Last news in Fakti

4 Август, 2019 12:14 5 634 30

Затишие пред буря в Сирия

  • идлиб-
  • сирия-
  • ал кайда-
  • хаят тахрир аш шам-
  • башар асад

Основната джихадистка групировка в Идлиб отказва да се изтегли от зоната, където влезе в сила спиране на огъня 

Затишие пред буря в Сирия - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерът на групировката "Хаят тахрир аш Шам" (бившия сирийски клон на "Ал Кайда") Абу Мохамад ал Джулани заяви вчера, че неговите сили няма да се изтеглят от зоната в северозападната провинция Идлиб, където влезе в сила споразумение за спиране на огъня, предаде Франс прес.

"Това, което режимът не превзе с военни средства и със сила, няма да го получи по мирен път с преговори и политика. Никога няма да се изтеглим от тази зона", каза Джулани на среща с базирани в Идлиб журналисти.

В четвъртък вечерта правителството на Башар Асад обяви спиране на огъня в този регион, в който силите на Дамаск и съюзниците им от Русия нанасят почти ежедневни бомбардировки.

Сирийският режим обаче постави условие да бъде приложено споразумението, сключено през септември 2018 г. между Русия и Турция, за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, в която да няма джихадисти.

Тази зона, която така и не бе създадена след руско-турското споразумение заради отказа на джихадистите да се изтеглят, трябва да отдели териториите, контролирани от джихадисти и бунтовници, от зоните под контрола на режима.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град козлодуй

    22 0 Отговор
    светьт се управлява от психопати

    Коментиран от #4

  • 2 факт

    50 8 Отговор
    Ако сащ не пазиха тези убийци и касапи до сега Русия щеше да ги унищожи.

    Коментиран от #3, #6, #28

  • 3 jkl;o

    4 23 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    преди известно време путин не обяви ли че са победили във войната в СИРИЯ?не знам там русия или сащ а боклуците които лъжат и убиват за нефт и газ..

    Коментиран от #10, #26

  • 4 гйхйкльц

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "град козлодуй":

    психопати алчни за газ..нефт..и руда..това е истината..на цената на милиони невинни хора избити
  • 5 Име

    24 1 Отговор
    Крайно време е руснаците да проумеят че с тия примирия освен да им дадат възможност за превъиръжаване и нови попълнения, друго не правят. Просто да изпепелят тая провинция, барабар с американската база и територии, дето са окупирали сирийските петролни и газови находища.

    Коментиран от #14

  • 6 Да да

    8 19 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    А бе тя нали ги беше унищожила! И как някакви си САЩ, дето са гола вода се опъват на най-силната държава в целия космос? Тези дето имат най-добрите самолети, най-бързите ракети, най-здравите танкове, най-точните оръдия! Раздвоен съм, човеко! Някъде има грешка! Сигурно в превода :D
  • 7 пУзитивен

    14 1 Отговор
    За Сирия не е добре, но за останалият свят е много добре, да се събират канибалите и касапите от по света и у нас, там, че да са по-удобни за Су-то и Чушкопека. Че иначе, върви ги гони един по едни по света и у нас.
  • 8 пУзитивен

    7 1 Отговор
    За Сирия не е добре, но за останалият свят е много добре, да се събират канибалите и касапите от по света и у нас, там, че да са по-удобни за Су-то и Чушкопека. Че иначе, върви ги гони един по едни по света и у нас.

    Коментиран от #11

  • 9 Анти милиционер

    5 12 Отговор
    До горните примати и милиционери - войната в Сирия се води за Израел и бъдещето на Израел в Близкия изток, а не за петрол.

    Коментиран от #13

  • 10 Име

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "jkl;o":

    Путин обяви че са изпълнили целите си да стабилизират Асад и Сирия. Щото ако не бяха те, до сега нямаше ни един християнин да има жив на територията на Сирия, както и почти всички шиити. А иначе Доналд Тръм обяви, че са победили ИДИЛ, ама те щото сами преименуват джихадистите, на които дават оръжия, обучаващи и логистика. Всеки път след американските въздушни удари по позиции на Асад, следва сухопътна атака от джихадистите. Случайно!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Късно е

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "пУзитивен":

    Имаше един анализ за пакистанците в софия, малди с пари, неясно как поапднали. Ами това са джихадистите от ИДИЛ. Веме са из цяла Европа, даже и в София, а сигурно и в други градове.
  • 12 ппп

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Име":

    путин каза точно че са победили...не му вкрвай излишни думи в устата..ти явно си трол ...и вичко е приключило..дори беше тържествено обявено

    Коментиран от #21

  • 13 пппп

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Анти милиционер":

    всяка война е за суровини..ти си просто трол срещу пари

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Borislav Popov

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Крайно време беше и ти да проумееш, че руснаците и те, като американците не искат конфдикта да приключи.
  • 15 Анти милиционер

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "пппп":

    Платен соросоиден трол - вярват ви само 90-те процента бавноразвиващи примати.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Анти милиционер

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "пппп":

    Примате, самара Хилари Клинтън каза в изтеклите имейли на Уикилийкс, че САЩ трябва да унищожи Сирия, за да помогне на Израел да се справи с Иран.

    Жалко, че 95% от населението сте умствено изостанали неандерталци.

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Жоро

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Анти милиционер":

    И кво джендър...Ти явно си от тия 10% двуполови путлераси...хахаха По цял ден си подаваш жалкия задник,ту на фесове,ту на камикадзетата,ту на джендърите руснаци...:D
  • 18 ппрп

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анти милиционер":

    самия факт как ме наричаш при положение че не е вярно...говори за теб😂😂😂
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хрэ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анти милиционер":

    коментар 14 е точно за теб..но явно от единия край ти дават зор да разделяш хората
  • 21 Пираня

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "ппп":

    Напротив и двамата го казаха. Разликата е че САЩ изчисти тяхната част а Русия позволяват Турция да се гаври с тях. Спирането на огънят беше заради Турция, и накрая пак нищо. Велика Русия никога не е била по-жалка пред Турция дори и когато е губела войни.

    Коментиран от #22

  • 22 Опа тролчо

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пираня":

    Викаш САЩ изчистили тяхната част?! Я прочети внимателно: https://m.fakti.bg/world/398687-rusia-sasht-grabat-siriiskia-petrol

    Коментиран от #24

  • 23 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЕМИ КАТО НЯМА НАКЪДЕ -ОСВЕН ОТНОВО КЪМ " АБУ ГРАИБ" !?!?
  • 24 Пираня

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Опа тролчо":

    А един мармот какво каза??? Факт е че в Сирия на изток нямаше споразумения с терористите и бяха изчистени а на запад оле мале. Русия ги натовари в автобуси и в Идлиб за да отчетат успех на юг, а Турция е в коалиция с Алкайда, отврат. Велика Русия вие топки имате ли???

    Коментиран от #25

  • 25 падналия ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пираня":

    На изток от Ефрат американците присъединиха идилците към "демократичната" опозиция! Какво си мислиш, че ги избиха ли? Ми не, още им трябват да тровят възду а в Сирия!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Емил Рангелов

    1 1 Отговор
    Путин е съюзник с чеченците,иранците,сирийците и търгуваше яко петрол с идилците,е не лично разбира се.Неговите бизнесмени ,подсигурени от вагнеровци осъществяваха безпроблемната контрабанда.Американците и за това изпържиха почти полк вагнеровци,барабар с техниката им .Били са предупредени,ма нали са големата работа,та дадоха фира!Един от оцелелите разказва че накъв АД не си е представял и в най -лошите предчувствия!
  • 28 истината е точно там

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Грешиш. Русия също ги пази, а въпросните касапи/убийци са от израел. ИДИЛ е 100% тяхно творение съставено от техни "военни". Евреи клаха онези невинни деца пред камерите. Русия и техните "примирия" имат за цел смяна на контингента от касапи от израел - новите сменят старите. Просто е като боб. Малко са сайтовете отразяващи реалността в Сирия, а за телевиите няма какво друго да кажа освен под-логи!
  • 29 бай бай овцебици

    0 0 Отговор
    До Бай Путин! Чувал ли си, че ум царува, ум робува, ум патки пасе! За напредналите от свитата на вожда - подменете "ум" с "овцебик"! Честито на успелите овцебици!
  • 30 мислещ

    0 0 Отговор
    КОЙ ЗАПОЧНА ТАЗИ ОТВРАТИТЕЛНА ВОЙНА И ЗАЩО НЕКА СИ ЗАДАДЕМ ТОЗИ ВЪПРОС И Е ЯСНО КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТЕЗИ ЖЕРТВИ. НО НИ Е САМО МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ И ТОЛКОВА НЕ ЗАВИ СИ ОТ НАС.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания