Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 19:55 4 982 5

Страхотни новини за Скопие, албанците ще чакат

  • албания-
  • ес-
  • северна македония-
  • членство

ЕС ще предложи започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония на срещата на 15 октомври

Страхотни новини за Скопие, албанците ще чакат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз ще обсъди отново на 15 октомври неколкократно отлаганото решение за започване на предприсъединителни преговори със Северна Македония и Албания, като според проекторешение, видяно от Ройтрес, Скопие ще получи зелена светлина, но за Тирана не е сигурно.

Германия предложи започване на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС преди края на тази година и се съгласи принципно за започване на процеса и за Албания, но без да определя конкретна дата, докато Тирана не изпълни някои допълнителни условия, посочва агенцията.

Планът, представен на страните от ЕС тази седмица преди да бъде обсъден на министерската среща на 28-те членки в средата на октомври, е възможност за компромис между членките, които се опитват да доближат двете балкански страни до ЕС, и Франция, Холандия и Дания, които се противопоставят.

Повече от десет членки на ЕС настояват за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония и Албания, предупреждавайки за нарастващото руско, китайско и турско влияние в региона.

"ЕС е изправен пред стратегически избор", се посочва в съвместно писмо на новия председател на Европейския парламент Давид Сасоли, отиващия си председател на Европейския съвет Доналд Туск и новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Ние смятаме, че сега е времето да започнем предприсъединителните преговори с двете страни".

Миналия месец Бундестагът гласува в подкрепа на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

В проекторешение за срещата на министрите от ЕС на 15 октомври, видяно от Ройтерс, се посочва: "В светлината на постигнатия напредък в реформите (. . .) ЕС решава да започне предприсъединителните преговори с Република Северна Македония". В документа пише, че "междуправителствената конференция" - първоначалната среща между официални представители на кандидатките и ЕС - "трябва да се състои до края на 2019 г.".

Подобни насоки са били начертани и за Албания, но докато ЕС аплодира историческото споразумение между Скопие и Атина за името, което години наред блокираше членството на Македония в ЕС, много членки са дълбоко обезпокоени от липсата на резултати в борбата срещу корупцията в Албания.

След решението на Бундестага от септември Германия е направила частична промяна в позицията си, предлагайки на ЕС започване на преговорите със Северна Македония, но без конкретна дата за междуправителствената конференция с Албания. Вместо това Берлин предлага списък с допълнителни реформи, които трябва да бъдат осъществени от Тирана, за да се състои подобна среща.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    27 3 Отговор
    Българска Македония 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    27 4 Отговор
    Толерантна Европа защо по-точно дискриминира горките Албанци. Те поне не се мислят за братовчеди на Тутанкамон като тия от Скопие.

    Коментиран от #4

  • 3 Анонимен

    29 13 Отговор
    Сега ще видите как Бойко няма да изпълни заканата си към Македония за блокиране в ЕС и ще подвие опашка. Трябват истински политици за справяне с македонизма, а не овчар от Банкя с купено висше и пагон, без да е изучавал политически науки.
  • 4 Защото

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Защото са мюсюлмани и имат силна мафия.
  • 5 Кой68

    5 1 Отговор
    Янките дали са съгласни???
Новини по държави: