Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 13:35 1 296 11

ООН го закъса! Няма пари за заплати

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • пари-
  • заплати

Този месец ще достигнем до най-големия дефицит през десетилетието, заяви генералният секретар Антониу Гутериш

ООН го закъса! Няма пари за заплати - 1
Снимка: Shutterstock

ООН може да няма достатъчно пари за заплати на служителите следващия месец, ако държавите членки не платят дължимите вноски, заяви генералният секретар Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс.

"Този месец ще достигнем най-големия дефицит през десетилетието. Има опасност . . . да влезем в ноември без достатъчно пари за покриване на разплащателната ведомост", каза Гутериш пред бюджетната комисия на Общото събрание на ООН. "Нашата работа и нашите реформи са застрашени", заяви той.

Гутериш каза, че ако не е полагал усилия от януари за намаляване на разходите, ООН нямало да има средства за годишната сесия на Общото събрание миналия месец.

САЩ са държавата, която внася най-много пари в ООН - те са осигурили 22 процента от възлизащия на над 3,3 милиарда долара редовен бюджет за 2019 г., от който се плаща за политически, хуманитарни, икономически дейности, разоръжаване, социални въпроси и комуникации.

Вашингтон дължи около 381 милиона долара за предишни редовни бюджети и 674 милиона долара за бюджета за 2019 г.

Американският президент Доналд Тръмп казва, че САЩ носят несправедливо голямо бреме от разходите на ООН и настоява за реформи на организацията. Гутериш полага усилия за подобряване на дейностите и намаляване на разходите.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че досега 129 държави са платили своите вноски за 2019 г., които възлизат на почти 2 милиарда долара.

Генералният секретар каза, че миналия месец е въвел извънредни мерки, за да се справи с недостига - свободни длъжности не могат да бъдат запълнени, позволени са само важни пътувания, някои срещи може да се наложи да бъдат отменени или отложени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми да фалират бе.

    22 0 Отговор
    Свободен маркет, капитализъм.
  • 2 Кандидат-президент

    5 11 Отговор
    Като спечеля изборите ще забраня на ромите и другите малцинства да си правят новинарски сайтове като този, защото манипулират обществото с жълти измислени новини.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рее

    23 0 Отговор
    Да го затварят и без това никаква работа не върши.
  • 5 Гост

    21 0 Отговор
    Абсолютно ненужна и импотентна организация! Да се закрива!
  • 6 Гарантирано от ГЕРБ

    11 2 Отговор
    Не бойте се ООН, нашият Владетел боко Трети ще ви хвърли няколко стото милиона от джипа си, за да си закъпите бюджета
  • 7 12345

    8 0 Отговор
    Каква бюрокрация само. Да ги закриват. И без това отдавна са престанали да изпълняват ролята, за която са създадени.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Nyakoj

    6 0 Отговор
    Как нямат пари за заплати?
    Държавите - членки внасят луди пари в бюджета им(най - вече САЩ).
    Тия от алчност ще затрият целия свят.
    Да сменят ръководството, да се осигури на всяка членка право на глас, както на "великите сили" и всичко ще си е на мястото.
  • 10 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    Ми изнесете си офисите в Судан, там работната заплата е 1 долар месечно и ще ви стигат парите! Цялата дейност на ООН е да преточва едни пари и да ги налива в сметките на мултинационални компании под паравана "хуманитарна" помощ и всякакви подобни глупости!
  • 11 Bg citizen

    2 0 Отговор
    Закривайте го този американски миризлив кенеф!