Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 17:09 3 261 12

България в чакалнята на еврозоната до 1 година

  • българия-
  • еврозона-
  • елке кьоних

Страната ни може да се споразумее до юни

България в чакалнята на еврозоната до 1 година - 1
Снимка; Shutterstock

България може да се присъедини към валутно - курсовия механизъм ERM II през първото или второто тримесечие на 2020 г., заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних.

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът ѝ се очакваше в средата на лятото или в началото на есента, съобщи БНР.

Кьоних е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Самата Кьоних следи процеса по присъединяването ни към т.нар. чакалня за еврозоната, тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз.

Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних. „Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим“.

След като България влезе в чакалнята за еврозоната и в тясно сътрудничество, ръководената от Елке Кьоних институция ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак ли

    18 5 Отговор
    опашка за кенефа?!
  • 2 Blackthorn

    19 14 Отговор
    Слава Богу до 1 година жестоката икономическа криза ще се е стоварила и урудливото Евро ще е паднало. Най-вероятно няма да има еврозона тогава.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Гост

    11 17 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Иска ти се, руско подлого.
  • 4 Глей ти

    14 1 Отговор
    Това не сме ли го чували вече....
  • 5 Смях

    10 4 Отговор
    Това го четохме и миналата година. Колкото в Шенген влязох ме, така ще е и пред чакалнята.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Братушка, не бъди толкова злобен. Заради теб няма да въвеждаме Еврото, защото аз съм милозлив човек и не искам да ми тежиш на съвеста, ако се гътнеш от дамла.
  • 7 Италия

    4 6 Отговор
    Те това ще бъде края на българския народ паживьом повидим
  • 8 Само мнения 2019

    1 2 Отговор
    България е перла в короната на христа !
    На България не й трябва оригинален, модерен и надарен цар или крал !
    Замъкът който е построен близо до село Николаевка, обл. Варна всъщност никой не живее в него .
    Може би напразно е построен !

    Коментиран от #9

  • 9 Само мнение 2019

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Само мнения 2019":

    На България не й отива да има цар или крал, заради "1 от съседките" !
    Хора които са направили от други - прасета, те ли са достойни да се занимават с българските неща ?
  • 10 reni

    2 0 Отговор
    Дано да е Да добре за България еврото ние от две години чакаме чакалнята така и не влезна в тази чакалня както Шенген чакаме така и чакам и евро чакалнята но дали Шенген дали еврото Дано да е добре за България Дай боже
  • 11 Azi

    2 0 Отговор
    Говорих с много и най различни хора от ЕС и всички се оплакват от наложеното евро. За толкова години освен да се съсипва българската икономика, друго не видяхме. Не ни трябват нито ЕС, нито РФ. Това все ми напомня за разказа от училище, когато питат Левски кой ще си туриме за цар... Жална ни майка, изтребват ни, за да им освободим територия за мигрантите...
  • 12 кор ме бол

    1 0 Отговор
    Ако България влезе в еврозоната,жална й майка. Ще бъде оглозгана до кокал. Българите ще обеднеят със 100 %,а цените ще скочат с толкова. Еврото не ни трябва. Ако беше толкова добре и необходимо, Англия и Швейцария щяха първи да го приемат. А също и Полша,Румъния,Унгария,Хърватия,Чехия и Швеция.