Редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести, съобщи Лента. Това заявиха учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж.
Получените от тях данни сочат, че консумацията на ядки - лешници, бадеми, орехи, два пъти седмично намалява със 17 процента риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести в сравнение с похапването на ядки веднъж на две седмици.
Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки.
До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст. Били взети предвид възрастта, полът, образователният ценз, тютюнопушенето и физическата активност на участниците в изследването.
Авторите му отбелязват, че в съответствие с препоръките на Европейското дружество по кардиология ежедневната консумация на около 30 грама ядки свидетелства за здравословен хранителен режим.
През декември 2016 г. международна група учени оповести в сп. BMC Medicine, че ежедневната консумация на около 20 грама ядки е свързана с по-малък риск от рак или смърт вследствие на сърдечносъдови болести.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ventura
11:34 03.09.2019
2 диетолог
Коментиран от #3
13:42 03.09.2019
3 Катя
До коментар #2 от "диетолог":
20 гр по 30 дни са 600 гр ядки за месец. Чак толкова скъпо не излиза. А и като има желание човек може да си купи български ядки с черупка от пазара, които са по 7-8 лв килограма и да си ги изчисти сам, така доста по-евтино ще излезе.18:52 03.09.2019