Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 17:04 5 330 35

Турският план за нахлуване в Сирия: каква е целта?

  • турция-
  • план-
  • нахлуване-
  • сащ-
  • сирия-
  • кюрди-
  • пкк-
  • операция

САЩ ще се изтеглят от Северна Сирия. Турция пък ще нахлуе в района.

Турският план за нахлуване в Сирия: каква е целта? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Доналд Тръмп никога не е крил, че иска да върне у дома много от изпратените в чужбина американски войници. Сега Белият дом обяви, че ще изтегли голяма част от своите военни части, разположени в Северна Сирия. Така Вашингтон изоставя досегашните си кюрдски съюзници във войната срещу ислямистите. Мнозина съзират в решението му цинична реална политика. Тръмп обаче твърди, че такава е волята на американските избиратели. Те били уморени от толкова много войни и не виждали никакви успехи в конфликтите в Близкия и Средния Изток. Нека сега други да се справят с проблема, казват си те.

Какво става в Турция?

Например турците. Те очевидно се готвят да нахлуят в северните райони на Сирия. От месеци президентът Ердоган се намира под силен вътрешнополитически натиск. На последните местни избори неговата партия претърпя тежки загуби. Включително и защото неговите политически противници бяха обещали да работят за решаването на проблема със сирийските бежанци. В Турция междувременно пребивават около 4 милиона сирийски бежанци. След осем години престой мнозина от тях вече са се устроили: много сирийчета посещават турски училища, семействата имат достъп до здравни и социални услуги. Турция действително е направила много за тях.

Но междувременно настроенията в страната се променят. Стотици хиляди сирийци изтласкват турците от пазара на труда. И особено сега, в тези икономически трудни времена, това води до конфликти. Онези политици, които търсят бързи успехи в битката срещу политическите си противници, настояват за връщането на сирийските бежанци в родината им.

Ердоган е един от тях. И в този смисъл оттеглянето на американците за него е истински подарък: сега той има възможност необезпокоявано да създаде така наречените "зони за сигурност" в Северна Сирия, в които да прехвърли сирийските бежанци. Същевременно турските военни ще се изправят срещу кюрдските бунтовници, които в момента имат думата в района. Навлизането на турски войски в Сирия освен това засилва значително турското влияние в региона. И когато утре започнат преговорите за мирното уреждане на Сирия, Ердоган ще иска да има място на масата редом с руснаците и иранците.

Мнозина носят вина

Тази реална политика на Тръмп и Ердоган е в ущърб на най-слабите - бежанците. Какво точно ще правят тези хора в Северна Сирия - район, който е чужд и на тях самите? От какво ще живеят те в полуразрушените населени места? Та там няма инфраструктура, нито пък работа. И как ще бъдат закарани там? Може би със сила и против волята им? Ако плановете на Ердоган се изпълнят, в региона ще избухне нова трагедия.

Мнозина носят вина за съдбата на тези хора: авторитарни деспоти като президентите Асад, Путин, Рохани. Но и европейски държавни глави - например тези на Полша или Унгария, които отказват да приемат бежанци и си затварят очите за страданията на другите, смятайки се същевременно за много умни.

Отговорност обаче носят и онези правителствени ръководители от Европа, които продължават да предлагат на Ердоган нови милиарди. Милиарди, срещу които да спира бежанците по пътя им към Централна Европа. Защото на тях това им излиза много по-евтино, отколкото да интегрират стотици хиляди сирийци в своите развити и благоденстващи общества. Една политическа сделка. Силова политика вместо морал. Или просто: реална политика.

Автор: Миодраг Сорич


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    6 2 Отговор
    Най много ме интересува тяхната цел
  • 2 Borislav Popov

    26 29 Отговор
    Каква е целта ли ? Аз ще ви я кажа - Фесовете ще разграбят там, всичко, което още не е разграбено, местните ще се разбягат, ще им направят сетне в Турция 1-2 палаткови лагера, а после Ердо ще ревне, ЕС да му отпусне пари за бежанците.

    Коментиран от #10, #23

  • 3 Още пропаганда от гнусара Сорос

    15 7 Отговор
    "Мнозина носят вина за съдбата на тези хора: авторитарни деспоти като президентите Асад, Путин, Рохани.:
  • 4 Турски геноцид

    7 8 Отговор
    ..каква ли?
  • 5 Анти милиционер

    8 1 Отговор
    Soros Welle бях макло ас.
  • 6 ДВ вместо да реват

    19 3 Отговор
    Че Ердоган иска да върне сирийците в Сирия да си ги вземе всичките 4 млн в Германия.
  • 7 Хуй за Сорос

    10 0 Отговор
    Сорос 🤷‍♂️
  • 8 Анти галфон

    17 1 Отговор
    Еврейска пропаганда
  • 9 Бай хой

    20 2 Отговор
    Поредната лъжлива пропаганда от платените западни медии. Значи Путин, Асад и Рохани носят отговорност за милионите бежанци от Ирак, Афганистан, Пакистан, Судан и Йемен. Тия и сами не си вярват.
  • 10 Хасан

    17 15 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Там където стъпи аскера има мир во веки веков..

    Коментиран от #13, #30

  • 11 Рашка с чашка

    8 6 Отговор
    Първо, с тази политика на Тръмп да изостави съюзниците си на терена, защото това искали избирателите му, следващия път ще се наложи синовете на тези избиратели да се бият на терен. Второ, всички атентати в Франция и Белгия ги направиха синове на,, интегрирани " мигранти, как да искат още от тях в Европа. Трето, на всички е ясно че няма от какво да живеят сирийските бежанци ако ги закарат в опустошените,, зони за сигурност" покрай турската граница. Четвърто всички знаят че турската армия ще атакува СДС, вече го прави, а това ще даде възможност на ИД да се върне в играта.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мюмюн Баш Джандар

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Абе аби, защо турския аскер не ще да стъпи и в Турция, та и там да има мир во всеки веков? Че от много години ПКК не мирясва!

    Коментиран от #15

  • 14 Хасан

    12 12 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    Сдс и Пкк са марксистко ленинска терористична организация нещо като
    партизански отряд Чавдар

    Коментиран от #17

  • 15 Хасан

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мюмюн Баш Джандар":

    Пкк аскера го използва като жива стръв за обучение ..

    Коментиран от #21

  • 16 Рашка с чашка

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    От Турция и Катар се снабдиха с оръжия. А защо трябва да се бият ли, колко години САЩ са във война някъде по света и колко са в мир? Защо мислиш че това изведнъж ще се промени?

    Коментиран от #18

  • 17 Рашка с чашка

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Ти какво имаш против отряда Чавдар, те са антифашисти. Да не би да си фашист? Не е възможно защото Хитлер вкарваше в лагерите и от вашите роми, освен евреите.

    Коментиран от #20

  • 18 Хасан

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    ...и с каква цел??за какво му е на Турция да създава ДАЕШ??!!!...

    Коментиран от #22

  • 19 до Лашка с чашка

    8 5 Отговор
    Ти ПКК не ги мисли,те ще се оправят както го правят от 50г. Ами Тръмп и тебе като те остави на празна ясла и без клавиатура ко праим!?
  • 20 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Фашистите вкараха в лагери и разстреляха ..комунистите също ..в Белене и Гулаг ..
  • 21 Мюмюн Зеки

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Вайй, ама много жертви даде аскера от тия живи мишени, то хубаво обучение ама тая жива стръв много хапе!
  • 22 Рашка с чашка

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    За да свали Асад, за да унищожи светската власт в Сирия, която не позволява на Катар и Турция да построят газопровод през територията и.

    Коментиран от #24

  • 23 Рошко

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ти боре за тях не се притеснявай, 8 години можеш ли да храниш4 мил бежанци, драскат ми за инфраструктура, за 35 години не можем положим асфалт колкото ердоган им направи за 5,
  • 24 Хасан

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Рашка с чашка":

    Вземи една карта и погледни къде е Катар...Запада и Израел решиха да сменят режима в Сирия ..първо защото е антиизраелски ...второ защото е съюзник на Русия и в Сирия са единствените руски бази в региона ...за целта почнаха да се чешат етнически и религиозни конфликти ...почнаха размирици ,гражданска война .разбира се че Турция и Запада имаха пръст....но все още нямаше правно основание да се направи военна интервенция ..тогава се появи ДАЕШ ..но пак нямаше основание ...тогава почна да сече глави и да прави територията.атенрати ..тогава се появи и правно основание за интервенция . А кюрдите са другата карта. етническата...

    Коментиран от #26

  • 25 Ярак

    15 4 Отговор
    Има мирно решение, Европа прибира 4 000 000 бежанци от Турция, бежанците с радост ще тръгнат към Европа, даже от радост пеша ще извървят пътя. И Турция няма да има оправдание за влизането в Сирия. Всички ще са доволни, Европа, че Турция няма да влиза в Сирия и Турция, че ще се освободи от 4 000 000 бежанци. Неможе 4 000 000 бежанци 8 години да са на врата ти и да застрашават твоята страна, а други гледайки отстрани да те поучават какво било правилно. Тази Европа защо не поучава така Израел за палестинците?

    Коментиран от #27

  • 26 Ердо

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Само да допълня за даеш, аз му викам краваро-еврейски даеш, нямащ нищо общо с исляма
  • 27 Ердо

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ярак":

    Или да им пратят на Европата толкова кюрди,
  • 28 Последния софиянец

    11 4 Отговор
    Бежанците нямат нищо общо. Големия турски страх е създадената кюрдска държава на територията на Ирак и Сирия. Кюрдите ще от хапят и голямо парче от Турция.

    Коментиран от #29, #33

  • 29 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Последния софиянец":

    Турците едва ли ги е страх от кюрдите ..половината министерски съвет са им кюрди ..целта на Запада е да се създаде една терористична държава под контрола на Израел .. по такъв начин ще има постоянен опит за дестабилизация на Иран,Иран,Сирия и Турция .. но като следствие от тоя хаос ще бъде непрестанен бежански поток от района към Европа ..кюрди,араби,сирийци,иракчани,иранци ..може и турци
  • 30 ОоооРоме

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Ти като пакистанец и мюсюлманско куче, откъде научи думата мир? Където стъпи аскера, носи отломки като теб, дето постоянно всяват раздор в местата където са изхвърлени от исляма! Вечен мир ще има когато Ердо пусне мигрантите да минат през селото ти и ти оправят шибания генотиб!

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Оооо Роме

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Не аз съм велик, просто ти си нищо, Салама ти го беше обяснил, извън сайта само шамари ядеш!
  • 33 Истината

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Последния софиянец":

    Кюрдите нищо няма да отхапят! По- голяма е вероятността да получат 7,62мм куршум!
  • 34 Криво огледало

    1 0 Отговор
    4-ри млн.сирийци не можели да се върнат в Сирия!!!Абсолютна лъжа!Първо има амнистия за всички!Второ тези хора имат родни места!Трето ЕС дава млрди за да се издържат!Четвърто в Сирия в мирните райони се строи инфрастриктура и жилища!Има толкова много работа!Турската икономика губи от сирийците и те трябва да го разберат!Привлича ги Европа и искат да живеят в нея!Насила ли ще ги връщат?Глупав въпрос.Някой да ги е канил?Помощ да но всичко си има граници!Всеки народ трябва да положи усилия за да изгради държавата си!
  • 35 Светът

    0 0 Отговор
    Ердоган е велик!Германката Меркел да вземе пример от него и да върне всеки който не е застрашен политически!90%от бежанците са икономически емигранти!Но се задава световна рецесия и медения месец за емигрантите свършва!Политиците нямат полезен ход!Парите определят живота а не идеите!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания