Last news in Fakti

3 Септември, 2019 17:39 2 501 39

Турция увеличи вноса на газ от САЩ

  • турция-
  • газ-
  • сащ

Страната увеличава вноса на втечнен газ

Турция увеличи вноса на газ от САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Турция увеличи вноса на втечнен газ, съобщи агенция „Анадола“.

Статистиката е от първото полугодие на тази година. Новината е от Управлението за контрол и регулиране на енергийния пазар.

Отчетено е повишение с 14% до 7.136 млрд. куб. метра в сравнение със същия период от миналата година. Дялът на втечнен газ в местната икономика е нараснал до 30.6%.

Турция е увеличила вноса от Алжир с 37%. Вносът от Катар е съкратен с 34%.

Според доклад на министерството на енергетиката на САЩ Турция е вторият най-голям вносител на американски газ от Европа след Испания. Страната е намалила покупката на руски природен газ с 36%.

Регистриран е спад на вноса на синьо гориво от Иран.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 праз

    13 14 Отговор
    Що така уе калхозници?
  • 2 скора

    10 10 Отговор
    Императора ще рони сълзи.
  • 3 АМИИИ

    26 10 Отговор
    ВСИЧКИ ПРЕДПОЧИТАТ ПО ЕВТИНОТО ! САМО БСП НИ БЯХА НАТРЕСЛИ С ЦЕНИ ПО КУРСА НА ЗЛАТОТО, МОШЕНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ СА НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ !
  • 4 гост

    14 18 Отговор
    Ахахаххахахахах !!! Де са путиноидите да реват как сме щели да купуваме руска газ през Турция ??? Не познахте , американска ще е , хахахаххаххахах !!!

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    6 17 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И пак ще е два пъти по-евтин от руския боклук на цените на златото , хахахаххаха !!!
  • 6 Гледач

    14 2 Отговор
    ХА ХА УЖ СЕ КАРАТ ?А СИ РАБОТЯТ ЗАЕДНО .СМЕШКОВЦИ СА ВСИЧКИ
  • 7 Краси

    20 1 Отговор
    Турция купува американския газ на най-ниска цена от всички вносители на газ .
  • 8 гост

    13 19 Отговор
    И това е само началото !! Султанчето по стар турски манафски маниер изчака колхозниците да си закопаят тръбичките в морето и сега ще ги центри както си иска , докато почнат да му дават газ почти на себестойност , щото вече други потоци нанай , хахахха !! А тепърва строят още един терминал и се очаква скоро включването на Иран и Туркменистан в Южния газов коридор !!! Хората отдавна са казали , който гроб копае другимо , сам пада в него !! Та така и Путя , Украйна строи интерконектор с Полша , откъдето ще получава американски газ от полския терминал колкото за половината си потребление , а другата половина ще получи от собствен добив и от обратен транзит на север по трансбалканския газопровод , дето ушанките го "освободиха" !!! А Путя ще лапа мухи ще рони сълзи и сополи , хахаххаха !!!
  • 9 Инж Илич

    13 8 Отговор
    Язък за потоците Путин пак се прецака за пореден път

    Коментиран от #10

  • 10 Да да

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Инж Илич":

    Путкопотоците не трябва да спират! Нека има :D
  • 11 Borislav Popov

    5 5 Отговор
    Гледам нящо, руските подлоги и експертите по газови патоци, са кът под тази новина, чакат сигурно мацковските опорк да пристигнат по пощата.
  • 12 ФСБ

    10 9 Отговор
    Само болни плямпат тука. Американската гас е със 30% по скъпа от руската. Четете ве сороспии.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Каскет с радиация

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФСБ":

    Ти блядче това от Поглед Инфо ли го прочете или от Алфа тв Много си наивен да знаеш
  • 14 Червен Трол

    6 2 Отговор
    И сега кой ще ни даде париии.Кой,кой.Ма_ма им краварска ще ни уморят от глад бе.
  • 15 Коста

    4 1 Отговор
    Ко тана така тукинка малку нали Турски паток ,аркадаш ?
  • 16 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "ФСБ":

    Ти чакай да видиш къв ша го ядат със северните "потоци" , че там вече работата ще е на умиране , хахахха !!! Акциите са запорирани на 100% в Лондон , вече два състава на съда се произнесоха , че дължат на Украйна над 6 милиарда и се увеличават всеки ден от лихви и пропуснати ползи , а още не е почнал да се гледа последния иск , дето е два пъти повече пари !! Май тъкмо ще ги завършат и ще се окаже , че не са руски , хахаххаххахахах !!!!!
  • 17 Каскет с радиация

    9 2 Отговор
    Бах са в болшевика и аз чакам Путю газ да ни даде евтин
  • 18 пророк

    8 2 Отговор
    Сега ще ядат ракети - ту Искендер , ту Булава . Малко са жилави ама като за гладни стават
  • 19 НАТО ВЕЦ

    4 6 Отговор
    Боже колко много "щастлиФти" "гении". Дори без пари да получава Турция газ, вас какво ви топли?! Ааа, извинявам се, сетих се. Омразата към Русия. Доморастлият "демократ" най-обича ... да мрази. И какво от това? Руснаците пак ще си продадат газа. Кеф им през тръби. Кеф им втечнен. Който има акъл, ще щрака с пръсти, а "гениите" ще "носят" газ в кофи и ще го плащат "златен". Но важното е, че има стЪЛбилност.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 фиууу

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    Духи Духииии

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    Ша продават на баба ти тръ..ката , хаххахахха !!! Газпром обяви , че очаква за 2019 износа да падне под нивото от 2017 г , а за 2020 и господ не може им помогна , хахаххахах !!! Освен да го продават на себе си , да го пият вместо боярщник , тъкмо по-бързо ще се гътнат да не се мъчат , хахахахха !!!

    Коментиран от #23

  • 22 НАТО ВЕЦ

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "фиууу":

    Браво. Упражнявай се. Зимата не е далече.
  • 23 НАТО ВЕЦ

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Ти ако желаеш, продавай майчината си ... Колкото до руснаците, даже другарете хАмериканци купуват от тях, та не ги мисли. Мисли в кой джоб ще носиш газ за ТЕЦовете зимъска.

    Коментиран от #24, #25, #26, #27, #28, #29, #30, #33

  • 24 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Една от причините за успеха на терминалите за втечнен газ (LNG) „Ямал“ е, че международният консорциум, съставен от руската „Новатех“, френската „Тотал“ и две китайски компании, получава газа безплатно (!!!!!!!!!!!!!! Тоест Раша НЕ ПОЛУЧАВА от този проект и копейка , хахахаххаха ) , защото правителството казва: „Не искаме да плащате данъка за добив на природни богатства и данък за експертите, готови сме да ви дадем 12 години данъчна ваканция за останалите данъци“. Така че газът им е безплатен !!!!!!!!!!!

    Това, което е под земята, принадлежи на руския народ и на Русия, но щом бъде извадено, принадлежи на китайците, французите и на компанията „Новатех“, а тя също не е сто процента руска – големи дялове в нея има и „Тотал“, и четири други компании.

    Доста съм критикувал „Новатех“, но с пълното освобождаване от данъци, тя е много успешно търговско предприятие. Те вече заместват Газпром в някои от сделките в Европа. Първоначално казаха на г-н Путин, че ще доставят втечнен газ (LNG) на Китай. По време на телевизионно предаване Путин ги попита, как смятат да правят тези доставки, като се има предвид, че северният път е отворен само два месеца в годината. Отговорът беше, че това не е проблем, че са поръчали ледоразбивачи, ледоустойчиви танкери и т.н. Сега продават всичкия си газ в Европа !!!! Хахаххахахах !!!
  • 25 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Руският газ може би ще се насочи към Азия. Както знаете, няколко години обсъждахме тази ос и как Газпром ще стъпи там. Руският министър на енергетиката каза пред парламента, че знае, че газопроводът „Силата на Сибир“ изобщо не е търговски проект. В документите, с които разполагам – старото прединвестиционно проучване, се казва, че тридесет години няма да има никаква възвращаемост (!!!!!!!!!! ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ЗАГУБА ) . В него се казва на руски – „не окупается“ („няма възвращаемост на инвестицията“) при нито един сценарий, дори когато цената на петрола е 90 долара за барел – изчислили са и такъв сценарий. Щом това е добре, те казват: “Имаме девалвирала рубла, изчислявали сме с девалвирала рубла. Тя не е много добра валута, но пък изчислихме ръста на инфлацията, покачването на цените за труд, материали, оборудване, енергия и всичко останало. Това подкопава печалбата на компанията, получена за сметка на слабата рубла.“
  • 26 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Що се отнася до ниските цени на газа, аз мисля, че те ще останат ниски дълго време, така че забравете „Силата на Сибир“, това не е търговски проект. Той не е незаменим за Китай. Преди три години говорих с китайците и ги попитах – какво очакват от „Силата на Сибир“. Те отговориха, че това е решение за спешни случаи – ако политическото и военното положение в Тихия океан се влоши и не могат да получат всички планирани доставки на втечнен газ (LNG), тогава ще купят евтин руски газ, тъй като цената, която са договорили, не е много висока. Съгласно китайската стратегия, те предпочитат да внасят собствен газ. По тази причина станаха член на консорциума за втечнен газ (LNG) „Ямал“. Така имат собствен газ,
    БЕЗПЛАТЕН (!!!!!!!хахахаххаха) , взимат си го и си го доставят в Китай, без да е необходимо да договарят каквото и да било с доставчици. Същото правят и в други страни, например в Аляска .
    Второ, когато Газпром строи газопроводи, строителството се изпълнява от… ъм… изпълнители-приятели и бюджетът е двойно или тройно по-голям от обичайните бюджети за строителство на газопроводи. Китайците могат да ги построят срещу малка част от тази цена. Никой не иска да показва на света, че в сделките на Газпром с изпълнителите-приятели има корупция. !!!!!
  • 27 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Сега имаме само един тръбопровод. От самото си начало той е предвиден за 38 милиарда кубически метра годишно. Чакайте малко, тези 38 милиарда кубически метра годишно не са от началото на проекта. Как ще се получи това от едно разработено находище, което не може да достави повече от 25 милиарда? Не е възможно. Смятаме, че „Силата на Сибир“ ще бъде поръчан през тази година. Но ще доставя малки количества течен газ. Те не извличат нефтохимичната суровина от този газ, а само го изпращат в Китай и китайците са доста доволни от това. Планираният капацитет от 38 милиарда кубически метра годишно, според документите на Газпром, може да бъде достигнат към 2028 г., при това, ако разработят и други газови полета, не само едно газово поле, „Ковилта“. Така че забравете за огромния руски износ на газ към Китай. Газпром наистина е подложен на натиск. Имам цинично обяснение за действията на Газпром през последните няколко години – механизъм за прехвърляне на държавни средства в джобовете на частните изпълнители по договори. Това е основната дейност на тази фирма, когато тя строи ненужни газопроводи, като „Сахалин – Хабаровск – Владивосток“, без газ и без потребление – празен газопровод; когато строят „Силата на Сибир“, който не е търговски, когато строят „Северен поток“ и „Южен поток“, независимо, че съществуващата инфраструктура е достатъчна да доставя в Европа количества газ, двойно по-големи от пренасяните в момента. Те са напълно ненужни. Сега тези изпълнители казват:
  • 28 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Сега тези изпълнители казват: “Няма какво повече да правим с Газпром и ще осребрим участието си в този сектор, като продадем строителните си фирми на Газпром.“ ХАХАХАХАХХАХАХАХХА !!!!!!
    Това е същата схема, която руските олигарси, както казват, прилагат от години. Може би си спомняте фирмата „Сибнефт“. Няколко момчета придобиват тази фирма за 150 милиона долара, които заемат от държавата. След като 10 години капитализират фирмата и прибират печалбите й, я продават на Газпром за 13 милиарда долара.
    Ние, като консултантска компания, сме работили с хора, получили големи суми пари в брой в Русия. Става дума за T&K&BP. Може би си спомняте тази фирма – те продадоха бизнеса си на „Роснефт“ и взеха 28 милиарда долара за частта T&K. Те ни помолиха да им потърсим места за инвестиции. В Русия не можахме да намерим нищо. Имаше още няколко компании, които продадоха бизнеса си. Не можахме да им намерим нищо достатъчно добро и достатъчно скъпо в Русия. Затова мисля – това е интересна хипотеза – че може би тези изпълнители ще купят нещо, когато Газпром бъде разделен на части и ликвидиран, и бъде превърнат може би в компания за пренос на газ, в независим оператор, управляван от държавата, също като „Транснефт“ за преноса на нефт. Та, може би тези изпълнители ще купят някои много доходоносни парчета от Газпром, например на полуостров Ямал, където има добри изгледи за производство на втечнен газ (LNG). Тези момчета могат да станат новите собственици на стария Газпром,
  • 29 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Та ква стана тя , бе "товапищ " , хаххахаххахах !!! От Ямал ни копейка за Раша поне още 30 години ,ако въобще някога има , от Китай ни копейка за още повече , Газпром приготвен за ликвидация , хахаххахахха !!!! И ти ще ми плещиш за "руснаците" , хахаххахах !!! Искаш да кажеш "посранците" , хахаххаххах !!!!!

    Коментиран от #37

  • 30 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Аааа и забравих , от кой рече че купили американците ??? От Раша или от французи , китайци и двама трима руски играчи , от което за Раша файда йок , хахаххахаххахаххахахахха !!!!!!
  • 31 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    сега ще стане много интересно с турски поток.тръбата ако стои празна ще аварира!смях!
  • 32 Гъзопроводчик

    3 0 Отговор
    Сега от турската тръба ще си купуваме евтин Американски газ хи хи ха ха
  • 33 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Ааа и забравих да те успокоя за "зимъска" !!! Тръбичката с Турция си СТОИ !!!! Нали не си забравил ?? И е с капацитет 15 млд куб. , при положение , че на България и трябват 3 (три) , хахахаххах !!! И в секундата , в която по нея спре руския газ , на обратно ще потече американски , катарски , азерски и т.н. !!!! Да не говорим , че и тази с Гърция при Петрич си стои и вече е с капацитет 6 млд . куб. , откъдето и дойдоха последните две поръчки от терминала в Атина !!! Та кво викаше за зимата и за джобове , хахаххаха !!! Май единствените джобове ще са скъсаните на руските подлоги като тебе , хахаххахах !!!!
  • 34 тц тц тц

    5 1 Отговор
    Карлик пак го качиха на Виенското колело
  • 35 Изненадан

    4 0 Отговор
    Я гледай?Ми турския паток?

    Коментиран от #36

  • 36 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Изненадан":

    Турския поток от догодина го прекръстват на Туристически поток ,хахаха ! Щото става атракция за гмуркачи ! Даже може да му пробият десетина дупки , че туристите да гледат нагледно какво е въздух под налягане ,хахаха !
  • 37 ГАЗ 53

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Абе хоймане ако рашите врътнат крана .Европа замръзва -а с танкери за газ ша почакаш .ТЕЦОВЕТЕ -МИНАВАТ НА МАЗУТ И ТИ ИДВА ТРОЙНА СМЕТКА ЗА ПАРНО . А ЧЕСТИТО.

    Коментиран от #38

  • 38 Туто

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "ГАЗ 53":

    😉 С тоя филм вече не вървой -под 40 % доставя на Европа . А като врътне крановете ще яде муя ,нали се сещаш. Европа газ ще има
    и Израелския газопровод влиза скоро в действие . Огромни са израелските находища. За повече от 100 години могат са захранват Европа
  • 39 К Б Б

    0 0 Отговор
    Китай що ги броите за балъци . И те руския са го намалили до минимум ,а яко грухат американски . Всичките стратегии на Путин и Медведев се оказаха много скъпо струващи провали .
Новини по държави: