Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 20:00 1 922 7

Ще свалят ли оръжие талибаните?

  • афганистан-
  • талибан-
  • ашраф гани-
  • залмай халилзад-
  • ислямска държава

Властите в Кабул заявиха, че бунтовниците трябва да демонстрират единството си като приемат прекратяване на огъня

Ще свалят ли оръжие талибаните? - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен афганистански представител заяви, цитиран от Франс прес, че талибаните имат интерес да обявяват едномесечно прекратяване на огъня и да демонстрират сплотеността на своето движение, тъй като САЩ изглежда обмислят възобновяване на преговорите с бунтовниците.

Според Хамдула Мохиб, афганистански съветник по националната сигурност, талибаните вече не са хомогенна група и някои техни командири може да се присъединят към групировката "Ислямска държава".

"Ако талибаните наистина искат мир, те трябва да демонстрират равнището на контрол, което упражняват върху командирите си и доколко те наистина изпълняват заповеди, каза Мохиб.

"Предлагаме едномесечно прекратяване на огъня, а след това преговори", каза той пред журналисти.
Мохиб съобщи, че афганистанското правителство е подготвило план от седем точки за мирния процес, който включва преговори между САЩ, НАТО, талибаните и пакистанските власти, предаде ТАСС.

Ще свалят ли оръжие талибаните?

Специалисти смятат, че е възможно между политическото крило на талибаните, базирано в Доха, Катар, и полевите командири да има разнобой.

През последните месеци бунтовниците отхвърлиха няколко призива за прекратяване на огъня, но миналата година спазиха безпрецедентно тридневно прекратяване на сраженията.

Мохиб, който е бил посланик на страната си във Вашингтон, изтъква, че всякакви преговори трябва да включват афганистанското правителство и Пакистан, който отдавна е обвиняван, че подкрепя талибаните.

Китай ще оказва всестранна помощ на мирното уреждане на положението в Афганистан и ще съдейства за диалог между всички участници в този процес, заяви на брифинг говорителят на китайското външно ведомство Гън Шуан.

Както съобщи миналата сряда телевизионният канал "1 Ти Ви", като се позова на представител на катарския офис на талибаните, движението "Талибан" е получило покана за участие в среща по въпросите на възстановяването на стабилността в Афганистан, която може да се проведе в Китай.

Специалният американски пратеник за Афганистан Залмай Халилзад вече разговаря неофициално с талибаните в Пакистан, което може да проправи пътя за възобновяване на преговорите. В неделя той беше в Кабул, а вчера - в Исламабад.

Миналата седмица Халилзад се срещна в Москва с представители на Китай, Русия и Пакистан, а четирите държави потвърдиха подкрепата си за "всеобхватно и трайно мирно споразумение" в Афганистан.

В публикувано вчера комюнике Вашингтон заявява, че четирите държави са "приветствали китайско предложение да бъде домакин на следващата междуафганистанска среща в Пекин".

Ще свалят ли оръжие талибаните?

Най-малко 20 войници са били убити тази нощ при нападение на талибаните в северната афганистанска провинция Джаузджан, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Други двама войници са изчезнали след нападението срещу военна база в района Акчах в тази провинция.

Властите посочват, че талибаните са запазили присъствието си във всички райони на Джаузджан с изключение на главния град на провинцията.

При удари на афганистанските ВВС са били ликвидирани най-малко 11 бойци на бунтовниците в източната провинция Нангархар, съобщи днес агенция Синхуа като се позова на представител на губернатора на провинцията.

Сред убитите е командир на местна групировка, свързана с талибаните. Задържани са 8 заподозрени. Няма пострадали войници или цивилни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    1 3 Отговор
    Тия така си клечат с пушките вече няколко века хаххахх...най добре да бъдат оставени да продължат с клечането!
  • 2 Не ви ли стана ясно?

    2 5 Отговор
    Терористите свалят оръжие само пред аскера?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Талибан

    5 1 Отговор
    Ще свалим оръжие когато американците си свалят гащите и се наведат.

    Коментиран от #5

  • 5 Талибан

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Талибан":

    Точно брат, ние руснаците ги изпратихме да си одят на времето без гащи, сега е ред на хамермканците. Слава на Талибите !
  • 6 Територий

    1 1 Отговор
    Английди номера.
  • 7 Аллах

    3 1 Отговор
    Талибан без оръжие е като кадъна без шалвари
Новини по държави: