Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 11:00 2 417 14

Белгия праща изтребители в небето над Сирия и Ирак

  • f-16-
  • ф-16-
  • сирия-
  • ирак-
  • белгия-
  • дидие рейндерс

Брюксел ще възстанови мисията на своите F-16 през втората половина на следващата година

Белгия праща изтребители в небето над Сирия и Ирак - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белгия ще възстанови мисията на своите изтребители F-16 над Сирия и Ирак през втората половина на следващата година. Това съобщават местни медии, като се позовават на изявление на вицепремиера Дидие Рейндерс пред парламентарни комисии.

От 2014 г. белгийският принос в борбата с терористите от "Ислямска държава" (ИД) включваше изпращането на изтребители над Сирия и Ирак, както и обучение на иракските сили за сигурност. Белгийски военни участват основно в изпълнението на разузнавателни задачи. Белгия и Холандия се редуват, като през няколко месеца изпращат и изтеглят пилотите и машините, заети в дейността на международната коалиция срещу ИД. Двете държави изпращат по стотина военнослужещи и шест изтребителя.

Медиите в Белгия съобщават и че двама адвокати са внесли иск за извеждането от Сирия на белгийски терорист, на три вдовици на терористи и на десет деца. Адвокатите настояват техните подзащитни възможно най-бързо да бъдат изведени от североизточните части на Сирия към сигурна страна в съседство или към Белгия. Уточнява се, че състоянието на някои от децата е изключително тежко.

В иска е поставен срок въпросът да бъде уреден до две седмици, като в противен случай ще бъде търсено обезщетение от 7500 евро на ден на човек с "таван" от 1,5 милиона евро на молител.

Защитниците твърдят, че главната прокуратура и службите за сигурност са склонни терористите да бъдат приети обратно и да бъдат съдени в Белгия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    4 23 Отговор
    Слабоумният ленинградски таксиметър ги пусна в Сирия през 2014 г.(за да се борят в Сирия с ИДИЛ). Прост милиционер назначен от пияндето Елцин. Все ище се позовават на това решение на ООН подкрепено от дебилния милиционер.

    Коментиран от #2

  • 2 Коментар

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    Путин имаше желание да вкара и Русия в НАТО.
  • 3 одъртял комсомолец

    22 3 Отговор
    И къде по- точно ще хвърчат в Сирия? Над зоната контролирана от Асад или пък над зоната контролирана от Турция!?? Армията на Асад е вече в Хасакия, а след нея идват и С300. На Ердоган май помощ не му требе, така, че......

    Коментиран от #4

  • 4 Анти милиционер

    3 16 Отговор

    До коментар #3 от "одъртял комсомолец":

    Америка контролира 1/3 от Сирия след като таксиметърът Путин ги пусна.

    Коментиран от #12

  • 5 Белгиец

    18 1 Отговор
    Тя, Белгия, а и не само, да си приберат "гражданите", които воюват на страната на ИДИЛ и той, Идил ще се саморазтури сам.
    Щото аз не съм чувал инак Белгия да граничи със Сирия, нито пък Сирия да е обявявала война на Блегия, та да се налага нейни самолети да летят в Сирия.
  • 6 Ердоган подпука терористите

    13 2 Отговор
    И белгийците бързат да ги изведат от зоната....
  • 7 Еее

    3 6 Отговор
    Мириши на фълшива новина тука.😬
  • 8 Пилотът Гошу

    9 0 Отговор
    Тея па що си не праят шоколада ми се завират де не им е работа ... Колкото до двете адвокатчета, ми той клиентът ви най-вероятно ше го позастрелят леко, барабар с булките на идил, за децата не се знае ... Да ви ги изведели ... Ми идете ги изведете вие бе, бастуни ... Щели да съдят ... баба си ...
  • 9 шъ мъ убият ут смях

    7 1 Отговор
    алооу, командванитууу, от ядене на шоколад не ви остава време да си смените календара, ве, вече сме края на 2019, онова за за полетите беше за 2014. Иначе, ако имате пуйки за отстрелване, пратете ги на Асад.
  • 10 Масонски удар под кръста

    0 5 Отговор
    Братя националисти ще трябва да правим разлика между гражданите русофили и селяните русифили и да ги настроим едни срещу други за да може да се избият на кметските избори, още повече че в правителството на Бойко има няколко русофилки вклюително и кметицата на София.Казвайте им че гражданите русофили просто са по-умни от селяните русофили и това е достатъчно.
  • 11 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ЗАЩО ВЪВ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА , А НЕ ПРЕЗ ТРЕТАТА ЧАСТ ОТ СЛЕДВАЩИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ ????????? КОЙ ИМ ДАВА ПРАВО НА БЕЛЖИЦИТЕ ДА ФЪРКАТ С ИЗТРЕБИТЕЛИ НАД СИРИЯ ??? ЕТО ЗАЩО СА С-400;500;600 !!!!!!!!!
  • 12 Контролира единствено

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анти милиционер":

    на баба ти шортите, и Путин ги пусна да се изтеглят,не да остават. Те и в момента това правят изтеглят се в Ирак и освобождават Сирия,но ти май новини не гледаш. А белгийците ще намерят над Сирия сирийският. И да искат изтеглянето на белгийски терорист и вдовици на терористи и отрочетата им,е меко казано наглост и удостоверяване на принадлежност кого защитават тъпоумните. Всички тези са за директен в 10-ката без много приказки,иначе съдилища и присъди и след няколко години навън и пак старата песен на нов дори по-висок глас. Наглеци 7500 на ден за терорист ми нито пари ще получат нито човек,ще останат с исканията във въздуха.
  • 13 кьоров

    1 0 Отговор
    Аха добре че си сложих очилата. Не е било България.
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    Кьорав ами те наште фърчила са оште на хартия.А ма не се знаи може да ни направят хартиени самолетчета и наште пилоти да си гиподхвърлят в сирия за патрулиране.
Новини по държави: