Last news in Fakti

28 Юли, 2019 15:10 3 053 6

Черният списък с китайски компании расте

  • тайван-
  • китай-
  • шпионаж-
  • национална сигурност-
  • камера-
  • черен списък-
  • xiaomi-
  • huawei-
  • hikvision

Република Китай приема съвети от САЩ за това как да се справи с Huawei и други компании за електроника, като черният списък на китайските компании и продукти се разраства.

В него влизат имената на Huawei, ZTE, Xiaomi, Oppo и Zhejiang-based CCTV, чийто бизнес в чужбина се свързва с обвинения в шпионаж. За тайванските експерти по национална сигурност е ясно, че са идентифицирани и редица стартъпи, които на свой ред също представляват значителна заплаха за острова.

На всички компании, включени в т. нар. черен списък, ще бъде забранено да вземат участие във всякакъв вид обществени поръчки.

Правителството все още не е решило как ще процедира с лаптопите и персоналните компютри. Експертите не са постигнали консенсус и по отношение на това как да регулират приложенията, платформите и услуги, предлагани от Tencent, Alibaba, Baidu and JD.com.

Междувременно съветниците в централния град Тайчунг са идентифицирали многобройни камери за видеонаблюдение на Hikvision, разположени по протежението на градския булевард Тайван, главна пътна артерия, както и в подлези и по мостове. Те предупреждават, че властите на Тайчунг трябва да работят в посока укрепване на националната сигурност и да осигурят неприкосновеността на личния живот на 2.8 милиона жители на града, без да се крият зад легиона от камери Hikvision.

Компанията-майка на Hikvision е държавната China Electronics Technology Group, а нейните камери и технологични способи за разпознаване на лица и походки помагат на агентите на националната сигурност да наблюдават и откриват дисиденти от многобройните образователни и трудови лагери в неспокойните части на Синцзян и районите около площад Тянанмън в Пекин.

Така погледнато, много вероятно е да се наложи местните власти в Тайван да идентифицират съоръжения и продукти на компаниите, включени в черния списък, и последните да бъдат заменени. Това обаче е свързано с огромни разходи. Не е тайна, че именно липсата на финансови средства е основната причина, поради която редица градове се възползват от китайска техника и оборудване. Китайските компании, опериращи в Тайван, обикновено предлагат солидни отстъпки на държавни клиенти, за да печелят пазарен дял и влияние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 онзи

    28 4 Отговор
    На западните демократи им трябват роби,не конкуренти...и Ресурсите на Руснаците.

    Коментиран от #5

  • 2 Айде пак

    13 0 Отговор
    Върти, сучи, смучи и да не продължавам. Все сами се бутат да си го набият. Великите и супер иновативни производители на ГМО телешко сами си махнаха санкциите след няма и месец, ся тайванците от тях акъл щели да искат..... Всички заслужават да им бият шута за една година докато фалират юо после да ги видим как ще се правят на велики.
  • 3 Пунчо

    6 0 Отговор
    За Тайван или за Китай става дума?

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пунчо":

    Ами ако не си чул , официалното име на Тайван е Република Китай ! А на Китай - Китайска народна република !!
  • 5 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "онзи":

    Кои ресурси , бе каскет ?? САЩ от тригодини произвежда ПОВЕЧЕ и петрол и газ от ушанките , а скоро и ще изнася повече !!!! За какво му са руските боклуци ??? Те по-скоро вече са излишни , хахаххаха !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Кой68

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Колко и кое от това което изброи е от американската земя-САЩ?Знаеш ли че янките имат закон който им забранява да търгуват/изнасят петрол и др.природни богатства от тяхна територия?САЩ са най-големия финансов длъжник и такива мишоци като нас са желани да ги спонсорират.....