Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 17:20 8 587 40

Горбачов предупреди за колосална опасност

  • михаил горбачов-
  • опасност-
  • русия-
  • сащ-
  • колосална-
  • ядрени оръжия

Трябва да спасим нашата планета, заяви той

Горбачов предупреди за колосална опасност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов обяви, че ядрените оръжия представляват "колосална опасност" на фона на напрежението между Русия и Запада.

Той призова "всички страни" да декларират, че оръжията трябва да бъдат унищожени, за да "спасим себе си и нашата планета". 88-годишният Горбачов, който ръководеше Съветския съюз от 1985 г. до разпадането му през 1991 г., изигра важна роля за прекратяването на Студената война със САЩ. През последните години той беше открит застъпник на ядреното разоръжаване.

Миналата година той разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп за оттеглянето от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, който той и Роналд Рейгън подписаха през 1987 г. Говорейки пред Би Би Си, Горбачов заяви: "Докато съществуват оръжия за масово унищожение, предимно ядрени оръжия, опасността е колосална. Всички страни трябва да декларират, че ядрените оръжия трябва да бъдат унищожени. Това е, за да спасим себе си и нашата планета."

Запитан да опише отношенията между Русия и САЩ, Горбачов заяви, че те са "хладни, но все пак война". Той добави: "Вижте какво се случва. На различни места има схватки, има стрелба. Самолети и кораби са изпращани тук, там и навсякъде", предаде News.bg.

Той говори и за реакцията на Съветския съюз към падането на Берлинската стена през ноември 1989 г., което доведе до обединението на Германия. "Не трябваше да има кръвопролития. Не можехме да допуснем това, заради проблем с такава величина за Германия, за нас, Европа и целия свят. И така обявихме, че няма да се намесваме", разкри Горбачов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти -боклук!!!

    77 21 Отговор
    Горби продължавай да ръфаш кравешкия кокал вече си бита карта и никой не го е еня за теб когато беше лидер на половината свят си затваряше очите и се въоръжаваше с ядрено оръжие сега изведнъж получи провидение явно е от кравешкото така че продължавай да ръбаш кокала.
  • 2 123

    74 12 Отговор
    Този още не е късно да го обесят

    Коментиран от #39

  • 3 тодор живков и сие

    37 5 Отговор
    ауу живите мощи и той кат нашата пастирка все напомня за себе си - паплач мъртвородени
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 az#ЛибераленКрах

    21 4 Отговор
    ХАХАХАХАХА!
    Ох, мале! Барабар Петко с мъжете...
  • 6 Borislav Popov

    40 2 Отговор
    Горбито откри топлата вода, ако не бе той, ние нямаше да знаем за колосалната опасност, която представляват ядрените оръжия.
  • 7 782

    56 8 Отговор
    Миша, доволен ли си сега от сътвореното? По хубаво ли живеят хората? Тук няма да броим хилядие убити в граждански войни и загубилите домовете си, мафиотските 90те и т.н. Та дали предател или обикновен глупак, с оглед на развитието, доволен ли си?
  • 8 Браво горби

    16 31 Отговор
    Тези които не те послушаха сега са в Северна корея. Можеше и ние да сме така.
  • 9 ГЕРБ

    9 40 Отговор
    след царя на русия този Горбачов е най разумния и Елцин но путин е ужас кгб след него чакам разпадане на русия

    Коментиран от #13, #20

  • 10 Масонски удар под кръста

    10 35 Отговор
    Укрaйнa и Грузия влизaт в НAТO дo 3 мeceцa, a Мoлдoвa дo 6. Ocвeн за изобретяването нa прoтивoрaкeти C 11400 засичащи, излитащи и свалящи ракети нa втoрaтa ceкундa, трябвa и дa пoмиcлитe зa 10000 пъти пo-бързи хипeр-рaкeти, кoитo дa дocтигнaт дo Бългaрия и другитe нaтoвcки cтрaни зa пo-мaлкo oт 15 ceкунди, зaщoтo ако ви подпукаме oт руcкo-укрaинcкaтa грaницa нa 15-тaтa ceкундa вeчe щe игрaeтe кaзaчoк при Путин в ''Руcкият Рaй''. Двoйникът нa Путин гo знae дoбрe, Шoйгу cъщo и прaвят вcичкo възмoжнo Укрaйнa дa бъдe унищoжeнa прeди влизaнeтo и в НAТO, нo ce cпъвaт....

    Коментиран от #16, #17, #27, #28, #29

  • 11 Предател

    41 6 Отговор
    Този съсипа най силния съюз в световната история.Заслужава изгнание до края на жалкото си съществуване.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ххх

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕРБ":

    По добре очаквай разпадане на болният ти мозък, а може би имаш нужда от престой в психиатрично заведение. Държавите се разпадат точно при слаби лидери като Горбачов, за който може да поспорим, дали беше наивен глупак или подкупен от запада предател, и впиянченият Елцин, който загуби първата чеченска война, гледа безучастно как затриват бивша Югославия и се опита там нещо да прави когато нещата вече бяха приключили. А и с такива лидери като тия двамата Русия имаше тепърва да губи и международен авторитет и влияние, а предполага и собствени територии. Предполагам кавказките републики щяха вече да са независими, след украинският сценарий Черноморския флот щеше да е изгонен от Севастопол, нищо чудно и Китай да се поогледаше за територии в Сибир.
  • 14 Хауърд Лъвкрафт

    4 26 Отговор
    Тъй като на мултиките на Путин вече никой не вярва и се разбра , че ракетите му са стари съветски разработки , а ядреният им заряд е с изтекъл срок на годност , Пуснаха единственият руски политик , на който Запада неоснователно има вяра , да призовава за премахването въобще на това оръжие , докато не е лъснала лъжата на лъжливото овчарче напълно ..

    Учудващо колко са много бавноразвиващите се които вярват на тази държавна пропаганда .
    Страна която нищо не произвежда и няма с нищо да се гордее , освен с войната и царя който желае да управлява като Сталин , а да живее както Абрамович .
    Мизерна , изостанала , деградирала , федерална империя , която нищо не създава , освен бедност , роби и пропаганда за малоумници ..

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ххх

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Масонски удар под кръста":

    Ти да не би случайно да си преименуваната Румяна Костова ? Като ти чета болните брътвежи и ми е интересно откъде ли са те изтървали. Щяли сме да подпукаме ? Кого да подпукаме бе ? И с какво ? С шестте бойни и двата учебни Ф 16 ли, дето ще ги получим след един колко си години с боекомплект свободно падащи бомби от 1950 г. ? Или с Т 72, дето сега Краси Каракачанов ги ремонтира ?
  • 18 Ххх

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хауърд Лъвкрафт":

    Тебе пък какво ти разбира дебелата глава от ракети, че си седнал да коментираш такива теми. А специално руските ракети са значително по - нови от американските. Кои са основните американски ракети с шахтово базиране - Минитмънт 3, произвеждани в периода 1970 - 1978 г. Основните им балистични ракети за подводници Трайдънт 2 също са предполагам 30 - 35 годишни. А и като цяло да ми обясняваш руснаците колко били скапани, пък Щатите колко били свестни. Айде де ! Световният жандарм, дето непрекъснато си вре някъде гагата и души, ако може да се намърда в поредната регионална война с обяснението, че налага демократични ценности, и скритата идея да прилага поредните петролни находища, които да "защитава" с цел негласното им присвояване.

    Коментиран от #24

  • 19 Ххх

    10 2 Отговор
    Към мой 18 - имах предвид да прилапа поредните петролни находища.
  • 20 Еееееее

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕРБ":

    Е те тоя горби е същия продажник който щеше и почти разсипа русите.
    Също кат нашите оправници с таз разлика че нашите успяха оти робите са мн.у нас
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТОЧКАТА

    17 1 Отговор
    млъкни предател!!!!!!!Дори не се продаде както трябва....
  • 23 Наближава

    9 0 Отговор
    един на два метра

    Коментиран от #26

  • 24 Хрониките на Евразия

    3 11 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    Да Ушанков , нищо не разбирам от ракети ..
    Но поне знам колко скъпо струва тяхната поддръжка .
    А плутония от съветските ракети го извадиха още през 1997 година , понеже след 10 години той има свойството да се нагорещява и избухва ..
    Така , че не ми говори колко пък ти разбираш от ракети 😂😂😂

    Коментиран от #33, #34, #35, #36

  • 25 SAAB

    10 1 Отговор
    Тоз гьотверен изпусна газът от шишето ! ......ще дойде време да плаща.......главанако също ! :)
  • 26 Тръмп

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Наближава":

    Внимавай какво си пожелаваш,щот много копаеш!!!:):):)
  • 27 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Масонски удар под кръста":

    Януари,2020?
  • 28 Докторски удар под задника

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Масонски удар под кръста":

    Абе ти добре разпределяш ,заличаваш държави , управляваш и разбиваш , ама мина 19 часа , а ти още не си се прибрал от “градска “ в пансиона ?
    Сталин , Горбачов , оня извънземния , абе всички от стаята те чакат ....
  • 29 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Масонски удар под кръста":

    Брата Матю Палмър не може ли да ускори процеса?
  • 30 Гост

    6 1 Отговор
    Долен предател.
  • 31 Изчезвай ИЗЧАДИЕ

    4 1 Отговор
    Сатанинско.
  • 32 осем самолета

    3 1 Отговор
    Ама, ако им сложат атомни зъби.Това вече е друга работа
  • 33 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    Ти знаеш колко скъпо струва тяхната поддръжка ? Имах си аз ти нещо да не знаеш. И откъде го научи, защото ми е много интересно ? Пък и, бъди малко по конкретен. Посочи вид ракета, колко струва поддръжката и. А че по принцип струва скъпо – да, голямо откритие направи. Все едно аз да кажа, че водата е мокра. Защото и аз мога да напиша, че разбирам от търговия с ценни книжа на Уолстрийт. Вервайте ми !
  • 34 Ххх

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    А тия глупости, където ги пишеш за плутония в съветските ракети ? След десет години се нагорещявал и избухвал ? И какво, по твойта логика руските ракети в момента са без ядрени бойни глави, защото плутоният им може да прегрее ? А само руският плутоний ли прегрява ? Или май главата ти е прегряла от поредното Джони ?
  • 35 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    Директорът на Агенцията за военно разузнаване към Пентагона генерал-полковник Робърт Ашли младши огласи в сряда сензационното твърдение, че Москва вече не спазва мораториума върху ядрените опити. Това й помагало да развива ядрения си потенциал. Знае се, че такъв мораториум действа и в двете страни, още откакто управляваха Горбачов и Рейгън.
    Ашли твърди, че Русия има възможности да извършва ядрени опити с малка мощност, надхвърлящи обаче границата - нулевия праг, предвиден в Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).
    Редакторът на сп. "Арсенал Отечества" Алексей Леонков сметна, че изявлението на Ашли младши е просто лъжа. Той увери, че Русия няма нужда от подобни експлозии след подписването и ратифицирането на ДВЗЯО. По думите му нови бойни заряди вече могат да се създават и чрез "физико-математическо моделиране". Така се стига до заряд с необходимата мощност, каквито се използват например за новите ракети "Сармат" или за подводните дронове "Посейдон".
    "Затова вече няма нужда от никакви опити. В технологиите с оръжеен плутоний сме изпреварили американците стократно и хилядократно - САЩ добре знаят това. Ашли младши изрече направо лъжа", каза Леонков пред "Взгляд".
  • 36 Ххх

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    Откога Хрониките на Евразия се подвизават като Хауърд Лъвкрафт ? В биографията на американския писател се споменава, че имал проблеми със здравето. А Хрониките на Евразия дали нямат проблеми с психиката ? Или с манията за величие и всеобща компетентност ?
  • 37 СМЕРШ

    7 1 Отговор
    Този Предател не го иска нито Бог, нито Сатаната. Харчи си шекелите и не се обаждай от забвението.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Този разсипник жив ли е още? Прилича на Дарт Вейдър без маска. И злобата му е такава.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания