Last news in Fakti

10 Август, 2019 08:14 2 584 3

Китай обвинен в задкулисни игри и умишлено разпространение на невярна информация

  • тайван-
  • китай-
  • дезинформация-
  • задкулисни игри-
  • посредници-
  • медии-
  • новини-
  • избори-
  • социални мрежи

Тайван излезе с нови обвинения срещу Китай, в които твърди, че Пекин е наел местни „агенти“ да водят дезинформационна война, имаща за цел да разклати позициите на действащия на острова лидер и да повлияе на обществените настроения.

Тайванският институт за научни изследвания в областта на сигурността и отбраната излезе с доклад, в който се посочва, че Китай използва отделни жители и посреднически организации за изпълнение на мисии, разчитайки на свои контакти, създадени в резултат на дългогодишни усилия за инфилтрация.

Институтът предупреждава, че религиозните организации, различни общности и селските управници са особено подвластни на влиянието на Пекин.

Китай разчита на „фалшиви новини“, които да бъдат изпратени на неговите „посредници“ в Тайван. Последните на свой ред има задача да разпространят информацията в социалните мрежи и онлайн форумите, наблягайки върху платформи, популярни сред младежите и гласоподавателите.

Един неотдавнашен пример за такава „фалшива новина“ бе, че президентът на Тайван Цай Ин Уен е издала инструкция за отпускане на около 31.8 милиона щатски долара за финансиране на радикали в Хонконг, но е отказала да финансира здравните реформи на Каосюнг и да се бори срещу треската Денга, просто защото кметът на града е избран от опозиционната партия Гоминдан, за да се изправи срещу Цай на президентските избори през януари.

Междувременно професор от отдела по криминология на Националния университет в Тайван откри, че многобройни онлайн информационни агенции и ПР компании, действащи на острова, получават „поръчки“ директно от Континентален Китай или чрез тези „посредници“.

От Съвета по въпросите, свързани с Континентален Китай отправиха сериозно предупреждение, че всички предприятия, сключващи договори с Китайската комунистическа партия, китайското правителство, китайските военни, частни компании или физически лица, ще нарушат закона и ще бъдат обект на строги санкции.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Бай

    5 1 Отговор
    Аха значи и так като тук. Хибридните дърдорковци нямат почивен ден.
  • 3 Груйо

    2 4 Отговор
    ККП в последните си издихания преди да падне от власт продължава с политиката на пропаганда, терор и дезинформация. Както се казва, преди да умре змията хапе най лошо.