19 Август, 2019 15:06 7 594 110

В Русия недоволстват от промяната в българските учебници

  • русия-
  • история-
  • българия-
  • учебници-
  • комунизъм

ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм

В Русия недоволстват от промяната в българските учебници - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат пренаписани. По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пише официалният печатен орган на Правителството на Руската Федерация „Российская газета“, предаде "Фокус".

Става въпрос за пет пособия за десети клас на няколко издателства, които бяха върнати за доработка в началото на лятото. С инициативата за преразглеждане на учебниците излезе професор Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, както и журналистът Христо Христов, който влиза в комисията за новите учебници.

За повод послужиха уж постъпили в комисията „обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия“. В тази връзка е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и икономическите кризи, предизвикани от големия външен дълг. В отговор в българското издание „Рикошет“ се появи статия със заглавие „Кого заблуждавате, господа“.

„По всичко изглежда, че управляващата партия ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм. Министърът на образованието Красимир Вълчев похвали „гражданската позиция“ на дейците от Американския университет“, се казва в материала. Авторът Вилиана Христова отбелязва, че в новата учебна програма по история за десети клас историята действително е представена „въвеждаща в заблуждение манипулативна и тенденциозна“ позиция. Цяло поколение бащи и дядовци са записани като престъпници. Младите хора не разбират, че България е била сателит на Хитлер, че българските партизани имат принос за победата над фашизма, че Москва не е изоставила българите, които след 1944 година вземат страната на Червената армия.

В статията се казва, че младото поколение няма да бъде информирано за мащабната програма за индустриализация, в хода на която ръстът на промишленото производство възлиза на повече от 22%. При социализма България стига световни показатели в селското стопанство и в строителния сектор. Въведено е безплатно здравеопазване и образование. Всички българи си купуват апартаменти, а сега това може да направи само 10% от населението. „Учителите ще вият от негодувание заради новата учебна програма. Но едва ли ще се осмелят да възразят, защото веднага ще бъдат причислени към „червените ренегати“. Това е положението в България със свобода на съвестта и с учебниците, от които половината история на страната е изхвърлена“, заключава авторът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone оригинал

    94 47 Отговор
    "ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм" - ГЕРБ са дупедавци на Перуката! :(

    Коментиран от #6, #30

  • 2 Бау

    118 74 Отговор
    И защо в Русия си въобразяват, че могат да казват какво и как да се учи тук?

    Коментиран от #43, #71, #108

  • 3 El chochone

    41 14 Отговор
    Ел ЧоЧоне апелира за суверенитет и повече дружба с ЕС и Русия! ;)
  • 4 Даммммм

    58 37 Отговор
    Абе то и ние недоволстваме-ама Тиквочите са като в консерва-нищо не ги плаши....И май наистина е време за лопатата у главЬта-в случая в тиквата...
  • 5 Нео

    108 34 Отговор
    Защо руснаците не ни върнат откраднатите архиви, че по-ясно да се види кой е бил фашист и кой комунист и какви са ги вършели!

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Логично е

    27 25 Отговор
    Във великите държави историческите оценки не се сменят диаметрално през 30 г.
  • 8 Чичо Ангел

    80 43 Отговор
    Искам си Москвича, телевизора Темп, хладилника Зил, дядо мраз и ако може някоя Наташка - гола. Искам да нямам право никъде да пътувам и на бригада да ходя и в армията 2 години камъни да пренасям безсмислено. И малаткастьй , серпастьй советский паспорт искам. И КПСС, БКП да ми дават наклон на ............/ нищо , че вече не става/. Аман от идиоти.

    Коментиран от #78

  • 9 булгаристан

    43 81 Отговор
    Значи какво казвате булгаристански говеда? " Комунистическият режим е престъпен, а тези който избиха седем невинни дечица от Ястребино са герой и жертва на комунистите и ще им издигнем на тях и други убийци паметник в самият център на София"? Булгаристанци вие замисляте ли се в какви изроди сте се превърнали и накъде отивате? Направете и на Хитлер един паметник бре боклуци.

    Коментиран от #15, #85, #99

  • 10 onq s konq

    74 34 Отговор
    Русия НИЩО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВИЛА И НИЩО НОВО НЕ Е НАУЧИЛА.В случая поради СТАРЧЕСКО ПЛИТКОУМИЕ си въобразява че живеем в миналия век,когато имаше СССР и че САМО С ПОГЛЕД определяше действията на България...Но...,така е ,когато във "Великата страна на Ленин"няма пари за лекарства...

    Коментиран от #45

  • 11 Boxer 3.0

    65 13 Отговор
    Всичко което комунистите казваха за комунизма, беше лъжа. Всичко което ни казваха за запада, се оказа истина...
  • 12 Фриман

    52 58 Отговор
    Трябва да се затвори този Америкнски университет, щом искат да променят историята на България! История си остава история и не трябва да се променя! Нека да работим със факти и нека всеки за себе си определя било ли е добре или лошо по онова време! Не на промиване на мозъци с тъпи амерски пропаганди!

    Коментиран от #14

  • 13 Руските свине

    64 38 Отговор
    Е най-добре да си гледат мръсната руска кочина и да се тревожат единствено да нея.
  • 14 Българин

    53 31 Отговор

    До коментар #12 от "Фриман":

    Самата статия е пример за руски фашизъм и българофобия бе путлераст. Пълна е с лъжи и полуистини по гьобелсов тертип и единствено национални предатели и безродници могат да се възторгват от нея.

    Коментиран от #70

  • 15 Само питам

    50 22 Отговор

    До коментар #9 от "булгаристан":

    Има ли по продажна и гнусно същество от доброволния роб на руските роби?

    Коментиран от #31, #54

  • 16 Комуниста

    45 23 Отговор
    Да напишат как БКП 1989г остави дълг от 8 милиарда $ и имаше да събира 6 милиарда от Ирак и Либия и да напишат как демократите съсипаха икономиката 2007-2001 и как напрупаха дълг към 2019 г. 50 милиарда за 30 години!!! Да напишат как герберастите отмъкнаха 100 милиарда € от раздути поръчки за периода 2009 - 2019г.!

    Коментиран от #101

  • 17 Знам знам🙄

    25 20 Отговор
    Тц тц тц. Еоа тва вече е нагло. Беше ли диктатура? - Беше яко Другарю да те ее.... Тъй де обичам. Беше неква много странна история. Никой не седеше без работа ама и никой не седеше гладен. Който крадеше ядеше яко тоягата. Имаше смъртно наказние и за душмани изнасилвачи убийци и педофили. Ама имаше и за дедо Стою с десетте вица за магнетофона и комунистическата партия. Не заключвахме вратите щото немале кво да но откраднат. Верно от чисто хуманна гледна точка комуниьма е в светлинни години пред демокрацията ама от практиката..... Ми то не може разни цървули с имена като Пеко Таков, Дако Маков и Цола Драгойпева да са ти културо определящи и да очакваш некво божествено развитие. А слабите духом властват с насилие. ЗАКОН НА ИСТОРИЯТА. Та нека сме откровени. Няма перфектна ситуация. Но от мои лични наблюдения тая социална система е единствено адекватно приложима за горе долу сносен живот на масите. Еей го най големия представител на социал каоитализма са САЩ. Да избием ония другите негри за да има помощи за наште негри.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Другия с коня

    51 24 Отговор
    И в Полща ли имаше фашизъм,и в Чехия,Унгария,Сърбия ....Всички ОКУПИРАНИ от Червената Армия държави бяха Ограбени от руснаците .Частната собственост разграбена.Банковите сметки и трезори опразнени.Избити капиталистите.Червените Престъпници 30 години след Геноцида над половин Европа продъллжават да са Нагли и безочливи.....Трябва да ви съдим за престъпленията в Родината ни....
  • 20 Бай Яни

    46 18 Отговор
    Руснаците първо нека ни върнат Бесарабия, 2 та милиарда долара изнесени от България през 1945г от пенсионият фонд на България, да си ни върнат изнесените мошности за самолетите ни ЛАЗ И ДАР. И ЕДИНИЯТ ТОН ЗЛАТО. А БКП Е руска терористична организация. Димитров, Луканов, Спасов Джуров, все руски помаци са.

    Коментиран от #75

  • 21 Комуниста

    22 37 Отговор
    Да напишат как на Александър Йорданов дядо му порутчик Йорданов разпорежда разстрела на 18 човека в село Ястребино от които 6 невръстни деца и как името на порутчик Йорданов виси на скверния паметник пред НДК.

    Коментиран от #80, #82

  • 22 Питагор

    18 37 Отговор
    Здравейте, братушки! Моля пуснете една Сибирска чума, която да ходи само по политици и най-вече гербери, седесари и депессарите, че малко да намалее теглото над клетия български фолк!??? От Африканската чума, в главите на БАБХ и ГРОБ, не останала кози, овце, свирни и диви свине в Булгериън. Веско Маринов каза, че родната Милиция ни пази, но не ни опази от ГРОБ и другите ни душманите.Ако ви е мила майка България, пускайте Сибирската чума и да се спасим от Боко ефенди и другите ни душманите. Плийс, братушки, плийс!!!! Иначе и българи и язовци няма да останат тук.

    Коментиран от #25

  • 23 НАТОфоб

    10 13 Отговор
    Местя си го.... Моите внучки учат по други учебници в друга държава.....
  • 24 Отечествен Фронт

    24 39 Отговор
    МРЪСНИ ФАШИСТИ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ЩЕ ПИШАТ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ СОРОСОИДИ ФАШИСТИ СЛУГИ НА НПО ЩЕ ДАВАТ ОЦЕНКА НА СОЦИАЛИЗМА!
  • 25 Българин

    32 17 Отговор

    До коментар #22 от "Питагор":

    Абе с тия изказвания ни караш да пуснем един ЗЗД, който да ни избави от русофилите!

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Станчо

    27 7 Отговор

    До коментар #5 от "Нео":

    Защото и те са крали, убивали, изнасилвали- даже бомбардирали наши градове 1941 което уж се крие...
  • 28 Радой Ралин

    40 20 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.
  • 29 Алексей Сергеев

    39 18 Отговор
    За каква социалистическа индустриализация, селско стопанство, какви световни показатели постигнахме, какво здравеопазване имахме, за какви панелни апаартаменти плащахме и чакахме с години? Само ЗА СРАВНЕНИЕ, ПОБЕДЕНА ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ къде бяха, и какво постигнаха без братската , социалистическа, съветска помощ през 1989 г. ПЪК И СЕГА КЪДЕ СА ГЕРМАНИЯ-ПОБЕДЕНАТА И РАЗРУШЕНАТА И ПОБЕДИТЕЛЯТ- РУСИЯ
  • 30 НО НЕ И

    33 13 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone оригинал":

    НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ! БСП НИ ПРЕДАДЕ В РУСКО РОБСТВО, А РОДИНАТА НИ БЕШЕ ПРЕВЪРНАТА В КОНЦЛАГЕР ЗА САМИТЕ НАС !
  • 31 булгаристан

    11 29 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Значи ти булгаристанец нямаш нищо против да си американски роб, но коментираш "руските роби"? И те са същите булгаристански роби като теб. Някой да ги освободи, да ги пази, да ги храни и да им дава работа на готово в чужбина.

    Коментиран от #33

  • 32 Borislav Popov

    33 14 Отговор
    Рушийка да си гледат техните учебници. Българските да ги оставят на България. И комунистическия режим Е ПРЕСТЪПЕН. Убили са повече хора и от нацистите.

    Коментиран от #91

  • 33 Само питам

    33 18 Отговор

    До коментар #31 от "булгаристан":

    Българите не сме роби, руска подметко. И ако тук ни ти харесва заминавай в Рашастан и не обижда повече България. .

    Коментиран от #35

  • 34 Питагор

    17 17 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Да пуснете закон за ЗЗД??? Че вие нямате мозък да разберете какво е държавата, а само да крадете лъжете и прецквате българите, ти цял закон ще напишеш??? Това да не е мачле с Бистришките тигри? Че вие не можете опазите българи от мутри и битови банди хем имате 58000 послушни ченгета и 28000 военни, ти искаш цял закон да напишеш за защита на държавата? Това да не са предизборни герберски лъжи? Аз ако имах подчинени 80000 ченгета в тая държава жив вандал нямаше да има, бе фукльо? А вие ги хрантутите. Щял да защити държавата??¿???? Това е виц. Вие не можете един Дилянчо наказа и Винету заради престъпленията им, цяла държава ще защитите? Ти бълнуваш. Измий си очите!

    Коментиран от #36

  • 35 булгаристан

    17 31 Отговор

    До коментар #33 от "Само питам":

    Как да не си роб бре булгаристанска тъмна душицо? Не виждаш ли че от залъка ви взимат новите господари. При руснаците поне плюскахте без пари.

    Коментиран от #37

  • 36 Българин

    26 8 Отговор

    До коментар #34 от "Питагор":

    Каквото повикало това се и ободило. С тия вопли и копнежи ще ни предизвикате да вземем мерки. Защо не се изнесете овреме за матушката да не се наложи да бягат през Сърбия?

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Наблюдател

    30 9 Отговор
    Антибългарската, продажна и предателска същност на русофилите проличава най-ясно от реакциите им на подобни материали публикувани в руските СМИ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Съвременник

    12 18 Отговор
    Не може едни политически виждания да бъдат налагани в учебниците като установена академична история, това го е имало при соца вече, и сегашните показват, че с нищо не са по-добри, а дори са и по-зле в редица отношения.
  • 41 грух

    10 15 Отговор
    ДОЛУ ГЕРБ !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Patriot

    14 19 Отговор
    Който забравя миналато,няма бъдеще!
    Имало е диктатура на БКП,след падането и какво е?Народа по-добре живее,пенсионерите вземат страхотни пенсии,медицината и образованието са напълно безплатни.Ще дойде време,като бъдещите поколония ще осъждат времето сега!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Илия Бешков

    25 7 Отговор
    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?
  • 47 Питагор

    16 25 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Чуй ме, фашистче самовлюбено! Държава не се пази от лейки като твоята. Пази се от разумни същества, а не Банкянско пожарникари и физкултурни и. И закон да напишеш, ти и подобните ти затриват е България. Аз вярно уважавам Русия и не харесвам агресията срещу нея, но това не ме прави руснак и небългарин. Искам да ти кажа нещо, което да запомниш: спрете гробави и депессарите да геноцидират българите! Оправете законите да могат да работят дребния бизнес,а не едрите връзката само! Защото и 1000000 самолета да имаш, няма да опазиш България, като си и враг. И гледай да схванеш, че тази държава е България и трябва да защитава и просперират българите на първо място, а не Соросоидите и гета! А ако така обезлюдяване България от българи, един ден ще я унищожите вие тази държава. Тогава вие ще бъдете изтрити за час от географията..
    Това трябва да схванеш, че вие унищожавате България.

    Коментиран от #49, #52

  • 48 Истината

    27 13 Отговор
    Руската история е на фалшивата в света. И понеже руснаците постоянно я променят според моментите си интереси сред историците и се носи славата на "Държавата с непредсказуемо минало"! Така, че руснаците са стоят по далеч от нашите работи.
  • 49 Баба Ванга

    23 11 Отговор

    До коментар #47 от "Питагор":

    Ти си руска подлога за, която лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм. Ти и подобните на теб сте вредни да България. А колкото до фашизма, най-големите фашисти днес са в русия. И ти ги защитаваш. А, че не си българин не си, щом за теб руският имперски интерес е над всичко.

    Коментиран от #53

  • 50 Гост

    27 9 Отговор
    А в тая Газета, споменава ли се някъде сумата от 133 280 719 447 лв. (сто тридесет и три милиарда двеста и осемдесет милиона седемстотин и деветнадесет хиляди и 447 лева с които е “олекнала” България благодарение братския съветски солдат? И за това ли трябва да сме им благодарни?
  • 51 Баба Ванга

    24 6 Отговор
    Скоро в Москва бирата ще струва 5 юана!
  • 52 Българин

    25 10 Отговор

    До коментар #47 от "Питагор":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #57

  • 53 Питагор

    9 24 Отговор

    До коментар #49 от "Баба Ванга":

    Аз не съм подчинен на руски директиви. И зная, че навред има и добро и зло. Искам България и свестните българи да са добре на първо място, но и всеки по света, който НЕ НИ ПРЕЦАКВА!!! Тоест не желая злото и на свестни американци, руснаци, германци, турци, цигани...., но на свестните хора, а на тези, които ни прецакват включвам ибългари, мразя. Затова и съзнавайки, че САЩ не са по-добър модел, но оплюват и атакуват Русия, аз морално подкрепям Русия, защото е атакувана от алчни апетити, а не за да и помогнат. И тези, които го правят са ПИРАТИ, ходят нападат грабят по света. Не напразно и емблемата на кукловодите елит е ,,Череп и кости,,. Да ти е познато от есесовските ,,Мъртвешки глави,,, от Карибски пирати и други? Не можете опази българите и България. Аз нямам път към Русия, моят път е към Свободата, през освобождението от тленната ми окова. Но да се дупките на Череп и кости и да плюете Русия е ГАВРА с миналото, дедите и доброто на България. А това е разруха, не защита на България . Като не разбирате нещата, къде сте тръгнали закони да гласувате?
  • 54 Дали

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Не разбира се, неслучайно русофил и педофил са синоними
  • 55 11ап

    4 0 Отговор
    ,,ХВАЛИЛИ БОГА, ТЪПКАЛИ ДЯВОЛА"
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Питагор

    8 20 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Русофил не означава българи размер, американо фон и други. Чисто и просто мразя русофобите, защото оплювате и отричате цяла една страна, Русия, а Дънов и Ванга и други са свързани с Бялото братство там, тук и по света. Аз не съм и Дуъндиист, но уважавам свестните хора, те са стойностни. Вие русофобите сте полуграмотни, често и платени клакьори, разсипали България. Но се пишете патриоти. Аз не искам да сме подчинени у наРусия, а да сме в приятелски отношения, а вие искате да сме слуги на Запада. Кой е по-добрият, з или вие?

    Коментиран от #59

  • 58 Търнър

    24 7 Отговор
    Червените утрепки дадоха Македония на тито те червената сбирщина крастави кучета избиха в лагери над 250000 без съд и присъда.Комундетатс владееха половината свят с най много ресурси а от некадърност се разпаднаха. Кво ми ги хвалите стегнете си куфарчетата и беш към Куба и Венецуела да си припомните великото ви минало.Пиянки до която и държава са се докоснали само мизерия и купони и дажби. Бкп изби борците за Българщината в Македониа. Това си е исторически факт.

    Коментиран от #72

  • 59 Българин

    23 7 Отговор

    До коментар #57 от "Питагор":

    Винаги съм повтарял на руската измет, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #69

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 262

    23 3 Отговор
    И от кого ни е "освободила" червената чума 44-та,след като в ония времена България е била свободна държава .

    Коментиран от #68

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 az#ЛибераленКрах

    5 17 Отговор
    На ГРОБ времето му изтича, а с това изтича и времето на пещерния антикомунизъм! Просто защото той вече не се продава и от него не може да се живее, така както някои го правиха цели 30г.
  • 65 Валери

    21 4 Отговор
    Ами не само е престъпен за България, ами и в цяла Европа. Освен с прословутите си лагери на смъртта, като се почне от Русия и се стигне до Източна Германия. И още един факт радиацията от чернобил разболяла милиони човеци в Русия и европа, и която и занапред ще разболява. За нищо не стават, режима им сами се разпадна, а владееха територия над 3пъти по голяма от САЩ.
  • 66 Адолф Хитлер

    18 4 Отговор
    Американофил ли съм?Да,такъм съм и мисля,че да си американофил е нещо добро.Защо ли?Ние Американофилите харесваме Америка,защото това е много добре организирана,структурирана държава.Баща ми е ходил в Америка 1941 година и е останал впечатлен от САЩ.Това е нормално.Старата Америка беше пример за подражание,както и старата Германия и старата България (1876-1944). Американофилите нямат нищо общо със соросоидите.Самите американци дори са най-големите фашисти и расисти и ненавиждат Сорос и неговите идеи.Живял съм 15 години в САЩ и знам какво е мнението на хората.Избора на Доналд Тръмп мисля че беше още по ясен,че американците искат старата Америка,която беше с европейско население,Америка,която не козируваше на Израел и т н.
  • 67 Адолф Хитлер

    16 8 Отговор
    Явно хората не разбират защо комунизма е престъпен.Аз ще ви обясня.Комунизма е престъпен,поради следните причини: Правото на глас и на мнение не съществува,ти нямаш своя собственост,а всичко е на държавата,толерира се и се насърчава интернационализма,който е продукт на ционистите,които са слуги на Сатаната и имат една единствена мисия-УНИЩОЖЕНИЕ НА ВСИЧКИ РАСИ,КАТО СЕ СМЕСЯТ ПОМЕЖДУ СИ.За България пък,комунизма е още по-престъпен,защото комунистите ликвидираха България,която нямаше колонии,но беше по развита от Холандия,Португалия и Испания.Да не говорим,че България тогава няма Добруджа (тоест нашето селскостопанство е доста по слабо развито,поради липсата на плодородната Добруджа). България имаше 3200 танка,само със 100 по-малко от Великобритания, България произвеждаше Месерщмиц и други немски неща,а немците мигрираха и идваха да живеят в Царство България(включително и баща ми Ханс Бартелс).Комунистите обаче потъпкаха този рай,наречен Царство България и създадоха васална НРБ,която по заповед от Москва и Белград създаде македонската и татарската нация,а българите в беломорието,Северна Добруджа и т.н. бяха обезбългарени,отново със съдействието на комунистите.Само като за край на текста,ще помоля комоноидите да не ми пишат глупости като баничка за 10 стотинки или боза за 5 стотинки,защото съм живял по онова време и висях на опашки по 1-2 часа само и само за един хляб и едно мляко.
  • 68 Факти88

    19 6 Отговор

    До коментар #61 от "262":

    Като Гърция е била свободна България тогава. Ама не червените пиянки ще ни освобождават. Един факт да спамена-Тогава по това време запада взима под крилото си Гърция а ние сме с червените водкаджии. В сегашно време Гърция е по богата държава от България и с повече територия и население. Да ама по комунистко се строили заводи да ама с плащане на стотинки на час и работа за петилетки и тупане по рамото само в тези заводи. И 3-те милиона Българи отвратили се от комунистическата система го доказаха като напуснаха89-90г.
  • 69 Питагор

    7 18 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Като казвам, че неграмотници сте на власт тук и затова измира България, не лъжа . Ето, даже не знаеш какво означава ,,русофобите,,. Да ти го разясня на герберски та лейка: ,,русофобите,, произтича от две думи ,,Россиан,, и ,,фобиа,,,което в превод обединено означава ,, фобия от руското, омраза към руското, страх от руското, неприязън към руското...,, И ако бях шеф щях да ви изритам всички гербери и депессарите и седесари да бачкате в производството, а не да крадете пари от бюджета и фондове и контрабанда. И бесепарите елит също. Как ще направите добър закон, справедлив, като сте все Калинки???? А,,русофил,, произтича от сбора на ,,Россиан,, и ,,фиеле,,, тоест ,,много русско, руски почитател, приятел, ,,. Ей, отивайте си гробави по физкултурните салони, стига сте мачкали българите! Че и закони ЗЗД щели да пишат, а не знаят какво е държавата? Ужас! То затова България измира, щото сте законодатели неграмотни антибългарски.

    Коментиран от #73

  • 70 Да ама

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    народ без история,е като дърво без корен. То не че вече не останахме само пънове засъхнали тук.

    Коментиран от #74

  • 71 Гласът на съвестта

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бау":

    "И защо в Русия си въобразяват, че могат да казват какво и как да се учи тук?"

    И защо в САЩ си въобразяват, че могат да казват какво и как да се учи тук?
  • 72 Милев

    0 14 Отговор

    До коментар #58 от "Търнър":

    Ахаха Македония, кога е била Българска бе. Ние сме избивали тези, който пречат на режима.Нормално тогава бяха такива времената.
  • 73 Българин

    19 6 Отговор

    До коментар #69 от "Питагор":

    Погнусата от мръсната руска сволоч не означава страх бе руска подметко. Както вече ти обясних няма русофоби. Но има русофили. А русофил означава национален предател, безродник и антибългарин.

    Коментиран от #76

  • 74 Българин

    15 7 Отговор

    До коментар #70 от "Да ама":

    Но не и фалшивата русифицират история пълна с нелепици за 200 000 руски жертви проляли кръвта си за свободата на България и мита за "двойните освободители".
  • 75 Ами сметките на

    8 14 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Яни":

    тезгяха кой ще ги плаща или искаш безплатно. А за това да не излезеш през комина яко дим,или за това да не съществуваме като държава през времето от 45г. до 89г,като през това време е бум на строителство,индустриализация и промени в селското стопанство за по-добро. Всичко това се плаща бе момък недоносен. От последните 30 години се вижда до къде я докарахме,най-висока смъртност,корупция в челните места,кражби за милярди пак сме първи,намаление на населението челни позиции и т.н.Частното стопанство се разруши,миналата година избиха кози и овце,тази свине,преди това кокошки и крави и сега най-важното за на края,в скоро време сме на ред хората,та така с тази "демокрация" до това ни докара.
  • 76 Милев

    3 17 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Е та не е комунизъм, та да видиш тогава как ще ти затворя устичката, веднъж за винаги. Има човек има проблем, няма човек няма проблем, панимаеш.

    Коментиран от #81

  • 77 Иван

    15 8 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ има приет закон който обявява КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ЗА ПРЕСТЪПЕН!Щом ГЕРБ е АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ-ЗНАЧИ Е ПРОТИВ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА!Това е нормалното,но на мързеливия идиот и на селяндурите ходили на училище до трети клас не можеш да им го обясниш!Добрата новина е,че всеки ден по села и панелки-червените боклуци мрът от глад като мухи!До тридесеттина години когато тотално измрът тези поколения дето ДЪРЖАВАТА ИМ Е ДЛЪЖНА ЗА ВСИЧКО-БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА!

    Коментиран от #83

  • 78 незнайко

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо Ангел":

    Чичо Ангеле от кой етнос си за да си чичо ? Това което си написал сигурно си го чул от родителите си които са 1990 набор !!! Точно на такива като Вас разчита пропагандата и промиването на мозъци, ЗАЩОТО НЕ МИСЛИТЕ С ТЯХ !!!
  • 79 Теди беъ

    11 7 Отговор
    Защо външно не извика посланика да дърпа уши заради вмешателство във вътрешните работи на суверенитетна държава, или ги е страх да не ги гази мечка
  • 80 гост

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "Комуниста":

    Вярно си комунист,истината е някакво абстрактно понятие за теб.Нищо от това което си написал е вярно.Чети бе ,другарю комунист и не прескачай фактите!
  • 81 Българин

    16 5 Отговор

    До коментар #76 от "Милев":

    На русофилите ви се иска да се върне времето когато безнаказано можехте да храните прасетата с българи ама нали знаеш, че с тая мечта и ще си умрете.

    Коментиран от #92

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Питагор

    7 8 Отговор

    До коментар #77 от "Иван":

    Ще стане ,,европейска,, държава? Всички седерасг и гробави сте физкултурни и, май? България си е била на континента тук далеч преди да се пръсне ЕС. Излиза, че ЕС е станала България? Боже, върни всички Калинки в първи клас и ще ида на църква, обещавам!???? Тия Калинки унищожиха България.
  • 84 Питагор

    5 7 Отговор

    До коментар #62 от "Адолф Хитлер":

    Фюрер, не си прав. Славяни има готини. Чехи, поляци, Павликяни, фрусияни и други. Не бива да се обобщава за народи, твърде общо е. Какви полякини има само? Като поръчаш 2 халби. Биир и като викнат: Дженкуе, бардзо, пролет пане ....и ти подскача мустака. Хитлеристите станахте маша на глобалистите за световен Райх. И потрошиха куп невинен народ, флора, фауна, труд?????
  • 85 Ввв

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "булгаристан":

    Мършооооо,Хитлер заслуужава паметник,махаме тозии на Червивата сбирщина
  • 86 РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ

    17 8 Отговор
    Комунистическия режим не само ,че трябва да бъде обявен за престъпен ,ами всички негови наследници трябва да бъдат линчувани публично от народа а русофилтие да бъдат пребити с камъни или пратени в Сибир !
  • 87 Боримечката

    18 3 Отговор
    Тия бушмени утре ще искат и Левски Ботев Раковски да забраним защото не са искали миризлив Руски ботуш да стъпне в България

    Коментиран от #88

  • 88 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #87 от "Боримечката":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  • 89 Диамантената ръка

    18 3 Отговор
    Те я втасаха у Русия, та до българските учебници стигнаха. А що разпуснаха КПСС? Осраха пейзажа 1989, зарязаха ни въпреки вечната дружба, сега що така... Айде нема нужда.
  • 90 пппппп

    12 6 Отговор
    партията на хитлер е била социалстическа..така се е казвала..факт...руснаците ги е срам и че те са социалисти и измислят лъжата че Германия била фашистка и че те са воювали среще фашизма което е лъжа😂едни социалисти са убивали други социалисти..доста тролове още заблуждават хората с думата фашисти

    Коментиран от #100

  • 91 Крим

    14 3 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    "Социализмът се оказа едно недоносче..." - Т.Живков.
  • 92 селянин 1

    10 4 Отговор

    До коментар #81 от "Българин":

    Мелез..Жан Виденов,Станишев,Овчаров..и.т.н..все политици,учили в СССР,благодарение на тях..пиеш карлуковски хапчета,и то безплатни.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Бесен Язовец

    4 13 Отговор
    1933 НА ПРОЦЕСА В ЛАЙПЦИГ ХЕРМАН ГЬОРИНГ НАРИЧА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ МИХАЙЛОВ,, ТЪМЕН БАЛКАНСКИ СУБЕК А НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ НАРИЧА,, ДИВО ВАРВАРСКО БАЛКАНСКИ ПЛЕМЕ " Е ТОВА Е ОТНОШЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ КЪМ КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ 1933Г.ДИВО ВАРВАРСКИ БАЛКАНСКО ПЛЕМЕ!
  • 96 Игор Додон

    2 11 Отговор
    Няма повод за притеснение. На прага на новия век булгаристан ще е под 2 милиона, а в 23 век тези получовеци ще са останали в историята и тогава в Румъния и Сърбия ще пишат за варварите от югоизточните Балкани. Всъщност, на кого му пука за тази клоака?
  • 97 Дориан Попа

    6 5 Отговор
    А защо е допуснато присъствието на такъв посредствен университет?
  • 98 322

    13 7 Отговор
    Комунизма, е по-престъпен и от фашизма! Сталин, е избил повече съветски граждани, от колкото са жертвите във войната. Путин каза, че го оправдава, понеже такива били времената. Роби в имперска Русия, роби в Съветска Русия и така до края на света. Гордейте се с участта си!
  • 99 русофоб

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "булгаристан":

    Марш да онанираш пред портрета на Путя бе .
  • 100 322

    7 3 Отговор

    До коментар #90 от "пппппп":

    Има показани документи на НКВД, в документални филми, инструктиращи германците за конслагерите. Заради богатия си опит - разбира се.
  • 101 Сирил

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Комуниста":

    Да напишат ,как комунистите оставиха фалирала държава и как стоките ,които произвеждаха българските предприятия бяха непродаваеми.Как Русия ни изнудва за всичко защото енергетиката ни е 100% зависима от нея.Как милиони напуснаха комунистическата бърлога но никой не отиде в " освободителката" Русия.
  • 102 К К

    5 2 Отговор
    ГЕРБ измива срама на българската политическа класа, предавала интересите на България повече от 70 г. Писъците от Империята на Злото са доказателство за това. Следва бутане на ПСА-Моча! Но после, след постигане на пълна енергийна независимост от отколешния враг на свободна и независима България!
  • 103 1ссс

    7 4 Отговор
    смърт за БКП! Тея алкохолици да не ни се бъркат във вътрешните работи, а вместо това да си оправят радиационните нива, пожарите и живота на обикновения руснак
  • 104 Демократ

    9 2 Отговор
    Средновековният империалистически агресор се опитва да ни дава акъл???Като половината от населението му още не е достигнал стандарта на българите от Османската империя!!!
  • 105 Живко Йорданов

    7 3 Отговор
    Това че в България е бил постигнат някакъв успех в стопанството здравеопазването идр. по времето на социализма, не е заслуга на комунистите, а е заслуга на работливия български народ, който излъган от комунистическата олигархия е бил в период на ентусиазъм за постигане на по-добър живот. Само че по-горе в статията никой не казва за репресиите, лагерите на смъртта, за ограниченията на правата и свободите на гражданите, желязната завеса за да не се бяга на запад и какво ли още не! Социализма е черна тсраница от българската история и нашите деца трябва да знаят това. А за да го научат - трябва да е написано в техните учебници. Защото колкото фашизма беше престъпен, в същата даже и в по-голяма степен бе престъпен и комунистическия режим. Ако кажем обратното значи не признавяме че живеехме в един затвор наречен "Социалистически лагер".
  • 106 гост

    0 0 Отговор
    Я, "Българинът" пак изплува със специфичният си "аромат". Ако искаме да не ни е постоянно вмирисана цялата къща, следващият път ще трябва да подменим казанчето на историята с по-ефективно.
  • 107 Дочо

    2 3 Отговор
    Брях, голяма козяшка активност днес! Слънце не се вижда от намятани на амбразурата подлоги. Да не изоставате в тримесечният таргет за помия? Давайте, още малко и ще хванете бонуса!
  • 108 СЛАВА НА РУСИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бау":

    Имат право. Ние променяме историята!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания