е откраднал пък от партийната им касичка 24 милиона лева крият кой ги е тафал, и този няма ама абсолютно никакво намерение да ги върне в касичката на бкп!Това със сигурност е лидерката ни Нинова щото ако беше друг да е тафал мангизите щеше да ореве цяла Европа!Та така, и от някакъв си бяс почна да се заяжда пък с Украйна!!!!Е така ще е след заповедта на Просия!Слава Украйна!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Румяна Костова

    61 10 Отговор
    Украинците могат да си наричат както искат административното прехвърляне на Крим. Но пък ние също си имаме правото да изказване свое мислене по въпроса. Как ли ще наречат присъединяването на Западна Украйна, осъществено от Сталин 1939 година, също си е тяхна работа. Защо ли не се откажат от цялата област, щом толкова мразят Сталин. И да върнат също Львов на поляците, защото пък него получават пак благодарение на Сталин, след ВСВ.

    Коментиран от #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 коментар

    8 15 Отговор

    До коментар #74 от "Психиятъра":

    ФИЛИТЕ СА РОДЕНИ С ПСИХИЧНО УВРЕЖДАНЕ И НИТО ПСИХИЯТЪР, НИТО ПСИХОЛОГ МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ И С ЛЕКАРСТВА НЕ СТАВА!ДОРИ И В МОМЕНТА СЕ ВИЖДА!!
  • 81 Паисий

    19 43 Отговор
    Първо научете какво е русия и какво е руски език. "Руснаците" не са славяни. Московията е наследник на Златната орда. Той путин прилича на монголец. Рус започва от Киев. В Киев има манастир строен 1051г,когато след няколко века ще се появи градът на варварите Москва. русия винаги е била империя на злото.
  • 82 До 77

    13 25 Отговор

    До коментар #77 от "Румяна Костова":

    Браво Румянке, ясни са ти нещата. Кандидат- студент бях в Львов през 1979г. Още тогава там не искаха да говорят с мен на руски. Бях принуден да напусна. А тогава беше СССР.

    Коментиран от #102

  • 83 Румяна Костова

    30 10 Отговор
    Според тях Крим им се дава, за да се грижат по-добре за татарите.Стан е вършил репресии из целия СССР, защо тогава не получиха и другите области, като са чак такива алтруисти Надуха ни главите с тези татари, които използуват под път и над път. Самите татари, обаче 99 процента по свое желание си извадиха руски паспорти. В Крим руското гражданство не е задължително, който иска може да си остане с украински паспорт, като при това си ползува безплатни медицински услуги като жител на Крим.
  • 84 Хохъл

    36 12 Отговор
    Хохлите скачат на Мутроландия, а прецакват българския език и образование на тяхна територия. Боклуци. От времето на Бандера само фашизъм ги тресе. А са саммостоятелен член на ООН в резултат на свирепия Сталин, дето го кълнат.... Хрушчов не е имал право еднолично да подарява Крим на УССР!!!
    Пропагандата на хохлите е тъпа и не отговаря на на историческите факти.
    Крим от Екатерина Велика е Руски!!! Референдума само потвърди безспорния факт.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 дааа

    12 36 Отговор
    Прави са украинците,но не отчитат факта,че тук е пълно с руски тролове,които за 25 копейки са готови да продадат и майчиното мляко.
  • 88 Българче

    12 36 Отговор
    Сбъркали сте адреса! Тези дето пишат против Украйна са платени от Рушистан, така че не ни занимавайте с вашите азиатски проблеми!
  • 89 Юрисконсулт

    3 3 Отговор
    До коментар #21 Генерал Именно! 👍
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Иван

    10 35 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    Няма как да се учат. Тъпотията е превзела България.
    Нито един тъпанар не е бил в Украйна, но се изказва.
    Абе каскети и калпаци там хората поне в Киев са мноого по интелигентни и културни от селянията в цяла БГ. Да не говорим колко са сплотени независимо руско или украино езични са-хората искат да са свободни и знаят колко е неприятно да те тъпчи руския ботуш. На никой никому не пречи да си говори на руски. Аз го предпочитам пред украинския/него не го зная/. Но понеже на вас свободата ви е даденост и не може да я оцените се мислите за много велики. Но на кого е нобходим тъп народ в БГ. На тези срещу които същите тия тъпанари с руско подложно мислене плюят.....но това е то тъпия човек лесно се манипулира.

    Коментиран от #104, #118

  • 92 Иван

    14 6 Отговор

    До коментар #64 от "someone":

    А в България според теб на турски ли е правилно да се говори бе умник като официален език в държавните учреждения. По твоята примитивна логика така излиза.....

    Коментиран от #132

  • 93 jorj

    12 38 Отговор
    Аз се чудя, нашите медии български ли са руски ли са!!!!! Но по съдържание са 100%руски!!! Срам и позор за България!!!! Но и това ще свърши скоро, трябва да го знаят руските ибрици!!!!
  • 94 Хаххахахахахахахахха

    49 6 Отговор
    Украйна върви по нашия път!
    Върви към разпад и бедност!
    А вие украински идиоти слушайте западните бандюги и ще я прокопсате като нас!

    Ккато ния е втасахме така и вие ще станете основния спонсор на западняците!
  • 95 Не че

    25 2 Отговор
    Не искам да казвам нещо лошо за паметта на загиналите в Крим, но те не са били българи, а татари. След изтеглянето на българите от тези земи, после са завладяват от хазари, византийци, кумани и монголите са най жестоки, защото избиват населението на Крим. За Волжка България също се знае, че са избити до крак. В Крим татарите са с дръпнати очи, изпъкнало чело, скули и много ниски на ръст.
  • 96 Матей

    23 2 Отговор
    И като заваляха международните нападки,та цяла неделя.Сърбите и те писнали,защитника на Западните Балкани застанал зад Албания за сметка на Сърбия.Нова сръбско-българска война ли ще има?От ЕС напъдиха кандидатите ни за шеф на ЕП,НАЧИНАЕЩИ БИЛИ. А украинците пък какво искат,да им пратим подкрепления за източния фронт?Полицейски стачки,блокаж на важни пътни артерии.Какво искате от правителството,те баща,те майка на мафиотизираните дюмбели по места.Пресъздава се нов обществен строй--мафиотизъм.
  • 97 111

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "русская сволочь":

    Da Hora s tvoq mirogled
  • 98 Иязедатеебаушикалката

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Боре , да те ева у шикалката !":

    Този коментаторр над теб , Bahti и той си е написал ника на латиница и той ли иска от цереуто да го забедежат бе, каун !??
  • 99 боцмана

    22 4 Отговор
    тези хохолчета се вземат много на сериозно , а в същност освен украинки за шибане , друго нямат.
  • 100 Слава на Новоросия

    22 5 Отговор

    До коментар #27 от "От Русофилите":

    Усрайна ще се казва Новоросия която ще граничи с една малка Галичина
  • 101 Тихо тихо

    29 2 Отговор
    Да не се събуди Аспарух.........че това са негови земи по наследство
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 zxc

    30 6 Отговор
    хаха, времето на хохляците свърши. Крим е Русия, Донбас - също. Крим беше подарен от украинеца Хрушчов и се върна в състава на Русия по свое желание. Украйна е изкуствено създаден проект и като такъв съвсем скоро ще приключи съществуването си.
  • 104 Румяна Костова

    25 4 Отговор

    До коментар #91 от "Иван":

    Говорите смешни неща.Че украинците не са сплотени ще видите на парламентарните им избори през юли.Хора, които сами си вкараха автогол с Майдана, подлагани със сладки обещанив за високи европейски заплати и пенсии, не ми изглеждат много интелигентни. Горивната преди революцията на гордостта бе 8 фолара5, сега е към 28.Да не говорим колко пъти от тогава са им увеличили сметките на газ, а пък заплатите намалили.

    Коментиран от #106

  • 105 Кире

    32 3 Отговор
    Не се чува нещо от Крим да се бунтуват и да искат да се връщат в Украйна,явно положението ги устройва.По икономически причини са се присъединили към Украйна,по икономически са и излезли,хората там явно добре си гледат интереса,няма какво да ги мислим ами да си гледаме нашия.
  • 106 куку руку ку

    31 3 Отговор

    До коментар #104 от "Румяна Костова":

    Майдана не беше автогол, а чист гол за 5 милиарда. Голмайстор цру, след центриране на сорос.
  • 107 пеТьо блЪсков

    5 5 Отговор
    Съдържанието е умерено и с много фактология. Не кореспондира с гръмкото заглавия на българските журналя от "Факти".
  • 108 12345

    29 2 Отговор
    Някой тук ще ми обясни ли как Косово стана независима държава? И кое е по-различно в Крим. И защо Каталуния не трябва да става независима държава, а Косово трябва. Мен това хич не ме интересува, аз за един приятел питам.
  • 109 BOBO

    20 3 Отговор
    Крайно време да се определи кой е ръководещия принцип в международните отношения 1. териториялната цялост или 2. Волеизлиянието на народа. След като централната власт не може да осигури нормален живот на хората те искат да са самостоятелни и са прави. Териториялната цялост служи в последно време за терор срещу своето население. Еле пък в украина трябва да ги съдят за използване на тежки оръжия срещу собствения си народ
  • 110 778

    4 22 Отговор
    Браво! Явно се дължи на новия президент! И само така! Най-сетне лумпените от Атака и такива като тях руски подлоги ще млъкнат.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Няма такова нещо

    20 6 Отговор
    Украйна никога не е била самостоятелна държава , а част от други държави-Русия , Полша.Такова понятие като украински език няма.Все едно да приемем че у нас има трънски език.Тези нямат никаква история или по точно историята им е на роби на околните народи.И без тях са една пълна нула което ясно пролича напоследък.И като им спрат транзита на газ ще глътнат още вода и геройски ще се удавят.А за да се мъчат допълнително вероятно няма да им го спрат напълно , а ще им го намалят дотолкова , че поддръжката на трасето да стане неизгодна и те сами да си ритнат столчето.Бил съм там и всичко ,което работеше е създадено от руснаци.

    Коментиран от #135

  • 113 zxc

    23 7 Отговор
    "Украйна" е създадена от Ленин, Донбас - подарен от Сталин, Крим - от Хрушчов. Идеята за създаването на на тази изкуствена държава е да се преодолее дипломатическата изолация след създаването на СССР т.е. илюзията, че това не е една държава, а съюз от държави. Затова и след създаването на ООН Украйна и Беларус присъстват формално отделно от Съветския съюз - за повече гласове. Украинизацията на руските региони е извършвана насилствено. Абсолютно никога Киев не е бил Киiв, Харков не е бил Харкiв. Абсолютно нищо исторически и етнически обосновано няма в съществуването на геополитическото ГМО наречено Украйна. В момента, в който американските грантове спрат, страната ще се разпадне безвъзвратно.Не само Русия, а и Полша и Унгария ще си получат обратно историческите земи.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 ККК

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "ККК":

    СЪВСЕМ СКОРО САМИЯ УКРАЙНСКИ НАРОД ,ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ИЗМЕТЕ ОТ ВЛАСТТА СИТЕ Ч@ФУТИ ЗАВЗЕЛИ НЕЗАКОННО ВЛАСТТА В КИЕВ СЛЕД СПОНСОРИРАНИЯ ОТ САЩ И СОРОС МАЙДАН БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА МАХУЧАЯ И ВЕЛИКАЯ РУСЬ ДА СЕ НАМЕСВАТ ВОЕННО В УКРАЙНА .
  • 116 Истината

    10 26 Отговор
    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от  Орловския и Брянски пехотни полкове били се геройски с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.
  • 117 историка

    28 3 Отговор
    Тия украинци ще кажат ли най после коя е била княгиня Олга ? От къде е дошла, кой им даде четмо и писмо и духовност ?Българка ли е или не, внук и княз Светослав разбива Хазария и им разтурва държавата , явява ли се той и наш внук що мълчат историците М ?Кой им създаде столицата Киев още да пиша ли ?
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Азъ

    8 1 Отговор
    Одеса 1 май!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Кдкдкдк

    14 2 Отговор
    След разпада на СССР Украйна предава ядрените си ракети на Русия. Русия се задължава да гарантира теротериалната цялост на Украйна...

    Коментиран от #136

  • 124 Крим Крим Крим

    16 5 Отговор
    Руский КРИМ!
  • 125 Гошо гледа Лошо

    17 3 Отговор
    Какво беше Украйна - територия населена с пияни мужици който воюват по между си. И защо ни занимават с техните глупости вместо да признаят българското малцинство и да му признаят езика? Ние сме им дали кирилицата затова са ни много задължени.
  • 126 Ставрев

    17 2 Отговор
    Дека е оная ВикитУ да им занесе пак от тия "веселите " курабийки на майданци що я няма ? Кой им направи Майдана на украинците и КОЙ , КОЙ стреля на него със снайпери ще разберем ли някога истината ?Да се радваме че ние няма да сме последните развалили държавата си, има и други след нас идват по нашия път мда !
  • 127 Каквото искаме

    18 2 Отговор
    това ще си мислим и натях пък въобще не може да се вярва. Крим е руски и точка,а ракети и мини изстреляни по Донбас сигурно са от извънземни. След,като самите те го признават,че Крим е присъединен къв УССР 1954г. какво мучат. Няма УССР ,крим обратно в голямата земя,където си му е мястото.

    Коментиран от #138

  • 128 АК 47

    11 2 Отговор
    Крим,през крив макарон ще видите.И по-тихо,да не стане по-лошо!
  • 129 ggg

    15 2 Отговор
    До вчера бяха под знамето на Русия сега са под знамето на врага му ...те са военно пленици и ще говорят каквото им се заповяда и естествено никой здравомислещ ,не би обърнал никакво внимание на думите им .
  • 130 Нин

    10 2 Отговор
    Опорните точки те ли са ги писали или на Сорос специалистите?
  • 131 сикиш

    17 1 Отговор
    Прехвърлянето на "Кримската област от РСФСР в УССР" е осъществено на 19 февруари 1954 г. ----ДА, НО СЪС ЗАПОВЕД НА ХРУШЧОВ, КОЕТО Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. ПО КОНСТИТУЦИЯ СЕ ИЗИСКВА РЕШЕНИЕ НА ВЪРХОВНИЯ СЪВЕТ.
  • 132 someone

    14 1 Отговор

    До коментар #92 от "Иван":

    В Украйна винаги е имало два езика , главен руския, така че Иванчо чети преди да ръсиш глупости драги.
  • 133 ужас

    19 2 Отговор
    Укрофашаги, ние не сме слабоумници , за да ни обяснявате като на първолаци. Каквото търсехте, го получихте. Жалко че за 5 г не разбрахте една проста истина- КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МЪРДАТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПУТИН ВИ ГО...
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Румяна Костова

    13 5 Отговор

    До коментар #112 от "Няма такова нещо":

    И от украинците има добри специалисти. В Украйна, като република на СССР бе развито корабостроенето, химическата промишленост и космическите изследвания. Там разбира се работеха смесени екипи от всички републики.И тогава нямаше какво да делят поради етнически принципи, докато Америка не ги зарази с вируса на демокрацията и човешките права.
  • 136 Румяна Костова

    21 3 Отговор

    До коментар #123 от "Кдкдкдк":

    След разпада на СССР всички републики напускат съюза на чисто. Взетите заеми от целия СССР поема върху себе си Русия. Украинците не искат да имат нищо общо със социалистическия режим на Съветския съюз. Е, с какво право тогава ще претендират на ядреното оръжие, което е придобивка на съветския режим?
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 ТОЧКАТА

    8 1 Отговор
    мп0оля онази .......тка /външната НЕЗАБАВНО да привика посланика за груба намеса във вътрешните работи...НЕ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ на мини'сърката ,а на страната, все още държавица-БЪЛГАРИЯ!!!!!!ТИЯ!!!!борсуци ПРАВЯТ ЦЕНЗУРА на НАШИ МЕДИИ!!!>Май само Британия обяви финансиране за борба за фейкнюз....ТИЯ откога започнаха да ОЦЕНЯВАТ, ИЗПЪЛНЯВАТ
  • 140 Милен Илиев Минков

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Свобода на словото":

    Има- съдебен- иск,....
    Особен........................
    Който, поради- факти,..... ..... ..... .
    Отмерва, 100км. Назад, от-Черно-море...
    Да-се-дръпне, Русйя,.....
    Рецепта,......
    Уварете-камбана,за-българските-войници
    До, 2001 година .......
  • 141 676

    6 3 Отговор
    Крим е бил и ще бъде част от България.
  • 142 Професор Брезински

    19 2 Отговор
    Изчетох с внимание и нарастващо отвращение всички коментари на русофоби. Не знаете български, неграмотни сте, генетична тъпотия ви владее. По-добре не се излагайте с писане.
  • 143 ОБЕКТИВ

    15 1 Отговор
    Т-ДА УКРАИНСКИ БАЛКОНАДЖИИ, НЯМА КАК ДА ВИ ХАРЕСВАТ С ТОЗИ ХИТЛЕРО-БАНДЕРОВСКИЯ "ДЕСЕН СЕКТОР", С ГОРЕНЕТО НА ЖИВИ ХОРА В ПРОФСЪЮЗНИЯ ДОМ НА ОДЕСА И Т.Н. А И ПРЕДАТЕЛИТЕ НИКОЙ, АМА НИКОЙ НЕ ГИ ИМА ЗА НЕЩО . . .МНОГО ГАЗ ДАДОХТЕ СРЕЩУ РУСИЯ, А РУСИЯ Е ВЪВ ВСЕКИ БЪЛГАРИН И АКО СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗБОР МЕЖДУ САЩ, ЕС, НАТО И РУСИЯ, Е ТОГАВА ЩЕ СЕ ВИДИ КОН САЛАМ ЯДЕ ЛИ? ВСЕ ПАК ВИЕ НЕ СТЕ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ, А ТЕ СА ОБИЧАНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ И НЯМА КАК ДА ГИ ИЗМЕСТИТЕ ОТ СЪРЦАТА ИМ! АБЕ, Г-ДА БАЛКОНАДЖИИ, ВИЕ ДА НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ, ЧЕ ХУБОСТ ЗОРЛЕМ НЕ СТАВА, А? А И ДА СТАНЕЛА - НЕ ПРИЛЯГАЛА, А? ТЪЙ, ДЕ, НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ ТОВА ПРИЛЯГАНЕ И АКО ИСКАТЕ ДА ГО ПРОЧЕТЕТЕ КАЗАНО В ОЧИТЕ ВИ ... МОЛЯ!
  • 144 Баце

    13 2 Отговор
    Украiнците започнаха да приличат на "македонците", живеят си в свой свят, вярват си, ми и нова история си съчиняват - жалка работа. Е с ББ начело и ние уверено вървим в същата посока - "братска съдба".
  • 145 Западните Балкани

    1 10 Отговор
    Украинците трябва да ни разберат. Ни, българите, ги разбираме и сме за тях. Истинския бългорофил отдавна си е представил как няма кой да защити Украйна от Русия, която е нарушила международното право, каквото и да си говорим за историята. Това означава, е ако Турция реши да завземе Кърджалийско, Хасковско, няма да има кой да я спре. Така че в наш интерес е международното право да се спазва, но Борисов го нарушава, за да прикрие своите далавери. А на собствениците на тези медии Русия плаща и затова е таз насоченост.

    Коментиран от #169

  • 146 ПетровДругарят Петров

    6 6 Отговор
    Не по-малки боклуци от ватенките са и укрите.Те могат да победят по оригиналност и македонците.Адам е укра , всички азбуки са създадени от тях и милион още дивотии.Къде отидоха правата на българите /т.нар бесарапски българи/.Мобилизираха ги и хайде на фронта с/у Русия.ДА ГО ДУХАТ!!!Желая обща граница м/у Полша и Русия,а Крим е друга бира-там може да е държавата на българите-мюсюлмани в Руската федерация.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 КАН ЮВИГИЙ

    7 3 Отговор
    Русия - украйнци = България - македонци
  • 149 bb мм бб

    11 4 Отговор
    Украйна е най долната и пропаднала държава по зле е от България.
  • 150 americka za bylgariaa

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

    Къде си бе, евтин? търси работа, идва криза, стани бакшиш(ако случайно не си)
  • 151 В Нелелев

    14 3 Отговор
    Ходя два пъти в годината в Крим по работа. Местните хора не искат дори да чуят за Украина. Иначе, са си същите идиоти, както и преди(като руснаци, българи, румънци и други бедни нации). Но, дори и те разбират, че Русия е била и ще бъде сила. А вие си пишете тук - безплатно е.

    Коментиран от #161

  • 152 Гост

    15 4 Отговор
    Тия смешници от кога имат държава че да говорят за исторически събития, държава и т.н.
    Тва че им подариха свободата преди 30 години , значи ли че една сбирщина от етноси /сред които и българския / формират държава?
    Ами не, те нямат национална идентичност, това си личи.
    Едните говорят само руски, в Одеса се говори български, а на запад диалектен полски език.
    Много чувствителни станаха тия кочини на тема националност, че и самочувствие имат....идиоти
  • 153 links

    0 0 Отговор
    http://tools.eti.pw
  • 154 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Свобода на словото":

    НАЧУКА ИМ ГО ЧЕТВЪРТИТ.
    НАЙ ВЕРНИЯТ КОМЕНТАР
  • 155 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    10 2 Отговор
    Аз съм за българите и русите в ,,Украйна,,
    Останалите са краварогейска измет,като нашето герб.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Крим е Украйна

    3 14 Отговор
    Украйна Българския народ и правителството е с теб На продажни рубладжийски медии не им обръщай внимание Хибридна война

    Коментиран от #158

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 украина фалира

    8 4 Отговор
    крим е руски така и ще бъде, а донбас ще е със специален статут и автономия набийте си го в кухите укаински кратуни
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 аребегай

    1 0 Отговор

    До коментар #151 от "В Нелелев":

    Ходиш, трънки!
  • 162 коментар

    3 5 Отговор
    Украйна никога няма да фалира за разлика от русия на която ссср-а и фалира и дори никоя държава(републики) които бяха уж с нея не искат и да чуят нещо за сесесера на путю мили деца!И заради това путю прави войни в някои бивши ""републики"" от сесесера от които ленин и другите диктатори имаха изгода от земните им блага!Украйна е жива, а русия загнива заедно с путю!
  • 163 боб чорба

    0 1 Отговор
    Айде - тези ЛАУРЕАТИ от факти пак започнаха със "скачането " .
  • 164 СССР

    6 1 Отговор
    НЕ Е ИМАЛО,НЯМА И НЯМА ДА ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА УКРАЙНА!
  • 165 дядо Пешо

    2 1 Отговор
    Украйна е окупирана държава и не може да има посолство.
  • 166 Факт

    1 1 Отговор
    Дайте им централа и те ще я превърнат в атомна бомба!
  • 167 Украинците

    1 1 Отговор
    не бива да се отчайват. Вярно, доста по-голяма държава са от България, например, и за Евросъюза ще бъда трудно да ги преглътне. Но ще се случи. Прави са да бягат от бившия СССР. Но и постсъветският период не им помогна особено. Защото руснаците ако имат силно влияние в България, в Украйна то е умножено няколко пъти. И правят всичко за да я държат в зависимост, занимават се и там с интриги, или направо окупират части от територията й. Антиукраинската пропаганда в Русия е жестока, истерична, не влиза в нормалните възприятия. Сякаш са обсебени от антиукраински бяс. Например излъчваното по Россия 1 /главният държавен пропаганден канал/ токшоу "60 минут". На човек може да му се доповръща. Такава злост, омраза, злорадство, презрение към една държава само защото иска да е независима. Какво целят? Освен физическата окупация - да унижат украинците, да им вменят, че са малоценни, че нямат друг път, освен да се присъединят към Русия. На ум идва т.н. голодомор и дали Сталин не го е предизвикал умишлено за да ги изтреби, доколкото не са искали да му вървят по гайдата.
  • 168 Психо Доктор

    4 0 Отговор
    Украйна не е пъпа на света, да мисли че всички са и длъжни. Поведението е като на получили властта аборигени. Грабят, рушат и си мислят, че постоянно ще търпят селските им тарикатлъци. И преди и сега едно и също "курвенско" поведение. А курвите ги ползват докато са нужни, после им бият шута.
  • 169 Кочо Чистеменски

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "Западните Балкани":

    има кой да ги спре - Русия ще ги спре
  • 170 Сашо макето

    4 1 Отговор
    Украйна както и македония и Косово са географски понятия-области. Никога не са били държави. Създадени са от световната банкова олигархия с известна цел. ГМО ,ментета продукт. разделяй и владей-вечният девиз на рижите умници!
  • 171 maria888

    1 1 Отговор
    krim e s preobladavahcto pusko naselenie i e RUSKI
  • 172 tsv

    2 1 Отговор
    Доколкото знам, има свобода на медиите, което означава, че освен "официалния" мейнстриим, различни мнения и анализи също са възможни. И на мен не ми харесва, когато наричаме циганите изнасилили млада жена в Германия миналата седмица "българи", защото какъв български гражданин си, когато не сапзавш законите, не искаш да работиш и да образоваш децата си, не желаеш да се интегрираш и само лежиш на социолната политика?!...
  • 173 Гггггггг

    0 1 Отговор
    Има достатъчно много бълг
    Ари от Украйна тук.
    Така че може от първа ръка да се информирате за тормозя върху българите от украинските националисти. Защо не ги канят по нашите медии?
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 До Румен Потника и останалите червени Цъ

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Да ти го забия в остата,Педерунгел нещастен!
  • 176 Българка

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Шиле":

    Поздравления за коментара ! Много добър анализ и прогноза .
  • 177 ехааа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ККК":

    цели 4(четири) минути издържа,преди да се обадиш-браво
  • 178 ехааа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ККК":

    ах,да-с дългата ръка,ако е и лявата,се прави много добра чекия(от опит знам)
  • 179 Груйо Попйорданов

    1 0 Отговор
    Да ви таковам у фашистите !
Новини по държави: