Last news in Fakti

10 Юли, 2019 09:20 4 190 30

Огромен ледник може катастрофално да покачи морското равнище

  • ледник-
  • ледници-
  • антарктика-
  • морско равнище-
  • топене-
  • учени-
  • туейтс

Морското равнище може да се покачи с половин метър

Огромен ледник може катастрофално да покачи морското равнище - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Огромен ледник с размерите на щата Флорида може катастрофално да покачи морското равнище, алармираха учени, цитирани от „Индипендънт“.

Ледникът Туейтс, кръстен на американския геолог Фредерик Туейтс, е един от петте големи ледника в Антарктика, които са нестабилни. Само в рамките на шест години се е удвоила скоростта на тяхното топене. Има значителен риск от топенето на ледници, които преди се считаха за стабилни.

Ново проучване на ледената покривка сочи, че при разтопяване ще се повиши морското равнище. Ако веднъж се премине критичната точка, то топенето ще се превърне в непрекъснат процес. Морското равнище може да се повиши с много по-високи темпове, отколкото се предполагаше по-рано. До този извод са стигнали учени от Технологичния университет на Джорджия, НАСА и Вашингтонския университет. Използвайки компютърни модели, те са прогнозирали как нестабилността на ледниците може да повлияе на световния океан.

В най-лошия сценарий разтопяването на леда от Туейтс може да повиши морското равнище с половин метър (50 см) само за 150 години. Учените алармират, че дори да се спре покачването на температурите, то процесът може да стане необратим, ако се достигне повратната точка в топенето. За сравнение, сегашното морско равнище е с 20 сантиметра над нивата преди глобалното затопляне. Според експерти това е и причината за увеличения брой на крайбрежни наводнения в световен мащаб. Годишният темп на покачване на морското равнище се е удвоил от 1990 година насам. Около 90% от леда на Земята се намира в Антарктика.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zozo

    17 5 Отговор
    Ами като има малоумници като Тръмп, който бърка климата ( многогодишен статистически режим на времето ~ 30г.), с метеорологична прогноза, така ще е, докато стане необратимо. Водата поема огромно количество топлина и я задържа по-дълго. Колкото повече вода и въглероден двуокис(парников ефект), толкова по-топло ще става и по-бързо ще се топят ледовете.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Zozo":

    Проблемът е и в нагласата на всички хора. Един голям процент са лишени от всякакво съдържание потребители и туристи. От друга страна т.нар. иновации и бизнес са впрегнати в пълна сила да насърчават потреблението и производството на продукти които да се подменят възможно най често. Ако погледнем Китай, на които им прави чест че спазват международното право въпреки всичко, те са най големия продуцент на въглеродни емисии,но в крайна сметка това производство обслужва почти целият свят и най вече сащ и Европа. Така че, вината е споделена,а не само на Китай.

    Коментиран от #5

  • 5 п.п.

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    "иновации" в кавички, защото по голямата част от тази модерна концепция е пълен булшит
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дедо ви

    9 3 Отговор
    Има друга по-голяма опасност за която не казват. Като се стопят ледовете, а на някои места ледената покривка е дебела 4 км. ще се премахне огромния натиск от милиарди и милиарди тонове който те оказват върху земната кора. Тогава ще се получи разместване на земните пластове. Според Севрюкова и Дънов ще има раздалечаване на континентите и покачване нивото на водата с 60 метра. И не за 150 год., а само за 2 седмици. И това ще стане най-вероятно 2022 до 2025 год.
  • 9 Жеко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Zozo":

    Колкото е по-чисто небето и въздуха толкова повече започва дасе затопля планетата ни!
    Колкото по-малко растителност има толкова по-топло става. Липсата на въглероден двуокис води до проблеми с развитието на растенията.
    При топенето се поема топлинна енергия, само че забравяте за изпарението което е част от целия цикъл, твърда, течна и газообразна фаза. По интересно е защо има термин ядрена зима!? След всяко изригване на вулкан температурите падат!

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Игор Додон

    3 1 Отговор
    В наркоманската държава могат ли да плуват?
  • 16 Петро

    3 5 Отговор
    Швабите с техните дизелови талиги бъркат всичко
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жеко":

    😂 Велико !!! 😂 Каква титанична мисъл и знания. Да ти е хрумвало, че праховите частици от изригване на вулкан или удар на метеорит пречат на слънчевите лъчи да навлязат през атмосферата,а пък въглеродния двуокис им пречат да излязат ? А да си чувал нещо за ултравиолетови лъчи и озонов слой ?

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ел слушател

    2 2 Отговор
    Споко бре Булгари ние сме у балканите.Тоо ледник бате Боко го е поръчал.Ай ся да ви видим бг мигранти Дека Ша одите.Холандия под вода.Венеция и тк.нат.Всички ще се върнете у майка България.Не инвестирайте в Европата елате с парите тука.чекаме ви с фанфари
  • 25 Чувал съм друже

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    ултравиолета и голяма част от ренгеновите частици се улавят от озона, за който в последно време се мълчи
    Въглеродния двуокис се използва от растенията които го извличат от въздуха като след това тоделят кислород и органична маса!
    Праховите частици първоначално водят до повишаване на общата Т която е натрупана в почвения слой в следствие слънцегреенето и след определен период като няма слънцегреене постепенно се разпределя. Искам ад ти кажа че това което ви говорят по еко събранията е част от физиката и то обеснена така както е изгодно на някои хора! Така наречената ядрена зима е примера, също е доказано че след всяко голямо изригване на вулкани следват студени лета и зими заради проблема с проникването на светлината от която земната повърхност се стопля! Целия проблем е че ние отделяме много топлинан енергия заради капитастически яначин на живот!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Госあ

    0 0 Отговор
    "също е доказано че след всяко голямо изригване на вулкани следват студени лета и зими заради проблема с проникването на светлината от която земната повърхност се стопля" не виждам нищо по различно от моят коментар. Сега ще ти кажа за фотосинтеза: капацитета на фотосинтетичната площ на земята отдавна не може да смогне на отделяните въглеродни емисии. Растителността не е като през карбон ! Апропо, фиксираният въглерод от атмосферата от растенията през този период от около сто милиона години и натрупан като въглеводороди е в голяма степен изхвърлен отново в атмосферата за има-няма един век. В същото време световният океан далеч не е със същият капацитет както в началото на едноименната епоха в която емисиите от изригвания на вулкани са били наистина високи. Именно поради изчерпаният буферен капацитет на планетата и редуцирана растителност, въглеродният цикъл в момента е наистина много чувствителен.
  • 28 Госあ

    0 0 Отговор
    Между другото, щото тука му е мястото " всички вулкани по света, както на сушата, така и под водата, генерират около 200 милиона тона въглероден диоксид (CO2) годишно, докато нашите автомобили и индустриална дейност отделят около 29 милиарда тона емисии CO2 всяка година в световен мащаб" Разбира се, нетното отделено количество въглероден диоксид на земята от вулкани е по голямо,но всъщност същественият фактор е концентрацията за определен период от време, както дадох и примера за връщане в атмосферата на една голяма част от въглеводородите фиксирани от растенията за сто милиона години само за сто години. Добре звучи. Тук се взема предвид и буферният капацитет на световният океан и почвата в момента и наличната растителност и всичко става пределно ясно.
  • 29 Бидон

    1 0 Отговор
    И хайде на последните етажи по небостъргачите в Ню Йорк,че водата иде.
  • 30 onq s konq

    0 0 Отговор
    Незнам кой ледник колко бързо се топи, но аз за последните 40 години не съм забелязал повишение на морското ниво даже и с 1 см. Ледника като се топи да не би да се изпарява?