Last news in Fakti

15 Юни, 2012 13:15 2 748 8

Опасен бум на бебета в Пакистан

  • пакистан-
  • раждаемост-
  • бебета
Опасен бум на бебета в Пакистан - 1
Ваксинация за децата в Пакистан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ислам Мохманд и двете му съпруги имат толкова много деца, че бащата не може да запомни всичките им имена. Точният брой на отрочетата е 20, но мъжът и жените му нямат нищо против да увеличат още обитателите на къщата си.

Семейство Мохманд не са изолиран случай, а част от масова тенденция, заплашваща да стигне опасни измерения. Особено на фона на ширещата се бедност, недостигът на енергия и войната с бунтовниците, предава CNN.

Пакистан преживява истински кипеж на населението, като в момента по този показател се нарежда под №6 в света. Също така, страната е една от най-бедните в света – 60% от населението живее с по-малко от 2 долара на ден.

През 1947 година Пакистан има 33 милиона жители, а по настоящем населението там наброява 180 милиона души. ООН е изчислил, че към 2050 г. Пакистан ще е третата най-многолюдна държава в света след Китай и Индия.

За разлика от съседен Бангладеш, също мюсюлманска държава, Пакистан няма програма за контрол на раждаемостта.

70% от населението на Пакистан е неграмотно и живее в села без основни услуги. За да се изхранят, мнозина от тях принуждават децата си да работят.

„Мисля, че проблемът с населението е най-големият на тази страна“, твърди Акбар Лагаре от Департамента за населението. Той признава, че държавата също носи вина – липсват достатъчно ефективни политики за семейно планиране, обучения и т.н. Политическата нестабилност и честата смяна на правителствата са сред причините да няма визия по проблема.

„Ще има епидемии, ще има войни, хората ще се бият за храна и вода“, допълва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РИЧАРД

    3 0 Отговор
    НИЕ СЕ ТОПИМ ...

    ВЪПРЕКИ ГОЛЕМИТЕ НИ ПРИЯТЕЛИ САЩ И ЕС !
    А МОЖЕ БИ ЗАРАДИ ТЯХ ?
  • 2 Кака Мутка

    3 0 Отговор
    Лошо. Много лошо. М...лите се множат и в нашата държава и в световен план. След 100 години сигурно белите ще сме малцинство и ще се чува само мюсулманска реч. Ужас
  • 3 леле мале

    1 0 Отговор
    И тези имат атомно оръжие!
  • 4 аз

    0 0 Отговор
    Тези не могат да се наречат хора, по скоро са една белтъчна маса която яде и се размножава и нищо друго. Нещо като амебите. Проблема е че не го знаят.
  • 5 Локо пд

    0 0 Отговор
    Ми кой им гледа келешите?
  • 6 Радо

    0 0 Отговор
    Че то и при нас м...лите имат по голяма раждаемост средната възраст при ромите е 28 години докато на Българите е 45 години. До 2030 година ако Боко не е опоскал държавата ромите ще се колкото Българите.
  • 7 Дядо поп

    0 0 Отговор
    О Радо колко си наивен братко.В момента ромите имат много по големи права от нас. А относно раждаемоста на всеки 10 българчета се раждат 50 м....сара.
  • 8 georgi

    0 0 Отговор
    Много цигани, много............