22 Октомври, 2019 11:29 4 480 53

Тръмп: Защитаваме нефта на кюрдите

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • сирия

Американска компания може да започне работа в региона

Тръмп: Защитаваме нефта на кюрдите - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Голяма американска компания може да работи по добива на нефт в Северна Сирия. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Fox News.

Това стана по време на среща в Белия дом. Визират се територии, контролирани от силите на кюрдите.

„Взехме нефта под защита. Винаги съм казвал, че съм против нахлуването в Ирак. Тогава бях цивилен и не можех да направя нищо. Същото е и тук. Ако нахлуете, поне си запазете нефта.

Ние ще измислим начин за финансово обезпечаване на кюрдите. Вероятно ще осигурим работа в региона на една от големите ни петролни компании, за да може всичко да е правилно“, заяви Тръмп.

Според него така ще се осигури финансова подкрепа за кюрдите, защото в самия район няма много нефт. В момента се обсъжда решението.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евалата Дони

    17 18 Отговор
    Ъртдоан шъ бълва огин и пламък!!! и син камък.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    44 5 Отговор
    А руските военни да контролират норвежкия гаэ.
  • 4 Последния софиянец

    83 6 Отговор
    А от крадливите американци кой ще защити нефта.
  • 5 Браво

    64 4 Отговор
    А така ! Да си дойдем на думата !
    Ердоган да му разчисти свободните бойци родолюбци които не си дават нефта за стотинки , и той наготово да си забучи сондите?Айде Бг Лакеите възкликнете - СЛАВА ! Хората камъни и картофи хвърлят по ненаситните Грабители и убийци а Borkata и НАсСрАният баница месят ! Май не разбирате , идват разрушават , ограбват, а вие Лакеите ще го отнесете първи !
    Скакалците други видове не признават ! Изсмукват и ЧАО !Като Гръм ще ви дойде !
  • 6 Христо

    12 25 Отговор
    Правилно ! Ердоган няма права върху тоя нефт нито върху газа на Кипър

    Коментиран от #10, #12, #39

  • 7 Капиталстрой

    26 6 Отговор
    да мрат там, важното е нефта да е добре... олигофрен
  • 8 Пираня

    40 6 Отговор
    Този е малоумен!!!! Не с картофи и домати с олово трябва да го уцелят по възможност по голям калибър. Да погледне първо картата на Сирия, кюрдите се намират в най-северната част а петролните полета са най на юг и този раьон почти не е населен и има само араби, нищо че са окупирани от кюрди. Та значи тоя щял да пази петрола докато избиват кюрдите по домовете им и после щял да им изпрати пари в РАЯ???? Направо ме изкарва извън кожата толкова безочливи хора и без какпка състрадание.
  • 9 Браво на САЩ

    35 4 Отговор
    Там кадето е петрола никога не се населявали кюрди , ще има голямо етническо прочистване 90% от петрола за САЩ 10% за кюрдите за сирийците остава ДЕМОКРАЦИЯ .

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 fjj

    51 0 Отговор
    Петрола е на сирийската държава, а не на кюрди, талибани , араби или извънземни.

    Коментиран от #49

  • 12 Иван

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    САЩ и Канада эащитават тракийското и турското элато от българите.
  • 13 999

    55 3 Отговор
    1. Нефта не е на кюрдите а на Сирия.
    2. Не го защитавате а го крадате.
    3. Хората не са стадо тъпаци да им говорите глупости и да мислите, че някой ви вярва.
  • 14 Иван

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Браво на САЩ":

    Браво на Антихриста
  • 15 стоян георгиев

    9 10 Отговор
    тръмп явно се състезава сам със себе си да бъде по-дразнещ за всички!!!след като реши да зареже наи-верния си и надежден съюзник ,реши да краде и нефта на сирия.тва нито един американски президент до преди него не си го и помисли на терен.нито в сирия нито в афганистан нито преди това в кувеит!!!жалка утрепка и проруски продукт.друг е въпроса че тва няма как да се получи ,но самия факт да го мисли и опитва е жалък .сенатори,конгресмени както и представители на службите и пентагона изразиха възмущение от тъпанарските му изяви .

    Коментиран от #19, #22

  • 16 Анти милиционер

    15 0 Отговор
    Ох, краден нефт, ох кеф
  • 17 К. за БХК на евреина Сорос

    20 1 Отговор
    Ще вляза във Форт нокс и ще защитя златото на индианците.
  • 18 ГосТ

    12 3 Отговор
    😂 аха защитават нефта 😂 На всичкото отгоре краварите освен че крадат нефт на поразия, го думкат с невъобразими темпове в атмосферата под формата въглероден диоксид. Ама всички са окей. Не е смешно, но иначе човек трябва да се самоубие
  • 19 Пираня

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Напротив Стояне виж сенатор Линдзи Греам!!! Как пламенно критикуваше Тръмп, как щеше да въвежда жестоки санкции на Турция и т.н. Като му казаха за петрола и почна може би така е най-добре.... не мога да повярвам какво става с тази висша класа в САЩ!

    Коментиран от #27

  • 20 Яверт

    24 0 Отговор
    Да си дойдем на думата и да си го кажем в прав текст за да няма спекулации за целите. Взехме нефта а за другото се оправете кой както може.
  • 21 одъртял комсомолец

    10 6 Отговор
    Да допуснем, че намеренията на Тръмп се окажат успешни, което означава горе долу следното: Турците прихващат своите 30км покрай границата и респективно прогонват кюрдите от там в посока петролните полета, където преобладават арабски племена- сунити. Кюрдите от своя страна прогонват арабелите и под покровителството на САЩ създават квази държава, която никой в района не иска- Иран, Ирак, Сирия и най-вече Турция. Първият въпрос, който възниква е в коя посока ще потече петрола! Може би Тръмп ще организира въздушен мост, подобно на Западен Берлин!? А може би ще обяви сирийски Кюрдистан за 52-ри щат!? Е, след като се провали сделката с Гренландия, нека да е Кюрдистан. Хем по- топло, хем по- доходно. Може разбира се да премести ядрените бомби от Инджерлик в Кюрдистан. То и без друго за Ердоган е все едно дали ще даде на кюрдите петрола или пък ще ги снабди с ядрени бомби. На другаря Путин не му остава друго освен да се настани удобно и да гледа сеир.

    Коментиран от #24

  • 22 Хасан

    15 5 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Нищо ново под слънцето ..."западни ценности"...едно време защитаваха земите,
    златото на индианците и накрая ги тикнаха в резервати

    Коментиран от #28

  • 23 Пираня

    15 1 Отговор
    Между другото сега ще ви кажа една новина може да я проверите:
    Иракското правителство казва забележете........ всички войници които напускат Сирия имат разрешение да преминат през Ирак нооооооооо нямат разрешение да стоят в Ирак!!!!!!! Разбрахте ли сега какво става царят е мъртъв. Ще ви напомня какво каза Натаняху вече не разчитаме на никого!!!!!
  • 24 Христо

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "одъртял комсомолец":

    Опасявам се, че турците не се интересуват толкова от 30 км. зона за безопасност , а цялата им операция срещу кюрдите е един параван зад който да заграбят нефтените полета .

    Коментиран от #29

  • 25 Hurakan

    17 2 Отговор
    Макрон, Меркел няма ли да се изкажат, да защитят кюрдите, да пратят европейски компании, или срещу янките свиват всички опашки,. Двуличници долни
  • 26 Ердо

    17 2 Отговор
    Димек искате нефт,, за кюрдите ва болят патките, да ама не ни кюрдистан ни нефт ще видите
  • 27 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Пираня":

    греъм казва не заради петрола ,а заради желанието на тръмп да се опълчи на турция.тръмп понеже е ненормален и всеки го чака д изока нещо в правилната за сащ посока и а го е направил ,а са го подкрепили.реално тръм каза че ще остави въпреки всичко воиска в зоната на кюрдите ,но ще я дислоцира на юг където е петрола за го експоатирал и с част от парата да подкрепял финансово кюрдите.освен това в същата реч тръмп втвърдява тона и срещу ердоган в смисъл че след като налапа петрола ердоган трябва да не е в близост.та греъм явно е водил и частен разговор от които става видно, че ако тръмп налази петрола ще затвори въздушното пространство за турците и ще даде въздушна подкрепа за кюрдите,което и може да се очаква след изтеглянето на американските наземни части.та тва е посланието на греъм.демек нека тръмп си говори глупости само и само да свърши работа.все пак греъм е водач на републиканците и е в много трудна ситуация да изкарва нормални брътвежите на един ненормалник!

    Коментиран от #30

  • 28 стоян георгиев

    3 13 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    по-скоро стана обратното.първо им взеха земите и златото и ги тикнаха в резервати,а сега им защитават правата.днес коренното население на сащ е наи-облагодетелствано коренно население на света.да речем гърците и арменците в турция може само да си мечтаят за привилегиите които имат американските индианци.за справка турците идват в сегашната си зона почти по-същото време на колонизацията на сащ и за разлика от туземците в сащ анадола е населена от културни и образовани хора при идването на турците.днес местното население на анадола е прогонено и изтребено много по-масово от това на коренното население на сащ.та ти като представител на изтребителите не си хич ама хич в позиция да критикуваш!

    Коментиран от #32

  • 29 Йети

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Христо":

    Ти не четеш ли, американците казват, че ще вземат нефта, а на теб пак турците са виновни. Преди се разтапяхме за руснаци сега за американци, а всъщност сме никои
  • 30 Пираня

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Тръмп вече нищо не може да направи защото както писах по долу Ирак не иска Американските войници!!!!!! Миг колебание и цялата кула се срутва сега близкият изток утре Африка.

    Коментиран от #34

  • 31 Поредната ялова инициатива

    7 3 Отговор
    Как мислите, дали някой ще остави петрола който е на Сирия на американците? Всичките приказки на клоуна са за да снижи температурата на която му се пече яйцето в конгреса. Щатите са аут от близкият изток вече.
  • 32 Я кажи за коча

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Върна ли се?

    Коментиран от #35

  • 33 kjl

    7 0 Отговор
    От както свят светува, важни са били аргументите на силата, а не силата на аргументите!!! Та и с американското "пазене" на нефт, златни запаси, териториални граници, .... интереси.
  • 34 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Пираня":

    тръмп може да направи много,въпроса е че е напълно инертен и напълно ненаясно.като сложим и това че изгони екипите си на терен ситуацията става много жалка за сащ и съюзниците.сега реално почнаха да се размърдват диктаторите и да се организират на терен.съюза ердоган, путин и иран реално е едно такова формирование ,но тва не значи цветя и рози и в тези нови съюзи.глобално обаче зоната на несигурност и ескалация се увеличава ,а европеиските и западните проблеми и рискове ескалират.не мога да разбера обаче защо има задоволство от част от българските граждани от ситуацията?или по-скоро го разбирам ,но е жалко.щото максимата на шопа да си изгори къщата за да види как гори на съседа плевнята е деструктивна та чак жалка.въпреки обаче тръмп и въпреки необходимите идиоти на чичко ленин ,диктаторите няма да изкласят.просто нито имат ресурса нито пък могат да играят дълго по този начин.ислямистите също ще спихнат в един момент.трудно е да се задържаш в 15 ти век особено като си в 21.можеше обаче да стане по-лесно,но тва е ситуацията!
  • 35 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #32 от "Я кажи за коча":

    кажи бе другарю турчин?къв коч те преследва та ми пишеш 100 поста ?тва че ти офцепаса се радваш на временните успехи на ердоган ни е ясно.само че нивата е дълга ,а султана ти нищо не е постигнал.или по-скоро нищо положително.докара само санкции и негативно отношение към турция и турците по света.и тва е само началото другарю турчин.само началото!

    Коментиран от #37

  • 36 освобождение

    12 1 Отговор
    "Взехме нефта под защита. " - Ето я истинската причина за нежеланието на американците да напуснат Сирия! Те са завзели нефтените полета, за да помогнат на ....кюрдите? И следва уточнението: "Вероятно ще осигурим работа в региона на една от големите ни петролни компании, за да може всичко да е правилно“. - Ето кое било правилното! А там ала-бала ислямска държава и т.н. - за простолюдието...
  • 37 Хасан

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Ах бе Стояне ....запада ти разби индустрията,промишлеността ...превърна България от страна с научни техническа ,разработваща ,произвеждаща икономика в монтажна промишленост и пазар за западни стоки ...българина беше създал нещо и му вземаха ...бедуина нищо си нямаше освен животеца и него му вземаха

    Коментиран от #38

  • 38 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    хасанчо ще ме разплачеш.ти фена на ердоган сега се притесни за комунистическа българия,която лошия запад опоска.смях!!!!я разкажи как ти се отрази възродителния процес?масажа на милиционерите подеиства ли благотворно и оросяващо на мозъчните ти клетки и донесе ли техническото развитие ,което запада още не ти беше отнел? просперитет в изоставените турски села?ти хасанчо си толкова турчин колкото аз съм космонавт.аман от хибриди тук!

    Коментиран от #40, #42, #44

  • 39 Ердоган: Влизаме в bulgaristan

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    Тва е наша територия дето вие гявурите съсипахте
  • 40 Хасан

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Войната е инвестиция ..инвестираш 5 ,взимаш 50....много западни институции и корпорации и вестирахс в сирийската война и накрая нищо..с това си изявление Тръмп казва на американските си инвеститори че с петрола техните пари ще се върнат ...с европееца да духа супата

    Коментиран от #47

  • 41 КОНСТАНТИНОВ

    1 1 Отговор
    Краварите изобщо не са крадци.Ще откраднат петрола на
    София.Ще одерат кожата
    На сирийците и ще им подарят кожухчета.
  • 42 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    89 набор съм ..откъде да знам

    Коментиран от #45

  • 43 Масонски удар под кръста

    2 5 Отговор
    Точно така никаква аванта за резниците и руснаците. Нефта бързо тук в Европа и при нашите приятели от САЩ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хасан":

    ами като си набор 89 година що коментираш работи дето не знаеш?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    никои нищо не е инвестирал в сирииската воина.воината е загуба на ресурси.затова и американците подкрепиха тръмп ,за да ги извади от тази загуба.само че има глобален интерес,има морал има справедливост.всичко тва ако не се звеме предвид много често се стига до много по-големи загуби.виж историята !

    Коментиран от #50

  • 48 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЩЕ ОСТАНАТ ЛИ БРИТАНЦИТЕ НА ИЗХОДА НА ПЕТРОЛА В БАСРА ???? ЗАЩО ГОЛЯМА КОМПАНИЯ / И ТО АМЕРИКАНСКА / А НЕ СРЕДНА НЕАМЕРИКАНСКА --ВЕНЕЦУЕЛСКА ИЛИ НИГЕРИЙСКА -ПА ДОРИ И НОРВЕЖКА ???? НЕЕ ОТ ПОЗИЦИЯ НА СИЛАТА- "НИЕ СМЕ -НИЕ СМЕ "!! ... ТЪЖНО И ЖАЛКО ,ЧЕ СИЛАТА ВИ СВЪРШИ И ЩЕ ВИ ИЗДУХАТ ОТВСЯКЪДЕ !!!!!! СМЪРТТА НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ СЕ ПОВТАРЯ !!!!!!!!!!!!
  • 49 Go jii

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "fjj":

    Съгласен съм но Сирия трябва да има демократични избори, държавата не е на Асад а на сирийския народ. Народа ако не го иска трябва да си ходи.
  • 50 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Няма нещо такова като морал и справедливост ..има само чист капитализъм ..ако ми дадеш ресурсите си можеш да правиш военен преврат , можеш да убиваш журналисти ...но ако не ми дадеш ти си диктатор,комунист,джихадист,марсианец,извънземен

    Коментиран от #53

  • 51 Западните Балкани

    1 0 Отговор
    Ами, ако нямаше петрол там?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    хасанчо жал ме е за теб.съвсем сериозно!я провери кои убива журналисти в момента в сирия.отвори справка и провери.за последните 10 дена има убити поне пет журналиста провери кои ги е убил!и кои използва точно твоето извинение че са терористи .