Last news in Fakti

25 Април, 2012 11:49 1 202 0

И Пакистан тества успешно ракета

  • пакистан-
  • индия-
  • ракета-
  • инха - 3-
  • шахин – 1а

Пакистан също тества успешно балистична ракета със среден обсег на действие, която може да носи ядрена бойна глава. Исламабад се похвали с изстрелването на „Шахин – 1А“ броени дни след като Индия тества своята междуконтинентална ракета с далекобойност от 5000 км. Подобен арсенал притежават водещите световни сили, а Индия увери, че няма намерение да го използва срещу никого.

Отношенията със съседен Пакистан открай време са съпернически и враждебни, макар че в последно време се забелязват признаци на сближаване, предаде Си Ен Ен.

Макар ракетата на Пакистан да е от среден обсег, тя е категоричен отговор на страната, че ще се пази от ядрените амбиции на Индия.

Пакистанската армия се похвали, че е създала ново поколение на ракетата „Шахин – 1“, въпреки че не даде точна информация каква е далекобойността на новото оръжие.

„Шахин – 1“ бе тествана пред 2010 година и е с обсег от 650 км.

Индия и Пакистан наскоро подновиха срещите на високо ниво, прекъснати в продължение на 7 години. Двете съседки водиха три войни – две от тях заради хималайски Кашмир след разделянето му през 1947 година.

Последното вдъхващо респект индийско оръжие може да порази цели в Европа и Китай. Веднага след успешното тестване, индийските учени потвърдиха, че „Агни – V“ не е показала никакви отклонения и всичко е минало с прецизност. Ракетата, която е изцяло индийска разработка, е създадена главно заради заплахата от съседен Китай, коментира Ройтерс. Счита се, че единствено постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, както и Израел, разполагат с подобни междуконтинентални ракети. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА