Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 09:29 3 802 16

Израел: Вече не разчитаме на никого

  • израел-
  • сирия-
  • сащ-
  • ислямска държава-
  • башар асад

Решението на Тръмп за Сирия не може да се разглежда като изолирано действие

Израел: Вече не разчитаме на никого - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Не позволявайте на липсата на какъвто и да било официален отговор от страна на Израел на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски от Северна Сирия да ви заблуди: в Ерусалим са дълбоко разтревожени от събитията, пише The Jerusalem Post.

Не защото внезапно ще се отрази на способността на страната да предприеме действия в Сирия, в случай на опит да спре иранските опити да затвърди позициите си там, а защото узрява идеята, че Израел наистина може да разчита само на себе си.

Решението на Тръмп не може да се разглежда като изолирано решение. То трябва да се възприеме в контекста на подкрепяните от Иран атаки от миналия месец срещу саудитските петролни съоръжения и оглушителната липса на американска реакция на нападението.

И двата инцидента показват, че настоящата администрация е малко по-различна от предишната на президента Барак Обама по нежеланието си да се изправи срещу негативните сили в Близкия изток - и това е нещо, което има огромно значение за Израел.

Това, което се прокрадва в умовете на стратегическите плановици на страната, е, че САЩ ще подкрепят Израел в ООН; ще предлагат помощ за оръжия; ще дават морална опора и ще го защитават от международния натиск, но когато става въпрос за използването на сила, Израел трябва да бъде готов да се защити сам. По ирония на съдбата, решението на Тръмп за изоставянето на кюрдите идва само месец, след като той спомена възможността за подписване на договор за съвместна отбрана с Израел.

Докато много от стратегическите мислители на страната не приемаха това предложение сериозно, действията на Тръмп спрямо кюрдите ще бъдат взети много сериозно. Пактът за сигурност е думи; изтеглянето на американските войски са действия. В този регион решенията се вземат въз основа на това как действат различни ключови играчи, а не какво казват.

До неотдавна в Израел имаше хора, които твърдяха, че страната не трябва да предприема никакви действия срещу иранската ядрена заплаха, защото, ако "ножът опре до кокала", Ерусалим може да разчита на САЩ да свършат работата. Действията на американците в региона от последните две администрации - и на демократи, и на републиканци, показаха, че този мироглед не се основава на реалността. През последните няколко години не е имало действия на САЩ в подкрепа на тази теория.

Израел: Вече не разчитаме на никого

Тази група хора се аргументираше с идеята, че в Близкия изток има неща, за които американците просто ще се погрижат. Това може да е било така някога, но не и сега. Саудитският и сега кюрдски опит крещи: "Може би да, може би не, но Израел не може да разчита на това".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    8 3 Отговор
    Честито
  • 2 Палестина

    15 5 Отговор
    От десетки години е изоставена сама
  • 3 Анти милиционер

    25 11 Отговор
    Признаха си кой подчали войната в Сирия. Западна еврейска измет.
  • 4 Отвратен.

    14 8 Отговор
    Християните нетрябва да се бъркат в делата на ислямските поверници и психопати нека се трепят едни други нали такава им е религията.
  • 5 Серьожа

    4 13 Отговор
    Гуд бай мистър президент! На бас че Тръмп ще го свалят от власт преждевременно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ай стига бе

    13 12 Отговор
    Кюрдите бяха единствените които реално на терен се биеха с ислямска държава и свършиха цялата мръсна работа. Сега ги предадоха за благодарност. Те обаче са опитни бойци вече и ми се струва, че анадолците ще берат големи ядове. Фабриките за памперси в Туркието май ще работят на 3 смени, а може да се наложи и внос.
  • 8 Палестинеца

    14 5 Отговор
    А бе дайте им малко оръжия на палестинците , и краварите да спрат да подкрепят за 2-3 годинки мошетата и близкия изток ще е рай
  • 9 Еврейският проект

    8 7 Отговор
    За велика кюрдия претърпя пълен провал. Сега аскерът за нула време ще смаже подлогите им а Хизбула ще се настани на границата им. Започва началото на краят им.
  • 10 Borislav Popov

    10 5 Отговор
    Евреите да си правят сметката сега ако се опитат да нападнат някого.
  • 11 плевен

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "имащ достъп до банковите преводи":

    Така е. От няколко дена се забавлявам, да чета по колко статии на DW са разположени на първа страница на "Мнения"/7-9статии/.Пиша го- трият го на секундата. Търпят, когато ги наричат тъпи, неграмотни, необразовани, но когато им посочиш собственика, трият веднага. А сайта създава впечатление за руски, просто защото населението в страната е проруски настроено. И една от задачите на "групата Сорос" е да го промени.

    Коментиран от #16

  • 12 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "имащ достъп до банковите преводи":

    Това за правенето на две стотинки си е само за оправдание. Всъщност за две срори ки са си соросоидите. Няма как да представяш лъжи за истина и да посменяш истоеически факти и да не се изложиш.
  • 13 СССРБарета

    5 4 Отговор
    да кажете истината, разликата между преди и сега се нарича Владимир Путин! западните джендъри са позабравили историята си и нещо повече Опитват се да я променят но това може да се случи само в учебниците не и в реалността! Русия начело с Владимир Путин показа на запада че тя е велика сила и че всяка една политика в света трябва да се съобразява с руските интереси! САЩ не могат да нападнат абсолютно никого защото всеки техен враг ще разчита на Военна помощ от Русия и на правна помощ в ООН от страна на Китай, Русия, Турция, Венецуела, Никарагуа, Куба!
  • 14 Тръмп

    7 4 Отговор
    Юдеи,Мохамедани и Християни са три части от Авраам и все едно Трима братя да се избиват кой има повече право да се нарече Син на Авраам!!!:):):)Безумие нямащо нищо общо с Вярата в Бог,който е Любов а не Смърт!!!:):):)
  • 15 Петър

    5 5 Отговор
    Отворете си очите! Израел знае какво да прави. Стената с палестинците е един от примерите.
  • 16 плевен

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "плевен":

    Ало, Дойче-Факти! Обиждате ме. Защо не ме изтрихте, а забърсахте №6 ? № 6, напиши си го пак.