Last news in Fakti

23 Септември, 2019 15:20 27 698 89

Ново руско оръжие може да превърне САЩ в пустиня

  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • военни-
  • сащ
Ново руско оръжие може да превърне САЩ в пустиня - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 22 май 2018 г. руската подводница „Юрий Долгорукий“ се плъзна под вълните на Бяло море в Северния ледовит океан. Люковете на подводницата, разположени в горната част по протежение на корпуса ѝ, се отвориха и водата се изля в огромните ѝ резервоари. След няколко секунди започна нещо подобно на изригване на подводен вулкан.

Четири ракети с дължина дванадесет метра се появяваха една след друга от кълбата дим. За миг изглеждаше, че са на път да паднат обратно в морето, но след това горивото в техните двигатели се запали и те се издигнаха високо в стратосферата, пише Себастиен Роблин в статия за американското списание The National Interest, цитиран от аг. "Фокус". Четирите ракети прелетяха над територията на цяла Русия и кацнаха на тестова площадка на полуостров Камчатка, на около 5,7 хиляди километра от мястото си на изстрелване.

Подобно на подводниците с балистични ракети (т.нар. атомни подводни крайцери със стратегическо предназначение), които са използвани от САЩ, Китай, Франция, Обединеното кралство и Индия, основната цел на подводниците от проекта „Борей“ е невероятно зловеща: унищожаване на вражески градове, дори ако други ядрени сили са унищожени по време на първия ядрен удар.
Всяка от 16-те ракети „Булава Р-30“ в подводница обикновено носи шест отделни единици с тегло 150 килотона, които са разделени и могат да поразяват отделни цели. Това означава, че една подводница от проекта „Борей“ може да порази обекти – населени места и военни бази, разположени на до девет хиляди километра разстояние, и носи ядрени бойни глави, които са 10 пъти по-разрушителни от бомбата, пусната над Хирошима.
Подводниците от проекта „Борей“ са най-модерните в своя клас, които са на разположение на руските ВМС. Те са предназначени да заменят съветските подводници клас „Делта“. В годините на Студената война те бяха по-шумни от западните, следователно по-уязвими и откриваеми отколкото подводниците на западните противници.
Този проблем най-накрая беше признат през 80-те години на миналия век, когато СССР успя да закупи в Япония и Норвегия технологията, необходима за създаването на многоцелева подводница на проекта „Щука" (класификация на НАТО - Shark), която отговаря на спецификите на американските многоцелеви подводници от клас „Лос Анджелис“.
Разработването на концепцията за проекта „Борей“ започва през 80-те години на миналия век. След разпадането на СССР Русия, поради недостатъчното финансиране, решава да намали разходите, като модифицира подводниците клас „Щука“ в нови „Борей“.

Строителството продължи в Северодвинск, а водещата подводница „Юрий Долгорукий“ (кръстена на руския княз, основал Москва) беше пусната на вода през 2008 г. и въведена в експлоатация пет години по-късно, през януари 2013 г.

Основната цел на подводницата е да остане незабелязана достатъчно дълго, за да успее да използва ужасяващата си огнева мощ. Реализирането на тази концепция стана по-лесно благодарение на атомните електроцентрали, инсталирани на лодките, което им позволява да останат под вода в продължение на няколко месеца. За тази цел подводниците по проекта „Борей“ са създадени в съответствие с по-високите изисквания за стелт, отколкото подводниците от проектите от съветското време, и имат по-голяма способност да избегнат среща с враг, който подозира къде се намират.
Гладкият 170-метров корпус на подводниците от клас „Борей“ се счита за по-характерен за подводниците в западния стил, отколкото за тези от клас „Делта“. Корпусът, както и системите и механизмите вътре в гигантската машина, чиято водоизместимост (под вода) е 24 хиляди тона, са покрити с гума, поглъщаща звука.

Атомната електроцентрала OKF-650B, монтирана на подводница „Борей“ и с мощност 190 мегавата, е оборудвана с помпа и реактивна задвижваща система, която ѝ позволява да бъде изключително тиха при почти максимална скорост под вода от 50 възела. Явно това е причината подводниците да са по-тихи и да могат да останат невидими при по-високи скорости от подводниците от от клас „Охайо“ например, оборудвани с винтов двигател.

За да се предпази от вражески кораби и подводници, са инсталирани 533-милиметрови торпедни апарати и шест пускови установки за изстрелване на средства за противодействие. В случай на опасност за сравнително малък екипаж от 107 души, на руската подводница се монтира спасителна капсула.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Виц

    79 83 Отговор
    Звъни Лавров на Шойгу и му казва :

    — Слушай, Кужугетович, не удряй по Ню-Йорк, дъщеря ми живее там.

    Шойгу възмутено:

    — Стига бе! Песков ме помоли да не удрям по Лондон и Париж, Медведев — по Берлин, Мизулина по Белгия, Жириновски по Швейцария... Още от нашите звъниха, списъка е дълъг. Лавров, все пак къде да ударя ако се наложи?

    — Ммм, тресни по Воронеж, там от нашите със сигурност няма.
  • 5 El pepi

    33 6 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Анонимна боркя платена от АЛДЕ! :)
  • 6 onq s konq

    24 154 Отговор
    Американските подводници са по добри от рашънсйите,, Булава" а тези ракети Юрий Долгоруки са вече стари и демоде!

    Коментиран от #17

  • 7 Тъжно соросоидче

    76 11 Отговор
    Ей ся ша са оплача на чичко Сорос!
  • 8 popo

    79 10 Отговор
    Не са необходими тези подводници- има заложени бомби от двете страни- Атлантически и Тихия океан - само чрез сателит се подава сигнала и САЩ ги няма.
  • 9 Алфа Вълкът

    50 11 Отговор
    Пак ще има де да се въдят рапаните!
    Слава Россиии! Слава Рапани!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПЕЕВ

    33 49 Отговор
    ПОДВОДНИЦИ НАЛИ ИМА ПЪК ХОРАТА НЕКА ДА МИЗЕРСТВАТ.
  • 12 Тъжно соросоидче

    69 18 Отговор
    Ало, чичко Шорош, помогни ми, господарю мой! Руският подводен крайцер „Юрий Долгорукий“ може да разцепи задния двор на САЩ, затова аз отново съм тъжен, уплашен и току-що напълних поредния памперс и крачолите догоре!
  • 13 светльо

    44 4 Отговор
    Ясно е че трета световна няма да има, но непрекъснато ни плашат за да си оправдават огромните пари, които харчат и едните и другите...

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Centurion

    25 5 Отговор
    А щото по старото не може??? Там за 20 минути може да бъде лунен пейзаж,и те го знаят много добре!!!
  • 15 Borislav Popov

    62 21 Отговор
    Слава на руската армия освободителка.
  • 16 Коментар📝

    30 1 Отговор

    До коментар #13 от "светльо":

    Това се НАРИЧА ВЗАИМНО ВЪЗПИРАНЕ.АКО ЕДНА СИЛА МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ ДРУГА СИЛА ТО ТЯ ЩЕ Я ПОДЧИНИ ИЛИ ЩЕ Я НАПАДНЕ ЗА ДА Я ПОДЧИНИ

    Коментиран от #37

  • 17 Centurion

    53 6 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Юрий Дълготруки е подводница ,а Жилава е балистична ракета с подводно базиране.Тя няма как да е стара защото е от две три години на въображение.Стари са Американските ракети,разработки от преди 30г.
  • 18 Емил

    12 38 Отговор
    Пак тъпи русофилистични коментари! Как не разбирате, че Русия и САЩ си играят с целия свят с това "велико" въоръжаване?! Ту едните, ту другите измислят нещо "грандиозно", а другите им отговарят - вече 80 години една игра за ограбване на света! Само ЕС и Китай могат да спрат това безумие!!!
  • 19 Знаещ

    38 10 Отговор

    До коментар #13 от "светльо":

    Ти пък къде живееш бе, и последният глупак знае че ще има трета световна и ние пак ще сме на губещата страна разбира се, дано ни пожалят руснаците тоя път защото ни стана много а средствата които влага Русия сега и че нямали какво да ядът руснаците всичко ще им се върне като бонус за тях така че американски подлоги не се притеснявайте кой какво яде мислете му вие какво ще ядете през войната която наближава глупаци такива.

    Коментиран от #23, #79

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рашка с чашка

    14 10 Отговор

    До коментар #19 от "Знаещ":

    Не се кахъри, в Трета световна война няма да има печеливша страна. А за руснаците Путин каза че при Трета световна война ще отидат в Рая,а останалите просто ще умрат.
  • 24 Ееее

    8 0 Отговор
    Кога ще се случи това ,че да си приготвя камилите😂
  • 25 ХА ХА ХА

    8 6 Отговор
    ДА НЕ БИ ПЪРВО ДА СА ГО ИЗПРОБВАЛИ ВЪРХУ РУСИЯ ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 USMC

    11 28 Отговор
    Публикувано във факти.бг: единици с тегло 150 килотона Ко речи ? Това мярка за тегло ли е ?

    На подводницата и се налага да изплава за да изстрелва ракети . Това е защото Булава са дефектни и не могат да се пускат изпод водата като Трайдънт . Съвсем не е за хвалба . Обаче г-ца Антония Симеонова едва ли го е разбрала тоя тънък момент.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ххх

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    Ами тебе като не ти харесва сайта, кой те кара да го четеш постоянно ? Не ти харесва, не го чети, не коментирай. Това го казваш сигурно за двайсети път. Добре, може да има известна едностранчивост, дотолкова, доколкото излизат действително повече статии за руско оръжие. Но, такава е политиката на сайта, пък е възможно в Съединените щати тези теми по - малко да се коментират, така че, затова оттам информацията да е по - малко. Аз от оръжия си се интересувам от край време, по Тошово време съм си купувал списания като Военна техника, Авиация и космонавтика, баща ми носеше едно руско Новое время. Така че интересувал съм се тогава, интересувам се и сега. И макар че симпатизирам на руснаците и никога не съм го крил, чета статии и за американско оръжие, човек не бива да е едностранно информиран. Интересувам се и от политика. Често се е случвало, пускам ТВ Европа, примерно Коритаров или Антон Тодоров, дразнят ме с едностранчиви и тенденциозни коментари, ами какъв ми е проблема - сменям канала или гася телевизора. Та и в този смисъл не виждам какъв ти е проблема, та постоянно се дразниш. Други сайтове дал господ.

    Коментиран от #35

  • 30 НГВС соросня

    35 4 Отговор
    Само да ви светна, сорософреници, понеже отново сте с пяна на устата, че не само K-535 Юрий Долгорукий може да заличи от картата любимата ви Америка, в която живеят вашите многополови господари, ами и K-550 Александър Невски, K-551 Владимир Мономах – всяка една от тези подводници тип Борей носи по 16 броя Булави и може да превърнат САЩ пустиня! Ето ви инфо: „Американският експерт Ханс Кристенсен оцени мощта на залпа на руската подводница "Юрий Долгорукий" на "160 Хирошими".
    За 20 секунди са пуснати 4 ракети Р-30 "Булава", съответно за минута могат да се изстрелят 16 ракети. Четири ракети са способни да доставят до потенциален обект на унищожение 24 бойни глави с обща мощност от 2,4 килотона. Такъв показател е еквивалентен на 160 Хирошими.” Понимаете, гладкомозъчни соросоиди?!

    Коментиран от #33

  • 31 Ххх

    20 2 Отговор

    До коментар #27 от "USMC":

    Ами виж в интернет някое и друго филмче за Булава, пък тогава дрънкай дали да дефектни и дали не ги изстрелват под вода.

    Коментиран от #36

  • 32 Някой1244

    12 0 Отговор
    УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ГАРАНТИРАНО.
  • 33 USMC

    4 20 Отговор

    До коментар #30 от "НГВС соросня":

    а ха ха ха каква излагация ! Нищо не разбираш от ракети -ама нищичко и оня експерт Ханс Кристиян Андерсен или може би Ангел каралийчев . Носи 14 глави от които само 1 е реална , а останалите са примамки ,които трябва да заблудят противоракетната отбрана. Схващаш ли ? Е какъв е тоя експерт който не знае толкова елементарни неща ?

    Коментиран от #42

  • 34 Хрониките на Евразия

    3 17 Отговор
    Просто е , като акъл на путинист !
    Написвате в Гугъл :
    " Крах проекта Булава "
    И четете !
    Ако можете де 😃
  • 35 Borislav Popov

    3 17 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    А ти къде видя, да съм казвал, че не ми харесва сайта бе, каскет с каскет такъв ? Просто констатирам, че и сайта и вие рублерастите се пооляхте малко с лизането на руски дупита. дори не малко, ами бая се оляхте. Ко прай иначе майчито, кубанската казачка, пенсийката увеличиха ли и, за хлебец стинат ли и париците ???

    Коментиран от #39, #66

  • 36 USMC

    5 27 Отговор

    До коментар #31 от "Ххх":

    Не четеш ли ? Подводницата изплувала за да си пусне ракетите . Първите опити бяха Булава да се изстрелва от под водата . Намери си тия клипчета да видиш колко са забавни. Как се върти Булава като муха без глава . И с години се опитваха да го отстранят тоя дефект и не успяха . Това е . Няма специалисти добри в Русия и във всяка област се чувства тоя недостиг. А най много си личи във военната област.

    Коментиран от #45, #71, #75

  • 37 Каква е файдата от стрелба с атомни бомб

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Коментар📝":

    Ако сащ стрелят с 200 бомби върху Русия и те с 200 обратно. Ще разрушат земния слой, дет ни пази от радиация и от слънчевите лъчи и ще умрем всички. Но преди това ще станем, като Марс няма да видим слънце 10г. и ще пукнем.
  • 38 как

    5 21 Отговор
    пък не можаха един компютър,смартфон,автомобил или даже чушкопек да направят тия пияндурници!

    Коментиран от #72

  • 39 ХХХ

    14 3 Отговор

    До коментар #35 от "Borislav Popov":

    Ти за нашите пенсийки не се грижи, в Америка за България предполагам доста по - добре захлебвате, ама не съм седнал да ти гледам в паничката и да ти броя залците.

    Коментиран от #46

  • 40 Ами да

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост от град София столица на България":

    ВEЧE CМE ВЗEЛИ OКOНЧAТEЛНO РEШEНИE. България на гражданите!!!
    Мога ли да попитам само На чии граждани?хамериканските,талибанските(мигрантите де)или братята от цигански пардон(ромски)произход щото вече нема кой да го храни всите дето могат нещо да вършат избегаха на вън и повярвай никой не се сеща да се връща особено младите да не говорим за Начетените
    Та кои сте вие дето на чашка взимате таквиз решения щото не сещам се да е имало референдум.Ооо имаше един и те го окепезениха и опорочиха
  • 41 Сульо

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост от град София столица на България":

    Да, НИЖЕ гражданите решихмче не иксаме в НАТО но вие соросоидните боклуци само ни крадете вота в угода на вашите задокеански господари. Но инс вас ще се справим. Виждам в бъдещето разпорени соросоиди да висят по дърветата...

    Коментиран от #48

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХХХ

    7 7 Отговор
    Основните американски балистични ракети за подводници са Трайдънт 1 и Трайдънт 2. Разработени са в годините на Студената война, да кажем до към 1985 г. без да претендирам за точност.Булава е разработвана до към 2010 г. Чии ракети са стари ? Друг е въпросът, че по мощност и брой на бойните глави Трайдънт 2 превъзхожда Булава.
  • 44 ХХХ

    15 5 Отговор

    До коментар #21 от "Гост от град София столица на България":

    Дранкай, дрънкай. Много си умен и оргинален. Ама по Тошово време наистина правехме БТР - и, МТЛБ им викаха, или както се бъзикаха на времето, ем те вози, ем те е........ Правеха ги доколкото знам в завод Бета, Червен бряг. И един такъв БТР не бих се учудил, ако като себестойност на държавата е излизал 40 - 50 хиляди тогавашни лева. А сега Краси Каракачанов ще купува към 110 БТР - а по 10 милиона парчето. Ама като ги купува, няма да ги купи с пари само от моите данъци, и от твоите ще вземе, и в твоя джоб ще бръкне. Пък ти си се радвай на простотиите, дето ги пишеш и мисли, че си много велик и оргинален.

    Коментиран от #54

  • 45 ХХХ

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "USMC":

    Аз и чета, и филмчета гледам. И съм гледал как изстрелват Булави без подводницата да изплува. Е, сега колко е потопена под вода подводницата, няма да седна да споря. Дали е на 10, на 50 или на 100 метра при изстрелването, ако е толкова зор да спорим, ще седна, ще попрочета малко, ама откровенно казано не смятам толкова да задълбочавам.
  • 46 Borislav Popov

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "ХХХ":

    Аз съвсем не им гледам в паничката бе, каскет, просто се безпокоя да не пукнете от глад с майчиту !

    Коментиран от #50

  • 47 Skroutz

    3 2 Отговор
    Дали ще имате какво да ядете преди да правите оръжие? Откъде, защо някой ще ви напада тъпунгери такива. Но ви казват че сте Велики и вие забравяте всички незгоди.
  • 48 Мая

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "Сульо":

    Ако нямаше Сульо и Пулиьо, България ще върви напред!

    Коментиран от #49

  • 49 Ххх

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Мая":

    А сега какъв ти е проблема, някой държи ли те за някъде, та ти бърка на вървенето. Ние, дето симпатизираме на Русия може да си говорим, може да коментираме, но почти всичко у нас се определя и движи от тия, дето предполагам са ти на сърце в интерес на задокеанските господари. Така че, не виждам какъв ти е проблема, или на такива като тебе трябва все някой друг да им е крив.
  • 50 Ххх

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Borislav Popov":

    Продължавай да се безпокоиш. Радвам се, че има жалостиви хора като тебе. Отиди при личния си лекар, вземи си зелена рецепта, купи си някоя и друга опаковка Лексотан, пийни някоя и друга таблетка и се успокой, не ни мисли толкова какво ще ядене, те там и в тая държава, дето умираш да се прехласваш пред нея, и там всички не са сити, и там има такива, дето спят по улиците.
  • 51 Радико

    4 0 Отговор
    Чивствам се задължен да уточня, че технологията не е закупена от СССР във Япония и Норвегия а е "Теансферирана" от България чрез японската фирма Тошиба. Предтекста е ПАВЕЦ Чаира.
  • 52 Усмивката

    2 1 Отговор
    Е като знаем колко ядрени бомби има на територията на САЩ ,и би могло да разцепе Земята ,това е най малкото зло.....ами ще се дигне цената на млякото и ний бедните от България кво ши праим.Ще мреме от глад лий??
  • 53 Хорхе

    5 3 Отговор
    Капитана на Юрий Долгорукий се обажда в машинното отделение
    -Вие какви дърва слагате сега ?
    -Прави ,другарю капитан
    -Почвайте криви ама надясно, че ще завиваме !
    -Слушам, другарю капитан !
  • 54 Знаещ

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "ХХХ":

    Такааа..не си много компетентен по тези въпроси и си личи отдалече...въпреки че си чел много списания по Тошово време.МТЛБ. не е БТР, това едно на ръка.Произвеждахме и много САУ-2С1-,,Гвоздика''.Всички артилерийски установки в Сирия са наше производство, дори с двама сирийски генерали -Халил и Хабиб, които приемаха продукцията и присъстваха на изпитанията, заедно със семействата им празнувахме НГ 1987г.Спомням си че румънския кораб, превозващ Гвоздиките потъна при буря край Кипър, та се наложи спешно да събираме от МНЗ складовете 75 броя за да се влезе в сроковете на доставка.А цената на едно парче бе 1 200 000$.Така че зко на снимките от Сирия се виждат САУ-та, да знаете че са наше производсрво.А едно МТЛБ (базов модел)-изделие 6-вървеше на външния пазар по 150 000 $.Изделие10-КЩМ, напълно оборудвано , стигаше до 5 000 000 $.Най-голям износ обаче правехме за Ирак и Иран, по време на войната между тях...Много ми бе интересно след ''Пустинна буря'' как бяха натрупали ударени МТЛБ-та едно върху друго.В реален бой им даваха 22мин да оцелеят, поради слабата броня и леко въоръжение.Но пък бяха много по-добри от американските аналози.

    Коментиран от #56, #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хорхе

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "Знаещ":

    БМП значение - Братска могила на пехотата
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 VVV

    1 0 Отговор
    Тука проблема е че не са необходими такива големи подводници .Дори атомния реактор не трябва да е на борда. Всичко се чупи от метода на изстрелване. Подводното изстрелване не е необходимо и е доста не ефективно .Ако си срещу враг с възможности той те вижда и при подводно и при надводно изстрелване .Необходими са други подводници .По малки ,евтини и ефективни .Целия модел е сгрешен .Не е необходимо да има толкова много хора на борда. Това намалява автономията при мисии . Трябва храна кислород и гориво .Не е ефективно .
  • 60 Жоро

    4 9 Отговор
    Мурзилките нямат никакъв шанс срещу САЩ,при никакви обстоятелства..Тава е ясно на цял свят,ясно е и на Путя!!!!Това ви е ясно и на вас каскети :D :D Ясно ви е и че тази статия е писана само да ви вдигне малките джедърski бастунчета :D :D И няма никакво покритие от към факти...

    Коментиран от #62

  • 61 Знаещ

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ххх":

    Ами говорим за едно и също нещо, ама като че ли не искаш да ме разбереш...За армията , естествено, беше въпрос на държавна поръчка и струваше колкото разходите за производство, евентуално - вноса на стоманата за корпусите, двигателя и оръдието за 2С1.... всичко останало се произвеждаше тук, на място ,даже траковете за веригите бяха наши отливки.А каква беше печалбата...ами около 680% , т.е -всеки лев разход се връщаше 6,8 пъти....нарочно ти давам по този начин цифрите,сам да си направиш сметката.А цялата продукция беше в пъти по-добра от западните аналози..затова първата работа на Ал.Алексиев беше да затрие точно тези заводи, защото западните аналози бяха неконкурентни -и като тт.данни и като цени.Тогава имаше толкова много работа, че навръх НоваГодина , когато вие ядяхте и пиехте,аз гонех машини на Маркова могила, за да успеем да се включим в сроковете.Да, така беше...И един факт-когато 1990г в комбината влезе някакъв генерал от НАТО, остана гръмнат, негови бяха думите (цитирам дословно) - ''Оборудването , стендовете и поточната ви линия са на нивото на ''Боинг'' ако не и по-добри'' .Има ли нужда от повече приказки.За мен лично, всички правителства от 1990г до сега са престъпни и заслужават най-малкото затвор...но народа ни е заспал вечен сън, от който няма събуждане вече...

    Коментиран от #63, #64, #67

  • 62 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Жоро":

    Е хе, недей ни мачка чак толкова самочувствието. Току виж сме се попикали от страх след малко, и най - вече Путин, разбира се. Щото руснаците са без никакъв шанс, та затова Щатите подвиват опашка оттук, оттам и гледат да решават нещата по дипломатичен път. А това такива като тебе какво мислят или какво желаят, то имаше една приказка за една патка, където мислила, мислила, пък в един момент нещо взело че станало с нея. Тия историйки, дет си ги сънуваш, бяха по времето на Елцин, когато любимата ти нация бомбандираше Югославия, гледаше войната по телевизията и си въобразяваше колко е велика, и как света е вече по американски. Само че Мими Иванова имаше една песен "Просто свърши хубавото време". Та ти си припявай така, ден през ден мурзилките какъв шанс имали или нямали, самочувствието трябва да се повдига, но реалностите и действителността са други. Тръмп що не вкара войски във Венецуела, да си реши там нещата както му се ще. Венецуела почти няма армия, далече е от Русия и е близко до Щатите. Ама не смее ? Може би трябваше да пита някой "мозък" като тебе, да го светнеш как стоят нещата и какви са шансовете на мурзилките, че да не го е страх да действа.
  • 63 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Знаещ":

    Не, струва ми се, ти не искаш да ме разбереш. Казах ти, ако знаеш, посочи държавата тогава какви пари е плащала конкретно като цифра - за бройка МТЛБ, Гвоздика и каквото още там е произвеждано като техника. Сравнението няма да е много коректно, защото това няма да е действителната пазарна цена, но, все пак ако знаеш конкретни цифри като цени за бройка, по които държавата е плащала, посочи ги.

    Коментиран от #65

  • 64 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Знаещ":

    А и казваш народа ни - то народ остана ли ? Не виждаш ли, че сме на изчезване. Да не говорим, че има много егоисти, конформисти и какви ли не от сорта, ако лично са добре и са си вързали гащите, статуквото ги устройва, кво ги интересуват другите. Всеки се спасява поединично, ако може, разбира се. Ако не може, духа супата, както казваше Чичовото.
  • 65 Знаещ

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Ххх":

    Ами елементарно е Уотсън..дадох ти достатъчно информация, за да направиш сам сметка колко струваше на държавата една машина...или си зле с математиката.Ако е така , защо коментираш теми от които си нямаш и понятие.И не приемай коментара ми като заяждане...все пак ще ти помогна в елементарните кръчмарски сметки-обърни цената в лева по тогавашен курс , получения резултат раздели на 6,8... айде на 6 за по-лесно и ще получиш с доста голяма точност колко струваше тогава на държавата една машина.После сравни паритета на тогавашния лев със сегашния и си вътре в нещата. О'К.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 До Знаещ

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "Знаещ":

    ...''Оборудването , стендовете и поточната ви линия са на нивото на ''Боинг'' ако не и по-добри''... С кастинг ли ви намират такива тъпанари ? Ако гледаш НГ можеш да видиш монтажен завод на Боинг, БМВ, Еарбъс, ФВ и др. Сопот и Казанлък били по-добри ! ? Направо уби рибата с пръдня !

    Коментиран от #68, #69, #70

  • 68 Ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "До Знаещ":

    Така и не разбрах под НГ какво следва да разбирам, но все пак с господина коментираме неща от преди 30 години. Ти това дето гледаш по НГ, дали и то за тоя период се отнася ?
  • 69 Знаещ

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "До Знаещ":

    Ами нищо чудно че сме на това дередже с тикви като тебе...казвам ти за събития от 1990г...и съм бил на два метра от въпросния генерал( не си спомням вече името му , но бе доста известно тогава).А става на въпрос за ''Бета'' Червен бряг....но понеже си от разбирачите, които са твърде много тук, да те светна-На територията на комбината се намираше НИКТМИ-единствения институт извън СССР , в рамките на Варшавския договор, който имаше право на собствени разработки на лека бронирана техника. Корпус 2-една от първите ГАПС -линии за обработка на балансирите ... Най-голямата , 10 000т преса на Балканите, само заради която ''РЕНО'' искаше да започнем кооперирано производство на купета..А да не забравя -и една машина-''ТРУМАТИК''-високоскоростна щанцовъчна линия, която наистина беше само при нас -1бр и две машини имаше в заводите на''Боинг''.Как я бяха изнесли нашите от НТР, след като попадаше под договора КОКОМ, само господ знае. Факт е че тогава в света имаше само три броя...сега успокои ли се,цървулкьо...щото на днешно време за теб са оставили да пасеш овцете и да лапаш с кеф ГМО. Айде ако обичаш не си ръгай гагата дето не ти е работа
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Gost

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "USMC":

    Ами като си личи толкова що не ги нападне те като сте толкова наперени ами нападат само мощни във военно отношение страни като Гранада Панама Ирак да изреждам ли още такива. Пословично е мученето ви колко е изостанала омразната ви Русия ама не смее те да я на паднете въпреки че много искате това шубдто е голям страх за това само ще джавкате грухтите и мучите по безопасно е за вас
  • 72 Gost

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "как":

    Правят всичко от това което избори та и много други неща ние обаче какво прави е между впрочем няма да се учудя ако и теб не са те направили
  • 73 Гост

    2 7 Отговор
    Русия и без да ги гърмят сами се превръщат в пустиня.
  • 74 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Слава на САЩ, освободилини от русия.
  • 75 Знам знам🙄

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "USMC":

    Абе има някой та не чете. От декември 2011 след 4 напълно успешен тест е взето решение да се приеме на въоръжение. Аз не ги долюбвам обаче булавите. Сложни са. Но виж Висота, Синева и Лайнер са железни и стабилни.
  • 76 Бай Хой

    2 2 Отговор
    Ето кой не е ходил в часовете по физика: ”Всяка от 16-те ракети „Булава Р-30“ в подводница обикновено носи шест отделни единици с тегло 150 килотона...”. Моме Антония, килотонът означава 1000 тона, ти имаш ли си поне бегла представа колко са 6х150 000 тона? А сега умножи ги по 16. Това са 144 000 000 тона. Образно казано теглото на 100 милиона автомобила. И как би могла да ги носи подводница тези милиони тонове според тебе? В случая, моме Антония, ”килотон” не е мярка за тегло, а означава мощност на взрива, равняваща се на 1000 тона избухнал тротил, т.н. ”тротилов еквивалент”. И вземи научи някои елементарни неща от воената терминология, ако мислиш да пишеш за оръжейни системи. Че ставаш за смях, и ти, и изданието, за което пишеш.

    Коментиран от #81

  • 77 Pppppppp

    0 0 Отговор
    Antonia mn si smeshna zanimavai se i pishi za pricheski ne manipulirai horata ima mn kochini kato teb
  • 78 hit the button

    0 0 Отговор
    ем аре е
  • 79 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Знаещ":

    Това за третата световна война оня болен русофилистик от БНО Шипка ли ти го каза?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Бай Хой":

    Много си прост.
  • 82 Бат Мишо

    0 1 Отговор
    Бойна дълбочина за изстрелване на Булава 50 метра - КАЗАХ - от надводно положение АКО Е ПОД ЛЕДА -през него никой нищо никога не може да изстреля -ако има други неясноти питайте - апропо Булава е 8 глава
  • 83 Анонимен

    0 0 Отговор
    Човека е странно същество!
    За войни се харчат милиарди,вместо да се харчат за нещо полезно и градивно.
    Когато се говори за оръжия никой не казва скъпо,но с коне за нещо друго,много скъпо.....
  • 84 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 2 Отговор
    ПО ВЕОННИ ТЕХНОЛОГИИ РУСНАЦИТЕ ДРЪПНАХА МНОГО ЯКО ПРЕД ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ. С МАЛКА НА БРОЙ ЖИВА АРМИЯ,НО С МНОГО ГОЛЯМА МОЩ ПО ВЪОРАЖЕНИЕ. ПО-ДОБРЕ НИКОЙ ДА НЕ ГИ ЗАКАЧА.
  • 85 Ватник

    0 1 Отговор
    Колко идиотия има в русоробските кухи кратуни, Боже.....
  • 86 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Всичко се прави и от едните, и от другите , за щастието на Н.В.Човека!
  • 87 ДОКО

    0 0 Отговор
    СЛАВА НА СССР...
  • 88 Reptile

    0 0 Отговор
    В статията има толкова грешки, че няма смисъл да си губя времето да ги описвам.
    Г-да журналисти, само потвърждавате тезата, че у нас матр'яла не става... та не се сърдете на ББ, като ви го казва!
  • 89 мунчо

    0 0 Отговор
    Не ви ли писна да пищете за оръжия, които може да унищожат цели държави? Такива има от 50 години.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания