Last news in Fakti

1 Септември, 2019 10:06 3 945 25

Новотни: 74 години мир доведоха до дисбаланс в икономиката

  • евалд новотни

В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем - натрупването на блага и дългове

Новотни: 74 години мир доведоха до дисбаланс в икономиката - 1
Снимка: EPA/БГНЕС, архив

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни предупреди, че наличието на три поколения без войни в Западна Европа е създало потенциално опасен дисбаланс в икономиката.

„Съдбата на вече 74-годишния период на мир неминуемо доведе до огромно натрупване на блага от една страна и дълг от друга“, заяви гуверньорът на Австрийската централна банка в интервю за Wiener Zeitung, цитиран от Bloomberg.

„В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем. Въпросът как ще го решим и без двата фактора, остава отворен“, допълни той.

Новотни, който е на 75 години и е роден по време на Втората световна война, се оттегля от поста в края на месеца след над десетилетие в Управителния съвет на ЕЦБ. В рамките на този период банката понижи лихвените проценти до рекордно ниски стойности и изпомпа трилиони евро във финансовата система в опит да стимулира инфлацията и икономическия растеж. Очаква се ЕЦБ да понижи лихвите отново на срещата си следващия месец.

Икономистите продължават да обсъждат въпроса защо толкова много стимули не успяват да стимулират достатъчно инфлацията. Междувременно стратегията на централната банка си навлече обвинения, че на практика ограбва спестяващите – позиция, която спечели особено поддръжници в страни като Австрия и Германия, и обогатява инвеститорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соросоид дебил

    43 5 Отговор
    И без това изчезваме, само една война ни е нужна! Тези джевдър-фашизоиди пак са немислили нещо!

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Ронин

    29 2 Отговор
    Четете Робърт Малтос преди 150 години ги е говорил същите тъпотии!
  • 3 Монгола

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "соросоид дебил":

    Каквото и да са измислили няма да мине, този път ще бъдат заличени напълно!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 анова

    22 0 Отговор
    Торбата с фокусите вече е празна никой вече не се връзва на еврейските номера
  • 6 robur

    25 1 Отговор
    краварите мечтаят за хубава война ама да не засяга тях както предишните две и най накрая да станат властелините на света
  • 7 раздайте партийни книжки

    16 5 Отговор
    ЛОША работа.ЛОШО нещо било човек да е толкова тъп,че да не се досети,колко ЛОШО нещо бил мирът!!!!Как можах!!Къде съм спал досега?Другарю австриец Евалд Новотни,а не сте ли ги мислили нещата в посока ''окради другарче'',в смисъл внедряване на истински автентичен социализъм с мираж към Развито Социалистическо Общество,народна власт,партийни комитети,ДЗС-та,ТКЗС-та,М-е К-е З-е С-ета,национализации и тем подобни още крути мерки,водещи до доказан разтеж и цъфтеж????А помислете,преди да драснете клечката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Яни

    7 12 Отговор
    💣☠️Трябва да си спретнем една воина, избива е комуняги те, Боко го пращаме на почивка в Себир. А Корнелия и компания, на 3 сенджир и в Анадола. Тогава ще се оправим.
  • 10 Коко

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Тая мисал не добре да ви минава през главите защото ще збъркате много и много бой ще ядете никой да не забравя че мужиците не са африканци или араби а с тая армия от джендарчета незнам докаде ще стигнете
  • 11 пловдив

    19 2 Отговор
    Днес,се навършват 80 години,от началото на Втората световна война.Нека на този тъжен за световната история ден,си спомним за загиналите и осакатени физически и психически милиони хора по целия свят.Интересното в случая е, как на този ден реагират фашизоидите от запада, които ни водят към псевдодемокрацията.
  • 12 Алфа Вълкът

    9 24 Отговор
    Боя го ядат винаги мужиците, 22,5млн жертви срещу 4,5млн срещу Германия и 1,5млн жертви срещу 0,5млн срещу Финландия. Но, има един проблем сега Европа е единна! И ЕС е с 520млн население! Раша ще яде бой, та недей си игра. 140млн Русия с 30млн мюсюлмани и 70млн очевидно монглоиди!

    Коментиран от #15, #16, #17, #22, #25

  • 13 CL500

    13 0 Отговор
    Е, той явно брои само световните войни. А след ВСВ имаше не 1 и 2 войни - Виетнам, Корея, Афганистан, Иран-Ирак, Израел срещу арабите, Ирак с Кувейт и после САЩ, Сирия..... И ако някои конфликти и войни са били по-скоро местни спорове, то други си бяха за баш икономически стратегии и цели - Ирак и Сирия са нагледните примери. Дисбаланс в икономиката - разбира се тук на 1во място се сеща човек за САЩ и предприетите войни от тях, съглашения и санкции, за да поддържат тоя дисбаланс, защото той е в тяхна полза и те ще се борят със зъби и нокти, ще дрънкат с оръжие пред всеки, който иска да им го отнеме.
  • 14 Бесен Язовец

    12 2 Отговор
    Плешивец, да му турат една каска и да пратят в Сирия да види как е на война!
  • 15 Комиците и приятели

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

    Много си т.п Саше.
  • 16 robur

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

    ха ха ха - мистър джендър един въпрос да не би ти ще си в първите редици срещу как ги нарече мужиците
  • 17 Алф

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

    Стане ли война ще ядат боя всички. Войната ще е силно разрушителна. Давай да опънем тия джендъри, че само с кол отзад не мислят за войни и оръжие? Че ще се прежалим заради мира, де?
  • 18 Чичо Уили

    7 0 Отговор
    Само преди няколко месеца финансови експерти, предимно български, вещаеха голямо покачване на лихвите. Какво се случи? Точно обратното.
  • 19 Чичо Уили

    4 0 Отговор
    Само преди няколко месеца финансови експерти, предимно български, вещаеха голямо покачване на лихвите. Какво се случи? Точно обратното.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина.
    Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
    Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата.
  • 21 Виновен бил МИРНИЯТ ПЕРИОД ?

    8 0 Отговор
    КАПИТАЛИЗМА е ограбване на слабия и концентрация на Капитала във Върха на ЕЛИТА. Та кой ще става кмет на София казваш ? КАПИТАЛАЗМА Е БИЧ за народа ! народа става излишен, ненужен, бреме което иска средства за препитване. А ДНЕС у нас не са в състояние и пенсии да осигурят та белким се отличил от съдбите на кравите пред яслите - колкото им хвърлят и туй то ! ЩЕ НИ ТРЕПАТ ! А аз мисля че Банкерите са за РЕДУЦИРАНЕ.
  • 22 Алфа Тъпак

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

    Първа Световна Война 1918- 17 000 000 жертви. Втора Световна Война -1945г. 50 000 000 жертви . Разлика между двете войни , около 20 години. 74 натрупани години , без Световни Войни , и същевременно натрупано оръжие , включая и много атомно такова. Та Трета Световна Война - 8 000 000 000 човеци , бълхи , кучета , котки , този път и кретените които я започнат , заедно с тях.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ояли се свине

    7 1 Отговор
    При всяка война, богатите стават още по-богати, а бедните измират като мухи! Този заслужава да го пратят за няколко месеца в Афганистан, например, или в Сирия...
  • 25 Алфа Ромео

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

    Не се излагай така, как мислиш не дай боже ще протече една съвременна война, според теб ще се бият с пушки и щикове ли...
Новини по държави: