Last news in Fakti

8 Юли, 2019 19:22 1 664 40

БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим

  • тоталитарен режим-
  • учебници

На 25 юни пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че новите учебници по история за десети клас не са утвърдени и са направени препоръки към издателствата да ги коригират

БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим - 1
Снимка: БГНЕС

Всичките нови учебници по история за десети клас, включително и най-високо оценените, имат нужда от пълна преработка. Това каза в Националния пресклуб на БТА Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН, който е и автор на частта от учебника на "Булвест 2000" по история за десети клас, която е от Освобождението през 1878 г. до 1944 година.

"Истината е такава, разбира се, че и в сегашния си вид тези учебници могат да изпълнят задачата си. Не мисля, че те ще подкопаят националното самочувствие на българите, и не мисля, че те ще оневинят комунистическия режим или ще го изкарат по-черен, отколкото е бил", заяви Поппетров, цитиран от "Дир".

Той каза за учебниците, че "не са съвършени, не са както трябва, може би, но това е, ако имате много високи критерии". Аз съм написал текст, който също не мисля, че е най-добрият текст, който можех да напиша. Имах огромни дебати пред самия себе си - как да изразя някои неща в програмата, която е зададена, като МОН е принципалът, който я задава. Директно към всички учебници бих могъл да имам някакви забележки - как е дозирано, защо е дозирано, коментира историкът.

На 25 юни пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че новите учебници по история за десети клас не са утвърдени и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Има пет проекта за нови учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 г., но срещу тях има възражения за начина на представяне на комунистическия режим.

Министър Вълчев припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас, която обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, коментира тогава образователният министър.

Историята на всяка личност, минала през даден исторически период, пази различна памет и спомени, а битката за историята е битката за истината в историята, каза проф. Нина Дюлгерова - преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" и в ЮЗУ "Неофит Рилски". Според нея във всеки един политически режим - дали ще говорим за България, за света или за империите, които определят историята, има "черни петна".

"Има и ГУЛАГ в Съветския съюз, има и Белене тук, има и концлагерите в нацистка Германия", коментира проф. Дюлгерова. Тя препоръча, ако влагаме емоции към исторически събития, те да не са свързани с омраза и ненавист към това, което е било преди нас.

Нищо страшно няма да използваме понятието "комунистически режим", защото то е влязло в българската историческа наука, както понятието "Възраждане", каза Николай Поппетров. По думите му, когато обаче се говори за лагерите при комунизма - трябва да се опише цялата ситуация, свързана със страха и със съдбата, да се обясни "кои отиват в лагерите и с каква цел ги пращат". Тогава ще се види кои са дисидентите и от кои среди са те, обясни историкът. Той обобщи, че за новите учебници по история е липсвал диалог - между историците, МОН и медиите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    19 19 Отговор
    Комуниститите трябва да бъдат заклеймени, че избиха интелигенцията. За останалото, че направиха държавата ни развита аграрно-индустриална страна, за това трябва да бъдат подкрепени. За 30 години"демокрация " я докарахме до там, че да внасяме над 90% от храната на трапезата си, че има пустеещи села, че няма здравеопазване, образование, че половината население се изсели от "демократична" България, която през споменатите 30 години се управлява все от идиоти - в момента от Тиквата.

    Коментиран от #9, #14, #28, #30

  • 2 А днешния режим?

    22 4 Отговор
    Той ще бъде ли оневинен!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 За новите учебници

    18 2 Отговор
    липсва най-важния диалог - с гражданското общество. Слушаме облъчени учени, на които не може да се има довериел

    Коментиран от #6

  • 5 Голям Слон

    4 2 Отговор
    "Предателството е въпрос на дата" :-) Какво повече да кажа? И има ли смисъл?
  • 6 русенец

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "За новите учебници":

    Какво гражданско общество в Булгаристан? Тук само селяни и софиянци, граждани няма!
  • 7 Българин

    10 29 Отговор
    КОМУНИЗМА Е ПО ЛОШ И ОТ ХИТЛЕРИЗМА, ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ, ПРЕДАЛИ НАРОДА НИ В РУСКО РОБСТВО, А ДЪРЖАВАТА НИ БЕШЕ КОНЦЛАГЕР ЗА НАС!

    Коментиран от #36, #40

  • 8 Гледач

    23 5 Отговор
    Но УЧЕБНИЦИТЕ ще оневинят турското робство. ТАКА ЛИ ПОМИЯРИ?
  • 9 Pompev

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Значи кат казваш че са направили "развита" и "аграрна"държава,тряя да кажеш и колко пъти земаха заем За да спонсорираt тва "развитие".Тряя още да каеш колко се крадеше и как се работеше. И ги лъжем че работим,те не лъжат че ни плащат-така ли беше?

    Коментиран от #12

  • 10 Pompev

    11 4 Отговор
    Обаче където се работеше,работеше се.Например в хлебозавода-лентата върви,не моеш да спреш.А и на мноо места в производството беше така
  • 11 Pompev

    5 9 Отговор
    Имаше обаче едни службици,като например охрана на труда.Кат назначат някой го инструктираш за 5 мин,даваш ръкавици и това е цялата работа. Тия службици обаче ги даaха на свой хора.

    Коментиран от #33

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Pompev

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    И на края за демокрацията.Тая демокрация е посткомунистическа,демек управлява се от бивши комунисти които не са научени на контрол и дисциплина,не спазват Закона и продължават да крадат,понеже няма контрол.има голяма разлика от улегналите демокрации-съгласен ли си ?
  • 15 Бесен Язовец

    10 4 Отговор
    Ти където работят в БАН са много евтини! Повечето са некадърници! Изключително сервилни подозрителни с подозрителна репутация Професори и професорки!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Pompev

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "русенец":

    Между другото да ти кажа че мазохисти като тебе могат да харесват комунизма и бай ти Тошо...

    Коментиран от #23, #38

  • 18 Pompev

    3 7 Отговор
    Свикнали да ги мачкат и с вилата на врата,а те да са подлизурковци и маши на по горните другари.Такива като тебе бяха слушалки и предаваха и брат си
  • 19 Pompev

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Taka e! + OT MEHE
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Pompev

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    За яденето да ти кажа-още от тогава почнаха да ползват ДДТ-та,Раундъп-и карате.А на ГМО просто сега му е дошло времето,иначе другарите първи биха го Ползвали
  • 22 Pompev

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    Кви са тия силни икономики дай да ги вим,мисля че не работиш за по силна икономика от мен

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 русенец

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Pompev":

    Какво имаш да виждаш? То даже и Гвинея Бисао има по-силна икономика от българската. Не каза как върви туризма тази година. Не те питам защо Фолксваген няма да правятзавод в България. Питам те защо никой не ще да ходи да го сурвакат по нашето бетономорие.:)))

    Коментиран от #27

  • 25 Pompev

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "русенец":

    А за Бойко гласувах и то поради мноо причини,кой е по добър от него да гласувам ,ти ли ?
  • 26 Pompev

    3 7 Отговор
    Ти един път го харесваш комунизма един път не,опрай си раздвоението момче,вгледай се в себе си и какво пишеш, да не та намера
  • 27 Pompev

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "русенец":

    Ако си ида септемврив Бургас щи кажа как върви,но вярвай винаги върви поече или по малко,ти от къде си ?

    Коментиран от #29

  • 28 Комуниста

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Кой ще заклемяваш бе потомък на предатяля Хаджипенчович!! Отрепки седрсарски и тем подобни бакшишлии.
  • 29 русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Pompev":

    До градския... в центъра има един заслон там живея

    Коментиран от #32

  • 30 Комуниста

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Коя инелигенция бе оная фашиската къде се лагаха за 10 райх марки на офицерите от SS ли?

    Коментиран от #31

  • 31 Pompev

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Комуниста":

    Абе и ти си прав,имало голяма експлоатация,но по тая логика дай да избием сегашните дето ни морят от глад с ниски пенсии и заплати
  • 32 Pompev

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "русенец":

    Да ве пиши Русе,ма мои си от Две могили ,мои си от Щръклево,Русенска област е голяма
  • 33 ГОШО

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Pompev":

    Да ,но изглежда за теб охрана на труда е като от "Мерака на чичо Дечо"
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 сори сорос

    5 2 Отговор
    Вече трябва де се учи и за "либералният и неолибералният режим" от 1990 до сега - как България умира бързо и сигурно, но най - важното е, че сега имаме в изобилие БАНАНИ!
    Ц е л о г о д и ш н о !!
    Бананите са по важни...от България.
  • 36 Тото Кратуно

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    болен Човечец си. Кой те избави от робството бе келеш.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ивелин

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Pompev":

    И Ботев е харесвал комунизма
  • 39 Да дааа

    0 0 Отговор
    И 500 г турско пресъствие.
  • 40 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Концлагер за крадците и потомците им който разсипаха държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове