Last news in Fakti

16 Август, 2019 16:12 1 363 1

Още един се прицели в поста на Меркел

  • олаф шолц-
  • германия-
  • ангела меркел

Финансовият министър на Германия възнамерява да се кандидатира за лидер на социалдемократите

Още един се прицели в поста на Меркел - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер на социалдемократите, включвайки се в надпревара за възстановяване на намаляващата популярност на партията, откакто тя влезе в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, като се позова на сп. "Шпигел".

"Готов съм да се кандидатирам, ако вие искате това", казал Шолц в телефонен разговор с тримата временни лидери на социалдемократите. Според "Шпигел" никой от тях не се обявил против.

Евентуална успешна кандидатура на Шолц за лидер на социалдемократите би донесла повече стабилност в несигурната голяма коалиция на Меркел.

Вестникарската група Ер Ен Де цитира източници от социалдемократите, според които Шолц иска да остане финансов министър, въпреки че възнамерява да се включи в надпреварата за лидерския пост на партията. Съобщава се също така, че той планира да се кандидатира в дует с жена, подражавайки ръководния модел на Зелените, които имат двама лидери.

Финансовият министър е най-изтъкнатият кандидат, възнамеряващ да се включи в надпреварата, след като Андреа Налес се оттегли от лидерския пост на социалдемократите през юни. Проучване наскоро показа, че Шолц е вторият най-предпочитан политик от германците за следващ канцлер.

Над 10 кандидати се очаква да се включат в надпреварата за лидер на социалдемократите до края на деня. Повечето от тях са сравнително неизвестни фигури, а някои планират да се състезават съвместно в двойни кандидатури.

Вътрешният министър на провинция Долна Саксония Борис Писториус и министърът на интеграцията на Саксония Петра Кьопинг са заявили намерение да се кандидатират. Очаква се заместник-лидерът на социалдемократите Ралф Щегнер и председателят на партийния комитет за основните ценности Гезине Шван също да обявят официално, че се включват в надпреварата.

Още един се прицели в поста на Меркел

Сред двойните кандидатури са държавният министър за Европа Михаел Рот и Кристина Кампман, която е депутат в провинциалния парламент на Северен Рейн-Вестфалия.

Депутатите от Бундестага Карл Лаутербах и Нина Шер също ще се състезават в двойка.

Намерение за участие в надпреварата са заявили още вицепрезидентът на партийния бизнес форум Роберт Майер и бившият депутат от Бундестага Ханс Валов.

Срокът за регистриране на кандидати е до 1 септември.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    1 0 Отговор
    Браво
Новини по държави: