Last news in Fakti

25 Юни, 2012 15:51 991 0

Мохамед Морси - новата надежда на Египет

  • мохамед морси-
  • египет-
  • кайро-
  • мюсюлманско братство
Мохамед Морси - новата надежда на Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мохамед Морси, първият демократично избран президент на Египет, изнесе пламенна реч пред тълпата на митичния площад „Тахрир“ в Кайро – люлката на революцията, свалила режима на Хосни Мубарак.

Ислямистът Морси обеща единство и светло бъдеще за най-населената арабска държава, докато речта му бе приветствана от хиляди одобрителни възгласи, съобщи RT. Никой няма да може да посяга над суверенитета на Египет, а мюсюлмани и християни ще живеят в разбирателство, заяви още той. Визията му за страната минава през умерения ислям и зачитането на човешките права.

Най-важното, новият президент обеща революцията да продължи и временно управляващият Военен съвет да предаде властта на демократично избраните институции. Военната хунта иззе законодателните функции, след като Върховият съд обяви парламентарните избори за невалидни.

Мохамед Морси е с американско инженерно образование, бил е независим депутат, защото партията му беше забранена при предишния режим.

Излъченият от „Мюсюлманско братство“ претендент бе обявен като официален победител в историческите, но много оспорвани президентски избор. Морси победи бившия премиер и неофициален кандидат на военните Ахмад Шафик с 2% разлика.

Вероятно еуфорията на площада ще продължи цяла нощ.

Новият президент ще встъпи в длъжност без парламент и без определени конституционни правомощия. Той ще може да съставя и да разтуря правителства, да ратифицира и отхвърля закони, както и да обявява война, но само с одобрението на Висшия военен съвет.

Въпреки това, съмненията към Морси изобилстват. Подозрителни към първия цивилен президент остават мнозина, сред които и немалко християни.

Позицията на България

„Египет проведе мирно своите първи свободни избори за президент. Изборът на д-р Мохамед Морси - първият цивилен президент в историята на Египет, е знак за желанието на египетското общество за промяна, за подкрепата му за демократични реформи. Днес, когато президентът е единствената легитимно избрана институция, България очаква изборът му да генерира нужната политическа воля и бързото сформиране на ново правителство, което да е максимално представително за египетското общество. Египет е ключова държава за мирния процес в Близкия изток и вярвам, че ще спазва всички ангажименти към своите съседи“, се казва в изявление на външния министър Николай Младенов.

„Същевременно съм обезпокоен от взетото решение за разпускане на египетския парламент и приетото от Върховния военен съвет Допълнение към Конституционната декларация, които отлагат прехвърлянето на властта в ръцете на цивилно управление. За бъдещето на Египет е ключово да има подкрепата на обществото за прехода в страната“, изтъква първият ни дипломат.
 
България е готова да подкрепи всяко усилие, допринасящо за демократичното развитие на Египет и просперитета на неговия народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА